Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2019
foto: Cor Vos
zondag 28 april 2019 om 06:00

Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2019

Het was een meeslepend wielervoorjaar waarin weer diverse dromen zijn uitgekomen en nog meer dromen uiteen zijn gespat… Met Luik-Bastenaken-Luik wordt het voorjaar traditioneel afgesloten, ook al kunnen we hier in het geval van het vrouwenpeloton nog niet echt van een traditie spreken. Zeker is wel dat deze wedstrijd de laatste Women’s WorldTour-koers van het voorjaar is en dus komen er zondag veel rensters aan het vertrek. Wat is het parcours en wie zijn de kanshebbers? WielerFlits blikt vooruit. 

Luik-Bastenaken-Luik wordt voor mannen al sinds 1892 georganiseerd. De bijnaam La Doyenne is dus een zeer toepasselijke, maar niet als je het over de vrouwenkoers hebt. De eerste LBL voor dames kwam namelijk 125 jaar later. De organisatie kon tijdens de eerste editie wel rekenen op een uitstekend deelnemersveld, mede natuurlijk vanwege de status die Luik-Bastenaken-Luik nu eenmaal door de jaren heeft opgebouwd. Met Anna van der Breggen kreeg de organisatie ook direct een grote naam op de erelijst. AvdB zou haar prestatie het jaar daarop nog eens dunnetjes overdoen, waardoor alleen zij nog maar het palmares van de koers vult.

Aan de vooravond van de derde editie Nu is het nog maar de vraag of LBL volgend jaar weer een plekje in de WorldTour-kalender heeft. Gezien de aangekondigde hervormingen zou dit namelijk zeer goed niet het geval kunnen zijn. Structureel weigert ASO en/of RTBF tot live-uitzending over te gaan bij vrouwenwedstrijden, hetgeen onder meer Annemiek van Vleuten ‘een gemiste kans’ noemt. En laat dit nu net één van de criteria zijn om in de WorldTour te blijven.

Het is hierin wel interessant om te zien of de UCI zich aan zijn woord houdt. Knikkeren ze de ASO-koersen volgend jaar uit de Women’s WorldTour of onderneemt de Internationale Wielerunie nog een poging om ASO binnenboord te houden? De tijd zal leren wat de uitkomst wordt. Zeker is dat de wedstrijd dit jaar nog onderdeel uitmaakt van de Women’s WorldTour, dus er zal rensters extra aan gelegen zijn om hier te scoren. Daarnaast: moet je mensen nog motiveren voor een wedstrijd met deze naam? Ook het vrouwenpeloton kent natuurlijk de roemruchte geschiedenis van LBL en vermoedelijk willen ze zonder uitzondering deel uit maken van de selecte groep coureurs die ooit de eer hadden La Doyenne te winnen..

Doordat in de rechtstreekse uitzending geen beelden van de vrouwenkoers worden getoond zijn dit de enige plaatjes van de race – foto: Cor Vos

Erelijst Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen
2018: flag-nl Anna van der Breggen
2017: flag-nl Anna van der Breggen


Vorig jaar

Was Anna van der Breggen afgelopen seizoen te kloppen? Natuurlijk. Maar tijdens het voorjaar van 2018 was dit wel een zeer lastig karwei. Ook tijdens Luik-Bastenaken-Luik lukte dit niet, ondanks het feit dat er alles aan werd gedaan.

Amanda Spratt sprong bovenaan de Roche-aux-Faucons weg uit een elitegezelschap dat zich had afgescheiden. In de achtervolging was niet echt sprake van gestroomlijnde samenwerking en daarom zag de veelvraat van Boels-Dolmans zich genoodzaakt om op de Saint-Nicolas nog iets te proberen. Het is niet bekend aan welk huisnummer AvdB, maar zeker is wel dat enkel Ashleigh Moolman-Pasio even haar wiel kon houden. Dat duurde echter niet lang; al snel was Van der Breggen alleen op jacht naar Spratt.

De jacht was succesvol, want onderaan het ongecategoriseerde, venijnige slotklimmetje in Ans waren de twee samen. De pijp was intussen leeg bij de Australische, maar Van der Breggen had nog een stoot energie over. Daarom besloot ze om al vroeg op de slothelling het verschil te maken.

Enkel Van der Breggen staat op het palmares van de koers – Foto: Cor Vos

Top-5 Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2018
1. flag-nl Anna van der Breggen (Boels-Dolmans)
2. flag-au Amanda Spratt (Mitchelton-Scott)
3. flag-nl Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott)
4. flag-za Ashleigh Moolman-Pasio (Cervélo-Bigla)
5. flag-nl Ellen van Dijk (Team Sunweb)


Parcours

Het af te leggen traject – foto: ASO

Luik-Bastenaken-Luik begint even voor elf uur ’s ochtends op de Place Général McAuliffe. Dit is het plein waar ook de beroemde en veel gefotografeerde Sherman-tank staat als blijvende herinnering aan alle gruwelijkheden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Ardennen hebben afgespeeld. De rensters vertrekken met het idee dat dit Ardennenoffensief een stuk vredelievender zal zijn.

Vanuit de stad der Bastognekoeken zet het peloton koers richting Houffalize. De vermaarde Côte de Saint-Roche wordt weliswaar overgeslagen, maar ook zonder die hellingen komen de rensters aan hoogtemeters; in de Ardennen golft het immers continu.

Na 55 kilometer staan de rensters op de top van de eerste beklimming. Op de Côte de Wanne liggen er vijfhonderd euro klaar voor de eerste die de top passeert, en dit is ook bij de vier resterende hellingen het geval. Ter vergelijking: enkel als nummer één, twee en drie in de daguitslag verdien je aan de finish meer geld. Kortom, voor de mindere godinnen kan het lonen om vroeg in de wedstrijd al eens op de pedalen te gaan staan.

138,5 kilometer afzien in de Ardennen – foto: ASO

Toch is de kans dat de beslissende slag al op de Côte de Wanne of op de direct daaropvolgende Côte de Brune valt niet groot. Pas wanneer de rensters doorkomen in Stoumont kunnen we zeggen dat de finale is begonnen, al is ook de Côte de Vecquée wellicht nog wat vroeg. Wel voelen een hoop rensters dan al aan hun benen of er nog een mooie voorjaarsafsluiter in zit.

Na de Vecquée is er nog wel ruimte om terug te keren, maar iedereen die daar slechte benen heeft moet op de helling daarna helemaal met de billen bloot. De Côte de la Redoute, de beroemdste parallelweg ter wereld, liegt namelijk niet. Het is heel goed mogelijk dat, zodra de rensters het monument op de top passeren, duidelijk is wie er om de zege mogen strijden, want in tegenstelling tot de voorgaande jaren wacht er nu nog maar één klim.

De afgelopen edities werd LBL afgesloten met de drietrapsraket Rôche-aux-Faucons, Saint-Nicolas en de Côte d’Ans, maar de twee laatste klimmetjes zijn er dit jaar niet meer bij. De finish ligt nu weer in het centrum van Luik, meer bepaald op de Boulevard d’Avroy.

De vernieuwde finale van Luik-Bastenaken-Luik – foto: ASO

Start: 10.50 uur
Finish: 14.30-15.00 uur

Beklimmingen Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2019
1. Côte de Wanne (3,6 km à 5,1%)
2. Côte de de Brume (2,5 km à 6,8%)
3. Côte de la Vecquée 6,7 km à 4,9%)
4. Côte de la Redoute 2 km à 8,9%)
5. Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km à 11%)


Favorieten

“Ik miste de afgelopen weken die punch nog een beetje, maar ik weet ook dat hij er snel kan zijn.” Was getekend, Anna van der Breggen. En zo kon het gebeuren dat ze afgelopen woensdag voor de vijfde maal op rij de Waalse Pijl wist te winnen. Na drie jaar met Alejandro Valverde op het podium te hebben gestaan stond Anna van der Breggen nu, net als tijdens de voorlaatste editie van de doordeweekse klassieker, op het ereschavot met Julian Alaphilippe.

De 29-jarige geboren Hasseltse heerste de afgelopen jaren in de Ardennen en er lijken maar weinig vrouwen echt toe in staat te zijn haar in het betere heuvelwerk te kunnen bedreigen. Maar ondanks dat het er bij vaak zo eenvoudig uitziet moet ook Van der Breggen zich tot het uiterste inspannen om wedstrijden te winnen. Woensdag slaagde ze daar weer eens in, voor het eerst sinds ze afgelopen september in Innsbruck een nieuw tricot aangemeten, maar hoe zit dat zondag? We kunnen er in ieder geval op rekenen dat AvdB zonder ongelukken deel uit maakt van de voorste groep.

Van der Breggen won zondag haar eerste koers in de regenboogtrui – foto: Cor Vos © 2019

En dan is het voor Boels-Dolmans zaak om een eventueel overwicht te benutten. Dat kan met Van der Breggen, maar ook Annika Langvad kan daarvoor worden ingezet. Hoewel de Deense natuurlijk een gevestigde naam is in het wielerwereldje heeft ze dat voornamelijk te danken aan haar prestaties op de mountainbike. Net als Mathieu van der Poel is ze zich ook aardig aan het ontdekken op de weg.

In haar eerste voorjaar rijgt de 35-jarige de ereplaatsen aaneen. Tweede in de Strade Bianche, vierde in de Amstel Gold Race en derde in de Waalse Pijl; het zijn uitslagen waar je mee thuis kunt komen. Daarnaast is LBL de koers die haar misschien wel het beste ligt. Een nieuwe top vijf-klassering lijkt derhalve in de maak.. Heeft ze haar beste prestatie voor het laatst bewaard?

Wat Mathieu van der Poel kan, kan Annika Langvad ook! – foto: Cor Vos © 2019

Een andere gevaarlijke tandem is die van Mitchelton-Scott. Te beginnen met Amanda Spratt, de vrouw die Van der Breggen vorig jaar tot het uiterste liet gaan dankzij een gewaagde solo. Hoewel haar uitslagen tijdens de Ardennenweek (twee keer elfde) misschien nog niet denderend zijn heeft de Australische genoeg kwaliteiten om komende zondag het laken naar zich toe te trekken.

Van de heuvelklassiekers is dit de wedstrijd die haar het meest op het lijf is geschreven. Kijk zeker uit naar Spratty op een van de hellingen; daar de vice-wereldkampioene immers in staat om al haar concurrenten met een paar machtige pedaalslagen te lossen.

Amanda Spratt – foto: Cor Vos

En dan de tweede troef van de ploeg. Ze werd onlangs tweede in de Ronde van Vlaanderen, tweede in de Amstel Gold Race en afgelopen woensdag ook nog eens tweede in de Waalse Pijl; Annemiek van Vleuten stond de afgelopen weken op heel wat finishfoto’s. Cynici zouden zeggen dat de wereldkampioene tijdrijden niet meer weet wat winnen is, maar dat is natuurlijk klinkklare onzin. We herinneren u graag nog even aan haar solo in de Strade Bianche…

Tijdens de Waalse Pijl had Van Vleuten voor het eerst in haar lange, rijke carrière het idee dat ze kon winnen. Als ze niet moest opboksen tegen een andermaal ongenaakbare Anna van der Breggen was dat haar ook zeker gelukt, maar het mocht niet zo zijn. Is ze zondag tijdens La Doyenne in staat de rollen om te keren? Een ding is zeker: als Van Vleuten zich zondag ook weer goed voelt gaat ze het hoe dan ook proberen. Op een van de hellingen, maar ze demarreert net zo lief op één van de tussenstukken. Zolang het maar resultaat oplevert.

Van Vleuten leidde afgelopen week de dans op de Keutenberg – foto: Cor Vos

Duo nummer drie vertegenwoordigt CCC-Liv. Van dit duo heeft Ashleigh Moolman-Pasio de meeste ervaring in de finale. In 2017 was ze zesde en een jaar later bleek de vierde plaats voor haar weggelegd te zijn. Als de logische reeks wordt gerespecteerd mag ze zich nu opmaken voor een bezoekje aan het erepodium, maar de wielersport en simpele optelsommen gaan niet altijd samen. Zeker als je weet dat de Zuid-Afrikaanse nog altijd kampt met de gevolgen van een crash in de Amstel Gold Race.

Het was in de laatste rechte lijn dat Moolman-Pasio de hekken in werd gebonjourd. Het leverde haar gelukkig geen zware kwetsuren op, maar meer dan een zevende plaats in Hoei zat er dankzij een nog pijnlijke rug niet in voor haar. Tussen de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zitten weer een paar dagen, dus het is de vraag in hoeverre Moolman-Pasio in de tussentijd hiervan is hersteld. Met een geblokkeerde rug is het immers lastig winnen.

Ashleigh Moolman-Pasio – foto: Cor Vos © 2019

Marianne Vos deed in 2018 voor het eerst mee aan de Women’s WorldTour-koers, maar een succes werd dit niet. Voor de Valkenrots kwam ze ten val in een afdaling. Ondanks dat ze de pijn verbeet en de wedstrijd uitreed was het verdict in het ziekenhuis helder: een sleutelbeenbreuk. Dit jaar staat dit in ieder geval niet op haar planning tijdens Luik-Bastenaken-Luik.

Wel wil de Brabantse ook graag deze koers op haar indrukwekkende palmares bijschrijven. En gezien haar recente prestaties kunnen we met een dergelijk scenario maar beter rekening houden. Vos is namelijk weer uit in vorm. Ondanks dat ze heel veel werk moest verzetten in de Amstel Gold Race knalde ze naar een derde plaats en een paar dagen later zeeg ze bovenaan de Muur van Hoei neer als vierde. De finish van deze koers werkt in haar voordeel. Als ze er op de top van de Roche-aux-Faucons nog niet af is wordt het zeer lastig haar te kloppen. Zeker met een klasbak als Moolman-Pasio als eventuele luxeknecht.

Marianne Vos verheft diepgaan tot een kunstvorm – foto: Cor Vos © 2019

Genoeg duo’s besproken, er zijn ook nog vier favorieten die als enige van hun ploeg in het favorietenlijstje staan. Katarzyna Niewiadoma bijvoorbeeld. Na haar knalprestatie in de Amstel Gold Race – haar demarrage op de Cauberg was er een om in te lijsten – was ze in de tweede der Ardennenkoersen misschien iets te enthousiast. Haar vroege aanval op de steile slotmuur werd beantwoord door de latere winnares en de Poolse kon op haar beurt niet meer mee.

In Luik-Bastenaken-Luik is de laatste kilometer een stuk minder zwaar, waardoor Niewiadoma het ook tactisch zou kunnen spelen. Met een vaak onderschatte outsider als Alena Amialiusik aan je zijde kun je een eind komen.

Er waren weinig collega’s die Niewiadoma de zege vorige week niet gunden – foto: Cor Vos

Bijna dit hele voorjaar ging de titel ‘beste Italiaanse’ in WorldTour-wedstrijden naar Marta Bastianelli. Tijdens de Amstel Gold Race nam Soraya Paladin het stokje over. Natuurlijk ging veel aandacht – terecht – uit naar Niewiadoma, maar Paladin reed zich bijna ongemerkt de top vijf in. Het is de bevestiging van het feit dat ze een van de nieuwe toppers aan het worden is. Elk jaar rijdt ze een stukje beter en dit seizoen brengt haar dat al lekker van voren in heel wat wedstrijden. Benieuwd of dat op weg naar Luik opnieuw het geval is. Aangezien ze niet bij de absolute topfavorieten behoort kan ze, als ze het handig speelt, zomaar eens profiteren.

Opvallen doet Paladin in ieder geval in haar fluoriserende tenue – foto: Cor Vos © 2019

Een knetterende demarrage van Niewiadoma deed de kopgroep op de Cauberg uiteen splijten op een paar kilometer voor de finish van de Amstel Gold Race. Dat Van Vleuten en Vos pogingen zouden ondernemen om haar te volgen mag geen grote verrassing heten, maar dat Emilia Fahlin dit zou doen hadden niet veel mensen aan zien komen. Toch streed ze dapper mee op de flanken van Nederlands beroemdste helling tot een kapotte derailleur roet in het eten gooide. Weg kansen.

Komende zondag zal ze dan ook rondrijden met revanchegevoelens. De nummer vier van de jongste WK op de weg, die in haar beginjaren als renster van een UCI-ploeg vooral bij een hoop fans geliefd was dankzij haar wapperende blonde manen, heeft zich de afgelopen jaren geweldig ontwikkeld, waardoor ze nu zeker in de gaten zal worden gehouden. Mocht deze koers eindigen in een sprint met een selecte gezelschap dan hoeft ze voor weinig rensters bevreesd te zijn. Enkel Vos lijkt sneller dan de Zweedse, maar ook die kan ze hebben als ze een superdag heeft.

Fahlin draagt misschien wel de mooiste kampioenstrui van allemaal – foto: Cor Vos

Tot slot? Demi Vollering, die voorlopig de beste week uit haar nog zo prille wielercarrière rijdt. Als eerstejaars renster bij een UCI-ploeg ontpopt ze zich tot de revelatie van het voorjaar. Een aanval in volle finale tijdens de Trofeo Alfredo Binda was prachtig, een zevende plaats in de Amstel Gold Race was fenomenaal. In de Waalse Pijl gaf ze opnieuw blijk van hoogvorm door net achter Marianne Vos en net voor Katarzyna Niewiadoma als vijfde te finishen.

Het is daarom dat de verwachtingen andermaal hooggespannen zullen zijn, ook al is de wedstrijd van zondag pas haar vijfde WorldTour-wedstrijd ooit. Maar Vollering heeft met haar klim- en daalcapaciteiten nu eenmaal bewezen dat ze met de besten kan wedijveren. Kan ze zich opnieuw in de debatten mengen? Dat zou opnieuw al een hele stunt zijn. En met een tikkeltje geluk…

In haar eerste profjaar strijdt Vollering direct mee met de groten der aarde – foto: Cor Vos

Tot slot: nog enkele niet genoemde namen die toch ook de moeite waard zijn om in de gaten te houden: Cecilie Uttrup Ludwig, Mavi Garcia, Arlenis Sierra, Alison Jackson, Shara Gillow, Jolanda Neff, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk, Rasa Leleivyte, Sofia Bertizzolo en Lucinda Brand.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Annemiek van Vleuten
*** Anna van der Breggen, Marianne Vos
** Katarzyna Niewiadoma, Amanda Spratt, Annika Langvad
* Emilia Fahlin, Ashleigh Moolman-Pasio, Soraya Paladin, Demi Vollering

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Regenjasjes kunnen worden klaargelegd, want er worden buien verwacht aan een temperatuur van hooguit 12°C. Bij de start is de regenkans al bijna 50% en volgens de voorspellingen neemt dat percentage pas aan het eind van de middag af. Daar hebben de vrouwen dus niet veel aan. Er waait een matige wind aan windkracht 4.

De kans bestaat dat net als vorig jaar de laatste honderden meters worden uitgezonden, maar daar kun je niet blind van uitgaan. Wel kunt u de mannenkoers rechtstreeks volgen bij de NOS op NPO1 vanaf 13.10 uur, bij Sporza op één vanaf 14.00 uur en op Eurosport 1 vanaf 14.00 uur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.