Voorbeschouwing: Koppenbergcross 2019
©Cor Vos - De start in 2009
vrijdag 1 november 2019 om 08:15

Voorbeschouwing: Koppenbergcross 2019

De Koppenbergcross geldt als een van de zwaarste en mooiste klassiekers die de kalender rijk is. Door insiders overigens bestempeld als de echte start van het cyclocrossseizoen. Sinds 2016 is de aankomstlijn trouwens op de top van de Bult van Melden, waardoor de spektakelwaarde verder is opgedreven. Wie worden de opvolgers van Toon Aerts en Kim Van De Steene? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in september 1988 dat in Oudenaarde voor het eerst werd gecrost. Nee, nog niet op de Koppenberg in Melden, maar aan ‘Den Doorn’ in Eine, een andere deelgemeente van de Oost-Vlaamse stad. De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. Voor de derde editie werd verhuis naar de Koppenberg. Op de flanken van Vlaanderens meest beruchte helling lag een omloop beschikbaar met internationale allures en een Zwitserse look. Helaas, door een aantal overlijdens in de organisatie namen de Sint-Pietersvrienden begin de jaren ’90 een break. In de seizoenen ’92-’93 en ’94-’95 stond de cross niet op de kalender.

Begin januari 1996 dook de wedstrijd opnieuw op. In eerste instantie bijzonder bescheiden en met een matig gestoffeerd deelnemersveld (B-renner Mario Lammens won de editie van 1996), maar snel zette de Koppenbergcross grote stappen voorwaarts om uit te groeien tot een heuse klassieker. Na vier opeenvolgende organisaties begin januari, verhuisde de wedstrijd in 1999 naar Allerheiligen en sindsdien is 1 november de vaste afspraak in Melden.

In 2012 pakte Sven Nys zijn 9de en laatste kassei – © Cor Vos

Peter Van den Abeele, recordhouder in de jaren ’90 met drie zeges, werd in het eerste decennium van deze eeuw overvleugeld door Sven Nys, die zich met maar liefst negen overwinningen in elf jaar tot koning van de Koppenberg kroonde. Die titel draagt Nys nog steeds. De hegemonie van Sven Nys zorgde er overigens voor dat toppers als Niels Albert, Zdenek Stybar en Lars Boom uiteindelijk nooit met de felbegeerde kassei naar huis mochten.

In 2002 was de Française Laurence Leboucher de allereerste dame op de erelijst en zijn straks aan hun vijftiende editie toe. De Britse Helen Wyman is recordhoudster met vier zeges.

Wat u nog moet weten? Dat de Sint-Pietersvrienden twee jaar geleden de wedstrijd verkochten aan SportIDee, de overkoepelende organisator van de Ethias Cross, dat op zijn beurt dan weer werd overgenomen door Golazo, dat onder meer de DVV Verzekeringen Trofee en de Rectavit Series organiseert. De Koppenbergcross maakte sinds 2002 deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee, dat we vandaag kennen als de DVV Verzekeringen Trofee.

Laatste tien winnaars:
Heren
2018: flag-be Toon Aerts
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Tom Meeusen
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Kevin Pauwels
2010: flag-be Sven Nys
2009: flag-be Sven Nys

Dames:
2018: flag-be Kim Van De Steene
2017: flag-gb Helen Wyman
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Jolien Verschueren
2014: flag-nl Sophie de Boer
2013: flag-gb Helen Wyman
2012: flag-gb Helen Wyman
2011: flag-nl Sanne van Paassen
2010: flag-gb Helen Wyman
2009: flag-cz Pavla Havlíková


Vorig jaar

Na drie opeenvolgende zeges van Wout van Aert en eentje van Mathieu van der Poel, was het vorig jaar de beurt aan Toon Aerts. De rijzige Kempenaar haalde het op een droge ondergrond van Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Het verhaal van de dag was echter de offday die Mathieu van der Poel kende. Het zou overigens meteen zijn laatste nederlaag van het seizoen zijn. Na de Koppenbergcross won de kleinzoon van Raymond Poulidor alle 26 crossen waar hij aan de start stond.

Maar op de Koppenberg werd de koers dus gekleurd door Wout van Aert, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts. De drie waren elkaar waard tot de voorlaatste passage van de ‘Bult’.  Daar gooide Aerts al zijn troeven op tafel. Vanthourenhout paste als eerste, maar nog voor de top moest ook Van Aert de kopman van Telenet-Fidea laten rijden. Verrassend genoeg kwam Vanthourenhout nog een keer terug, maar op de slotklim snelde Aerts er toch weer van weg. Mathieu van der Poel gaf uiteindelijk meer dan vier minuten toe. Dé man van de dag was uiteraard Toon Aerts, die twee jaar na zijn Europese titel in Pontchâteau, helemaal doorbrak.

Kim Van De Steene met een hartje voor Jolien Verschueren – Cor Vos © 2018

Bij de dames ging de overwinning naar Kim Van De Steene. De Oost-Vlaamse begon sterk, maar verloor snel een aantal plaatsen na een valpartij. Annemarie Worst en Alice Maria Arzuffi namen over, maar Van De Steene was nooit veraf. Meer zelfs, ze bewees de beste klimster van de drie te zijn. De Tarteletto-renster reed eerst naar het duo toe om er in de voorlaatste ronde ook van weg te rijden. Arzuffi was de eerste die paste. In de finale ging ook Worst kopje onder.

Voor de toen 32-jarige Van De Steene een mooie manier om haar contractverlenging bij haar ploeg te vieren. Leuk extraatje: de winnares droeg na afloop haar overwinning op aan Jolien Verschueren, die op dat moment vocht tegen een hersentumor.

Uitslag Koppenbergcross 2018
Heren Elite:
1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 11″
3. flag-be Wout van Aert op 14″
4. flag-nl Lars van der Haar op 58″
5. flag-be Quinten Hermans op 1’18”
6. flag-be Laurens Sweeck op 1’25”
7. flag-be Eli Iserbyt op 1’38”
8. flag-be Kevin Pauwels op 1’52”
9. flag-be Jens Adams op 2′
10. flag-be Daan Soete op 2’32”

Dames Elite:
1. flag-be Kim Van De Steene
2. flag-it Alice Maria Arzuffi op 21″
3. flag-nl Annemarie Worst op 27″
4. flag-be Ellen Van Loy op 47″
5. flag-nl Geerte Hoeke op 52″
6. flag-be Sanne Cant op 58″
7. flag-gb Nikki Brammeier op 1’16”
8. flag-gb Helen Wyman op 1’22”
9. flag-it Eva Lechner op 1’36”
10. flag-us Elle Anderson op 1’46”


Parcours

In 2016 werd de omloop in Melden voor het laatst grondig aangepast. Omdat de weide aan de linkerzijde van de Koppenberg niet meer gebruikt mocht worden (een geldkwestie), werd een nieuw parcours uitgetekend aan de rechterzijde van de helling.

Ook nieuw was de aankomst op de top van de helling in plaats van op het vlakke, beneden. Het leverde – zoals bij elke verandering – commentaar op, maar drie jaar later lijkt iedereen zich verzoend te hebben met het bestaande parcours.

De start wordt gegeven aan de voet van de Koppenberg en pas na een eerste passage voorbije de finish duiken de renner en rensters rechts het veld in om nog een extra stukje te klimmen. Daarna begint de afdaling, uiteraard een paar keer onderbroken. Net als de voorbije drie jaar, zal de Koppenberg zelf opnieuw de scherprechter zijn.

De organisatoren geven wel mee dat, mochten de kasseien door regen of modder er te glad bij liggen om omhoog te fietsen, er een alternatieve passage parallel met de kasseien in de weide wordt voorzien, om te vermijden dat de renners te voet staan op de kasseien.


Programma

9u45: Nieuwelingen eerstejaars
10u30: Nieuwelingen tweedejaars
11u20: Junioren
12u30: U23 (beloften)
13u45: Elite en U23 dames
15u: Elite en U23 heren

Locatie en inkom:
Berchemweg 250, Oudenaarde.
Wie met de trein of de bus gaat, vindt aan de hoofdingang van het NMBS-station van Oudenaarde gratis shuttles naar de wedstrijd.
Inkomprijs: aan de kassa betaalt u 12 euro.


Favorieten

Heren
Voor de laatste keer geen Mathieu van der Poel aan de start. Die begint pas twee dagen later, zondag in Ruddervoorde, aan zijn seizoen. Alle andere toppers zijn wel van de partij in Oudenaarde. Op de Koppenberg komen we vanzelfsprekend uit bij de betere klimmers in het pak. Bij lichtgewichten Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Tom Pidcock en Quinten Hermans dus, maar uiteraard ook bij Toon Aerts, de winnaar van vorig jaar en Michael Vanthourenhout. Jongens die kunnen klimmen, maar ook in de juiste vorm zitten.

Toon Aerts was vorig jaar de beste, maar ook de voorgaande jaren bewees de regerende Belgische kampioen dat de Koppenbergcross hem op het lijf geschreven is. 2de in 2017 (na een duel met Van der Poel) en 4de in 2016.  “Ik ga ook dit jaar opnieuw mijn vel duur verkopen”, aldus de Rijkevorselnaar. “Maar ik maak mij weinig illusies. Het verschil met Eli Iserbyt in Gavere was té groot.”

Eli Iserbyt – foto: Cor Vos

Zo komen we bij dé topfavoriet, ook voor de Koppenbergcross. Eli Iserbyt verrast tijdens deze seizoensaanvang zowat iedereen met de progressie die hij heeft gemaakt. Het begon met twee overwinningen in de VS, maar ondertussen lijkt hij nog dominanter geworden. Hoe Iserbyt vorige zondag in Gavere het laken naar zich toe trok, was ronduit indrukwekkend. Dat hij ook een klassieker als de Koppenbergcross op zijn naam wil, is duidelijk. Extra factor, straks komt Van der Poel terug. Over de waardeverhoudingen tussen de wereldkampioen en de rest, tast momenteel iedereen in het duister. Dus zet de verzamelde concurrentie op de Koppenberg best nog een keertje alles op alles.

Ook Michael Vanthourenhout, ploegmaat en gouwgenoot van Iserbyt, staat bij de bookmakers op het lijstje der favorieten. Vanthourenhout kan op lastige, maar droge omlopen perfect uit de voeten. Geen toeval dat hij vorig jaar de laatste was om het Toon Aerts moeilijk te maken.

Naast Vanthourenhout zetten we graag coming-man Tom Pidcock. Goed voor het internationale tintje (geef toe, het oogt altijd leuk om een ander vlaggetje dan Belgische en Nederlandse in de uitslag te zien staan), maar vooral ook omdat Pidcock stilaan naar zijn topniveau toegroeit. Zonder pech hadden we vorige zaterdag in Beringen langer strijd gezien tussen Pidcock en Hermans. En ook in Gavere kwam hij na een rampzalige start snel terug voorin aansluiten.

Tot slot verliezen we best ook Laurens Sweeck en Lars van der Haar niet uit het oog. Sweeck liet in Gavere zien bergop stappen te hebben gezet met een derde plek, waarmee hij vlak achter Van der Haar eindigde. De Nederlander bewees op zijn beurt met een tweede plek in Gavere dat hij op omlopen als deze nog steeds goed uit de voeten kan. Jens Adams en Joris Nieuwenhuis vallen net buiten de sterren.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Tom Pidcock
* Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar


Dames
Europees kampioen Annemarie Worst was vorige zaterdag de beste in de klimcross van Beringen. En de Nederlandse was vorig jaar ook de nummer twee op de Koppenberg, na Kim Van De Steene. We mogen de renster van 777 dan ook bestempelen als dé topfavoriete voor deze editie van de Koppenbergcross. Concurrentie komt onder meer uit haar eigen ploeg met seizoensrevelatie Yara Kastelijn en Alice Maria Arzuffi. Ook twee klimgeiten en vorige zondag in Gavere niet toevallig de nummers één en twee.

Annemarie Worst – foto: Cor Vos

Andere vraag: tot wat is de jonge Ceylin del Carmen Alvarado in staat op de flanken van de Koppenberg? Ook zij haalde het podium in Gavere en bewees in dit seizoensbegin al meermaals dat ze opnieuw een stap vooruit zette.

Voorts zijn we benieuwd naar de prestaties van de Belgische dames zoals Laura Verdonschot – vijfde in Gavere – en Kim Van De Steene. De winnares van de Koppenbergcross van vorig jaar knokt zich na de depressie waar ze lange tijd mee kampte, terug naar de top. Kan de Oost-Vlaamse in Oudenaarde opnieuw boven zichzelf uitstijgen? Sanne Cant geeft in extremis forfait. De wereldkampioene is niet hersteld van het verschoven heiligbeen dat ze opliep tijdens de verkenning in Gavere.

Tot slot zien we in Geerte Hoeke en Eva Lechner twee belangrijke outsiders. Hoeke is misschien wel dé klimgeit van het damespeloton, terwijl ook Lechner zich meestal weet te onderscheiden als er moet geklommen worden.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Annemarie Worst
** Alice Maria Arzuffi, Yara Kastelijn
* Geerte Hoeke, Eva Lechner, Ceylin del Carmen Alvarado

Website organisatie: www.koppenbergcross.be
Deelnemerslijsten: De deelnemerslijsten kan u hier downloaden


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Sporza in België en op Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Dit is de weersverwachting volgens Meteovista.be:

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2019 15:28
Edit redactie: merci, aangepast!
31 oktober 2019 20:05
Mooie voorbeschouwing en juiste sterrenverdeling, al verwacht ik bij de dames eerder Arzuffi of Kastelijn dan Worst. Iserbyt in Gavere outstanding, reed op sommige stroken zonder inspanningen naar boven, waar alle anderen aan het zwoegen waren. Benieuwd naar de omloop, vorige zondag in Gavere de laatste 15 jaar nog nooit zo droge omloop gezien!
1 november 2019 08:31
hele dag regen op de koppenberg

Om te reageren moet je ingelogd zijn.