Voorbeschouwing: Münsterland Giro 2019
foto: Cor Vos
donderdag 3 oktober 2019 om 09:00

Voorbeschouwing: Münsterland Giro 2019

De laatste maand van het wegseizoen is begonnen en vroeg in oktober staat de Sparkassen Münsterland Giro op het programma. Deze Duitse 1.HC-wedstrijd zoekt op donderdag 3 oktober naar een opvolger voor Max Walscheid. Wie gaat met de overwinning aan de haal in Münster? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De geschiedenis van de Münsterland Giro gaat dertien jaar terug. Het was de opvolger van de eendaagse wielerwedstrijd Groningen-Münster. Gekozen werd voor de datum 3 oktober, een belangrijke dag in Duitsland. Op deze derde dag in oktober viert Duitsland de hereniging in 1990. Vanaf het begin kreeg de Münsterland Giro het stempel UCI 1.1-wedstrijd opgeplakt. De koers kreeg ook een gewenste eerste winnaar: thuisrijder Paul Martens.

Jos van Emden bij zijn zege in 2013 – foto: Cor Vos

In 2007 wist een jonge Jos van Emden in Münster de overwinning te pakken. Hij was daarmee de eerste Nederlander op de erelijst. Het zou niet bij deze ene zege blijven voor Van Emden, want in 2013 reed hij in de laatste ronde weg uit een kopgroep van vijf en kon hij niet meer worden bijgehaald. De Münsterland Giro heeft drie Nederlandse winnaars op het palmares, want in 2010 won ook Joost van Leijen de koers.

Van Emden is nog altijd mede-recordhouder met zijn twee overwinningen. Hij staat op gelijke hoogte met Duitse sprinttoppers André Greipel (2008 en 2014) en Marcel Kittel (2011 en 2012). Sinds 2014 is het altijd aan de rappe mannen in Nordrhein-Westfalen: na Greipel mochten Tom Boonen, John Degenkolb, Sam Bennett en Max Walscheid aan het feest.

Tom Boonen is de enige Belg op de erelijst – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Münsterland Giro
2018: flag-de Max Walscheid
2017: flag-ie Sam Bennett
2016: flag-de John Degenkolb
2015: flag-be Tom Boonen
2014: flag-de André Greipel
2013: flag-nl Jos van Emden
2012: flag-de Marcel Kittel
2011: flag-de Marcel Kittel
2010: flag-nl Joost van Leijen
2009: flag-lv Aleksejs Saramotins


Vorig jaar

De editie van 2018 werd gekleurd door harde zijwind, waardoor het peloton al vroeg in stukken brak en de vroege vluchters eerder dan verwacht werden ingerekend. Roompot-Nederlandse Loterij probeerde met diverse aanvallen een massasprint te voorkomen, maar het was ’thuisploeg’ BORA-hansgrohe dat alles bij elkaar hield.

Pascal Ackermann werd in een zetel naar de finish gebracht, maar hij strandde uiteindelijk op de vijfde plek. Max Walscheid tekende namens Team Sunweb voor de beste sprint en de overwinning in Münster, voor John Degenkolb en Nils Politt.

foto: Cor Vos

Top-5 Münsterland Giro 2018
1. flag-de Max Walscheid (Team Sunweb)
2. flag-de John Degenkolb (Trek-Segafredo)
3. flag-de Nils Politt (Katusha-Alpecin)
4. flag-de André Greipel (Lotto Soudal)
5. flag-de Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe)


Parcours

De Sparkassen Münsterland Giro is dit jaar 193,3 kilometer lang. Afgelopen jaar was de koers nog langer dan 200 kilometer. Gestart wordt op het plein voor het gemeentehuis van Emsdetten. Na een neutralisatie van twee kilometer worden de renners net iets ten noordoosten van de stad op gang gevlagd. Ondanks dat de Münsterland Giro de laatste jaren een sprinterskoers is, is het alles behalve vlak.

De organisatie zoekt in de omgeving van het Münsterland meerdere beklimmingen op. Dit jaar zijn dat er in totaal zeven, al liggen die wel in het middenstuk van de wedstrijd. Halverwege heeft men gekozen voor twee lokale rondes (even ten zuiden van Osnabrück) met daarin drie klimmetjes: Lengericher Berg, Lienerner Berg en Sudenfeld. Deze ronde rijdt het peloton twee keer. Als daarna vaart gemaakt wordt richting finishplaats Münster, wordt op 60 kilometer van de streep de Lengericher Berg nog een keer aangedaan.

Na 180 kilometer koers rijden de renners het plaatselijke circuit van 4,4 kilometer in Münster op. Het is een technische omloop met een lange, rechte slotkilometer. Wel buigt de weg ter hoogte van de finish op de Schloßplatz licht naar rechts af. Goede positionering aan de binnenkant van de bocht kan dus zeker een voordeel opleveren.

Start: 11.55 uur in flag-de Emsdetten
Finish: 16.05 – 16.40 uur in flag-de Münster


Favorieten

Stonden vorig jaar nog zeven WorldTour-ploegen aan de start, dit jaar zijn dat er liefst tien. De organisatie heeft dus loon naar werken gekregen, want de Münsterland Giro stijgt in aanzien. Met Jumbo-Visma staat de enige Nederlandse WorldTour-ploeg aan de start en ook de Belgische teams van het hoogste niveau zijn van de partij, Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal. Tien ProContinentale ploegen en vijf continentale teams maken het startveld compleet.

Pascal Ackermann – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe heeft met Pascal Ackermann misschien wel de grootste kanshebber in huis. De sprinter uit Kandel, Rheinland-Pfalz, heeft zich dit jaar gevestigd tussen de sprintorde van het wielrennen. Met elf overwinningen op zak, waaronder twee in de Giro d’Italia, werkte hij toe naar het WK wielrennen. Winnen in eigen land ging hem dit jaar al goed af. Ackermann won Eschborn-Frankfurt en de openingsrit van de Deutschland Tour.

Natuurlijk is de titelverdediger van de partij. Max Walscheid komt met Team Sunweb naar het Münsterland. Met Cees Bol (haal hem niet door elkaar met Walscheid) en Max Kanter zijn nog twee sprinters opgenomen in de selectie. Thuisrijder Nikias Arndt zal een belangrijke rol spelen in de sprintvoorbereiding.

Max Walscheid – foto: Cor Vos

Bij Deceuninck-Quick-Step is de hoop gevestigd op José Alvaro Hodeg, het Colombiaanse sprinttalent. Hij krijgt met Tim Declercq, Iljo Keisse, Davide Martinelli en Florian Senechal een zeer ervaren trein mee. Ook de Duitse stagiair Jannik Steimle is erbij. UAE Emirates heeft met Fernando Gaviria ook een Colombiaans speerpunt. Gaviria kent een ongelukkig jaar en hij moest door zijn strubbelingen ook nog afzeggen voor de WK-wegrit. Juan Sebastian Molano hebben ze achter de hand.

Jumbo-Visma reist af naar het Münsterland met oud-winnaar Paul Martens, maar toch lijkt Mike Teunissen de aangewezen man om te scoren. Hij kende een uitstekend WK, maar de vraag is of hij hersteld is van het noodweer. Amund Grøndahl Jansen zou zich ook kunnen mengen mocht de Nederlandse ploeg het op de aanval willen gooien, samen met Timo Roosen en Taco van der Hoorn. Tweevoudig winnaar Jos van Emden is een dark horse voor een derde zege.

José Álvaro Hodeg – foto: Cor Vos

Katusha-Alpecin heeft met Nils Politt de nummer drie van afgelopen seizoen in de gelederen. Sindsdien wist de Keulenaar zich naar een vijfde plek in de Ronde van Vlaanderen en een tweede plek in Parijs-Roubaix te rijden. De sterke Politt beschikt over genoeg inhoud en explosiviteit. Regelmatig komt hij in een massasprint tot een goede ereplaats, maar er is altijd wel een pure sprinter sneller dan hem. Jens Debusschere is ook van de partij.

Vorig jaar werd Politt bijvoorbeeld geklopt door John Degenkolb, want Dege werd tweede. Dit najaar kwam de snelle man van Trek-Segafredo niet helemaal uit de verf in de Vuelta a España. Degenkolb bereidde zich daar voor op het WK, maar was niet blij met zijn prestaties. Hij wilde dan ook geen kopman zijn van de Duitse ploeg. Wel won hij in de GP d’Isbergues de pelotonsprint achter zijn ontsnapte ploeggenoot Mads Pedersen (die nu wereldkampioen is). Degenkolb kan het dus nog wel.

Team Ineos heeft met Kristoffer Halvorsen, Chris Lawless en Ben Swift drie rappe coureurs in de selectie. Ook Michal Kwiatkowski staat op de startlijst, de Pool besloot om het WK over te slaan. Mogelijk kan hij in het najaar zich weer tonen, al is het Münsterland-parcours niet echt iets voor hem. Wel moet een keuze gemaakt worden tussen de snelle mannen. Lotto Soudal zal het op de aanval moeten gooien, met onder meer Victor Campenaerts in de gelederen. Mark Cavendish doet mee namens Dimension Data, waar de Brit gaat vertrekken, en gezien zijn recente prestaties zal het ook bij meedoen blijven.

Bryan Coquard – foto: Cor Vos

André Greipel is van de partij namens Arkéa-Samsic. Over zijn toekomst bij de Franse ploeg is nog altijd niets duidelijk, dus kan Der Gorilla zich hier in eigen land nog een keer bewijzen om mogelijk toch een contractverlenging of een contract elders af te dwingen. Bij een andere Franse ProConti-ploeg, Total Direct Energie, is Niccolò Bonifazio in topvorm. Hij won een maand geleden de Omloop Mandel-Leie-Schelde Meulebeke en de GP Jef Scherens. De vraag is of hij het nu ook tegen de WorldTour-ploegen kan. Bryan Coquard kan rekenen op het kopmanschap bij Vital Concept-B&B Hotels.

Roompot-Charles heeft Boy van Poppel en Michael Van Staeyen in de gelederen voor een eventuele sprint, terwijl Corendon-Circus mikt op Roy Jans. Outsiders als het op een sprint uitdraait zijn Mihkel Raim, Tom Van Asbroeck (beiden Israel Cycling Academy), Milan Menten, Christophe Noppe (beiden Sport Vlaanderen-Baloise).

Update: Op een later moment zijn Dylan Groenewegen en Mathieu van der Poel door hun ploegen toegevoegd aan de startlijst. Groenewegen is uiteraard de sprintkopman van Jumbo-Visma en dus een nieuwe kanshebber op de overwinning. Onlangs werd hij nog derde in het Kampioenschap van Vlaanderen en vierde in de Primus Classic. Voor Van der Poel wordt de Münsterland Giro zijn seizoensafsluiting. Hij besloot om niet naar Tokio te gaan voor een verkenning van het olympische mountainbikeparcours.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** José Álvaro Hodeg, Max Walscheid, Dylan Groenewegen
** Kristoffer Halvorsen, Fernando Gaviria, John Degenkolb, Mathieu van der Poel
* Bryan Coquard, Niccolò Bonifazio, Nils Politt, Mike Teunissen

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en tv

Donderdag is het weerbeeld grijs en grauw in en om Münster, aldus Buienradar. De temperatuur schommelt tussen de 10 en 13 graden Celsius, het is dus fris. De wind is matig en komt met kracht 2 uit het westen. De kans op neerslag is minimaal.

Vanaf 14.30 uur zendt regionale omroep WDR de koers live uit op tv. Mogelijk hebben Nederlandse of Belgische kijkers deze zender in het tv-pakket. Bij KPN in Nederland is het nummer 48 en bij Ziggo nummer 56. Via de website van Sportschau.de is vanaf 14.00 uur een livestream te vinden.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.