Voorbeschouwing: NK tijdrijden 2018
foto: Marcel Koch
dinsdag 26 juni 2018 om 09:00

Voorbeschouwing: NK tijdrijden 2018

De Brabantse Wal is woensdag het decor van het NK Tijdrijden. De elite mannen wacht een 52,3 kilometer lange beproeving tegen de klok. Dat is bijna twee kilometer langer dan het parcours dat vorig jaar was uitgetekend in Montferland, waar Tom Dumoulin voor de derde keer de rood-wit-blauwe trui veroverde. De wereldkampioen in deze discipline is dit jaar echter niet van de partij, waardoor meer renners een kans ruiken op nationaal succes. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het Nederlands kampioenschap tijdrijden staat sinds 1991 op de wielerkalender, aanvankelijk mochten alleen amateurs deelnemen. De eerste titel ging naar Bart Voskamp, die Léon van Bon en Servais Knaven voorbleef. In 1995 deden voor het eerst beroepsrenners mee. Het rood-wit-blauw ging dat jaar naar Erik Breukink.

In 2018 is het NK Tijdrijden toe aan de 28e editie. Stef Clement is met vier titels recordhouder. Erik Dekker, Tom Dumoulin en Bart Voskamp behaalden elk drie titels, Erik Breukink, Thomas Dekker en Lieuwe Westra veroverden er ieder twee.

Vorig jaar werd het NK verreden in Montferland. Tom Dumoulin veroverde er voor de derde keer de Nederlandse titel tijdrijden. De Sunweb-renner was sneller dan Stef Clement en Robert Gesink. Jos van Emden finishte na vijftig kilometer tegen de klok als vierde.

Laatste tien winnaars
2008 flag-nl Lars Boom
2009 flag-nl Stef Clement
2010 flag-nl Jos van Emden
2011 flag-nl Stef Clement
2012 flag-nl Lieuwe Westra
2013 flag-nl Lieuwe Westra
2014 flag-nl Tom Dumoulin
2015 flag-nl Wilco Kelderman
2016 flag-nl Tom Dumoulin
2017 flag-nl Tom Dumoulin

Parcours

Het NK Tijdrijden voor de elite mannen wordt gehouden in en om Bergen op Zoom. De start van de de individuele tijdrit over 52,3 kilometer is aan de Westersingel ter hoogte van de Lievevrouwepoort, ook wel de Gevangenpoort genoemd. Het gebouw maakte vroeger deel uit van de vestingmuren rond de Markiezenstad en deed later dienst als gevangenis.

Daarvandaan vertrekken de renners in zuidoostelijke richting naar de Antwerpsestraatweg om zo Bergen op Zoom uit te rijden. Daarna volgen enkele snelle en lange stukken door de bossen tot aan de Belgische grens. Vlakbij Wouwse Plantage maken de renners een lus door de polder om dan in tegengestelde richting terug te keren naar Bergen op Zoom. Als de renners de finish passeren op de Grote Markt, zijn zij pas op de helft. Via de Steenbergsestraat en de Westersingel passeren zij opnieuw het startpunt om de ronde van zo’n 25 kilometer nogmaals af te leggen.

In de finishzone is het oppassen geblazen voor valpartijen, want het centrum van Bergen op Zoom ligt bezaaid met kinderkopjes. Het nagenoeg vlakke parcours wordt niet omschreven als technisch en is vooral erg snel. Vooral op de lange rechte stukken buiten Bergen op Zoom wordt verwacht dat er het verschil zal worden gemaakt. De renners starten in twee blokken. Het eerste blok vertrekt om 14.00 uur, het tweede om 15.15 uur.

Favorieten
Titelverdediger Tom Dumoulin is één van de opvallende afwezigen tijdens het NK Tijdrijden. De drievoudig winnaar komt op 27 juni terug van een hoogtestage ter voorbereiding op de Tour de France en slaat daarom de individuele tijdrit over. Ook Stef Clement is er niet bij. De 35-jarige renner is met vier titels recordhouder, maar is onvoldoende hersteld van een rugblessure en moet de fiets laten staan. Tot slot ontbreken ook enkelvoudig winnaar Lars Boom en Robert Gesink, vorig jaar derde, op de startlijst.

Jos van Emden – foto: Sirotti

Jos van Emden is een trouwe deelnemer aan het NK Tijdrijden en eindigde in zijn negen voorgaande deelnames slechts éénmaal buiten de top tien. De 33-jarige Schiedammer is de nationaal kampioen van 2010 en stond in 2014, 2015 en 2016 elk jaar op het podium. Hij behoort bij zijn jubileumdeelname bij de topfavorieten, nadat hij dit jaar al vier keer top vijf reed tegen de klok. In de lange tijdrit in de Giro d’Italia waren alleen Rohan Dennis, Tony Martin en Tom Dumoulin sneller. Ook in de tijdritten in de Abu Dhabi Tour, Tirreno-Adriatico en het Critérium du Dauphiné eindigde hij bij de beste vijf.

Wilco Kelderman – foto: Sirotti

Wilco Kelderman moet normaal gesproken kunnen meedoen om de knikkers tijdens het NK Tijdrijden. De winnaar van 2015 keert terug in de titelstrijd, nadat hij vorig jaar deze noodgedwongen aan zich voorbij moest laten gaan door een vingerbreuk. De 27-jarige Sunweb-renner zag onlangs een podiumplaats in de Ronde van Zwitserland in rook opgaan, nadat hij zich niet fit voelde in de afsluitende tijdrit. Hij zag Nairo Quintana en Enric Mas voorbij komen in het klassement en eindigde als vijfde. Toch kon hij tevreden zijn omdat hij in de rittenkoers zijn rentree vierde in het peloton na drie maanden blessureleed.

Het werelduurrecord staat met rood aangestipt op de koerskalender van Dion Beukeboom, maar dat belet hem er niet van aan de start te verschijnen in Bergen op Zoom. De renner van Vlasman is al het hele seizoen op dreef en staat normaal gesproken ook op het NK zijn mannetje met vier top 10-klasseringen. Hij zette woensdag nog de toon in de Tacx Tijdrit in Emmen tijdens de Topcompetitie, waarin hij de enige renner was die met zijn gemiddelde snelheid boven de 50 km/u scoorde, 50,097. Een medaille behoort in het traject richting de poging om het werelduurrecord te breken tot de reële mogelijkheden.

Voor de laatste deelname van Niki Terpstra aan het NK Tijdrijden moeten we een poosje terug in de tijd, blessures gooiden de afgelopen twee jaar roet in het eten. De 34-jarige hardrijder eindigde bij zijn zes eerdere deelnames iedere keer in de top tien, maar winnen deed hij nog nooit. In 2013 was de renner van Quick-Step Floors er dichtbij, maar hij kwam vier tellen tekort om Lieuwe Westra van de winst te houden. Terpstra reed dit jaar twee keer tegen het uurwerk in koersverband met een dertiende plek in de proloog van het Critérium du Dauphiné als beste resultaat.

Dylan van Baarle – foto: Sirotti

Na twee jaar afwezigheid keert Dylan van Baarle terug op het NK Tijdrijden. De 26-jarige renner uit Voorburg – en nu woonachtig in Veenendaal – nam twee keer eerder deel aan het nationale tijdritkampioenschap. In 2014 eindigde hij op de vijfde plaats en een jaar later was hij negende. Van Baarle reed dit jaar in de Sky-kleuren al drie keer in de top twintig van een tijdrit, met de zevende plaats in de Ruta del Sol als beste resultaat.

Steven Lammertink verruilde deze winter LottoNL-Jumbo voor het Franse Vital Concept, nadat hij de Nederlandse formatie de afgelopen twee jaar een negende (2017) en vierde (2016) plek bezorgde op het NK Tijdrijden. De Tukker staat bekend als tijdritspecialist en werd al tweemaal nationaal kampioen bij de beloften in deze discipline. Hij reed dit jaar twee prologen, met een veertiende plek in de Tour La Provence als beste resultaat. Weet hij tijdens de nationale kampioenschappen te excelleren?

Peter Koning – foto: Sirotti

Brian van Goethem eindigde al eens als twaalfde en reed eind mei nog naar de derde plaats in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour. Peter Koning werd al eens Nederlands kampioen bij de beloften en de zesde plaats bij zijn debuut zes jaar geleden is tot op heden zijn beste resultaat op het NK. Martijn Tusveld is de tweede Sunweb-renner na Wilco Kelderman. De Utrechter was drie jaar geleden runner-up op het NK voor beloften en eindigde bij de profs al zevende (2017) en veertiende (2016).

Outsiders
Tot de outsiders kunnen onder anderen Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij) en Remco Grasman (UWTC de Volharding) worden gerekend, die twee jaar geleden top tien reden tijdens het NK Tijdrijden. Riesebeeks ploeggenoot Floris Gerts was vorig jaar dicht bij een top 10-klassering (elfde) en zou dit jaar misschien wel eens een een plekje bij de beste tien kunnen veroveren. En wat kan Pascal Eenkhoorn tussen de profs nadat hij de vorige twee edities op het podium stond bij de beloften?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jos van Emden
*** Dion Beukeboom, Wilco Kelderman
** Dylan van BaarleNiki Terpstra, Steven Lammertink
* Brian van Goethem, Peter Koning, Oscar Riesebeek, Martijn Tusveld

[poll id=”826″]

Deelnemerslijst NK Tijdrijden 2018

Weer & TV
De wedstrijd wordt niet live op tv uitgezonden. ’s Avonds volgen er wel samenvattingen in het Sportjournaal op NPO 1 (18:45) en Nieuwsuur op NPO 2 (22:00).


NK Tijdrijden voor beloften 2018

Naast de profs, staat woensdag ook het NK Tijdrijden voor beloften op het programma. De U23-renners rijden over hetzelfde parcours als de mannen, ware het niet dat zij één in plaats van twee rondjes afleggen. In totaal leggen de renners 25,8 kilometer af op een vrijwel vlak parcours op en rondom de Brabantse Wal. De start en finish liggen – net als alle andere tijdritkampioenschappen – in Bergen op Zoom. Daar zoekt men een opvolger voor Julius van den Berg, die vorig jaar won. Hij werd vooraf gegaan door Tim Rodenburg (2016), Steven Lammertink (2015 en 2014) en Dylan van Baarle (2013).

De Vries mikt op de titel – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Hoewel de titelverdediger opnieuw acte de présence geeft, maakte de Tacx Tijdrit in Emmen vorige week duidelijk dat Hartthijs de Vries de te kloppen man is. De 21-jarige Fries van de Noordelijke Wielervereniging Groningen werd in de Topcompetitie-wedstrijd tweede achter een ongenaakbare Dion Beukeboom. Zijn voornaamste concurrenten voor zeven dagen later deden ook mee in Drenthe, maar zij kwamen niet in de buurt van De Vries. De laatste weken bereidde hij zich specifiek voor op deze periode. Hij heeft zijn zinnen gezet op het rood-wit-blauw.

De voornaamste concurrentie krijgt de nummer vier van vorig jaar van een oud-ploeggenoot. Julius van den Berg is on fire dit seizoen, maar in Emmen kreeg hij een gevoelige dreun om de oren van De Vries. De renner van SEG Academy Racing gaf bijna anderhalve minuut toe. Kanttekening: daags voordien reed hij nog een sterke finale in Halle-Ingooigem. De andere podiumkant is een clubrenner. Nils Sinschek legt zich al een paar jaar toe op tijdrit en kwam vorig jaar tijdens deze periode bovendrijven. In Emmen eindigde hij in dezelfde tijd als Van den Berg. Kan de 20-jarige Maastrichtenaar stunten?

Rijdt Van den Berg na woensdag nog steeds in het rood-wit-blauw? -foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Waar de twee topfavorieten de voorbije week nog de degens met elkaar kruisten, kan Nils Eekhoff daar niet over meepraten. De 20-jarige renner van Sunweb Development is vooral een proloogspecialist en zal boven zichzelf uit moeten stijgen om te winnen. Jan Maas rijdt de tijdrit in zijn eigen regio. De 22-jarige renner is een van de ‘oudste’ deelnemers, heeft een redelijke tijdrit in zijn benen en kan door het thuispubliek misschien iets extra’s. BEAT Cycling Club hoopt dan weer dat Alex Mengoulas zich in de strijd mengt. In Emmen gaf hij maar vier seconden toe op Van den Berg en Sinschek.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Hartthijs de Vries
** Julius van den Berg, Nils Sinschek
* Nils Eekhoff, Jan Maas, Alex Mengoulas

Deelnemerslijst (KNWU)

[poll id=”828″]


NK Tijdrijden voor vrouwen 2018

Ook voor de vrouwen is er eremetaal te verdienen woensdagmiddag. De Nederlandse wereldtoppers zijn allemaal present op de Brabantse Wal, waar zij hetzelfde parcours afwerken als de beloften. Een rondje voor de tempobeulen dus, al hebben we in Nederland de luxe – en dus een prachtige strijd – dat enkele tijdrijdsters tot de absolute wereldtop behoren. De laatste vier zegevierende dames zijn namelijk niet voor de poes: Ellen van Dijk (winnares in 2007, 2012 en 2013), Marianne Vos (winnares in 2010 en 2011) en Anna van der Breggen (winnares 2015).

foto: Sirotti

De ontbrekende vrouw in dat lijstje, is Annemiek van Vleuten. De 35-jarige renster van Mitchelton-Scott is de huidig wereldkampioene op dit onderdeel. Ook in eigen land laat ze geregeld haar kunsten zien. Ze won dit kampioenschap namelijk al drie keer eerder: in 2014, 2016 en vorig jaar. Daarmee is Vleuty de titelverdedigster. Ze is al meer dan een jaar ongeslagen in tijdritten, waarmee ze de gedoodverfde favoriete is voor een nieuwe gouden medaille en het rood-wit-blauw. Hoewel de concurrentie moordend is, is de kans groot dat het Wilhelmus woensdagmiddag klinkt voor de regenboogtrui-draagster.

Haar grootste concurrente komt uit de stal van Sunweb. De 31-jarige Ellen van Dijk behoort al meer dan tien jaar tot de beste vrouwelijke Nederlandse tijdrijdsters. Ze staat te boek als een echter powerhouse. Op het NK is ze een vaste podiumklant. Ze heeft thuis drie gouden, vier zilveren en één bronzen NK tijdrit-medaille(s) liggen. Alsof de concurrentie van de Europees kampioene nog niet genoeg is, staat ook Anna van der Breggen aan de start. De 28-jarige renster van Boels-Dolmans kende opnieuw een uitstekend voorjaar en is lijstaanvoerster op de UCI World Ranking. Een gevaarlijke klant.

Naast de wereldkampioene tijdrijden, de Europees kampioene tijdrijden en de olympisch kampioene op de weg, zijn er nog een aantal vrouwen die voor een verrassing kunnen zorgen. Lucinda Brand greep in haar laatste twee deelnames met een vierde plek steeds naast het podium. Nu hoopt ze wel op eremetaal. Wereldkampioene op de weg Chantal Blaak stond ook al twee keer op het podium van het NK Tijdrijden. Alleen het goud ontbreekt nog. Die plak wist Roxane Knetemann ook nog nooit te bemachtigen. De renster van FDJ heeft een sterke tijdrit, maar zij is niet van hetzelfde kaliber als de favorieten.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Annemiek van Vleuten
** Ellen van Dijk, Anna van der Breggen
* Lucinda Brand, Chantal Blaak, Roxane Knetemann

Deelnemerslijst (KNWU)

[poll id=”829″]

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
25 juni 2018 15:50
Antwoord op alle ' Waarom .... niet .... hier .... ? ' - vragen is het antwoord > belangijker zaken lopend.
25 juni 2018 16:57
Gesink is op hoogte voor de tour
25 juni 2018 17:12
@Aartbol ik denk ook dat Nieuwpoort hier hoge ogen kan gooien
25 juni 2018 21:02
Ik zie Dion Beukeboom ver komen, maar of ie Jos kan verslaan weet ik niet. Denk dat Terpstra alle ballen op zondag doet.
26 juni 2018 00:03
Wat heeft boom voor belangrijkers te doen?
26 juni 2018 01:04
Waar is Puck? Wel tijdrit foto's op haar ig
26 juni 2018 07:58
Lars Boom rijdt slechts 4 uitslagen over de laatste 11 jaar aan mogelijkheden!

Op de site Wvcyclingcom heb ik naar de uitslagen gekeken van Lars Boom bij het NK tijdrijden. Een terugblik:
Over de periode 2008 tot heden komen slechts 4 uitslagen in beeld:
2008 (1e voor Posthuma en de Kort) ) 2010 (7e op 1.42) 2012 (2e op 8 sec) 2013 (4e op 1.03) Over de andere 7 jaren zijn geen uitslagen;deelnames vast te stellen). Over de laatste 5 jaar dus geen glimp van Boom.
Samenvattend: over 11 profjaren rijdt hij 2 keer op het podium en nog een 7e en 4e plek. Zeven op de elf mogelijke deelnames komt de naam Boom niet in beeld. Bron: Wvcycling.com.
26 juni 2018 08:28
Misschien zie je door de bomen het bos niet meer
26 juni 2018 10:00
rijden smiddags waar het de laatste jaren altijd in de avond was.ivm wk??
denk v emden als winnaar in dit veld.
26 juni 2018 10:22
Slechts 8% tipt Terpstra na 2700 stemmen. Hij blijft nipt Beukeboom voor.
26 juni 2018 12:10
@RV: het fotoboek voller maken bedoel je, wat een aanfluiting....
26 juni 2018 12:24
Alleen als Beukeboom de concurrentie op grote afstand zet geloof ik zijn WR poging. Als het hem lukt zou het me maar een beetje verbazen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.