Voorbeschouwing: Le Samyn 2019
Niki Terpstra wint Le Samyn 2018 - foto: Cor Vos
dinsdag 5 maart 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Le Samyn 2019

Na een geslaagd Vlaams openingsweekend, is het dinsdag tijd voor de traditionele Waalse seizoensopener: Le Samyn. De semiklassieker in en rond Dour stond de laatste jaren garant voor een open koers, waarin de renners van de tweede lijn zich kunnen meten met enkele groten op een door kasseien gekleurd parcours. Niki Terpstra zal er voor zijn kersverse werkgever Direct Energie alles aan doen om zijn titel te verdedigen, maar de Belgische ploegen zetten daar heel wat moois tegenover. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Le Samyn is een koers met een opvallend verhaal. De semiklassieker staat al sinds 1968 op de wielerkalender, zij het niet altijd onder die naam. De allereerste editie ging nog door het leven als de Grand Prix Fayt-le-Franc, genoemd naar het gelijknamige dorp in de Waalse provincie Henegouwen, waar de toenmalige aankomst was gelegen.

De winnaar? De amper 23-jarige Fransman José Samyn, het jaar voordien nog glansrijk winnaar van een etappe in de Tour de France. Een paar maanden later botste hij tijdens een koers in het Oost-Vlaamse Zingem op een toeschouwer en liep daarbij hersenletsel op. Dat werd hem uiteindelijk ook fataal. Na zijn overlijden besloot de organisatie de Waalse semiklassieker om te dopen tot de GP José Samyn. Later werd dat dus Le Samyn.

Johan Capiot kroonde zich in de jaren negentig tot recordhouder met drie overwinningen. Niki Terpstra is goed op weg om de Limburgse ex-renner te evenaren, door zowel in 2016 als 2018 een succesvol vervolg aan zijn Vlaamse openingsweekend te breien op Waalse wegen.

Laatste tien winnaars
2018: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-be Guillaume Van Keirsbulck
2016: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-be Kris Boeckmans
2014: flag-be Maxime Vantomme
2013: flag-ru Alexey Tsatevich
2012: flag-fr Arnaud Démare
2011: flag-de Dominic Klemme
2010: flag-be Jens Keukeleire
2009: flag-be Wouter Weylandt

Niki Terpstra en Philippe Gilbert – foto: Tim De Waele

Vorig jaar deed Terpstra dat met de hulp van zijn grandioze Quick-Step-ploeg. Zij konden, dankzij het spel van de wind, de koers al vroeg openbreken, waardoor veel renners bij het ingaan van de finale al op hun tandvlees zaten. Terpstra en ploegmaat Philippe Gilbert moesten aan het einde alleen nog afrekenen met de taaie Damien Gaudin, twee jaar geleden nog glansrijk winnaar van Tro Bro Léon. Terpstra had het geluk aan zijn zijde dat Gaudin net kraakte toen hij demarreerde en zo kon de Nederlander triomferen na een knappe solo.

Top-5 vorig jaar
1. flag-nl Niki Terpstra (Quick-Step Floors) in 4u 47m48s
2. flag-be Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) op 24s
3. flag-fr Damien Gaudin (Direct Energie) op 46s
4. flag-fr Adrien Petit (Direct Energie) op 1m18s
5. flag-lt Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale) op 1m18s


Parcours

Het startschot weerklinkt iets voor de klok van elf uur in het Henegouse Quaregnon voor een koers van 198,4 kilometer. Het gaat al snel westwaarts richting het nabijgelegen Hautrage, waarna er een noordwaartse lus door onder andere Autreppe en Leuze volgt. Het is op deze aanloopstroken nog voor de plaatselijke ronden in Dour dat Quick-Step Floors vorig jaar het peloton al op de kant probeerde te zetten, met dank aan de vele open vlakten waar de wind vrij spel heeft. De renners treffen na veertig kilometer met de Côte de Mainvault, de Côte de la Folie, de Côte des Papins en de Côte de Séménil traditioneel ook enkele asfalthellingen.

Wederom via Hautrage bereiken de renners iets na voor halfweg (op 102 kilometer van het einde) het lastige, plaatselijke circuit in en rond Dour, waar ze vier rondjes van 24,8 kilometer moeten afwerken. De eerste belangrijke scherprechters zijn twee koppeltjes van telkens twee kasseiklimmetjes: de Côte de la Roquette en de Chemin de Wihéries (op 14 kilometer van de finish) en de Côte des Nonettes en de Côte du Calvaires (op 8 kilometer van de finish).

Daarna gaat het via een zone waar de wind quasi altijd vrij spel heeft richting de kasseien van de Rue de Belle Vue, waar vaak de beslissing valt. Deze weg is zeer smal en de kasseien liggen er bijzonder slecht bij: ideaal om een peloton uit elkaar te rijden. En dan moet de lichtoplopende finish richting Dour er nog aankomen. Vooral het deel tussen twee en een halve en anderhalve kilometer van het einde loopt stevig op, richting aankomst vlakt het weer iets af. Maar bij een sprint is het hier altijd een kwestie van goed timen en vooral niet te vroeg aan te zetten.

Parcoursinformatie 2019


Favorieten

Na een lastig openingsweekend is het de vraag hoeveel grote kanonnen er nog zin hebben in een vervolg op Waalse wegen. Niet bijster veel, zo blijkt. Waar de organisatie een aantal jaar terug nog kon rekenen op zeven WorldTour-ploegen aan het vertrek, zijn dat er nu nog maar drie. Zowel AG2R La Mondiale, Deceuninck-Quick-Step als Lotto Soudal sturen een selectie, weliswaar zonder hun grote namen. De aanwezigheid van Direct Energie met titelverdediger Niki Terpstra maakt wellicht veel goed.

Niki Terpstra – foto: Cor Vos

Terpstra is meteen ook de onbetwiste topfavoriet voor deze Waalse seizoensopener. De motor van de voormalige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix telt simpelweg een paar cilinders meer dan de rest van het deelnemersveld. Na Omloop Het Nieuwsblad, waarin hij de slag op de Molenberg miste, konden we misschien nog een vraagteken plaatsen achter zijn vormpeil, maar met een podiumplaats in Kuurne-Brussel-Kuurne na een lastige finale veegde hij die in één keer weg. Terpstra is duidelijk gemotiveerd om zich te tonen voor zijn nieuwe werkgever Direct Energie en krijgt daarbij de hulp van een ploeg die met Damien Gaudin en Adrien Petit (vorig jaar nog respectievelijk derde en vierde) en snelle man Pim Ligthart ook nog enkele andere sterke outsiders aan boord heeft.

Terpstra’s voormalige ploeg Deceuninck-Quick-Step plaatst daar de aanwezigheid van Fransman Florian Sénéchal tegenover. Le Samyn is zo’n typische wedstrijd waar de Quick-Steppers van de tweede lijn, die zich anders inzetten voor de Lampaerts, Stybars en Gilberts van deze wereld, eindelijk de kans krijgen om zich ook eens te tonen op een klassiek parcours. Maar Deceuninck-Quick-Step zou Deceuninck-Quick-Step niet zijn als het geen meerdere ijzers in het vuur had. Naast de zesde van Kuurne-Brussel-Kuurne, verwachten we ook wel iets van Kasper Asgreen – die zondag met de eerste tien bovenkwam op de Oude Kwaremont, Rémi Cavagna – vorig jaar nog winnaar op gelijkaardig terrein in Dwars door West-Vlaanderen, en waarom niet ook superknecht – of moeten we El Tractor zeggen – Tim Declercq?

Jens Keukeleire – foto: Cor Vos

Lotto Soudal moet het hebben van Jens Keukeleire*, traditioneel een echt competitiebeest die in het drukke klassieke voorjaar graag alles meepikt. Niet te vergeten is Keukeleire hier ook ex-winnaar: in 2010 kende hij – tegen alle verwachtingen in – zijn grote doorbraak in Le Samyn door de massasprint bergop naar zijn hand te zeggen. Misschien kan de voormalige ritwinnaar in de Vuelta er negen jaar later wel zijn grote wederopstanding maken, na een minder debuutjaar bij Lotto Soudal. Dankzij een elfde en zevende plaats in de Vlaamse openingskoersen zijn de voortekenen alvast goed. Verder is het uitkijken naar de winnaar van Parijs-Roubaix voor beloften van vorig jaar, Stan Dewulf, en de Zeeuw Brian van Goethem.

*Update dinsdag, 08.00 uur: Jens Keukeleire ontbreekt op de definitieve startlijst.

Om het WorldTour-compartiment af te ronden, werpen we ook nog een blik op AG2R La Mondiale, dat eerder met een vrijbuitersploeg aan het vertrek lijkt te komen. Met Litouws kampioen Gemidinas Bagdonas levert de Franse formatie de nummer vijf van vorig jaar af, hij krijgt van de ploegleiding bovendien het rugnummer één. Maar ongetwijfeld zullen ook hardrijders Alexis Gougeard en Stijn Vandenbergh hun kans mogen gaan als ze in een gunstige positie terechtkomen. Voor Clément Venturini – de Franse koning van de ereplaatsen – is het afwachten of dit parcours niet nét iets te lastig is, maar als ex-crosser zal hij de oneffen en gladde kasseien van de Rue de Belle Vue wel weten te smaken.

Lars Boom – foto: Cor Vos

Na twee jaar op het hoogste niveau bij Katusha-Alpecin te hebben vertoefd, zette Baptiste Planckaert afgelopen winter weer een stapje terug richting Wallonie-Bruxelles. Of moeten we zeggen een stap vooruit, want de 30-jarige West-Vlaming zal dit voorjaar toch net iets meer voor eigen rekening mogen rijden. Positief signaal was alvast Omloop Het Nieuwsblad, waar we erg onder de indruk waren van Planckaert. De West-Vlaming bleef tot in de diepe finale tegenspartelen tegen de grote favorieten, om uiteindelijk een knappe top 25-plaats te veroveren. Bij Wallonie-Bruxelles zou ook de Est Aksel Nommela wel eens kunnen verrassen. Hem kennen we van zijn tweede plaats in de Antwerp Port Epic.

Bij de andere Belgische ProContinentale ploegen is er iets minder weelde. Corendon-Circus moet het hebben van good old Stijn Devolder, die in Omloop Het Nieuwsblad opvallend genoeg herleefde. Sport Vlaanderen-Baloise rekent dan weer op beroepspechvogel Amaury Capiot. Na een moeilijk 2017, dat verpest werd door een knieblessure, herleefde hij vorig jaar in koersen als Le Samyn en Nokere Koerse. Kan hij nu eindelijk eens de hoofdvogel afschieten? Dan zal hij wel voorbij de troepen van Wanty-Gobert moeten, wiens hoofdsponsor zijn thuisbasis heeft in Henegouwen. Een thuiskoers dus voor de jongens van Hilaire Van der Schueren, die allicht Frederik Backaert en Loïc Vliegen naar voren schuift. De Nederlands-Belgische formatie Roompot-Charles heeft misschien nog wel een van de grootste namen aan het vertrek, in de persoon van ex-wereldkampioen veldrijden Lars Boom. Hoever komt hij op toch wel zijn terrein?

Floris Gerts – foto: Cor Vos

Cofidis heeft met de sterke sprinter Hugo Hofstetter en Dimitri Claeys – nog niet zo lang geleden top 10 in de Ronde van Vlaanderen – twee ijzers in het vuur die we tot diep in de finale vooraan mogen verwachten. Andere outsiders: Tom Van Asbroeck en Mihkel Raïm namens Israel Cycling Academy, ex-winnaar Kris Boeckmans en Parijs-Roubaix-specialist Bert De Backer van Vital Concept-B&B Hotels, Benoit Jarrier van Fortuneo-Samsic en Floris Gerts in het tricot van het continentale Tarteletto-Isorex.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Niki Terpstra
*** Florian Sénéchal, Jens Keukeleire
** Baptiste Planckaert, Hugo Hofstetter, Lars Boom
* Amaury Capiot, Adrien Petit, Dimitri Claeys, Rémi Cavagna

Website organisatie
Deelnemerslijst


TV

Le Samyn wordt dit jaar voor het eerst uitgezonden op Sporza. Eurosport nam de afgelopen jaren de live-uitzending op zich en zal dat ook nu weer doen. Beide televisiezenders zijn vanaf 15.00 uur van de partij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.