Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2017
donderdag 5 oktober 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2017

In de laatste koersmaand van het jaar staan er nog enkele mooie wedstrijden op het programma. In aanloop naar het laatste monument van het wielerseizoen is Milaan-Turijn van aanstaande donderdag een goede graadmeter voor de mannen die willen scoren in la classica delle foglie morte (de koers van de vallende bladeren). Wie kunnen we verwachten op de lastige klim naar de Basiliek van Superga? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Op de wielerkalender is geen koers te vinden die verder terug gaat dan deze najaarsklassieker. Al in 1876 werd deze wedstrijd verreden en gewonnen door Paolo Magretti, een student die samen met zes anderen om vier uur ’s morgens vertrok en uiteindelijk als eerste aankwam op de Via Giulio Cesare in Turijn. Een uitgelopen menigte van tienduizend man haalde Magretti binnen. Voor een wedstrijd die al 141 jaar bestaat is de benaming klassieker wel op zijn plaats. De koers kende in het verleden vele onderbrekingen, waardoor de wedstrijd dit jaar pas toe is aan haar 97e editie. De laatste tussenpoos was tussen 2008 en 2012. Vijf jaar geleden werd de najaarsklassieker weer in ere hersteld en vestigde met Alberto Contador meteen een grote naam zich op de erelijst. Die zege van El Pistolero was de enige eendagskoers die hij in zijn carrière wist te winnen.

2012: Contador triomfeert in Turijn – foto: Sirotti

Traditioneel werd de koers verreden in de week voor Milaan-San Remo. In 1987 kwam daar verandering in. De wedstrijd verplaatste naar oktober om samen met de de Ronde van Piemonte en de Ronde van Lombardije de Trittico di Autunno te vormen. In 2005 werd de koers weer teruggehaald naar het voorjaar. Een experiment dat slechts drie jaar duurde.

2016: López aan het feest – foto: Sirotti

Zoals gezegd was het Contador die na de laatste periode waarin de koers niet georganiseerd werd, wist te winnen. De race vindt sindsdien eind september of begin oktober plaats. Naast Contador wisten ook Diego Ulissi (2013), Giampaolo Caruso (2014) en Diego Rosa (2015) de wedstrijd op hun naam te schrijven. Vorig jaar was wederom een renner van Astana de beste in de Italiaanse najaarsklassieker. Miguel Ángel López was op de beklimming van Superga de sterkste na een tweestrijd met Michael Woods. In de laatste kilometer van de klim plaatste Superman de beslissende aanval en wist zo zijn vijfde seizoenszege binnen te halen.

Italië domineert het landenklassement van deze wedstrijd. Maar liefst 75 keer wist er een Italiaan te winnen. Daarna zijn landen als Spanje en Zwitserland het meest succesvol met beide vijf zeges. Een Nederlander wist hier nog nooit te winnen. In 2015 reed Wout Poels naar een vijfde plaats, voorlopig het beste resultaat. België kent echter al wel de nodige successen. Vier keer won er een Belg, waarvan twee keer Roger De Vlaeminck: in ’72 en ’74.

Laatste tien edities:
2007: flag-it Danilo Di Luca
2008: niet verreden
2009: niet verreden
2010: niet verreden
2011: niet verreden
2012: flag-es Alberto Contador
2013: flag-it Diego Ulissi
2014: flag-it Giampoalo Caruso
2015: flag-it Diego Rosa
2016: flag-co Miguel Ángel López

Parcours
De route van Milaan-Turijn is zo goed als gelijk aan die van vorig jaar. De wedstrijd vangt aan in Sesto Ulteriano en voert door de Po-vallei voornamelijk over vlakke wegen. De renners rijden door de vlaktes van Vivegano en het agrarische Lomellina, waar veel risottorijst wordt verbouwd. Als de renners na 88 kilometer Casale Monferrato naderen wordt het profiel wat golvender richting het afsluitende circuit.

Na 162 kilometer vangt het echte werk aan met de eerste klim naar de Basiliek van Superga. Deze helling is bijna vijf kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1%. Een pittige klim waar het ieder voor zich is. Dat is ook te zien aan de uitslagen van de laatste jaren, waar de renners één voor één wisten binnen te druppelen. De koers wordt meestal beslist op de klim naar Superga, maar een renner met goede daalcapaciteiten kan in de technische afdaling van de eerste beklimming een mooie voorsprong pakken. Na de afzink is het nog vier kilometer vlak alvorens de laatste klim naar Superga ingezet zal worden. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dit bekende gezegde geldt ook voor de klim naar Superga. In de laatste twee kilometer krijgen de renners nog enkele stroken van ruim 10% voorgeschoteld. Het kaf zal hier definitief van het koren worden gescheiden.

Favorieten
De organisatie kan met maar liefst veertien WorldTour ploegen rekenen op een ijzersterke bezetting van de wedstrijd. Namens Nederland staat LottoNL-Jumbo aan het vertrek. Ook het Nederlands georiënteerde Sunweb geeft acte de présence. Die ploegen hebben niet direct de topfavoriet in huis maar kunnen wel hoge ogen gooien. Primož Roglič maakte een goede indruk tijdens het wereldkampioenschap tegen de klok. Vooral zijn beklimming van de Mount Fløyen was erg sterk, Kan hij net zo hard de Superga oprijden? Ook Steven Kruijswijk staat aan de start. Eendaagse wedstrijden zijn echter niet zijn sterkste punt. Alle ballen kortom op Rogla? Bij Sunweb staat kersvers wereldkampioen Tom Dumoulin aan de start. Kan hij á la de Cumbre del Sol zijn krachten tonen op de slotklim? Warren Barguil staat voor het eerst sinds de Vuelta weer aan het vertrek in een Sunweb-tenue. Kan hij nog een topprestatie opbrengen voor zijn ploeg, of zit hij met zijn gedachten al bij zijn nieuwe werkgever?

Is Alaphilippe de te kloppen man? – foto: Sirotti

Toch lijken de twee tijdrijders niet de topfavoriet voor Milaan-Turijn. Zo komt Quick-Step Floors met een zeer sterke formatie naar Milaan. Julian Alaphilippe reed een sterk wereldkampioenschap en zal zichzelf in de aanloop naar Lombardije nog even goed willen testen. Ook de Ier Daniel Martin kan namens de vloerfabrikant hoge ogen gooien. Na de Tour reed hij alleen de Tour of Britain en het WK. Zaterdag zal hij in de Ronde van Lombardije weer goed voor de dag willen komen en voor een tweede zege gaan. De Belgische formatie kan ook rekenen op Philippe Gilbert.

Wie houdt Uran van het podium? – foto: Sirotti

Vorig jaar was Cannondale-Drapac goed vertegenwoordigd met twee man op het podium. De nummer twee, Michael Woods, is er dit jaar niet bij. Rigoberto Uran zal donderdag de groene troepen leiden richting de Basiliek van Superga. De laatste jaren rijgt hij de podiumplaatsen in de Italiaanse najaarsklassiekers aaneen. In 2012 wist hij de Ronde van Piemonte te winnen. Kan hij dit jaar weer het zegegebaar maken op Italiaanse bodem? Uran kan met Davide Formolo en Davide Villella rekenen op de steun van sterke renners die zelf ook het nodige in hun mars hebben. Namens Astana staat titelverdediger Miguel Ángel López niet aan de start. Hij reed vorig jaar na een mooi duel met Woods naar de zege. Na zijn sterke Vuelta, waarin hij twee ritzeges boekte, heeft hij besloten een punt achter zijn seizoen te zetten. Wat kan Fabio Aru? In zijn nationale driekleur zal hij aan aanmoediging in ieder geval geen gebrek lijden.

Hoe staat het met de vorm van Mollema? – foto: ASO

Bij Sky staat er altijd een ploeg aan de start die in staat is te winnen. Zo ook nu weer. De speerpunten lijken Michal Kwiatkowski en Wout Poels, maar ook Mikel Landa kan hier goed uit de voeten. Kwiatkowski toonde zich dit jaar meermaals in eendagskoersen. Zo won hij de Strade Bianche, Milaan-San Remo en de Clásica San Sebastian. Daarnaast mocht hij het podium op na de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Kan hij ook op de steile stroken richting Superga excelleren? Poels reed twee jaar geleden al naar een vijfde plek in deze koers, en was aan het einde van de Vuelta nog in bloedvorm. Bij Trek-Segafredo lijkt het Bauke Mollema te zijn die de kastanjes uit het vuur moet halen. Het is zijn eerste kennismaking met Milaan-Turijn. Eerder dit jaar reed hij al enkele goede uitslagen in eendagskoersen. En natuurlijk weet iedereen nog zijn mooie overwinning in de Tour de France voor de geest te halen. Mollema kent een lang seizoen. Eind januari won hij al de Ronde van San Juan, hij reed de Giro en de Tour uit en maakt zich nu op voor een goed resultaat in de Ronde van Lombardije. Na de Tour reed de Nederlander nog vijf koersen van een dag, wat niet al te veel is. “Het moet dus mogelijk zijn om voor een goed resultaat te gaan in Lombardije”, vertelt Mollema tegen VelonMaar eerst zal de Groninger zich in Milaan-Turijn willen tonen.

Wat kan Haig op de steile stroken naar Superga? – foto: Sirotti

Bij Orica-Scott staan met Adam Yates en Jack Haig twee mannen aan de start die hier iets kunnen laten zien. Haig kent een goede vorm waarmee hij negende werd in de Giro dell’Emilia. Eerder won hij al een etappe in de Ronde van Polen. Kan hij verrassen op de klim naar Superga? Een andere gegadigde voor de winst is Thibaut Pinot. De klimmer van FDJ kende een goede Giro d’Italia waar hij net buiten het podium viel. In de Tour de l’Ain zette hij weer de goede lijn in door de eindzege op zijn palmares bij te schrijven. In Emilia reed de Fransman naar een achtste plaats. Kan hij de zege pakken in Turijn?  Namens Movistar staat Nairo Quintana op het startformulier. Sinds de Tour de France reed de Colombiaanse klimgeit alleen het wereldkampioenschap. Vandaag zal hij starten in de Tre Valli Varesine. Is hij in staat om mee te doen voor de knikkers of richt hij zich uitsluitend op zaterdag?

Thibaut Pinot was eerder dit jaar al succesvol in Italië – Foto LaPresse – Spada

Namens Katusha-Alpecin is de nummer drie van de laatste Vuelta, Ilnur Zakarin, is ook van de partij. Opvallend: Milaan-Turijn is de eerste eendagskoers die Zakarin aandoet sinds de GP de Montréal van vorig jaar. Het is duidelijk dat de Rus de voorkeur geeft aan etappekoersen, maar in de aanloop naar Il Lombardia doet Zakarin nog mee aan Milaan-Turijn. Dat deed hij twee keer eerder, in 2013 en 2014, maar zonder noemenswaardig resultaat. Is driemaal scheepsrecht? Bahrain-Merida was enorm sterk tijdens de Giro dell’Emilia. Nibali staat niet op de startlijst en zal zich richten op een nieuwe zege in Lombardije. Kan Giovanni Visconti opnieuw met succes aanvallen?

Kan Bernal zijn talent tonen in Turijn? – foto: Sirotti

Domenico Pozzovivo maakte in Emilia zijn rentree na een tijd geblesseerd te zijn geweest. Dat deed hij niet onverdienstelijk. Kan hij in Milaan-Turijn de goede lijn voortzetten? Bij Androni-Giocatolli is de jonge Egan Arley Bernal de kopman. Samen met Mattia Cattaneo mag hij zijn laatste koersen bij Androni proberen voor goede resultaten te zorgen zodat Androni via de Coppa Italia een plaats in de Giro d’Italia kan bemachtigen. Een andere jongeling is Guilio Ciccone (Bardiani-CSF). Kan hij iets laten zien in zijn thuisland? In de PRO Ötztaler 5500 reed hij achter Kreuziger en Spilak naar een knappe derde plek. Bij UAE Team Emirates ontbreekt oud-winnaar Diego Ulissi. Aanvallers als Jhon Darwin Atapuma en Jan Polanc kunnen hierdoor hun kans pakken.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Julian Alaphilippe
*** Rigoberto UránMichal Kwiatkowski
** Tom Dumoulin, Wout PoelsBauke Mollema
* Daniel Martin, Primož Roglič, Thibaut Pinot, Jack Haig

Voorlopige deelnemerslijst (Cyclingfever)

Weer & TV
De renners wacht een aangename najaarszon met temperaturen tussen de zeventien en de twintig graden Celsius. De koers wordt uitgezonden door Eurosport. Op het eerste kanaal kun je vanaf 15:00 terecht voor live beelden van de koers.


[poll id=”615″]

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
3 oktober 2017 10:13
MA Lopez staat bij PCS wel op de door Astana bevestigde startlijst. Edit: toch geen MA Lopez dus.

Heel erg veel kanshebbers hier.

***** Alaphillippe
**** Daniel Martin, Kwiatkowski
*** Aru, Uran, Dumoulin, Mollema, Landa
** Pozzovivo, Pinot, Haig, Zakarin, Barguil, Poels, Kelderman
* Visconti, Fuglsang, Quintana, Moreno, De la Cruz, A. Yates, Roglic, Atapuma, Polanc
3 oktober 2017 10:18
Ik zou Dumoulin toch hoger inschatten. Dit is toch juist waar hij goed in is? Eerst een vlak / golvend parcours en daarna een explosieve steile klim. Zo heeft hij in de Vuelta én de Giro wel eens een etappe gewonnen. Hoe de rolverdeling binnen Sunweb nu is weet ik niet, maar als ze voor Dumoulin gaan, lijkt hij me één van de grote kanshebbers.
3 oktober 2017 10:24
@hartstikkebedankt, Lopez heeft zijn seizoen al beëindigd volgens mij.
3 oktober 2017 10:41
Wel jammer dat Poels niet start in deze italiaanse najaarskoersen. Die zouden toch perfect bij hem passen, die steile muurtjes.

Ik ben benieuwd of Dumoulin nog de WKvorm heeft dan is hij wel een kanshebbers hier
3 oktober 2017 10:43
Lopez komt idd niet meer in actie dit jaar:
http://www.cyclingnews.com/news/lopez-calls-an-end-to-short-intense-season-news-shorts/
3 oktober 2017 10:45
"Warren Barguil staat voor het eerst sinds de Vuelta weer aan het vertrek in een Sunweb-tenue. "

Telt de koers van vandaag niet mee?
3 oktober 2017 11:01
Tom Dumoulin en Wilco Kelderman , Sam Oomen starten vandaag in de ronde
van de 3 valleien in Varese Italie.
Tom Dumoulin start met no 1 , is toch uitzonderlijk dat niet de winnaar of
ploegmaat van de vorige editie dat niet krijgt.
Dus hij heeft hoog aanzien bij de Italiaanse organisator.
Deze wedstrijd is vanmiddag live te volgen op Eurosport vanaf 15.00 uur.
Start van deze wedstrijd is om 12.00 uur.
3 oktober 2017 11:36
@ Marehoek, dank voor de tip van de ES-uitzending!
@ Raafje, Poels staat bij PCS op de startlijst van zowel Milaan-Turijn als de RvLombardije
3 oktober 2017 12:16
Barguil voor het eerst in een Sunweb tenue alsof ie het in heeft moeten leveren als straf voor zijn recalcitrant gedrag, bepaald niet relevant.
Dumoulin is zijn vorm niet kwijt, weekje rust doet de benen goed en houdt van slotklimmetjes.
3 oktober 2017 12:16
Dumoulin heeft dit najaar toch wk tijdrit als doel dus zal wel wat zwaarder geworden zijn sinds giro.
Wel leuk dat ze bij afwezigheid winnaar vorig jaar dan maar de giro winnaar nummer 1 geven
3 oktober 2017 12:18
Poels geeft zelf op zijn socialmedia aan dat hij start in Milaan - Turijn en ook in Lombardije
3 oktober 2017 13:24
Er wordt altijd een hoop gezeurd op Eurosport maar dit soort wedstrijden worden toch maar mooi uitgezonden!
3 oktober 2017 13:30
@Mwielerfan: in interviews voorafgaand aan het WK gaf TD aan zelfs lichter te zijn dan tijdens de Giro. Zonder daar extra aan gewerkt te hebben.
3 oktober 2017 14:17
Volgens mij had SunWeb al gezegd dat Barguil in de Italiaanse koersen kopman zou zijn. Maar goed, hij zou dan gesteund moeten worden door voornamelijk de Vuelta-ploeg.

Ik ben benieuwd naar Roglic. Tot nu toe heeft hij zich niet echt op eendagswedstrijden gericht, maar als het goed zou gaan dan kan hij misschien Ardennen-kopman worden, en dan kan de ploeg weer Steven-Giro en Sprinttrein+rittenkapers naar de tour sturen.
3 oktober 2017 14:40
Zijn er ook steile hellingen waarop die Italianen geen basiliek neergeplant hebben?
Ook weer een erg mooi parcours dit. Zou fijn zijn als er aan die Italiaanse najaarsklassiekers een apart regelmatigheidscriterium gekoppeld zou worden. Al lopen de GVA-bashers op WF dan het gevaar dat ze puntensprokkelaar Greg hier plots ook zien opduiken ;-)
3 oktober 2017 14:42
@wielerfan
Hij ging op een zwaardere fiets bijna als snelste naar boven en gaf al eerder aan niet met zijn gewicht bezig te zijn, als je harder werkt dan eet val je vanzelf af en hoe minder machtig, hoe lekkerder en gezonder.
3 oktober 2017 16:41
@Raafje, toevallig vandaag Tre Valli voor hem.
3 oktober 2017 16:57
De herwaardering van deze koersen met een een uitstekend deelnemersveld is fantastisch.

Italië is en blijft nu eenmaal het mooiste land van Europa...
3 oktober 2017 17:10
Ik lees net op wiki dat de Kannibaal deze zogenaamd oudste wedstrijd nooit heeft gewonnen.

Dat is toch een kleine shock...
4 oktober 2017 15:06
Mooi, de herwaardering van deze oude koers.
4 oktober 2017 15:43
Poels in bloedvorm? Waaruit blijkt dat?
4 oktober 2017 17:50
@zjoske ja zeuren op eurosport kunnen ze hier op WF maar al te goed.

Ik geniet van deze koersen. Tre Valle was geweldig
4 oktober 2017 18:34
Ach, de koers van de dode bladeren. Het wielerseizoen is bijna voorbij, een lichte melancholie wordt voelbaar. Zelf grijp ik de gelegenheid aan om de romans van Cesare Pavese te herlezen, prachtige weemoedige lofliederen op het heuvellandschap rond Turijn, met zijn wijngaarden, kastanjes en hazelaars. De oogst is geweest, de winter gaat beginnen.

Gelukkig hebben we het veldrijden als pauzenummer ;-)
4 oktober 2017 18:38
@Shinzawai
Ik dacht hetzelfde.. Ik vond hem toch alles behalve 'in bloedvorm' tijdens de Vuelta, laat staan tijdens het WK. Ook Zakarin was aanwezig tijdens het WK, maar blijkbaar telt dat niet als eendagswedstrijd?

@zeurwiggo
Wie zeurt er dan over in dit geval?
Beetje raar om dit op te brengen, maarja.. zal wel in je aard zitten om te zeuren ;)
4 oktober 2017 19:02
@pédaleur
Ik vul even aan: 'De oogst is geweest, de winter gaat beginnen. Tussen de mistflarden - of zijn het rookpluimen? - ontwaren we nog net eindeloze rijen blikken beesten, strak in het gelid. Daarachter het sinistere silhouet van de Fabbrica Italiana Automobili Torino.'

Om te reageren moet je ingelogd zijn.