Voorbeschouwing: Kermiscross Ardooie 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
donderdag 21 oktober 2021 om 12:00

Voorbeschouwing: Kermiscross Ardooie 2021

Na een jaartje afwezigheid door Covid-19 nemen de organisatoren van de Ardooise Kermiscross de draad opnieuw op. Zoals in het verleden altijd al het geval is geweest: op donderdag en zonder rechtstreekse tv-beelden, wat zowaar uniek is in het huidige Belgische profveldrijden. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in 1995 dat de Kermiscrossers voor het eerst een veldrit organiseerden in Ardooie, de West-Vlaamse gemeente tussen Tielt en Roeselare. Nee, niet op zaterdag of zondag, maar op een doordeweekse donderdag. Een traditie waar ze meer dan 25 jaar later nog steeds bijzonder veel waarde aan hechten. Niet alleen de organisatoren, maar ook het trouwe lokale publiek en zelfs de vele bedrijven in de gemeente, die in hun planning graag rekening houden met de jaarlijkse veldrit.

Laat u trouwens niet verleiden tot een foute interpretatie van de naam Kermiscross. Die is niet gekozen omdat veldrijden een ‘Vlaamse kermis’ is, wel omdat de cross in Ardooie steevast wordt georganiseerd in de week waarin de kermisattracties neerstrijken op en rond het lokale kerkplein. Al wordt voor de editie 2021 een keertje gezondigd: de jaarlijkse kermis viel dit jaar anderhalve week geleden, net toen de wereldtop in de VS vertoefde voor de wereldbekerwedstrijden, dus werd geschoven naar 21 oktober.

Zdenek Stybar klopte in 2011 Sven Nys in de sprint – foto Cor Vos

Minpuntje van een veldrit op donderdag, een aantal toppers durft al eens forfait te geven omdat in het daaropvolgende weekend andere, belangrijkere wedstrijden op de kalender staan. Ook dit jaar hebben ze daar in de groentengemeente mee af te rekenen. Zaterdag staat de Superprestigemanche in Ruddervoorde op het menu, zondag wordt in Zonhoven gecrost, een wereldbekermanche. Vooral bij de vrouwen krijgen we daardoor een afgeroomd deelnemersveld met amper grote namen.

Ondanks dit euvel, kunnen ze daar in Ardooie toch teren op een fraaie erelijst. Zo zijn maar liefst vier kleppers recordhouder wat het aantal overwinningen betreft. Zowel Paul Herygers, Niels Albert, Zdeněk Štybar als Wout van Aert hebben drie streepjes achter hun naam. Bij de vrouwen (voor het eerst georganiseerd in 2015) is er voorlopig nog niemand in geslaagd meer dan één keer te winnen in Ardooie.

Laatste tien winnaars:
Mannen
2020: niet georganiseerd (coronacrisis)
2019: flag-be Gianni Vermeersch
2018: flag-be Wout van Aert
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Tom Meeusen
2014: flag-be Michael Vanthourenhout
2013: flag-be Klaas Vantornout
2012: flag-be Klaas Vantornout
2011: flag-cz Zdeněk Štybar

Vrouwen
2020: niet georganiseerd (coronacrisis)
2019: flag-be Kim Van De Steene
2018: flag-be Loes Sels
2017: flag-us Katie Compton
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-nl Thalita de Jong


Laatste editie

Vermeersch sterker dan Pidcock
Geen Kermiscross in 2020, dus moeten we terug naar 2019. Toen won Gianni Vermeersch – ook peter van de organisatie – de mannenwedstrijd.  Tim Merlier nam de beste start, maar in de tweede ronde trokken Tim Pidcock en Gianni Vermeersch op avontuur. Nicolas Cleppe, Tim Merlier, Dieter Vanthourenhout en Thijs Aerts achtervolgden.

Maar de achtervolgers zouden de oversteek niet meer kunnen maken. In de slotronde versnelde Vermeersch, Pidcock moest passen. Voor Vermeersch was het zijn tweede van het seizoen. Tim Merlier was even later the best of the rest.

Gianni Vermeersch, toen nog in Credishop-Fristads outfit, op weg naar winst – foto: Cor Vos

Uitslag Mannen 2019: 
1. flag-be Gianni Vermeersch
2. flag-gb Tom Pidcock op 12″
3. flag-be Tim Merlier op 40″
4. flag-be Thijs Aerts op 42″
5. flag-be Nicolas Cleppe op 53″

Kim Van De Steene klopt Compton
Bij de vrouwen stond geen maat op Kim Van De Steene. Zij zette de Amerikaanse Katie Compton op een halve minuut, terwijl Joyce Vanderbeken als derde al meer dan anderhalve minuut moest toegeven.

Uitslag Vrouwen 2019: 
1. flag-be Kim Van De Steene
2. flag-us Katie Compton op 30″
3. flag-be Joyce Vanderbeken op 1’37”
4. flag-be Alicia Franck op 2’04”
5. flag-be Ellen Van Loy op 2’30”


Parcours

Er werd in de loop der jaren al veel gesleuteld aan deze omloop, maar een aantal factoren blijven dezelfde: start en aankomst liggen in het centrum van het dorp, met name in de lange Stationsstraat, waar elk jaar ook een etappe in de Benelux Tour eindigt. Het betreft een typische weidecross en bij hevige regenval is het soms ploeteren. Lees: als toeschouwer zijn een paar stevige laarzen geen overbodige luxe.

Eenmaal voorbij de finish, duikt het peloton links de velden en weiden in. De voorbije jaren werd de omloop steeds compacter en werden meerdere kunstmatige hindernissen (heuveltjes, schuine kant, brug) aangelegd, wat het allemaal iets gevarieerder en moderner maakt en het publiek ten goede komt. Maar de Kermiscross blijft toch een weidecross waarin vooral de renners/rensters met een ‘grote motor’ aan het langste eind trekken.

De totaal omloop is 2.850 meter lang. De start- en finishzone in de Stationsstraat is 460 meter. Mee dan twee volle kilometers wordt op weidegrond afgewerkt.


Programma & info

Programma donderdag 21 oktober:

12u00: Masters B en C
13u00: Elite 3 en Masters A
14u15: Vrouwen Elite
15u45: Elites en Beloften

Locatie:
Centrum Ardooie – Stationsstraat
Inkom: 10 € / kinderen ≤ 12 jaar gratis
Let wel: Uw CovidSafe-app en identiteitskaart zullen aan de ingang worden gecontroleerd, conform de geldende regelgeving.

Praktische info:
Website organisatie


Deelnemers

Ardooie Mannen (voorlopig, Van Kessel en Baestaens meldden al af)
Ardooie Vrouwen (voorlopig, Van Anrooij en Van Alphen starten niet)

Mannen
De bekendste namen aan de start zijn Laurens Sweeck, die de competitie hervat na een veertiendaagse break, Jens Adams, Diether Sweeck, Anton Ferdinande, Tom Meeusen, Felipe Orts Lloret, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Dario Lillo, Loris Rouiller en Thijs Aerts. Ook Corné van Kessel en Vincent Baestaens stonden oorspronkelijk op de deelnemerslijst, maar zij hebben in laatste instantie afgemeld.

In normale omstandigheden zijn Sweeck, Adams en Orts, die zich op dit parcours wel in zijn sas moet voelen, de grootste podiumkandidaten.

Update: Michael Vanthourenhout stond ook op de startlijst, maar donderdagochtend werd hij wakker met ernstige maagproblemen. Daarom gaat hij niet van start.

Eentje uit de oude doos. Broers Dieter en – de nog piepjonge Michael Vanthourenhout in Ardooie, tien jaar geleden – foto Cor Vos

Vrouwen
In de vrouwenwedstrijd geen rensters uit de wereldtop. Maar dat geeft dan weer andere dames de kans een pak aantrekkelijke UCI-punten te scoren. De belangrijkste namen zijn Alicia Franck, Maud Kaptheijns, Laura Verdonschot, Loes Sels, Suzanne Verhoeven, Karen Verhestraeten, Joyce Vanderbeken en Lindy van Anrooij. Franck is de topfavoriete.


Weer en TV

Er is geen rechtstreekse verslaggeving op tv voorzien.

De weersverwachting volgens Meteovista.be vindt u hieronder. Het lijkt een echte – deels bewolkte – herfstdag te worden met temperaturen rond de tien, elf graden. Een regenbui is absoluut niet uit te sluiten. De wind waait vanuit het westen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.