Voorbeschouwing: Hexia Cross Gullegem 2022

Voorbeschouwing: Hexia Cross Gullegem 2022

foto: Cor Vos

dinsdag 4 januari 2022 om 13:00

De drukke veldritperiode gaat dinsdag gewoon verder, al moeten we de Gullegemse Hexia Cross vooral als een ’tussendoortje’ beschouwen: geen klassementswedstrijd en zonder een pak toppers. Wel voor het eerst live op Sporza. Tom Pidcock topt het deelnemersveld bij de mannen, Shirin van Anrooij dat bij de vrouwen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Hexia Cross in Gullegem is een van de meest recente crossen op de kalender, ontstaan in het seizoen 2017-2018 door een Gullegemse vriendengroep die tot dan… “Helemaal niets met het veldrijden had”, vertelt persverantwoordelijke Kevin Defieuw. “Hoe dat gekomen is? Noem het gerust een ‘zat’ idee, op een donderdagavond laat in de kroeg.”

“We kenden dan wel niets van het wereldje, we hadden wel ervaring in organiseren. En ons voornemen was ook: als we het doen, willen we het meteen goed doen. We moesten onderaan de ladder beginnen met een B-cross (amateurcross, red.), maar we streefden wel naar het niveau van een A-wedstrijd.”

Het moet gezegd, dat hebben ze daar begin 2018 prima gedaan. Nick Van De Kerckhove won bij de mannen, de betreurde Jolien Verschueren schreef in de Gullegemse modder de eerste vrouweneditie op haar naam. Niet onbelangrijk: vanuit de crosswereld kwam snel de nodige appreciatie voor het inrichtend comité.

Nick Van De Kerckhove won de eerste editie, een B-cross – foto: Pol Demeyere

Een jaar later was Gullegem al een A-veldrit. Mathieu van der Poel won er en boekte zijn 100ste zege in het veld.  Twee jaar geleden zette de organisatie een nieuwe stap: de wedstrijd kwam voor het eerst op tv. De komst van zowel Van Aert als Van der Poel lokte overigens meer dan 9.000 toeschouwers naar de Heulestraat. Vorig jaar stonden ze in Gullegem voor een nieuwe uitdaging omdat er geen publiek werd toegelaten. “We wilden echter niet zomaar opgeven en gelukkig stapten ook de sponsors mee in ons verhaal om er, ondanks corona, toch voor te gaan.”

Ook dit jaar is geen publiek toegelaten. Opvallend: de Hexia Cross doet het met vooral regionale en zelfs lokale sponsors. “Dat werkt prima”, zegt Defieuw. “Ook al kunnen we hen amper return geven via een vip-arrangement, ze blijven ons trouw. Zuidwest-Vlaanderen wordt niet zomaar het Texas van Vlaanderen genoemd. Kleinere bedrijven hebben hier zin om dergelijke initiatieven te ondersteunen en doen dat met enthousiasme. Minpuntje: we moeten iets voorzichtiger zijn bij de samenstelling van ons deelnemersveld. We wilden niet in het rood gaan.”

Van der Poel behaalde in januari 2019 zijn 100ste zege in Gullegem en werd beloond met taart – foto: Nico Dick

Winnaars in Gullegem:
Mannen
2021: flag-nl Mathieu van der Poel
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-be Nick Van De Kerckhove

Vrouwen
2021: flag-hu Blanka Kata Vas
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-be Loes Sels
2018: flag-be Jolien Verschueren (†)


Vorig jaar

Van der Poel voor het derde jaar op rij
Tom Pidcock en Mathieu van der Poel waren vorig jaar de blikvangers in Gullegem. En zij maakten hun favorietenrol ook waar. Al duurde het even vooraleer ze aan het front verschenen. Van der Poel moest namelijk even achtervolgen na een val, terwijl Pidcock het in de beginfase vanop de tweede rij bekeek.

Het waren Diether Sweeck en Jens Adams die de eerste rondes voorin fietsten. Pas in ronde drie sloten Van der Poel en Pidcock aan, terwijl ook Felipe Orts, Gianni Vermeersch en Thibau Nys hun wagonnetje aanhaakten. Nys viel even later letterlijk weg en rond halfkoers was de kopgroep herleid tot een duo. Jawel: Van der Poel en Pidcock.

Halfkoers waren Van der Poel en Pidcock nog samen op pad – foto: Cor Vos

Maar ook voor de jonge Brit ging het te snel. Bij een nieuwe versnelling zorgde de wereldkampioen voor een definitieve kloof. Die zou nog uitgediept worden tot driekwart minuut. Jens Adams klopte Gianni Vermeersch in de strijd voor de laatste podiumplek. Felipe Orts maakte de top vijf vol.

Uitslag Mannen
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-gb Tom Pidcock op 45″
3. flag-be Jens Adams op 53″
4. flag-be Gianni Vermeersch op 57″
5. flag-es Felipe Orts op 1’27”

Tweede zege in één week voor Blanka Kata Vas
Marion Norbert Riberolle nam de beste start. Blanka Kata Vas, Inge van der Heijden en Sanne Cant volgden in het wiel. Maar Riberolle kon haar positie niet lang vasthouden. Vas nam over en trok er solo op uit. Cant achtervolgde even, maar zag haar achterstand op de Hongaarse alleen maar groeien. De Belgische kampioene kreeg wat later het gezelschap van Inge van der Heijden.

Geen spanning meer dat we de overwinning betreft: Vas was outstanding en pakte – na Bredene – haar tweede zege op Belgische bodem in een week tijd. Wel spannend: het duel voor de overige podiumplaatsen. Pas in de absolute slotfase kon Van der Heijden Cant afschudden en tweede worden.

Blanka Kata Vas won in Gullegem na een lange solo – foto: Cor Vos

Anna Kay werd vierde, Marion Norbert Riberolle vervolledigde de top vijf. En dat zorgde meteen voor vijf verschillende nationaliteiten in die top vijf. Riberolle was een jaar geleden immers nog Française.

Uitslag Vrouwen
1. flag-hu Blanka Kata Vas
2. flag-nl Inge van der Heijden op 30″
3. flag-be Sanne Cant
4. flag-gb Anna Kay op 1’15”
5. flag-fr Marion Norbert Riberolle (intussen flag-be)


Parcours

Gullegem is in hoofdzaak een typisch West-Vlaamse weidecross, halverwege onderbroken door een kunstmatige zandbak. Voorlopig nog geen parcours om een hoofdprijs mee in de wacht te slepen, maar in de toekomst hopen de organisatoren er wel werk van te maken om de omloop verder te verfraaien. Het parcours situeert zich echter in ‘parkgebied’ en in dergelijke zones kan je niet zomaar hier en daar een extra heuveltje inplanten. Daar zijn vergunningen voor nodig.

Vorig jaar verhuisde de start- en aankomstlocatie. Om zo coronaproof mogelijk te werken en de buurt te ontlasten, rijden de rensters en renners niet meer in de Heulestraat (horizontale weg bovenaan de afbeelding hieronder), maar wordt gefinisht op de parking van de plaatselijke rijschool. Om dat mogelijk te maken is een brug over de Heulebeek (net voorbij de start – zie cijfer 3) aangelegd.


Programma & info

Programma dinsdag 4 januari 2022
10u30: Junioren vrouwen
11u30: Belgisch kampioenschap G-Cyclocross
12u40: Junioren mannen
13u45: Elite & beloften vrouwen
15u00: Elite & beloften mannen

Locatie en inkom:
Europalaan – Heulestraat, Gullegem
Opgelet: door de huidige corona-maatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Praktische info:
Website organisatie (waar je ook de voorlopige startlijsten vindt)

Twitter organisatie
Facebook organisatie
Instagram organisatie


Favorieten

Mannen
Je zal als losse cross maar geprangd zitten tussen de Wereldbeker in Hulst en de X2O Trofee-manche in Herentals. En dan nog eens je boekhouding in de gaten moeten houden. Dan weet je als organisator dat je geen WK-veld aan de start krijgt. Toch hebben ze in Gullegem voor een aantrekkelijke affiche gezorgd.

Tom Pidcock is de absolute publiekstrekker en krijgt logischerwijze het maximaal aantal sterren achter zijn naam. De Brit groeit stilaan naar zijn absolute topniveau toe en kan na zijn overwinningen in Rucphen en Hulst zijn derde seizoenszege pakken, zijn eerste op Belgische bodem.

Tom Pidcock werd een jaar geleden al tweede in Gullegem – foto: Cor Vos

Concurrentie moet komen vanuit het Tormans-team, dat in Gullegem zowel Quinten Hermans als Corné van Kessel de wei instuurt. Hermans is al even op zoek naar zijn allerbeste niveau en kan dinsdag misschien wat extra vertrouwen tanken richting het Belgisch kampioenschap. Van Kessel kwam zwaar ten val in Baal en droeg daar in Hulst nog de gevolgen van, wat leidde tot een nieuwe opgave. Wellicht doen twee dagen extra herstel de Nederlander goed.

Onze laatste sterren gaan naar Vincent Baestaens, nog steeds op zoek naar een contract voor volgend seizoen, Tim Merlier en Diether Sweeck, altijd goed in een wat zwaardere weidecross. Outsiders voor een mooie ereplaats zijn onder meer Daan Soete, Gianni Vermeersch, Niels Vandeputte en Felipe Orts.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Tom Pidcock
** Quinten Hermans, Corné van Kessel
* Vincent Baestaens, Tim Merlier, Daan Soete

Vrouwen
Het veld bij de vrouwen wordt – afgaande op de voorlopige deelnemerslijst – aangevoerd door de jonge Shirin van Anrooij. De Nederlandse Europese kampioene bij de beloften heeft de voorbije maanden een pak progressie geboekt en kan in Gullegem haar eerste zege ooit in een Belgische tv-cross pakken.

Concurrentie komt van onder meer van Inge van der Heijden. De 777-renster eindigde zondag nog negende in Hulst, slechts een plekje achter Van Anrooij, weliswaar gescheiden door meer dan een halve minuut. Ook Maghalie Rochette is podiumkandidate, al lijkt de Canadese de laatste twee weken wel wat op zoek naar haar beste vorm.

Shirin van Anrooij, vorige donderdag nog derde in Loenhout – foto: Cor Vos

Andere rensters om naar uit te kijken zijn Marion Norbert Riberolle, altijd goed op zware, vlakke omlopen, haar Britse ploeggenote bij Starcasino Anna Kay en Yara Kastelijn. Kastelijn kende een sterke novembermaand, maar deemsterde de voorbije weken opnieuw wat weg. In Gullegem kan ze opnieuw aanknopen met een mooi resultaat.

Mogen volgens ons rekenen op een iets verdere ereplaats: Lotte Kopecky en Aniek van Alphen. Ook juniore Zoë Backstedt staat op de voorlopige startlijst, maar verwacht wordt dat de Europese juniorenkampioene gewoon deelneemt aan de voorafgaande juniorenwedstrijd.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Shirin van Anrooij
** Inge van der Heijden, Maghalie Rochette
* Marion Norbert Riberolle, Anna Kay, Yara Kastelijn (*)

(*) Yara Kastelijn & Aniek van Alphen gaan in Gullegem uiteindelijk niet van start.


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door Sporza. Live vanaf  13u45 op Eén.

De weersverwachting voor Gullegem volgens Meteovista.be vindt u hieronder. Het wordt een stuk frisser, met temperaturen rond 7 graden. Bovendien wordt dinsdag in West-Vlaanderen flink wat neerslag verwacht en dat zal zeker zijn invloed hebben op het drassige weideparcours.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Arie den Blanken 3 januari 2022 om 12:20

Dit wordt even combineren met de heruitzending van de de exact 25 jaar geleden van de laatste Elfstedentocht. De matadoren in Friesland waren toen niet heel lang na het middaguur binnen. Eventueel de voorwedstrijd in Gullegem op Sporza maar even laten voor wat het is.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.