Voorbeschouwing: Marcel Kint Konvert Classic 2021
© Cor Vos
Nico Dick
vrijdag 20 augustus 2021 om 08:10

Voorbeschouwing: Marcel Kint Konvert Classic 2021

De Bingoal Cycling Cup maakt zich op voor haar zesde manche: vrijdag staat de Marcel Kint Konvert Classic (ook wel de GP Marcel Kint) op het menu, met voor het eerst start in Zwevegem en aankomst in Kortrijk. In deze voormalige kermiskoers zijn de sprinters opnieuw aan zet. Wie trekt in Kortrijk aan het langste eind en eert zo Marcel Kint, alias de Zwarte Arend? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Er wordt al sinds 1930 gekoerst op Zwevegemse bodem. Eerst als kermiskoers, die met wereldkampioen en drievoudig Waalse Pijl-winnaar Marcel Kint een ideaal uithangbord had voor de wedstrijd die toen nog door het leven ging als de Grote Prijs van Zwevegem. Zo werd Kint er in 1935 zelf winnaar, drie jaar voor hij zich in Valkenburg tot wereldkampioen zou kronen. Het maakte Kint onsterfelijk in zijn geboortestreek, waardoor deze koers vanaf 1942 zijn naam zou dragen.

Het eerbetoon aan de Zwarte Arend, die in 2002 het leven liet, bleef tot en met 2015 doorgaan in de vorm van een kermiskoers, traditioneel in de eerste helft van september. Vanaf 2016 ging deze traditiekoers door als 1.2-wedstrijd, om in 2018 de sprong richting 1.1-niveau te maken. In datzelfde jaar kreeg de wedstrijd zijn plekje in de Bingoal Cycling Cup, waar het vandaag nog steeds deel van uitmaakt.

Baptiste Planckaert won in Zwevegem al twee keer voor eigen volk – foto: Cor Vos

Dit jaar ondergaat de GP Marcel Kint opnieuw een kleine facelift. De wedstrijd wordt omgedoopt tot de Marcel Kint Konvert Classic en het parcours wordt nog maar een keer herschikt. Nadat het in 2018 voor het eerst uitweek naar de Kortrijkse Veemarkt voor de start, is dit jaar zelfs de aankomstlijn in het centrum de Guldensporenstad getrokken. Daarnaast worden in de twee grote rondes telkens de Kluis- en Tiegemberg opgenomen.

Op de erelijst prijken door de decennia heen niet alleen ronkende namen als Guido Reybrouck, Frans Verbeeck, Willy Planckaert, Willy Teirlinck, Adrie van der Poel, Eddy Planckaert, Peter Van Petegem en Frank Vandenbroucke, met Baptiste Planckaert zette naast Kint nog een rasechte Zwevegemnaar zijn naam twee keer op de erelijst.

Laatste tien winnaars GP Marcel Kint
2019: flag-fr Bryan Coquard
2018: flag-fr Nacer Bouhanni
2017: flag-be Jonas Rickaert
2016: flag-nl Jan-Willem van Schip
2015: flag-be Baptiste Planckaert
2014: flag-nl Brian van Goethem
2013: flag-be Iljo Keisse
2012: flag-lt Ramūnas Navardauskas
2011: flag-be Baptiste Planckaert
2010: Geen winnaar
2009: flag-be David Geldof


Vorige editie

Zoals bij een resem andere 1.1-koersen moeten we ook voor de laatste editie van de GP Marcel Kint terug naar 2019. Toen ging de overwinning naar de Fransman Bryan Coquard in een massasprint. De snelle man van Vital Concept-B&B Hotels klopte in de straten van Zwevegem zijn landgenoot Nacer Bouhanni en Aldan De Decker in een massasprint. De plaatselijke Baptiste Planckaert werd vierde.

Vijf renners kleurden de vroege vlucht: de Belgen Yves Coolen (BEAT Cycling Club) en Timothy Stevens (Team Cibel), de Nederlander Justin Timmermans (Roompot-Charles), de Deen Andreas Kron (Riwal Readynez) en de Brit Louis Rose Davies (Canyon-DHB) kregen een vrijgeleide van het peloton en wisten een maximale voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar te fietsen.

Coquard wordt op het podium geflankeerd door Bouhanni en De Decker – foto: Cor Vos

Maar een massasprint was toch onvermijdbaar.  Kron werd samen met de in de finale aangesloten Dries De Bondt (Corendon-Circus) in de slotkilometer als laatste renner uit de vroege vlucht bijgehaald. In de sprint om de overwinning bepaalde Wallonie-Bruxelles lange tijd het tempo, maar was het Bryan Coquard die over het snelste eindschot beschikte. Nacer Bouhanni moest van te ver komen en strandde op de dichtste ereplaats.

Uitslag GP Marcel Kint 2019
1. flag-fr Bryan Coquard
2. flag-fr Nacer Bouhanni
3. flag-be Alfdan De Decker
4. flag-be Baptiste Planckaert
5. flag-dk Andreas Stokbro


Parcours

Sinds 2018 wordt de stad Kortrijk dus betrokken in het plaatje van de GP Marcel Kint. “Dat was nodig. Een wedstrijd rond één en dezelfde kerktoren, dat zou onder meer voor sponsors niet interessant zijn, en we hebben die uiteraard nodig. Het was groeien, of ermee stoppen”, vertelde mede-organisator Marniek Kint een paar jaar geleden al.

Dit jaar wordt het nog iets minder een Zwevegemse koers. Er worden in tegenstelling tot de laatste twee edities dan wel gestart in Zwevegem, maar na de start trekt het peloton richting de Vlaamse Ardennen. De organisatoren werkten twee grote rondes uit (een van 71,6 en een van 73,4 kilometer) waarin telkens de Kluisberg, Tiegemberg en de kasseien van de Beerbosstraat (Bellegem) en de Varent (Anzegem) zijn opgenomen.

Het profiel van de grote lussen:

Na de twee grote rondes staan nog twee lokale omlopen van elk 23 kilometer op het menu. Die plaatselijke omloop vindt dan wel weer voor een groot stuk op Zwevegems grondgebied plaats, weliswaar zonder noemenswaardige hindernis, waardoor een massasprint ook op dit parcours quasi onvermijdbaar is.

Het profiel van de twee kleine lussen:

Parcours (in detail)

Start: 10.20 uur (officiële start) in Zwevegem
Finish: tussen 14.16 en 14.49 uur in Kortrijk, Doorniksestraat


Favorieten

Er staan vrijdag in Zwevegem 24 ploegen aan de start. Met Deceuninck-Quick-Step, Intermarché-Wanty-Gobert en Team Cofidis tellen we daarbij drie WorldTeams. Opvallend is dat, net als in de vorige manche van de Bingoal Cycling Cup, Lotto Soudal opnieuw niét aan de start staat van een Belgische semiklassieker.

Voorts hebben we in dit favorietenlijstje af te rekenen met het feit dat de deelnemerslijst op dit moment nog zeer voorlopig is. Maar uiteraard komen we in eerste instantie bij de topsprinters terecht die vrijdag in Zwevegem aan de start zullen staan. Tim Merlier, ritwinnaar in zowel de Giro als de Tour, prijkt helemaal bovenaan.

Zondag in Leuven (GP Scherens) kwam de kopman van Alpecin-Fenix niet aan sprinten toe door een klein oponthoud in een van de laatste bochten, maar verwacht wordt dat hij in Kortrijk een nieuwe kans krijgt. Merlier kan in de Marcel Kint Konvert Classic bovendien rekenen op David van der Poel en Jonas Rickaert als aantrekkers.

Mag Tim Merlier vrijdag opnieuw het zegegebaar maken? – foto: Cor Vos

Twee belangrijke uitdagers voor Merlier worden de nummers één en twee uit die GP Jef Scherens: Niccolo Bonifazio en Nacer Bouhanni. Bouhanni, kopman bij Arkéa-Samsic, stapelt dit seizoen de podiumplaatsen op, maar winnen lukt de Fransman voorlopig niet en dat zint hem niet, merkten we zondag in Leuven nog. Ook hij krijgt in Kortrijk een nieuwe kans, nadat hij in 2018 al deze wedstrijd op zijn naam schreef.

Bonifazio veegde in Leuven de nul weg. De Italiaanse sprinter van Team TotalEnergies bevestigde twee dagen later zijn goede vorm met een tweede plaats in Zottegem, ter gelegeneheid van de Egmont Cycling Race, waar hij maar nipt het onderspit moest delven tegen Danny van Poppel. En met Van Poppel komen we bij een andere kandidaat-winnaar terecht. Bij Intermarché-Wanty-Gobert voert Danny van Poppel de selectie aan, samen met local hero Baptiste Planckaert.

Ook Deceuninck-Quick-Step heeft meerdere ijzers in het vuur, maar zal ongetwijfeld proberen de kaart Alvaro Hodeg te trekken. De Colombiaanse sprinter is na een moeilijke periode steeds beter op dreef.  Dat resulteerde eind juli al in winst in een rit in de Tour de l’Ain. Ook in de openingsetappe van de Ronde van Polen sprintte hij naar een tweede plaats, na Phil Bauhauss.

Bonifazio, Van Poppel en Mozzato op het podium na de Egmont Race – foto: Glenn Coessens

Bij B&B Hotels geen Bryan Coquard, die momenteel de Tour du Limousin betwist. Maar met Luca Mozzato en Jens Debusschere heeft het Franse team waardige alternatieven. Misschien niet onmiddellijk voor winst, maar Mozzato verraste deze zomer al met ereplaatsen in de Ronde van Wallonië (2 keer vierde in een massasprint) en dinsdag nog in de Egmont Cycling Race, waar hij derde werd. Ex-Belgisch kampioen Debusschere werd dan weer 6de in die Egmont Race en eerder al 5de in de Heistse Pijl.

Tot slot geven we ook Elia Viviani en Timothy Dupont nog een ster. Na zijn vertrek bij Deceuninck-Quick-Step kende de Europese kampioen een moeilijke periode. Dit jaar ging het opnieuw de goede kant op, met enkele mooie ereplaatsen in de Giro d’Italia en zeges in de Adriatica Ionica Race, halfweg juni. Als de 32-jarige Italiaan nog op een goed najaar mikt, verwachten we hem ook in Kortrijk in de top van de uitslag. Dupont is het speerpunt bij Bingoal-Pauwels Sauzen WB. Ook hij is dringend nog eens toe aan een topresultaat.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Nacer Bouhanni, Niccolo Bonifazio
**  Alvaro Hodeg, Danny van Poppel, Luca Mozzato
* Elia Viviani, Jens Debusschere, Timothy Dupont, Baptiste Planckaert

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer & TV

Sporza brengt dit jaar alle wedstrijden van de Bingoal Cycling Cup live op televisie in België – ditmaal vanaf 13u30, Eurosport zorgt voor een internationale uitzending.
Het weer voor vrijdag lijkt mee te vallen. Volgens Meteovista blijft het vrijdag droog, weliswaar wel bewolkt. Het kwik bereikt wellicht de 23 graden. Dat is in deze sombere augustusmaand best aanvaardbaar en kan toch wat volk naar de Groeningestad lokken.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.