Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2025 – Wint een klassieke coureur of een sprinter?
Wout van Aert kan voor de tweede keer op een rij winnen in Kuurne - foto: Cor Vos
zondag 2 maart 2025 om 13:47

Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2025 – Wint een klassieke coureur of een sprinter?

Kan u ook niet wachten? Wij alleszins niet. Dit weekend gebeurt het eindelijk; hét Openingsweekend. Zondag is het, daags na de Omloop Het Nieuwsblad, tijd voor Kuurne-Brussel-Kuurne. Al jaren is die wedstrijd een erg lastig te voorspellen koers, want zowel de echte klassieke renners als de pure sprinters kunnen er een gooi doen naar de overwinning. Wat verwachten we dit jaar? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie


Parcours

Ten opzichte van de vorige jaren is er niet veel veranderd aan het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne, of eigenlijk Kortrijk-Brussel-Kuurne. De start is namelijk in het naast Kuurne gelegen Kortrijk. In de openingsfase van de koers is er één helling verdwenen, maar daar is gewoon een gelijkaardige voor bijgekomen. Dat heeft er voor gezorgd dat de koers nog steeds bijna 200 kilometer lang is. De ruime finale ziet er helemaal hetzelfde uit als vorig jaar.

Vast staat dat het Henegouwse drieluik aan nieuwkomers met Hameau des Papins (1.200 meter, gemiddeld 6,6%, max. van 16,2%), Le Bourliquet (1.300 meter, gem. 6,8%, max. 15,3%) en Mont Saint-Laurent (1.300 meter, gem. 7,8 % max. 17%) – samen met het daaropvolgende sluitstuk met daarin de Hotond, de Côte de Trieu of de Knokteberg en de Kluisberg – de wedstrijd weer op zijn kop kan zetten.

In totaal liggen er in het traject van bijna 200 kilometer dertien hellingen. De eerste is de bekende Tiegemberg na amper 17,5 kilometer koers. Na een tussenfase zullen na 70 kilometer koers de (kassei)klimmen elkaar snel opvolgen. Denk onder meer aan de Bossenaarstraat, de Berg Ten Houte en La Houppe.

De vijfhonderd meter lange Beerbosstraat, op 34 kilometer van de meet, is de laatste kasseistrook en noemenswaardige hindernis voor de aankomst. Daarna gaat het, via het heuvelachtige Sint-Denijs, in gezwinde draf richting Kuurne, waar na 184,2 kilometer de finishlijn gepasseerd wordt. Wat volgt is nog een lokale ronde van 12,5 kilometer door Kortrijk en Harelbeke. Daar kunnen de sprintersploegen nog iets proberen recht te zetten, wat altijd voor spannende taferelen zorgt.

  • Tiegemberg (1.400 m à 4%) – na 17,5 km
  • Volkegemberg (1000 m à 5,1%) – na 35,6 km
  • Boembeek (1100 m à 4,8%) – na 55,1 km
  • Bossenaarstraat (1.300 m à 5,6%) – na 70,6 km
  • Berg Ten Houte (1.100 m à 6,2%) – na 74,3 km
  • La Houppe (1.880 m à 4,8%) – na 81,3 km
  • Hameau des Papins (1.200 m à 6,6%) – na 99,1 km
  • Le Bourliquet (1.300 m à 6,8%) – na 107,5 km
  • Mont Saint Laurent (1.300 m à 7,8%) – na 112,6 km
  • Kruisberg (1.400 m à 4,8%) – na 121,5 km
  • Hotond (1.200 m à 3,1%) – na 123,2 km
  • Côte de Trieu/Knokteberg (1.260 m à 7%) – na 130,7 km
  • Kluisberg (1,100 m à 6%) – na 138,1 km

Zondag 2 maart: Kortrijk- Kuurne (196,9 km)
Start: 12.20 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.10 uur


Favorieten

Kuurne-Brussel-Kuurne is al jaren een erg lastig te voorspellen wedstrijd. Dat heeft alles te maken met het feit dat de laatste zware heuvel op ruime afstand van de streep ligt, net als de laatste kasseistrook. Er wordt sowieso gekoerst in de heuvelzone – en vaak rijdt er dan ook een groep weg- maar de vraag is altijd of die groep dan ook kan standhouden tot aan de streep in Kuurne. De laatste twee edities was dat wel het geval en won er een aanvaller, de twee jaren dáárvoor werd het een sprint.

Dat het vorig jaar geen sprint werd, was volledig te danken aan de mannen van Visma | Lease a Bike. Zij begonnen al erg vroeg te koersen, waardoor Wout van Aert uiteindelijk kon wegrijden en kon voorblijven. Van Aert versloeg in Kuurne vervolgens Tim Wellens en Oier Lazkano in een sprint. De titelverdediger is er dit jaar weer bij, wat nog maar zijn tweede deelname aan Kuurne-Brussel-Kuurne zal zijn.

Gezien zijn prestatie(s) van vorig jaar, is het meer dan logisch om Wout van Aert aan te duiden als topfavoriet. De Belgische coureur heeft het grote voordeel dat hij Kuurne-Brussel-Kuurne op meerdere manieren naar zijn hand kan zetten. Hij kan aanvallend koersen en zo de koers afmaken, zoals vorig jaar, maar ook afwachten. Dat laatste zal hij wellicht niet doen dit weekend, gezien zijn mindere sprints in de Volta ao Algarve.

Van Aert won vorig jaar meteen bij zijn eerste deelname – foto: Cor Vos

Van Aert heeft gemengde signalen gegeven de laatste weken, dus het is afwachten of hij sterk genoeg zal zijn om KBK voor de tweede keer op rij te winnen. Bij Visma heeft hij wel héél wat ploeggenoten die ook in staat moeten zijn om de wedstrijd te winnen. Denk aan Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot en Victor Campenaerts, maar ook aan Olav Kooij. De Nederlander maakt zijn debuut in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij zal de taak krijgen om zo weinig mogelijk in beeld te komen en zo nog fris te zijn voor het geval dat het tot een sprint komt in Kuurne.

Er zijn naast Kooij nog veel andere snelle mannen op de startlijst van Kuurne-Brussel-Kuurne. In eerste plaats hebben we het dan over Tim Merlier. De Europees kampioen van Soudal Quick-Step toonde in UAE Tour dat hij op dit moment wellicht de snelste renner van het pak is. Zijn grote probleem: de koers overleven. Renners als Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Jordi Meeus (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Jonathan Milan (Lidl-Trek) zitten in hetzelfde parket.

Meeus en Milan, die een zeer goede indruk gaf in de UAE Tour, zijn dan wellicht de sprinters die over het meeste inhoud beschikken en wat hoogtemeters aankunnen. De sprinter die dit het beste kan, is zonder twijfel Jasper Philipsen. De Vlam van Ham won vorig jaar Milaan-San Remo op knappe wijze en toonde ook de voorbije edities van Parijs-Roubaix dat hij meer kan dan sprinten alleen. Philipsen, die de kopman zal zijn van Alpecin-Deceuninck, kon wel niet echt overtuigen in de UAE Tour. Milan kon dat wel, en daarom zetten we hem net wat hoger dan de Belg.

Milan en Philipsen, en ook Merlier, kwamen elkaar al tegen dit jaar – foto: Cor Vos

De laatste namen die we genoemd hebben, zijn duidelijk dé kopman van hun team. Bij UAE Emirates XRG is het lastiger om de leider van het team aan te duiden. Zij hebben met Jhonatan Narváez, Tim Wellens en Florian Vermeersch namelijk meerdere ijzers in het vuur. Narváez maakte indruk in Australië, Wellens – die vorig jaar tweede werd – deed hetzelfde in de Ruta del Sol en Vermeersch toonde in de Verenigde Arabische Emiraten dat hij een prima winter heeft gehad.

Bij Red Bull-BORA-hansgrohe vinden we ook meerdere kanshebbers. Oier Lazkano werd vorig jaar nog derde in Kuurne-Brussel-Kuurne, toen nog in het tenue van Movistar. Nu rijdt de sterke Spanjaard voor het grotere BORA, het is uitkijken naar de impact van die overstap. Met Jan Tratnik, de gebroeders Mick en Tim van Dijke en de eerder genoemde Meeus kunnen zij de koers mee in handen nemen.

Na zijn zo verrassende zege in de Omloop Het Nieuwsblad kijken we met extra belangstelling uit naar de prestatie van Søren Wærenskjold. De Noorse krachtpatser was aanvankelijk niet eens voorzien voor de Vlaamse openingsklassieker, maar werd op het laatste moment opgeroepen als vervanger van Markus Hoelgaard en de rest is geschiedenis. Voor Kuurne-Brussel-Kuurne stond Wærenskjold altijd al op de planning. Met zijn sprint- punch- en hardrijderskwaliteiten – en hernieuwd zelfvertrouwen – is hij een zeer gevaarlijke klant voor de zege.

Wat kan Søren Wærenskjold na zijn verrassende zege in de Omloop? – foto: Cor Vos

Verder noemen we nog een aantal outsiders, want die zijn er zeker voor een koers als Kuurne-Brussel-Kuurne. Jongens als Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Kasper Asgreen, Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Oliver Naesen (Decathlon AG2R La Mondiale), John Degenkolb (Picnic PostNL), Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Mike Teunissen (XDS Astana), Jasper Stuyven, Mathias Vacek (Lidl-Trek), Milan Fretin, Dylan Teuns (Cofidis), Matteo Trentin (Tudor), Giacomo Nizzolo (Q36.5) en Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels) zijn zeker niet kansloos.

Update: Alexander Kristoff moet op het laatste moment afhaken en maakt zo geen deel uit van de selectie van Uno-X Mobility

Tot slot is het ook goed om te kijken naar de mannen van Unibet Tietema Rockets. Zij rekenen zondag op een goede prestatie van onder meer Hartthijs de Vries en Lukáš Kubiš. Die laatste blijkt ook uit het juiste klassiekerhout gesneden te zijn. De Slowaak werd namelijk zeer knap zesde in de Omloop Het Nieuwsblad. Dat belooft voor zondag!


Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Jonathan Milan, Tim Merlier
** Jasper Philipsen, Olav Kooij, Søren Wærenskjold
* Tim Wellens, Matteo Jorgenson, Jhonatan Narváez, Jasper Stuyven

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Flandrienweer gaan we niet krijgen dit weekend. De weersvoorspellingen van Weeronline vertellen ons dat het een achttal graden Celsius zal zijn aanstaande zondag. De kans op neerslag is bijna nul, dat is mooi meegenomen voor de coureurs. Ook de wind zal in principe geen rol spelen, want die zal maar met een kracht van 2 Beaufort blazen.

Kuurne-Brussel-Kuurne is natuurlijk live te volgen op televisie. Sporza, op VRT1, zal hun uitzending starten om 13.30 uur. Een uur later kan je de koers ook bekijken op de kanalen van HBO Max en Discovery+. Tot slot zal ook Eurosport 1 de Vlaamse klassieker uitzenden. Zij doen dat vanaf 15.15 uur. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.