Voorbeschouwing: Koppenbergcross 2020

Voorbeschouwing: Koppenbergcross 2020

foto: Cor Vos

zaterdag 31 oktober 2020 om 08:00

De Koppenbergcross (zaterdag 31 oktober) geldt als een van de zwaarste en mooiste klassiekers die de kalender rijk is. Door insiders bestempeld als de echte start van het cyclocrossseizoen. Sinds 2016 ligt de aankomstlijn trouwens op de top van de Bult van Melden, waardoor de spektakelwaarde extra is opgedreven. Wie worden de opvolgers van Eli Iserbyt en Yara Kastelijn? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in september 1988 dat in Oudenaarde voor het eerst werd gecrost. Nee, nog niet op de Koppenberg in Melden, maar aan ‘Den Doorn’ in Eine, een andere deelgemeente van de Oost-Vlaamse stad. De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. Pas bij gelegenheid van de derde editie werd verhuisd naar de Koppenberg. Op de flanken van Vlaanderens meest beruchte helling lag een omloop beschikbaar met internationale allures en een Zwitserse look. Door een aantal overlijdens in de organisatie namen de Sint-Pietersvrienden begin de jaren ’90 echter een break. In de seizoenen ’92-’93 en ’94-’95 stond de cross niet op de kalender.

Begin januari 1996 dook de wedstrijd opnieuw op. In eerste instantie bijzonder bescheiden en met een matig gestoffeerd deelnemersveld (B-renner Mario Lammens won de editie van 1996), maar snel zette de Koppenbergcross grote stappen voorwaarts en groeide hij tot een heuse klassieker. Na vier opeenvolgende organisaties begin januari, verhuisde de wedstrijd in 1999 naar Allerheiligen en de voorbij twintig jaar bleef 1 november de vaste afspraak in Melden.

In 2012 pakte Sven Nys zijn 9de en laatste kassei – foto: Cor Vos

Peter Van den Abeele, recordhouder in de jaren ’90 met drie zeges, werd in het eerste decennium van deze eeuw overvleugeld door Sven Nys, die zich met maar liefst negen overwinningen in elf jaar tot Koning van de Koppenberg kroonde. Die titel draagt Nys nog steeds. De hegemonie van Sven Nys zorgde er overigens voor dat toppers als Niels Albert, Zdenek Stybar en Lars Boom uiteindelijk nooit met de felbegeerde kassei naar huis mochten.

In 2002 was de Française Laurence Leboucher de allereerste dame op de erelijst. Ook de vrouwen zijn straks aan hun zestiende editie toe. De Britse Helen Wyman is recordhoudster met vier zeges.

Wat u nog moet weten? Dat de Sint-Pietersvrienden drie jaar geleden de wedstrijd verkochten aan SportIDee, de overkoepelende organisator van de Ethias Cross, dat op zijn beurt dan weer werd overgenomen door Golazo, dat ook de X2O Trofee organiseert. De Koppenbergcross maakte sinds 2002 deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee, dat we tot vorig jaar kenden als de DVV Verzekeringen Trofee en sinds dit seizoen voluit als de X2O Badkamers Trofee door het leven gaat.

Laatste tien winnaars:
Heren
2019: flag-be Eli Iserbyt
2018: flag-be Toon Aerts
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Tom Meeusen
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Kevin Pauwels
2010: flag-be Sven Nys

Dames
2019: flag-nl Yara Kastelijn
2018: flag-be Kim Van De Steene
2017: flag-gb Helen Wyman
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Jolien Verschueren
2014: flag-nl Sophie de Boer
2013: flag-gb Helen Wyman
2012: flag-gb Helen Wyman
2011: flag-nl Sanne van Paassen
2010: flag-gb Helen Wyman


Vorig jaar

Iserbyt na pittig duel met Pidcock
Eli Iserbyt ging voortvarend van start en aanvankelijk kon enkel Toon Aerts de West-Vlaming volgen. Maar lang duurde dat niet. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal had blijkbaar een lange solo in gedachten, maar dat was dan weer zonder Tom Pidcock gerekend. Die kwam – nog steeds in de aanvangsfase – vooraan aansluiten.

In de daaropvolgende rondes ontspon zich een mooi duel tussen de twee youngsters. Aanvallen bij de vleet, maar de verschillen bleven beperkt. Naarmate de wedstrijd vorderde, leek Iserbyt het laken steeds meer naar zich toe te trekken. Hij sloeg een beslissende kloof, maar materiaalpech aan de voet van de Koppenberg zorgde ervoor dat Pidcock twee ronden voor het einde toch nog een keer kwam aansluiten.

Meer zelfs, de Trinity-renner (die volgend jaar voor INEOS Grenadiers uitkomt) ging zélf versnellen en zette Iserbyt onder druk. Maar de beste man van de eerste seizoenshelft liet zich niet wegzetten, herstelde de orde en sloeg in de slotronde dan toch toe.

Pidcock moest finaal nog een halve minuut toestaan na een toch wel spannend onderonsje. Michael Vanthourenhout vervolledigde het podium, voor Toon Aerts en Lars van der Haar. Voor Iserbyt was het al zijn zevende zege in anderhalve maand tijd.

Uitslag Koppenbergcross 2019
Heren Elite
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-gb Tom Pidcock op 28″
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’27”
4. flag-be Toon Aerts op 1’56”
5. flag-nl Lars van der Haar op 2’10”
6. flag-be Tom Meeusen op 2’46”
7. flag-nl Corné van Kessel op 2’54”
8. flag-be Tim Merlier op 3’13”
9. flag-be Jens Adams op 3’27”
10. flag-be Jim Aernouts op 4’11”

De klimmersbenen van Yara Kastelijn
Eva Lechner nam de beste start bij de dames en kwam na de eerste beklimming van de ‘Bult van Melden’ als eerste boven, met Yara Kastelijn in haar zog. Maar de Nederlandse nam snel over en wees Lechner terug. Haar rol voorin werd overgenomen door Annemarie Worst, maar haar ploeggenote Kastelijn bijbenen, dat lukte niet meer.

Yara Kastelijn

Al kwam Worst in volle finale nog even opzetten toen Kastelijn een schuiver maakte. Maar de latere Europese kampioene verkeerde in deze fase van het seizoen in haar allerbeste vorm en hield Worst knap af. Na Gavere was het haar tweede klassieker op rij. De Italiaanse Alice Maria Arzuffi maakte het Team 777-feestje compleet. Eva Lechner en Kaitlin Keough werden vierde en vijfde.

Dames Elite
1. flag-nl Yara Kastelijn
2. flag-nl Annemarie Worst op 11″
3. flag-it Alice Maria Arzuffi op 42″
4. flag-it Eva Lechner op 46″
5. flag-us Kaitlin Keough op 1’21”
6. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1’33”
7. flag-be Alicia Franck op 1’59”
8. flag-be Ellen Van Loy op 2’06”
9. flag-gb Anna Kay op 2’22”
10. flag-hu Kata Blanka Vas op 2’29”


Parcours

In 2016 werd de omloop in Melden voor het laatst grondig aangepast. Omdat de weide aan de linkerzijde van de Koppenberg niet meer gebruikt mocht worden (een geldkwestie), werd een nieuw parcours uitgetekend aan de rechterzijde van de helling. Ook nieuw was de aankomst op de top van de helling, in plaats van op het vlakke beneden. Het leverde – zoals bij elke verandering – commentaar op, maar intussen heeft iedereen zich al lang verzoend met het nieuwe parcours.

De start wordt gegeven aan de voet van de Koppenberg en pas na een eerste passage voorbije de finish duiken de renners en rensters rechts het veld in om – na de eerste passage door de dubbele materiaalpost – nog een extra stukje te klimmen tot de top (rechtsonder op de afbeelding). Daarna begint de afdaling, uiteraard een paar keer onderbroken. Net als de voorbije drie jaar zal de Koppenberg zelf opnieuw de scherprechter zijn.

Na de overvloedige regenval tijdens de eerste helft van deze week lag het parcours er de voorbije dagen behoorlijk vettig bij, maar de laatste uren is het droog gebleven en ook zaterdag zelf wordt geen neerslag verwacht. Ook de wind zal de komende uren nog  zijn werk doen, waardoor we een relatief droge omloop verwachten. Van een ploeterpartij is in elk geval geen sprake.


Programma & info

Door de huidige maatregelen rond het coronavirus zijn jeugdwedstrijden in België verboden. Dus blijven alleen de dames en heren elite over. En uiteraard is publiek niet toegelaten. Lees hier de info over de restricties: Veldrijden in België in coronatijden: Wie mag crossen en wie niet?

Programma zaterdag 31 oktober:
13u45: Elite en U23 dames
15u00: Elite en U23 heren

Locatie:
Rotelenberg, Melden – Oudenaarde

Website:
www.koppenbergcross.be
X2O Badkamers Trofee

Deelnemerslijsten:
Elite en beloften heren
Elite en beloften dames


Favorieten

Heren

Wout van Aert hervat in Kortrijk (28 november), Tom Pidcock in Merksplas (22 november) en Mathieu van der Poel wellicht in Antwerpen (12 december). Ook Vermeersch en Merlier komen in principe pas in december terug in actie.

Dus blijven Eli Iserbyt en Toon Aerts nog een paar weken de absolute topfavorieten, zeker op de zwaardere (klim)parcoursen zoals de Koppenbergcross. In wedstrijden waarin minder geklommen wordt, rekenen we daar ongetwijfeld ook Laurens Sweeck bij, maar op de Koppenberg komen we dan eerder terecht bij Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout.

Principieel geven we elke week slechts één renner drie sterren en dat is met andere woorden telkens weer wikken en wegen. Voor de Koppenbergcross komen we toch uit bij Eli Iserbyt. Vorig jaar bewees de West-Vlaming al dat dit parcours hem op het lijf geschreven is, met dank aan zijn explosiviteit. Bovendien gaf de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal eerder al aan dat hij tegen deze periode echt zijn topniveau wilde halen. In Ruddervoorde bewees hij in elk geval dat hij niet ver meer van zijn allerbeste vorm verwijderd is.

Iserbyt en Aerts zijn de mannen van het seizoensbegin –  foto: Cor Vos

In Kruibeke, Gieten en Beringen stak Toon Aerts er bovenuit. Het speerpunt van Telenet-Baloise was in het verleden (2018) ook al een keertje de beste op de Koppenberg, maar de Kempenaar heeft in deze editie het weer een beetje tegen. Zoals Iserbyt al aangaf: “In de modder heeft Toon met zijn gewicht meer grip en al zittend kan hij toch nog een heel groot vermogen trappen.” Maar er wordt amper modder verwacht, zaterdag.

Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout zijn in principe de jongens voor de derde podiumplaats. Beiden bewezen de voorbije weken dat de conditie crescendo gaat en bovendien kunnen ze allebei een helling over. “Dit is het genre omlopen waarop ik het moet doen”, gaf Lars in de klimcross van Beringen al aan. Maar ook in Ruddervoorde hield hij lang stand in steun van Aerts. Idem met Vanthourenhout, dan wel in dienst van Iserbyt.

Daan Soete gebruikte zijn MTB-skills al in Beringen – foto: Cor Vos

Bij de outsiders voor een mooie ereplaats kiezen we voor de namen van Quinten Hermans en Daan Soete. Hermans werd negende in Ruddervoorde en wordt steeds beter. De naweeën van zijn blessures na zijn onfortuinlijk al in de Dauphiné lijkte stilaan weggeëbd. Ook Soete krijgt een ster.

We hadden ook voor Tom Meeusen, Thomas Mein (sterke, jonge Brit die excelleert op dit soort omlopen), Laurens Sweeck of Corné van Kessel kunnen kiezen, maar Soete is de laatste weken sterk op dreef en in de afdaling van de Koppenberg kan hij zijn voordeel halen uit zijn mountainbike-skills.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Lars van der Haar
* Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Daan Soete


Dames 

Beperken we ons bij de mannen tot twee topfavorieten (Iserbyt en Aerts) en twee schaduwfavorieten (Van der Haar en Vanthourenhout), dan tellen we bij de dames meerdere kanshebbers op winst. Yara Kastelijn en Annemarie Worst staken er vorig jaar met kop en schouders bovenuit op de Koppenberg. Twee rensters die kunnen klimmen en daarbij heeft Worst ook nog eens een pak mountainbike-ervaring die haar op de Bult van Melden van pas komt.

Daarnaast is er Ceylin del Carmen Alvarado. De regerende wereldkampioene is alweer een jaartje sterker en bewees vorige zaterdag in Ruddervoorde dat ze conditioneel in orde is. Toch moest ze in Beringen de duimen leggen voor een verrassend sterke Betsema. De Texelse bleek outstanding en bevestigde die topvorm vorige week in Ruddervoorde.

Betsema won dit seizoen al in Beringen – foto: Cor Vos

Toch werd Denise Betsema daar in de weides van de broers Pyfferoen pas zevende. Door haar minder goede startpositie nam ze in de eerste bochten iets teveel risico, ging onderuit en moest als allerlaatste weer van start. Het werd een lange achtervolgingsrace, maar met een paar beste rondetijden knokte ze zich toch nog naar een zevende stek. Als ze een goede start kent op de Koppenberg, is ze voor ons dé topfavoriete.

Onze laatste sterren gaan naar Lucinda Brand en Eva Lechner. Lucinda Brand startte dit seizoen in vier wedstrijden, evenveel keer haalde ze het podium. We herinneren ons hoe ze vorig jaar de wereldbekermanche in Namen naar haar hand zette. Dus twijfel er niet aan, ook de kopvrouw van Telenet-Baloise kan een stukje klimmen. Zelfs als ze de Koppenbergcross wint, zullen we niet verrast zijn. Lechner komt op de Koppenberg altijd goed uit de verf, maar om mee te doen voor winst, komt ze net dat tikkeltje te kort.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
** Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst
* Yara Kastelijn, Lucinda Brand, Eva Lechner


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Sporza in België en op Eurosport in Nederland. Bij Sporza vanaf 13u30 op Eén met commentaar van Michel Wuyts en Paul Herygers.

Dit is de weersverwachting volgens Meteovista.be:

Dit artikel delen:

1 Reactie

didison 30 oktober 2020 om 19:40

Denise terechte favoriete!!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.