Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2016
Foto: Sirotti
woensdag 28 september 2016 om 08:00

Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2016

Aankomende woensdag is het tijd voor de oudste koers op de wielerkalender. Dan staat de 97e editie van Milaan-Turijn op het programma. Hoe ouder de koers, hoe groter het prestige, en dus hebben elf WorldTour-ploegen besloten om mee te doen. Dat zorgt voor een sterk deelnemersveld. Wie zijn de belangrijkste kanshebbers? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Je vraagt je misschien af: hebben sommige andere koersen niet al meer edities gehad? Dat klopt. Milaan-Turijn is weliswaar erg vroeg opgericht, maar de koers heeft vele onderbrekingen gekend. Na de eerste editie zelfs al, in 1876, toen Paolo Magretti naar de overwinning reed. De tweede editie volgde pas zeventien jaar later.

Ook in de huidige eeuw kende Milaan-Turijn een korte pauze. Van 2008 tot en met 2011 ontbrak de koers op de kalender. Vier jaar geleden keerde Milaan-Turijn pas terug. Toen volgde met Alberto Contador direct een grote naam als winnaar. Deze editie kende overigens een nieuwe aankomst, die ook nog steeds gebruikt wordt, maar daarover later meer.

2015, Milano - Torino, Astana 2015, Rosa Diego, Superga

Rosa Diego won vorig jaar – Foto: Sirotti

Laten we eerst nog maar eens terugblikken op laatste drie jaar. In 2013 ging de overwinning naar Diego Ulissi. Hij was toen gewoon de beste in het peloton. Dat lag de afgelopen twee jaar iets anders. In 2014 en 2015 wisten aanvallers namelijk vooruit te blijven. Geen vroege vluchters, maar renners die aan het begin van de slotbeklimming weggesprongen waren. Het gaat daarbij om Giampaolo Caruso (2014) en Diego Rosa (2015).

En Nederlanders dan? Die hebben Milaan-Turijn verrassend genoeg nog nooit gewonnen. Wout Poels werd vorig jaar vijfde, achter Rafal Majka, Fabio Aru en Thibaut Pinot. Veel dichter zijn we de laatste jaren niet gekomen.

Parcours
Het parcours van Milaan-Turijn is bijna identiek aan vorig jaar. De wedstrijd start weer in Sesto Ulteriano en gaat dan via de Po-vlakte richting het westen. Na 162 voornamelijk vlakke kilometers, waar de toppers weinig energie hoeven te verspillen, volgt voor de eerste keer de zware beklimming naar Superga. Hier ligt 26 kilometer later ook de aankomst.

mito16_alt-1024x694

Het moge duidelijk zijn: het moet gek lopen als de beslissing niet valt op de klim naar Superga. Deze helling is 4,9 kilometer lang en kent een gemiddelde stijgingsgraad van maar liefst 9,1 procent. Dat zorgt doorgaans voor erg veel verbrokkeling in het favorietengroepje. Vorig jaar kwamen de meesten zelfs één voor één binnen. Je moet dus over goede klimmersbenen beschikken om deze koers te kunnen winnen. Dalerscapaciteiten kunnen daarbij ook goed van pas komen. De afdaling op twintig kilometer voor het einde is namelijk behoorlijk technisch.

superga-sito

Favorieten
De grote vraag komende woensdag is wie na een lang seizoen nog over een acceptabele vorm beschikt. De Giro dell’Emilia geeft daarvoor een goede indicatie. Ook daar komen doorgaans de beste klimmers vanzelf bovendrijven. De winnaar van afgelopen zaterdag, Esteban Chaves, doet woensdag niet mee, maar de meeste anderen in die top-20 wel.

23-07-2016 Tour De France; Tappa 20 Megeve - Morzine; 2016, Astana; Aru, Fabio; Joux Plane;

Fabio Aru bijvoorbeeld. De Italiaan van Astana eindigde als vierde in de Giro dell’Emilia en lijkt daarmee over een goede vorm te beschikken. Aru heeft een sterk track record in Milaan-Turijn. In de afgelopen twee seizoenen werd hij vierde en derde, met telkens vluchters voor hem in de uitslag. De slotklim naar Superga ligt hem dus uitstekend. Als Astana ditmaal het gat op eventuele aanvallers beperkt kan houden, is Aru een erg gevaarlijke klant.

Ook de rest van de ploeg zou hoog kunnen eindigen. Astana heeft met Diego Rosa zelfs de winnaar van vorig jaar in huis. De Italiaan kon in de Giro dell’Emilia weliswaar geen indruk maken, maar een koers rijden die je al eens gewonnen hebt, geeft altijd extra moraal.

24-09-2016 Giro Dell'emilia; 2016, Ag2r La Mondiale; 2016, Cannondale - Drapac; Bardet, Romain; Uran, Rigoberto; Bologna - San Luca;

De nummers twee, drie en vier in de Giro dell’Emillia – Foto: Sirotti

Romain Bardet is in Milaan-Turijn daarentegen nog nooit dicht bij de overwinning geweest. De elfde plaats van vorig jaar is zijn beste resultaat, maar gezien zijn vorm moet er woensdag zeker rekening met hem worden gehouden. De Fransman van AG2R La Mondiale eindigde afgelopen zaterdag als tweede in de Giro dell’Emilia en lijkt daarmee klaar voor een goed najaar.

Naast Bardet zouden ook Domenico Pozzovivo (vorig jaar zevende) en Alexis Vuillermoz een goed resultaat kunnen behalen namens de Franse ploeg. Vergeet bovendien Pierre Latour niet. De pas 22-jarige Fransman, die de Vuelta a España-etappe naar de Alto de Aitana op zijn naam schreef, maakte in de Giro dell’Emilia erg veel indruk. Latour zat in de vroege vlucht en werd pas in de slotkilometer ingerekend. Hij zou woensdag wel eens de grote verrassing kunnen worden.

10-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 02 Camaiore - Pomarance; 2016, Movistar; Moreno Fernandez, Daniel; Pomarance;

Een goede uitslag van Daniel Moreno zou geen verrassing meer mogen heten. De Spanjaard werd de laatste drie jaar achtereenvolgens derde, derde en negende. Hij lijkt dus een zekerheidje voor de top-10, zeker gezien zijn huidige vorm. Moreno eindigde recent na een sterke Vuelta, waarin hij achtste werd, op het podium van het Europees Kampioenschap. Over zijn vorm hoeven we ons dus geen zorgen te maken.

Over die van Wout Poels misschien wel. De Nederlander viel een beetje tegen op het EK. Hij eindigde daar als achttiende, maar het parcours was dan ook niet in zijn voordeel. Poels heeft liever iets zwaarders, zoals de Haytor-beklimming in de Ronde van Groot-Brittannië, en laat hij daar nou net hebben gewonnen. Dat geeft dus hoop. De aankomst in Superga zou hem eveneens goed moeten liggen. Hij werd vorig jaar niet voor niets al vijfde. Zijn ploeg Sky rekent daarnaast op Leopöld Konig, Mikel Nieve en Mikel Landa.

Rigoberto Uran

Foto: Sirotti

Bij Cannondale-Drapac zijn de ogen gericht op Rigoberto Urán. De Colombiaan is bezig aan een sterk najaar. In Canada reed hij al goed en die lijn heeft hij afgelopen zaterdag door weten te trekken in de Giro dell’Emilia. Daar eindigde Urán op een knappe derde plaats. De 29-jarige renner heeft nog nooit meegedaan aan Milaan-Turijn, maar zijn vorm lijkt goed genoeg voor een mooi debuut.

Uran kan wat dat betreft een voorbeeld nemen aan Diego Ulissi. De Italiaan werd bij zijn debuut in 2012 direct tweede. Een jaar later wist hij zelfs te winnen. Ulissi heeft sindsdien niet meer meegedaan, maar gezien zijn uitslagenlijst deze maand is het niet ondenkbaar dat hij opnieuw hoog scoort. In zijn laatste vijf wedstrijden – allemaal eendagskoersen van een hoog niveau – eindigde Ulissi telkens bij de eerste tien. Dat belooft! Lampre-Merida heeft daarnaast Rui Costa achter de hand. Ook hij maakt woensdag zijn debuut.

06-08-2016 Giochi Olimpici Elite Uomini; 2016, Joaquim Rodriguez

Rodríguez – foto: Sirotti

Dat kunnen we van Joaquim Rodríguez niet meer zeggen. De Spanjaard was er in 2003 al bij. Bij zijn laatste deelname in 2014 eindigde hij als vijfde. Dat leek daarmee ook zijn allerlaatste deelname, nadat Rodriguez zijn afscheid aankondigde. Katusha wil echter dat hij toch nog even door blijft gaan. Rodriguez kennende is hij te eergierig om dan een modderfiguur te slaan. Vlak hem dus, ondanks het uitgestelde pensioen, zeker niet uit.

Rafał Majka heeft nog een lange toekomst voor zich, maar hij zal toch ook graag eens winnen in Milaan-Turijn. De Pool werd namelijk al twee keer tweede. In 2013 eindigde Ulissi net voor hem en vorig jaar moest hij zijn meerdere erkennen in Rosa. Wie weet lukt het woensdag wél om als eerste binnen te komen, maar de concurrentie is groot. Zijn ploeg Tinkoff kan ook rekenen op Roman Kreuziger. De Tsjech is doorgaans sterk in eendagswedstrijden.

Sam Oomen

Foto: Sirotti

Onder gunstige omstandigheden zou woensdag ook een outsider kunnen winnen. Dat hebben de laatste edities wel bewezen. Wie weet kan Sam Oomen dan verrassen. De jongeling van Giant-Alpecin maakt de laatste tijd een goede indruk. Andere gevaarlijke outsiders zijn tot slot Warren Barguil (Giant-Alpecin), Ben Hermans (BMC), Davide Villella (Cannondale-Drapac) en Rodolfo Torres (Androni Giocattoli-Sidermec).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabio Aru
*** Romain Bardet en Daniel Moreno
** Rigboberto Urán, Wout Poels en Diego Ulissi
* Pierre Latour, Joaquim Rodríguez, Rui Costa en Rafał Majka

Deelnemerslijst (Pro Cycling Stats)

Weer en TV
Het is woensdag prima koersweer rond Turijn. De temperatuur gaat volgens Weeronline rond de 25 graden liggen en het zou bovendien droog blijven. De wedstrijd komt live op televisie. Eurosport gaat de koers vanaf 15.00 uitzenden.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
26 september 2016 08:14
Purito komt zich hier inrijden voor Abu Dhabi waar hij een zak oliedollars krijgt om.... te starten...
26 september 2016 08:19
Wat een lang seizoen met een hoop wedstrijden zeg, het gaat maar door! Ik denk dat het tussen de nog frisse en de taaie mannen gaat woensdag.
26 september 2016 08:22
Fijn trouwens dat Jeroen naast het maken van zijn tv-praatprogramma nog de tijd vind om deze mooie voorbeschouwingen te schrijven! ;)
26 september 2016 08:42
Goed bezig dat Eurosport.
26 september 2016 09:06
@Polleke
Jammer voor hem dat Katusha helemaal niet is uitgenodigd om te starten in Dubai ;)
26 september 2016 10:46
Gelukkig komt op t.v , heb deze koers nog nooit gezien op t.v
@Wheely , dit is waarschijnlijk een ander soort, ou inplaats van au ;)
26 september 2016 12:02
Ik ga overigens voor een duel Bardet vs Torres. Die laatste was retesterk in Emilia.
26 september 2016 12:07
Het hele Noord-Italiaanse heuvelklassiekerluik moet de aankomende jaren maar eens flink gehyped worden want het heeft meer om het lijf dan de Ardennen waar FW en AGR flauwe koersen zijn geworden.
26 september 2016 12:50
@ RV: Eens! Alleen al voor het prachtige landschap verdienen deze koersen meer aandacht.
27 september 2016 13:52
Ze krijgen ook aandacht: zowel vandaag als morgen is eurosport live! Heerlijke koersen om te kijken.
27 september 2016 21:45
Ook Lombardije a.s zaterdag heeft een schitterend deelnemersveld. Dat is vroeger wel eens anders geweest, als veel coureurs al op verre stranden lagen. Goed dat die prachtkoers weer de juiste aandacht krijgt. Leuk, die Italiaanse najaarskoersen!
27 september 2016 21:52
Tom Dumoulin zou toch ook starten in deze wedstrijd , tenminste volgens de Telegraaf.
27 september 2016 22:47
Mooi dat jullie voldoende aandacht geven aan deze prachtige Italiaanse najaarsklassiekers. Hopelijk ook ergens een stream, kan ik tussendoor het werk ook een blik werpen. Foto van Aru is wel lachen, net n mongool op een fiets.
27 september 2016 23:37
@RV
Ik mag toch hopen dat je met hypen niet bedoelt dat je wilt dat die koersen WT gaan worden, da’s eerder een vloek dan een zegen.
28 september 2016 00:32
Aru's ritzege in de Dauphiné was één van de straffere nummers van het wielerjaar. Ik zou hem deze ook gunnen, maar hij gaat een taaie klant hebben aan Bardet & AG2R
28 september 2016 08:14
@ah-ja: een beetje jammer, die laatste zin... Sowieso vind ik de foto niks van een mens met het Syndroom van Down hebben, maar het lijkt me ook onnodig om die vergelijking te maken. Waarschijnlijk bedoel je gewoon iemand met een verstandelijke beperking, maar ook dat is onnodig en kwetsend. Waarom zou je sowieso lachen om iemand met een verstandelijke beperking op een fiets, ik zie er zo vaak fietsen. En dat is helemaal niet lachwekkend, gewoon normaal.
28 september 2016 08:49
@Jacco van Stierop, helemaal mee eens, krijg je allemaal maar defensief koersgedrag (zit zo'n spookje in de hoofden van de renners "WT- punten, WT- punten, wachten, wachten").

@Hakkie2: Helemaal waar! Beetje denigrerend van ah-ja inderdaad. Neem die jongen op de Paralympics, die vluchteling, pakt toch mooi even goud, of een jongen als Joannathan Duinkerke. Die is ook wereldkampioen G- renners geweest en rijden echt serieus.

Voor vandaag is Bardet inderdaad een gevaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.