Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2019
foto: Cor Vos
zondag 3 maart 2019 om 06:00

Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2019

Pas op tien meter van de meet durft Bob Jungels in 2019 rechtop te gaan zitten. Hij balt zijn rechtervuist en heeft een grimas op zijn gezicht die lijkt op een glimlach. Hij wint Kuurne-Brussel-Kuurne (1.Pro/HC (in 2019 heette dit zo, in 2020 is dit .Pro)). Op de streep houdt hij zo’n twaalf seconden over op Owain Doull, die net niet door het opkomende peloton gegrepen kan worden. Bob Jungels bewijst dat je geen sprinter hoeft te zijn om deze koers op je naam te schrijven. Werkt de aanvalslust van Jungels aanstekelijk en krijgen we ook dit jaar weer een solist juichend over de meet, of wordt de traditie in ere hersteld en krijgen we weer een sprintersbal? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Voor de historie van KBK moeten we terug naar de tweede helft van de jaren veertig, toen de koers ook al het Belgische wielerjaar inluidde. Jarenlang reed het peloton van Kuurne naar Brussel om uiteindelijk weer terug te keren richting de textielstad. Vanaf 1968 was het niet langer mogelijk om wielerevenementen door de straten van Brussel te houden, waardoor het zwaartepunt van de koers werd verlegd naar de Vlaamse Ardennen.

De klassieker werd daarom ook voor enige jaren verreden onder de naam Omloop der beide Vlaanderen, tot de organisatie in 1979 besloot de originele naam weer aan te nemen. Als we kijken naar de erelijst, zien we dat Kuurne vanaf de jaren zeventig enkele mooie namen heeft mogen bijschrijven met Flandriens als Roger De Vlaeminck, Edwig Van Hooydonck, Johan Museeuw en Andrei Tchmil.

Recordhouder in de koers is Tom Boonen sinds zijn derde en laatste zege in 2014. Met ruim vijftig laureaten is België veruit het meest succesvolle land. Voor de laatste zege moeten we terug naar 2016, toen Jasper Stuyven naar de winst soleerde. Nederland volgt op respectabele afstand met in totaal negen winnaars, met daarbij ook Bobbie Traksel na zijn memorabele zege in 2010 en Dylan Groenewegen, die in 2018 zegevierde.

Laatste tien winnaars
2019: flag-lu Bob Jungels
2018: flag-nl Dylan Groenewegen
2017: flag-sk Peter Sagan
2016: flag-be Jasper Stuyven
2015: flag-gb Mark Cavendish
2014: flag-be Tom Boonen
2013: geen winnaar
2012: flag-gb Mark Cavendish
2011: flag-au Chris Sutton
2010: flag-nl Bobbie Traksel

Het podium van 2018 met Dylan Groenewegen als middelpunt – foto: Cor Vos

De wind maakte het moeilijk om weg te komen in deze editie van Kuurne-Brussel-Kuurne. Pas op ruim 60 kilometer van de meet kwam er een elitegroepje weg, met daarbij Bob Jungels, Oliver Naesen, Sebastian Langeveld, Davide Ballerini en Magnus Cort. Het vijftal loopt snel uit naar een voorsprong van rond de minuut, terwijl in de achtergrond een groep renners vlug dichterbij komt. Bij die groep onder meer Jens Keukeleire, Owain Doull, Niki Terpstra, Yves Lampaert en Stefan Küng. In het peloton controleren Bora-hansgrohe en Jumbo-Visma.

Op 27 kilometer van de finish boort Cesare Benedetti namens Bora-hansgrohe op kop van het peloton, terwijl ook de mannen van Mitchelton-Scott (voor Matteo Trentin) en Jumbo-Visma (voor Dylan Groenewegen) hun werk doen om in te lopen op de groep van vijf die immer vooruit is en nu op zo’n 45 seconden van het jagende peloton rijdt. De renners bevinden zich inmiddels op het parcours waar meerdere omlopen verreden worden als Bob Jungels, op 16 kilometer voor het einde, onder de flamme rouge demarreert – vanuit het zadel – in een poging te soleren naar de zege. Het wordt een loodzware laatste ronde voor de Luxemburger.

Op 2,4 kilometer van de meet gaat Owain Doull er vandoor, meteen gevolgd door Jungels’ ploeggenoot Lampaert die met opengesperde mond nipt zijn wiel kan houden. Ook Terpstra en Keukeleire maken de aansluiting. Onderwijl gaat Jungels onverstoorbaar door met stoempen. Zijn polsen legt hij op zijn stuur. Hij kijkt af en toe achterom maar houdt de benen niet stil. Lampaert doet voortreffelijk werk door iedere aanvalspoging te neutraliseren. Na de laatste bocht kijkt Bob Jungels nog eenmaal om, zijn ellebogen breed naar buiten bewegend. De buit is bijna binnen. Pas op tien meter van de meet durft hij het aan om rechtop te gaan zitten. Achter hem blijft een ontketende Owain Doull Niki Terpstra nipt voor.

Top-5 vorig jaar
1. flag-lu Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step) in 4.43.56
2. flag-gb Owain Doull (Team Sky) op 0.12
3. flag-nl Niki Terpstra (Direct Energie) z.t.
4. flag-nl Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) z.t.
5. flag-be Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step) z.t.
6. flag-fr Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step) z.t.
7. flag-be Jens Keukeleire (Lotto-Soudal) z.t.
8. flag-de André Greipel (Arkéa-Samsic) z.t.
9. flag-be Jasper de Buyst (Lotto-Soudal) z.t.
10. flag-es Carlos Barbero (Movistar) z.t.


Parcours

Het startsein voor de koers wordt gegeven in het West-Vlaamse Kuurne, onder de rook van de stad Kortrijk. Ook de finishlijn is er getrokken, na een lus van 201,1 kilometer. Hoewel de naam van de wedstrijd anders doet vermoeden, koersen de renners zondag niet door Brussel. Cartografisch gezien vindt het keerpunt ergens rond Ninove plaats en daarmee laat de koers de Belgische hoofdstad minstens dertig kilometer links liggen.

De koers telt dit jaar dertien hellingen, waarvan twee nieuwe. De Volkegemberg (maximaal 12%) en de Eikenmolen (maximaal 12,5%) zijn toegevoegd aan het parcours en vormen de eerste twee beklimmingen van de dag. De Wolvenberg verdween ten opzichte van vorig seizoen. Ze maken deel uit van de relatief rustige eerste zestig kilometer, want pas daarna volgen de beklimmingen elkaar in rap tempo op.

Met de Kanarieberg (na 89,3 km), de Kruisberg (na 96,7 km) en de Oude Kwaremont (na 116,5 km) worden ook enkele beklimmingen aangedaan die op 7 april ook onderdeel zijn van de Ronde van Vlaanderen. Na de laatste klim op de route, de Nokereberg, is het nog bijna vijftig kilometer tot de finish in Kuurne, waar de aankomst ligt op de Brugsesteenweg na twee plaatselijke ronden van 15,3 kilometer.

Start: 11.45 uur
Finish: 16.26 – 16.54 uur

Hellingen flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne 2019
1. Volkegemberg (1,0 km aan 5%)
2. Eikenmolen (0,4 km aan 5,9%)
3. Onkerzeleberg (2,1 km aan 3%)
4. La Houppe (1,9 km aan 4,8%)
5. Kanarieberg (1,0 km aan 7,7%)
6. Kruisberg (1,9 km aan 4,8%)
7. Hotond (2,7 km aan 3,1%)
8. Côte du Trieu (1,3 km aan 7%)
9. Oude Kwaremont (2,2 km aan 4%)
10. Kluisberg (1,1 km aan 6,3%)
11. Tiegemberg (0,8 km aan 5%)
12. Holstraat (1,0 km aan 5,2%)
13. Nokereberg (0,4 km aan 5,7%)


Favorieten

Veel ploegen hebben zondag sterke sprinters aan het vertrek, waardoor er een reële kans is dat na 200 kilometer de strijd betwist wordt door de rappe mannen. De koers draaide immers wel vaker uit op sprints, die de laatste jaren winnaars opleverden als Chris Sutton, Mark Cavendish en Dylan Groenewegen. Echter, na een harde koers is ook een aanval wel kansrijk gebleken. Denk hierbij aan de edities van 2016 en 2017.

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma is er veel aan gelegen de aanvallers in het gareel te houden. Met Dylan Groenewegen heeft de ploeg immers een van de topfavorieten aan het vertrek, mocht de koers uitdraaien op een sprint. De Nederlander is de titelverdediger zondag en toonde zijn goede vorm dit seizoen al met ritzeges in de rondes van Valencia en de Algarve. Bovendien beschikt hij er over een sterke ploeg, die hem naar de finish moet loodsen.

BORA-hansgrohe won in 2017 KBK met Peter Sagan, maar afgelopen jaar bleef de ploeg ver verwijderd van het podium. In 2019 kan de formatie wellicht een woordje meespreken met de watervlugge Pascal Ackermann. Bij zijn enige deelname in 2017 was hij slechts 130e, maar gezien zijn stormachtige ontwikkeling en vorm moet hij dit jaar veel beter kunnen doen. Zo won hij reeds de Clásica de Almería en was hij al goed in de Algarve.

Pascal Ackermann – foto: Cor Vos

Wie ook excelleerde in de Algarve, was Arnaud Démare. In de sprints in Lagos en Tavira moest hij weliswaar het onderspit delven tegen Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen, maar zijn geweldige tijdrit (zesde) toonde aan dat het met de vorm wel goed zit. De Fransman trapt het Vlaamse voorjaar al enkele jaren af met het openingsweekend en was vorig jaar nog runner-up in Kuurne. Ook Groupama-FDJ aast op een nieuwe massasprint! Update: Démare ontbreekt wegens ziekte.

Met Matej Mohorič zag Bahrain Merida een boeiende pion wegvallen voor dit weekend, maar met Sonny Colbrelli heeft de ploeg nog altijd een belangrijke kanshebber aan het vertrek in Kuurne. De Italiaan was vorig jaar immers nog derde in de Vlaamse klassieker. In 2019 boekte hij al een sprintzege in de heuvelachtige vierde etappe van de Ronde van Oman, waarin hij Greg Van Avermaet en Clément Venturini versloeg.

Quick-Step rekende hier op Fabio Jakobsen, maar de jonge Nederlander staat vanwege ziekte niet aan de start. De succesformatie heeft desalniettemin Belgische kampioen Yves Lampaert in huis, die hier in 2014 al eens als vierde over de streep kwam. De Belg reed dit jaar al twee keer naar de top-10 in de Tour de La Provence en werd derde in de tijdrit van de Ronde van de Algarve. Een derde sterke klant in de Belgische ploeg is Zdeněk Štybar. De Tsjech won onlangs in de Algarve op indrukwekkende wijze de slotrit met aankomst bergop.

Matteo Trentin – foto: Cor Vos

Dit nog prille wielerseizoen leverde Europees kampioen Matteo Trentin al drie keer succes op. “Mijn voorbereiding verliep perfect”, liet de renner van Mitchelton-Scott al weten in aanloop naar het tweeluik Omloop-Kuurne. Zo won hij al een etappe in de Ronde van Valencia en was hij twee keer de beste in de Ruta del Sol. Als het weer zo druilerig is als voorspeld, is Trentin een extra interessante kandidaat na zijn verregende EK-titel.

Oud-winnaar Jasper Stuyven verdient wellicht een sterretje extra in dit favorietenlijstje, maar de vraag is: ten koste van wie? De Belg investeerde deze winter weliswaar extra tijd in zijn sprint, maar op papier delft hij tegen de andere mannen het onderspit. In de Ronde van de Algarve kwam hij ten val in de openingsrit en kon zich daardoor nog niet testen. Toch blijft de renner van Trek-Segafredo na zijn zege in 2016 een gevaarlijke klant! Update: Stuyven moet passen wegens ziekte.

Jasper Philipsen – foto: Cor Vos

UAE-Team Emirates baarde deze winter opzien met het binnenhalen van Jasper Philipsen en deed daarmee vooralsnog een gouden zaak. In de Tour Down Under pakte de Belg al meteen zijn eerste WorldTour-ritzege, nadat hij al tweemaal naar een top-10 spurtte. Hoewel het tweeluik Omloop-Kuurne vooral in het teken staat van zijn leerproces, houden we stiekem al een beetje rekening met een korte uitslag in Kuurne.

Een aantal WorldTour-ploegen is inmiddels de revue gepasseerd, maar enkele zijn nog onbelicht gebleven. Bij CCC geen Greg Van Avermaet aan het vertrek, maar wel Guillaume Van Keirsbulck, die in Kuurne al eens zevende was. AG2R La Mondiale heeft met Silvan Dillier, Oliver Naesen en Clément Venturini meerdere opties, net als Lotto Soudal met Tiesj Benoot en Jasper De Buyst.

André Greipel – foto: Cor Vos

Katusha-Alpecin rekent op Jens Debusschere en bij Team Sky zijn Dylan van Baarle en Ian Stannard de klassiekerspecialisten met dienst. Ook EF Education First (Moreno Hogland, Sebastian Langeveld en Daniel McLay), Astana (Davide Ballerini, Alexey Lutsenko en Magnus Cort) en Dimension Data (Giacomo Nizzolo en Michael Valgren) kunnen meerdere renners uitspelen. Jürgen Roelandts moet Movistar wegwijs maken.

Bij de ProContinentale ploegen wedt Wanty-Gobert op twee paarden; Timothy Dupont reed al eens naar de top-10 in Kuurne en toonde zich dit jaar al snel in de Trofeo Palma, waarin hij tweede eindigde. Met Andrea Pasqualon heeft de ploeg nog een snelle man in huis. Cofidis en Arkéa Samsic brengen twee renners aan het vertrek die hun sporen in het internationale peloton al hebben verdiend: Nacer Bouhanni en André Greipel.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Dylan Groenewegen
*** Pascal Ackermann, Arnaud Démare
** Sonny Colbrelli, Fabio Jakobsen, Matteo Trentin
* Timothy Dupont, André Greipel, Jasper Philipsen, Jasper Stuyven

Lees hier ook de vooruitblik van analist José De Cauwer

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

[unibet title=”Wie wint Kuurne-Brussel-Kuurne 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]


Weer en tv

Vooralsnog belooft het allesbehalve lekker weer te worden zondag. De verwachting is dat Kuurne-Brussel-Kuurne onder regenachtige omstandigheden wordt verreden aan een maximum temperatuur van 14 °C. De wind waait uit het zuidwesten en is vrij krachtig aan windkracht 5. De koers is rechtstreeks te volgen op Eurosport 1 (vanaf 15.15 uur ) en Sporza op één (vanaf 13.30 uur).

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.