Voorbeschouwing: Kampioenschap van Vlaanderen 2021
foto: Cor Vos
vrijdag 17 september 2021 om 08:00

Voorbeschouwing: Kampioenschap van Vlaanderen 2021

Het Belgische najaar is in volle gang en de WK-kriebels zijn al voelbaar in koersminnend Vlaanderen. Hoog tijd dus voor het Kampioenschap van Vlaanderen, ook wel Koolskamp Koers. Deze eendagskoers staat gepland voor vrijdag 17 september. Er wordt een opvolger gezocht voor Jannik Steimle in deze manche van de Bingoal Cycling Cup. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Zoals de naam doet vermoeden is het Kampioenschap van Vlaanderen ook een echte traditiekoers. De wedstrijd staat al sinds 1908 op de wielerkalender en vroeger telkens op een donderdag, kermisdonderdag in Koolskamp. De wedstrijd wordt inmiddels alweer heel lang op een vrijdag georganiseerd. De organisatie van Koolskamp Koers werd geïnspireerd door de successen van lokale vedette Cyriel Van Hauwaert.

De winnaar krijgt de gele kampioenstrui met de Vlaamse leeuw – foto: Cor Vos

Hij won aan het begin van de twintigste eeuw onder andere Bordeaux-Parijs, Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Van Hauwaerts bijnaam was bovendien de Leeuw van Vlaanderen. Het is dan ook niet lang zoeken naar de oorsprong van de naam van deze wedstrijd. Men wilde er een echte Vlaamse bedoeling van maken. Het publiek zong de Vlaamse Leeuw, terwijl de winnaar op het podium de leeuwentrui aantrok. Ronde van Vlaanderen-organisator Karel van Wijnendaele zorgde in zijn Sportwereld-blad meteen voor de nodige publiciteit voor deze wedstrijd.

In de loop der jaren kwamen zo wielerlegendes als Odiel Defraeye, Marcel Kint, Rik Van Steenbergen, Briek Schotte, Rik Van Looy en Eddy Merckx op de erelijst. Het duurde tot in 1965, toen de Deen Palle Lykke won, dat er een eerste niet-Vlaming zijn naam op de erelijst mocht bijschrijven. De afgelopen jaren gebeurt dit vaker, maar toch is Niko Eeckhout uit Izegem met vier overwinningen (1996, 1998, 2000, 2006) nog steeds recordhouder.

De veelbesproken crash van Groenewegen in 2015 – foto: Cor Vos

Het Kampioenschap van Vlaanderen is de laatste tien jaar meer dan regelmatig een sprinterswedstrijd. In 2012 zegevierde Ronan van Zandbeek in een totaal uit elkaar geslagen koers, terwijl Michał Gołaś in 2015 won. Dat was weliswaar na een diskwalificatie van Jens Debusschere, die Dylan Groenewegen in de hekken reed.

Zij kregen in 2019 een opvolger, maar daarover later meer. Zeven keer ging trouwens een Nederlander met de zege aan de haal in Koolskamp. Dylan Groenewegen trad in 2018 in de voetsporen van Gerard Vianen, Fons van Katwijk, Theo de Rooij, Jelle Nijdam, Steven de Jongh en Van Zandbeek.

Laatste tien winnaars Kampioenschap van Vlaanderen
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-de Jannik Steimle
2018: flag-nl Dylan Groenewegen
2017: flag-co Fernando Gaviria
2016: flag-be Timothy Dupont
2015: flag-pl Michał Gołaś
2014: flag-fr Arnaud Démare
2013: flag-be Jens Debusschere
2012: flag-nl Ronan van Zandbeek
2011: flag-de Marcel Kittel


Vorige editie

De coronacrisis zorgde ervoor dat er in 2020 geen Kampioenschap van Vlaanderen was. Voor de laatste editie moeten we daarom twee jaar terug. Waaiers kleurden toen de koers in Koolskamp. Jumbo-Visma raakte daardoor even Dylan Groenewegen kwijt, maar hij kon later terugkeren aan de kop van de koers. De vroege vlucht (Jonas Koch, Ylber Sefa en Guillaume Seye) werd door de harde koers in het peloton ook vroeg ingerekend.

Tim Merlier, Edward Theuns en Jan-Willem van Schip probeerden in volle finale weg te rijden, maar in de laatste lokale ronde van elf kilometer was alles samen. Tot op zeven kilometer van de finish Jannik Steimle het alleen probeerde. De Duitser was op dat moment stagiair van Deceuninck-Quick-Step. Achter hem legde ploegmaat Fabio Jakobsen de boel volledig lam. Jonas Rickaert, Timo Roosen en Pieter Serry gingen nog in de tegenaanval, maar kwamen te laat.

Steimle hield knap stand en kwam na 185 kilometer als winnaar over de streep. De sterk opkomende Roosen wist hij nog nipt af te houden. Dylan Groenewegen sprintte naar de derde plaats en mocht ook mee naar het podium.

Jannik Steimle viert zijn zege, Timo Roosen buigt het hoofd – foto: Cor Vos

Uitslag Kampioenschap van Vlaanderen 2019
1. flag-de Jannik Steimle (Deceuninck-Quick-Step)
2. flag-nl Timo Roosen (Jumbo-Visma) op 1s
3. flag-nl Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) op 4s
4. flag-fr Adrien Petit (Total Direct Energie) op 4s
5. flag-nl Cees Bol (Team Sunweb) op 4s
Wedstrijdverslag


Parcours

Het Kampioenschap van Vlaanderen is dit jaar 196 kilometer lang. Daarmee is de wedstrijd tien kilometer langer dan twee jaar geleden en de langste editie sinds 2011. Het parcours is vlak en opgebouwd uit dertien rondes van 15,1 kilometer, met de start in Koolskamp en ook wegen door Zwevezele, Egem en Pittem.

In vergelijking met 2019 is de doortocht door Pittem terug. Twee jaar terug was dat niet mogelijk vanwege wegenwerken en als gevolg daarvan werd ook Egem niet aangedaan. Hierdoor werd in Zwevezele aangeklopt voor een passage. Dit jaar zijn alle drie de plaatsen opgenomen in de omloop.

“Het parcours bestaat uit een combinatie van langere (waaier)stroken en passages door de gemeentes”, geeft de organisatie aan. Omdat het een rondje is, maakt het niet uit van welke kant de wind komt en zo staat de wind altijd wel ergens ‘op de kant’. Om aan te geven welke kant opgereden wordt: de omloop gaat met de klok mee.

Het Kampioenschap van Vlaanderen maakt deel uit van de Bingoal Cycling Cup, het regelmatigheidsklassement met Belgische eendagskoersen. Hierdoor is er in de finale een Gouden Kilometer opgenomen. Deze ligt op 28,8 kilometer van de finish (in de twaalfde van de dertien rondes) op de lange Zwevezeelsestraat, in noordelijke richting van Koolskamp naar Zwevezele.

In de laatste drie kilometer richting de aankomst in Koolskamp vinden we geen bochten meer, op een heel flauwe aan het slot na. “Deze zijn niet van dien aard dat de snelheid erdoor beperkt of afgeremd wordt”, legt de organisatie uit. Hierdoor krijgen we doorgaans een sprint aan zeer hoge snelheid.

Vrijdag 17 september: Koolskamp – Koolskamp (196 km)
Start: 13.00 uur in Koolskamp
Finish: tussen 17.15 en 17.40 uur in Koolskamp

Technische gids


Favorieten

Naast acht WorldTour-ploegen (Trek-Segafredo, Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick-Step, Intermarché-Wanty-Gobert, BORA-hansgrohe, Team DSM, Lotto Soudal, Qhubeka NextHash) komen zeven UCI ProTeams aan het vertrek van het Kampioenschap van Vlaanderen. Om de startlijst compleet te maken zijn door de organisatie negen continentale ploegen uitgenodigd. Twee jaar geleden stonden ook acht WorldTour-teams aan de start.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step zal de overwinning van Steimle twee jaar geleden maar wat graag binnen de ploeg willen houden. De aangewezen man daarvoor is Fabio Jakobsen, mocht het uitdraaien op een sprint. De rappe Nederlander van Deceuninck-Quick-Step zit nog altijd op een groene wolk nadat hij drie etappes en het puntenklassement won in de voorbije Vuelta a España. Met Davide Ballerini, de heroptredende Sam Bennett en zijn Vuelta-leadout Bert Van Lerberghe heeft Jakobsen een stevige trein.

De troepen van Alpecin-Fenix zijn al het hele seizoen op dreef en in wedstrijden als het Kampioenschap van Vlaanderen behoort het ProTeam altijd tot de favorieten. Met Tim Merlier heeft de ploeg een topfavoriet in de gelederen. In de recente Benelux Tour won hij nog twee etappes en in de Antwerp Port Epic eindigde hij als derde; Merlier won de sprint van een achtervolgend groepje. “Ik kan mij dit najaar perfect uitleven in de eendagskoersen. Liefst quasi allemaal met het doel om te winnen”, vertelde hij ons na afloop. Grote ambities dus bij de winnaar van etappes in de Giro en de Tour.

Update: Alpecin-Fenix stelt Merlier toch niet op, maar wel Jasper Philipsen. Voor de rappe man uit Mol lukte het niet in de Tour de France dit jaar, maar in de Vuelta was het wel raak. Hij wist twee etappes te winnen en leek met Fabio Jakobsen te gaan strijden om de groene trui, maar moest vroegtijdig opgeven. In Koolskamp maakt hij zijn eerste kilometers sinds die Vuelta-opgave. Philipsen krijgt de komende weken ook zijn kans in wedstrijden als Eschborn-Frankfurt, de GP de Denain en Parijs-Chauny.

foto: Cor Vos

Bij Jumbo-Visma staat een oud-winnaar aan de start en die moeten we nooit uitvlakken. We hebben het over Dylan Groenewegen, die dit seizoen al drie keer wist te winnen. Zeven keer reed Groenewegen al Koolskamp Koers, al zal hij aan de editie van 2015 met weinig plezier terugdenken. Hij brak zijn knieschijf na een duel met Jens Debusschere, die daarvoor gediskwalificeerd werd. Drie jaar later revancheerde de Leeuw van Amsterdam zich met de overwinning. Ook in 2017 (tweede) en 2019 (derde) stond Groenewegen op het podium.

De tweede troef van Jumbo-Visma is de jonge Olav Kooij, afgelopen zomer nog tweede in een rit in de Ronde van Polen. Ook staan voorjaarsrenners als Timo Roosen, de regerend Nederlands kampioen, en Nathan Van Hooydonck aan het vertrek namens de Nederlandse ploeg. De talentvolle Mick van Dijke is er ook bij.

Trek-Segafredo schuift Edward Theuns naar voren. De Gentenaar won dit jaar al een rit in de Ronde van Hongarije, maar zoekt sindsdien naar zijn tweede zege van het seizoen. Aan ereplaatsen geen gebrek voor Theuns. In het najaar bloeit Theuns vaak op, zo won hij in 2019 de Primus Classic. BORA-hansgrohe heeft ook een Belgische kanshebber in de ploeg. Het gaat om Jordi Meeus, de 23-jarige sprinter die voor het eerst sinds de Vuelta weer in actie komt. Met een tweede, een vierde en twee zevende plaatsen liet Meeus zich meteen zien bij zijn groterondedebuut. Jakobsen verslaan lukte hem in Spanje niet. Wel in eigen land?

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Danny van Poppel heeft zich met zijn recente prestaties in het lijstje met serieuze favorieten geschaard. De toekomstig renner van BORA-hansgrohe won de Egmont Cycling Race, werd derde in de GP Marcel Kint, achtste in de Brussels Cycling Classic, eindigde vijf keer in de top-10 in de Benelux Tour en eindigde zondag als vierde in de Antwerp Port Epic. Na een zware koers behoort Van Poppel tot de snelsten van het pak. In een pure massasprint komt hij tekort tegenover de veelwinnaars, maar de kopman van Intermarché-Wanty-Gobert mag ons verrassen.

En dan de man die zijn Europese titel kwijt is geraakt aan landgenoot Sonny Colbrelli. Giacomo Nizzolo zien we daardoor vrijdag rondrijden in het truitje van Qhubeka NextHash. Zijn laatste overwinning behaalde hij in Circuito de Getxo, begin augustus. In de Ronde van Denemarken, de Bretagne Classic en de Tour of Britain kwam Nizzolo wel tot ereplaatsen. Team DSM heeft ook een Italiaanse kanshebber in huis: Alberto Dainese was in de voorbije Vuelta dicht bij een overwinning, maar meer dan regelmatig stuitte de jonge sprinter op Fabio Jakobsen. Max Kanter is een andere rappe man bij de Duitse ploeg.

Danny van Poppel – foto: Glenn Coessens

Bingoal Pauwels Sauces WB rekent op Timothy Dupont, de winnaar van 2016 in Koolskamp, en Sean De Bie. Dupont begon het seizoen met een zege in Bessèges, maar sindsdien wil het maar niet lukken. Gerben Thijssen is de rappe man van Lotto Soudal. Hij eindigde afgelopen weekend in het sprintersbal tijdens de GP de Fourmies als vijfde. Christophe Noppe zal graag willen sprinten namens Arkéa-Samsic.

Andere namen die we nog willen noemen: Martins Pluto (ABLOC CT), Michael Van Staeyen (EvoPro Racing), Rasmus Tiller (Uno-X) en Piotr Havik, Martijn Budding en Jules Hesters van BEAT Cycling.

Edward Theuns – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabio Jakobsen
*** Dylan Groenewegen, Jasper Philipsen
** Danny van Poppel, Giacomo Nizzolo, Edward Theuns
* Jordi Meeus, Alberto Dainese, Timothy Dupont, Gerben Thijssen

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De astronomische herfst begint pas op 21 september, voor de weerkundigen is die al op 1 september begonnen. Dat is te zien aan het weer op vrijdag. Volgens Weeronline is het 18 à 20 graden rondom Koolskamp, maar ook flink bewolkt. De kans op neerslag is echter minimaal. De wind komt met windkracht 3 uit zuidwestelijke richting. Is dat hard genoeg om waaiers te veroorzaken?

Het Kampioenschap van Vlaanderen wordt als onderdeel van de Bingoal Cycling Cup-manche live uitgezonden door Sporza. De tv-uitzending op Eén begint vrijdag om 15.45 uur. Eurosport zendt de koers alleen online uit; vanaf 15.30 uur op de Player.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.