Voorbeschouwing: Nationale kampioenschappen over de grens 2015
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
zondag 28 juni 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Nationale kampioenschappen over de grens 2015

Komend weekend staan niet alleen in Nederland en België de nationale kampioenschappen op het programma. In een pak andere landen strijden de renners om titels. WielerFlits kijkt vooruit naar de kanshebbers en het parcours in de voornaamste wielerlanden: Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

flag-it Italië (zaterdag 27 juni)
Parcours (219 km)
Het Italiaans kampioenschap start dit jaar in Legnano (Lombardije) en eindigt 219 kilometer verderop in Turijn (Piemonte). In tegenstelling tot vele andere kampioenschappen is de wedstrijd niet op een plaatselijke ronde, maar een rit in lijn. Het parcours lijkt gemaakt te zijn voor klimmers, want in de slotfase van de rit liggen twee bergen. Eerst volgt de Baldissero Torinese, waarna de aankomst ligt op Basilica di Superga.

Favorieten
Vorig jaar veroverde Vincenzo Nibali voor het eerst in zijn carrière de nationale titel. Een maand later was hij ook de beste in het eindklassement van de Tour de France. Kan de renner van Astana dit kunststukje overdoen? De Kazachse ploeg komt sowieso met een sterke ploeg. Fabio Aru ontbreekt, maar met Dario Cataldo en Michele Scarponi heeft het gevaarlijke outsiders.

Ciclismo: Tirreno-Adriatico; Lido di Camaiore-Cascina

Vincenzo Nibali – Foto; ANSA/DANIEL DAL ZENNNARO

De concurrentie van het tweetal in Kazachse dienst komt vooral van renners die bergop met hen kunnen wedijveren. Domenico Pozzovivo van AG2R La Mondiale is misschien wel de voornaamste tegenstrever van Nibali. Verder moet men veteranen als Davide Rebellin, Ivan Basso en Franco Pellizotti in de gaten houden. Maar ook enkele jongere renners maken een goede kans: Davide Formolo, Edoardo Zardini en Matteo Trentin.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Vincenzo Nibali
** Davide Formolo, Domenico Pozzovivo
* Davide Rebellin, Michele Scarponi, Edoardo Zardini

Parcours
Deelnemerslijst

flag-es Spanje (zondag 28 juni)
Parcours (189,4 km)
Het wielerkampioenschap van Spanje vindt anno 2015 plaats in Cáceres. Daar vormt een circuit van 39,2 kilometer het decor, die de Spanjaarden bijna vijf keer ronden. Er liggen geen grote bergen op het parcours, maar de laatste zeshonderd meter lopen aan gemiddeld 5,6 procent omhoog.

Favorieten
De laatste jaren regeert Movistar (of diens voorganger Caisse d’Epargne) het Spaanse kampioenschap. Vijf jaar al is de titel in het bezit van de grootste Spaanse wielerploeg. Vorig jaar was Ion Izagirre de beste en de grootste concurrentie bevindt zich ook dit jaar weer binnen zijn ploeg. Alejandro Valverde, José Joaquin Rojas, Beñat Intxausti, Juan José Lobato en de broers Juan en José Herrada zijn de grootste uitdagers.

PIC531830591

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Bij de andere ploegen kijkt men vooral uit naar Luis León Sánchez, de winnaar van de wegwedstrijd tijdens de eerste Europese Spelen. Bij Katusha rijden ze met Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno, maar wellicht is het parcours niet lastig genoeg voor het sterke tweetal. Bij Sky rekenen ze op David López en het Pro Continentale Caja Rural zet in op de aanvalslust van Amets Txurruka, Carlos Barbero en Lluis Mas. Of zou oud-Olympisch kampioen Samuel Sánchez nog iets kunnen betekenen?

Favorieten volgens WielerFlits.nl
*** Alejandro Valverde
** Luis Leon Sanchez, Beñat Intxausti
* Daniel Moreno, José Herrada, Ion Izaguirre

Parcours

flag-gb Groot-Brittannië (zondag 28 juni)
Parcours
In Groot-Brittannië staat het nationaal kampioenschap zondag op de rit, met Lincoln als plaats van bestemming. De Britten rijden eerst twee grote lussen van 55 kilometer, gevolgd door acht en een halve ronde op een plaatselijk circuit van bijna dertien kilometer. In totaal staan er bijna tweehonderd kilometer op het programma. Het gaat de hele dag op en af. In de slotkilometer loopt het vervelend omhoog, dus de uiteindelijke winnaar moet over goede inhoud beschikken.

Favorieten
Peter Kennaugh won vorig jaar de strijd om het Britse kampioenschap en de Welshman is dit jaar ook zeker niet kansloos. Hij liet recentelijk zijn vorm al blijken door de openingsrit van het Critérium du Dauphiné te winnen. Bij zijn ploeg Sky zitten er ook nog wel meer op het vinkentouw, zoals bijvoorbeeld Ben Swift en Ian Stannard.

foto: ASO

Voor concurrenten uit andere ploegen moet men ver zoeken. Mark Cavendish lijkt zijn parcours niet echt te vinden in Lincoln. Wie weet kan Alex Dowsett iets met zijn goede benen na zijn werelduurrecordpoging eerder dit jaar en zijn tijdrittitel van afgelopen donderdag. Steve Cummings heeft al een Tour-selectie beet namens MTN-Qhubeka. Zou hij in de nationale trui kunnen starten? De grootste concurrentie komt waarschijnlijk uit het kamp Orica-GreenEDGE, waar Simon en Adam Yates een gooi naar de zege willen doen.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
*** Peter Kennaugh
** Adam Yates, Simon Yates
* Adam Dowsett, Ian Stannard, Steve Cummings

Parcours
Deelnemerslijst

flag-de Duitsland (zondag 28 juni)
Parcours (204,8km)
Bij onze oosterburen koerst men in de Duitse deelstaat Hessen. Het startschot klinkt in Bensheim en via Allertshofen keert men terug naar Bensheim, waar ook de eindstreep getrokken is. De renners rijden acht ronden van bijna 26 kilometer. De eerste tien kilometer gaan langzaam omhoog aan een gemiddeld stijgingspercentage van 3,1%, om dan vijftien kilometer in licht dalende lijn terug te keren naar Bensheim. Het parcours laat zich dus omschrijven als heuvelachtig, waarbij het Duitse peloton in totaal toch 2528 hoogtemeters maakt.

Favorieten
Bij afwezigheid van Tony Martin, is het zoeken naar een echte topfavoriet op dit parcours. Vijftien WorldTour-renners komen aan de start, waarbij Giant-Alpecin met vijf renners het sterkste blok lijkt te hebben. Simon Geschke en John Degenkolb kunnen allebei een heuvel verteren en zijn snel aan de meet. De grootste favoriet is misschien wel Linus Gerdemann. Begin deze maand won de 32-jarige renner een rit en het eindklassement van de Ronde van Luxemburg (2.HC). Daarnaast werd hij elfde in de GP Kanton-Aargau (1.HC) en vierde in Rund um Köln (1.1). Hij heeft echter alleen Fabian Wegmann en Christian Mager tot zijn beschikking als luitenant.

Linus Gerdemann

Linus Gerdemann – Foto: Sirotti

André Greipel wil zijn titel verdedigen maar vindt normaal gezien in Hessen geen parcours op zijn maat. Met slechts één ploegmaat, Marcel Sieberg, kan hij de koers ook moeilijk controleren. Marcel Kittel lijkt geen schijn van kans te maken, maar is allicht gebrand nadat hij buiten de selectie voor de Tour viel. De Duitsers van Bora-Argon 18 zijn ook goed vertegenwoordigd met Paul Voss, Emanuel Buchmann, Dominik Nerz en Björn Thurau als speerpunten. Daarnaast is het vooral uitkijken voor de vele Duitse continentale ploegen, die met heel veel renners aan de start komen. Denk maar aan Team Stuttgart, Team Stölting (waar het grote Duitse talent Silvio Herklotz rijdt), Team Kuota-Lotto, Rad-Net Rosem Team, LKT Brandenburg of Bike Aid. Kan iemand van hen verrassen?

Favorieten volgens WielerFlits
*** Linus Gerdemann
** Simon Geschke, John Degenkolb
* Fabian Wegmann, André Greipel, Paul Voss

Parcours
Deelnemerslijst

flag-fr Frankrijk (zondag 28 juni)
Parcours (247,4km) 
Het Frans kampioenschap op de weg gaat van start in Chantonnay, met aankomst op de Boulevard T. Voeckler na 247,4 kilometer. De Franse organisatie heeft – na een aanloop van twaalf kilometer – gekozen voor een omloop van 14,7 kilometer, met voldoende hoogtemeters. De vier opgenomen heuveltjes (waar de coureurs vier keer veertig hoogtemeters over een paar honderd meter moeten overwinnen) kunnen na zestien ronden voor moeilijkheden zorgen bij de sprinters. Weten de zij toch hun slag te slaan of gaan renners met meer inhoud de wedstrijd in handen nemen?

Favorieten
Twee Franse WorldTour-teams en drie ProContinentale ploegen zorgen voor vijf Franse blokken op hun nationale kampioenschap. Het eerste grote blok vormen de mannen van Marc Madiot. FDJ start met liefst 25 man, waarbij Arnaud Démare de enige kopman is. Arthur Vichot en Thibaut Pinot spelen voor bliksemafleider. Bij Europcar is goudhaantje Bryan Coquard de sprinter van dienst. De groene formatie van Jean-Réne Berneaudeau heeft echter nog een pijl om mee te schieten. Thomas Voeckler mag men nooit afschrijven op een kampioenschap. Bij Cofidis rijdt iedereen in dienst van spurter Nacer Bouhanni.

PIC542445212

Nacer Bouhanni – Foto: Sirotti

AG2R La Mondiale heeft Samuel Dumoulin in de ploeg, voor wie dit parcours op het lijf geschreven lijkt. De kleine Dumoulin is waarschijnlijk niet snel genoeg meer, waardoor zijn equipe misschien op de verrassing moet durven spelen. Het laatste grote team betreft de mannen van Bretagne-Séché Environnement. Jonathan Hivert, Romain Feillu en Pierrick Fédrigo zijn daar de speerpunten van dienst.

In buitenlandse dienst koersen ook nog een aantal sterke Franse renners. Alleen is het de vraag hoe Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) en Warren Barguil (Giant-Alpecin) de numerieke meerderheid van de vijf Franse blokken gaan verslaan.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Nacer Bouhanni
** Arnaud Démare, Bryan Coquard
* Thomas Voeckler, Tony Gallopin, Sylvain Chavanel

Parcours
Deelnemerslijst

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2015 13:02
@redactie Artikel eerder werd het niet starten van Paul Martens vermeld, hier krijgt hij nog een ster.
26 juni 2015 13:10
@redactie
Juan Herrada zou ik in Jesús Herrada veranderen. Tenzij Juan natuurlijk het nieuwste broertje is ;)
26 juni 2015 13:12
Barbero is vaak goed in het Spaans kampioenachap. Hoop dat het hem een keer lukt, maar ik denk dat dat bijna onmogelijk is tegen de mannen van Movistar die het normaal gesproken moeten uitspelen daar. Is het dit jaar te lastig voor hem?
26 juni 2015 13:19
Leuk dat jullie dit doen!

Maar hoe krijgt Lobato geen ster op zo'n parcours?
26 juni 2015 13:25
Als die spanjaarden nou eens een mooie trui krijgen, hetzelfde geld voor de italianen.
26 juni 2015 13:34
Nibali, Moreno, Simon Yates, Degenkolb en Voeckler. Zo dit kwam uit mijn glazen bol.
26 juni 2015 13:36
Ik denk dat Peter in vorm is http://www.procyclingstats.com/race/national_Championships_Slovakia_ITT_2015
26 juni 2015 13:50
@Kristoffan
De Spanjaarden en Italianen krijgen ook als ze winnen en mooie traditionele kampioenstrui.
Ploegen als Movistar en Astana, maken hier een variant van dat de normale ploegkleuren meer zichtbaar blijven ipv de nationale kleuren.
26 juni 2015 13:51
Ik dacht dat er een foutje stond in de voorbeschouwing voor het Frans kampioenschap maar ze finishen echt op de boulevard Thomas Voeckler: http://www.eurosport.fr/cyclisme/thomas-voeckler-aura-un-boulevard-a-son-nom_sto3495612/story.shtml

Het lijkt mij dan ook dat de 3 sterren daar naar Titi moeten gaan!
26 juni 2015 14:04
@redactie
Ik dacht dat Thomas afgezegd had voor zowel tijd- als wegrit op de nationale kampioenschappen? http://www.cyclingnews.com/news/thomas-turns-his-attentions-to-the-tour-de-france Of is die informatie alweer gedateerd?
26 juni 2015 14:06
Gerdemann als topfavoriet zou mooi zijn maar ik zie Degenkolb de titel pakken hier.
26 juni 2015 14:27
@Contador#N.1: Ik denk het niet. Hij werd verslagen door Barta op hetzelfde parkoers. http://www.procyclingstats.com/race/national_Championships_Czech_Republic_ITT_2015
26 juni 2015 15:21
Ion Izagirre start niet en Katusha(rodriguez,d. moreno)staat niet op de startlijst.
26 juni 2015 17:02
Waarom mag een ploeg met 25 renners starten? Is dat niet een beetje heel erg overdreven?
26 juni 2015 17:04
@Darth333
Iedere individuele renner met de juiste licentie mag meedoen. De ploeg doet er dan niet toe.
26 juni 2015 17:04
Thomas rijdt 'm inderdaad niet eens, al een kleine eeuw geleden aangekondigd, slecht hoor.
26 juni 2015 17:06
@ darth:
?
je wil renners verbieden om deel te nemen aan het nationale kampionschap? is datniet een beetje heel erg overdrven?
26 juni 2015 17:10
Ja maar nu rijden er 24 renners voor Démare, als ik het zo begrijp. Klinkt heel gek voor mij
26 juni 2015 19:32
Is toch logisch dat alle renners uit een land mogen starten. Het was vroeger in NL zelfs verplicht voor alle profs. Maar van de Boulevard Thomas Voeckler kijk ik wel nogal op, hij is nog niet eens gestopt. En dat ze daar ook echt gaan finishen met hem erbij, als iemand het zou beweren zou je het niet geloven.
27 juni 2015 08:58
In Italie staat Giovanni Visconti niet op de startlijst iemand die al 3x de titel veroverde en meerdere ereplaatsen in de wacht sleepte ...heeft een rustpauze ingelast en vindt het parcours(Bergrit) gemaakt voor één renner...Nibali
27 juni 2015 09:43
Er staat volgens mij adam in plaats van alex dowsett

Om te reageren moet je ingelogd zijn.