Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2014
dinsdag 30 september 2014 om 10:02

Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2014

foto: Sirotti

Michal Kwiatkowski is de nieuwe wereldkampioen. Dat is één van de voornaamste conclusies die we kunnen trekken na een week wereldkampioenschappen in het Spaanse Ponferrada. Het feit dat de strijd om de regenboogtrui achter ons ligt, wil echter niet zeggen dat het seizoen 2014 voorbij is. Er staat nog een aantal mooie koersen op de agenda, waaronder Milaan-Turijn: de oudste koers op de internationale wielerkalender. Vorig jaar zegevierde de Italiaan Diego Ulissi. Wie volgt hem op? WielerFlits legt een meetlat langs de kanshebbers.

Historie
Op woensdag 1 oktober staat de 95e editie van deze vermaarde eendagswedstrijd op het menu. Uit 94 eerdere uitgaven zijn stuk voor stuk mooie verhalen te destilleren. Niet geheel verrassend prijken Italiaanse coureurs het vaakst op de erelijst: 73 in totaal. De eerste was Paolo Magretti in 1876, ook de eerste uitgave van deze wedstrijd, de laatste zoals eerder gezegd Diego Ulissi 138 jaar later. De man met de meeste overwinningen is eveneens een Italiaan: Constante Giradengo. De lijstjesfanaten zullen ongetwijfeld weten wie Giradengo is: hij wordt ook wel de eerste Campionissimo genoemd. Hij schreef onder meer tweemaal de Giro d’Italia op zijn naam, alsmede liefst zes keer Milaan-San Remo.

Roger De Vlaeminck

De eerste buitenlandse winnaar was de Fransman Henri Pélissier (1911), die twaalf jaar later de Tour de France wist te winnen. Diezelfde Pélissier kwam overigens noodlottig aan zijn einde, toen hij in 1935 op 46-jarige leeftijd werd doodgeschoten door zijn partner na een uit de hand gelopen ruzie. Andere grote buitenlandse winnaars zijn Ferdi Kübler, Roger de Vlaeminck (2x, foto), Rolf Sörensen en Alberto Contador, twee jaar geleden. Nog nooit wist een Nederlander op het hoogste schavot te staan.

Laatste vijf winnaars
2005: flag-it Fabio Sacchi
2006: flag-es Igor Astarloa
2007: flag-it Danilo di Luca
2012: flag-es Alberto Contador
2013: flag-it Diego Ulissi

*Wegens financiële problemen werd de koers tussen 2007 en 2012 niet georganiseerd.

Parcours
Voor het jaar 2012 kende de koers nog een vlakke aankomst, maar inmiddels is het parcours flink op de schop genomen. Sinds twee jaar dien je over goede klimmersbenen te beschikken en flink wat explosiviteit, want de aankomst ligt op de zware beklimming naar Superga. In totaal is de koers door het noorden van Italië, net als vorig jaar, 193.5 kilometer lang.

Milaan-Turijn 14

De eerste 170 kilometer zijn vlak en daarmee niet echt uitdagend voor de coureurs. Op goed 23 kilometer van de streep zullen de renners echt uit de veren moeten komen, want dan staat voor de eerste maal de klim naar Superga op het programma. Deze helling is in totaal 4.9 kilometer lang aan een stijgingsgraad van maar liefst 9.4%. In de eerste twee kilometer zijn er zelfs enkele pieken te noteren van 19%, en is dus spek voor de bek van de springveren. Na een steile afdaling is er nauwelijks tijd voor respijt, want dezelfde klim dient meteen weer te worden aangevat. Het verschil is wel dat op de top nu de streep is getrokken.

Favorieten
Hoewel deze koers Italiaans is, zal het waarschijnlijk niet een Italiaanse battaglia worden, maar een Spaanse batalla. De twee grote favorieten komen namelijk van het Iberische schiereiland: Alberto Contador en Joaquim Rodriguez. De Italianen hebben echter ook wat in de melk te brokkelen, met Fabio Aru als belangrijkste ingrediënt.

Alberto Contador

De grootste naam aan het vertrek is natuurlijk Alberto Contador (foto). De winnaar van de Vuelta besloot het WK aan zich voorbij te laten gaan, om zich volledig te focussen op de komende wedstrijden. Milaan-Turijn is er één daarvan. Sinds de herintroductie van deze koers is El Pistolero de meest succesvolle coureur. In 2012 won hij namelijk deze wedstrijd, en vorig jaar eindigde hij nog als vijfde. In zijn huidige vorm is Contador zeker in staat een gooi te doen naar winst. Hij krijgt ook een ploeg mee die volledig in zijn dienst kan rijden, al zou Oliver Zaugg als bliksemafleider kunnen dienen.

Joaquim Rodriguez

Joaquim Rodriguez (foto) zal wellicht de grootste uitdager worden. De Catalaan reed op het WK nog in ‘dienst’ van zijn landgenoot en grote rivaal Alejandro Valverde, en kwam mede daarom niet verder dan de 33e stek. Voor Purito is het zaak zijn ietwat teleurstellende seizoen nog een goed einde te geven. Hij won weliswaar de Ronde van Catalonië en werd 4e in de Vuelta, maar zag door valpartijen ook zijn kansen in de Ardennenklassiekers en Giro door de neus geboord. In aanloop naar de Ronde van Lombardije, die hij de afgelopen twee jaar won, zal hij in deze koers al goede vorm willen tonen. Hij kan traditioneel rekenen op sterke ploegmaten met Daniel Moreno, de nummer drie van vorig jaar, en Giampaolo Caruso.

Fabio Aru

Buiten de twee Spaanse matadoren staat er ook heel wat Italiaans geweld aan het vertrek. De grootste naam is die van Fabio Aru (foto). En dat is knap, aangezien de 24-jarige Italiaan pas twee seizoenen prof is. Het geeft wel aan hoeveel indruk hij dit seizoen al heeft gemaakt, met een derde plaats in de Giro en vijfde in de Ronde van Spanje, inclusief respectievelijk één en twee ritoverwinningen. In beide rondes heeft de Astana-renner laten zien over veel explosiviteit te bezitten, en dus moet er wel degelijk meer dan rekening met hem gehouden worden. Bij Astana kan Aru rekenen op de ervaren Michele Scarponi.

Andere Italiaanse kanshebbers op de zege, of op zijn minst een goede klassering, zijn Franco Pellizotti (Androni Giocattoli), Edoardo Zardini (Bardiani), de oude maar nog zeker niet versleten Davide Rebellin (CCC Polsat) en Ion Izagirre (Team Movistar). En wat kan de in competitie terugkerende Domenico Pozzovivo? De klimmer van AG2R zal zijn eerste wedstrijdkilometers afwerken na een opgelopen heupbreuk vlak voor de Vuelta. Vorig jaar werd de kleine Pozzovivo nog vierde in deze wedstrijd.

Daniel Martin

Buiten de Spanjaarden en Italianen, zijn er nog enkele gevaarlijke outsiders met een andere nationaliteit. Bij Garmin-Sharp rekent men ongetwijfeld op Daniel Martin (foto) en in mindere mate op Ryder Hesjedal. Bij Trek Factory Racing staat de explosieve Julian Arredondo op het startblad, net als Fränk Schleck, en bij Team Colombia kan wellicht Fabio Duarte zijn tegenvallende seizoen wat opfleuren. En wie weet kunnen Cyril Gautier (Team Europcar), Mathias Frank (IAM Cycling) en Carlos Betancur (AG2R) verrassen.

Voorlopige deelnemerslijst

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Joaquim Rodriguez, Fabio Aru
** Edoardo Zardini, Daniel Martin, Daniel Moreno
* Ryder Hesjedal, Fränk Schleck, Ion Izagirre, Davide Rebellin

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.