Voorbeschouwing: NK veldrijden 2016
Foto: Rudie Ottens
zondag 10 januari 2016 om 00:00

Voorbeschouwing: NK veldrijden 2016

Met de kampioenschappen op komst, loopt de spanning hoog op in veldritland. Komende zondag strijden de Nederlanders in Hellendoorn om de nationale titel op een redelijk zwaar parcours. Dé grote vraag is wie man in vorm Mathieu van der Poel van de zege kan houden. Eind november werd er al een nationale cross op de NK-omloop gereden, waarin Mike Teunissen zich in de top vijf plaatste. De ex-wereldkampioen bij de beloften is dan ook de ideale man om samen met WielerFlits het parcours en de favorieten te bespreken.

Historie
Het Nederlands kampioenschap veldrijden (dat al sinds 1963 op de kalender staat) heeft een rijke geschiedenis, maar het Overijsselse Hellendoorn was nog nooit eerder gastheer. Vorig jaar vond de nationale titelstrijd nog plaats in het Brabantse Veldhoven, de woonplaats van Corné van Kessel. De thuisrijder kon voor eigen volk de verwachtingen op een zware omloop niet volledig waarmaken en strandde op plek zeven, op vier en een halve minuut van winnaar Mathieu van der Poel. De ereplaatsen werden bezet door diens broer David en Lars van der Haar.

Marcel Koch

Mathieu van der Poel – Foto: Marcel Koch

Voor de jongste van de Van der Poel-broers was het in zijn allereerste profjaar logischerwijs ook zijn eerste Nederlandse titel bij de eliterenners. Recordhouder blijft tot op heden Hennie Stamsnijder, met liefst negen titels achter zijn naam. Richard Groenendaal deed een moedige poging om in te halen, maar strandde aan het eind van zijn carrière op acht titels. De nog actieve Lars Boom bekleedt samen met Van der Poels vader Adrie de derde plek in dit prestigieuze rijtje, met zes nationale titels. Boom komt dit kampioenschap niet in actie, omdat hij momenteel in Australië verblijft ter voorbereiding op de Tour Down Under.

Parcours
Als er één prof is die de omloop in Hellendoorn goed kan in schatten, dan is het wel Mike Teunissen. Eind november werd er al een nationale cross op de NK-omloop gereden, waarin de Limburger als vijfde over de streep kwam. Enkel de beloften van Rabobank en Maurits Lammertink – momenteel out met een sleutelbeenbreuk – gingen hem vooraf. Op basis daarvan verwacht Teunissen zondag een zware wedstrijd. “De omstandigheden zijn in ieder geval vergelijkbaar. Toen ik er reed, had het in de week voorafgaand aan de wedstrijd ook heel hard geregend, waardoor het heel lastig lag. Het is een omloop waarop je weinig herstelmomenten hebt. Vermogen is daarom erg belangrijk, want het is de hele cross vol gas. Dat maakt het nog meer in het voordeel van de mannen die topfit zijn.”

Als eerste heikel punt noemt Teunissen de start. “Die is vrij kort, waardoor het voor renners als ik wel heel moeilijk wordt om helemaal vooraan te geraken. Ikzelf moet vertrekken vanaf rij vier.” Daarna duiken de renners het bos in en worden ze over enkele zandpaadjes gestuurd. “Deze stroken worden misschien wel het minst lastig van allemaal. We mogen blij zijn dat het over het algemeen zo bosrijk en zanderig is, want die ondergronden kunnen allebei redelijk goed tegen de regen, waardoor het niet echt stompen zal zijn op deze stukken. Maar lastig wordt het sowieso.”


Filmpje door Gert-Jan Bosman

Het zwaartepunt van de Hellendoornse omloop is te vinden in de zandkuil, die de renners liefst drie keer in en uit moeten. Als we het parcoursplan van de organisatie mogen geloven, moeten de renners die drie keer terug naar boven lopen, maar dat spreekt Teunissen enigszins tegen. “In koers was het eind november mogelijk om de derde keer de kuil, die een beetje Zonhovens aandoet, naar boven te fietsen. Toen ik vorige woensdag op training in Hellendoorn was, was het twee keer zeker lopen en de derde keer bijna zeker fietsen. Intussen zou het dusdanig hard liggen dat men ook de eerste keer naar boven kan fietsen op training, maar makkelijk wordt dat niet. Het wordt afwachten, omdat er nog zoveel categorieën over moeten. De sporen kunnen nog helemaal kapot gelopen worden, waardoor het er op de dag zelf weer helemaal anders kan bijliggen.”

Ten slotte moeten er nog enkele modderstroken bedwongen worden richting aankomst. Teunissen verwacht vooral hier grote verschillen. “De kuil valt op zich wel mee. Iedereen kan daar ongeveer even snel in en uit kruipen, maar het is zaak om op de stukken daar tussenin en daarna door te trekken. Dan is het gewoon consolideren op het eerste, makkelijkere deel van de omloop. Wie het langst en het vaakst die tussenversnellingen kan blijven plaatsen tussen de passages in de kuil door, zal vanzelf wegrijden en uitlopen. Is daar zondag maar één iemand tot in staat, dan zou het wel eens heel snel uit elkaar kunnen liggen en bijgevolg een saaie cross worden.”

Favorieten
Met die ene persoon doelt Teunissen in de eerste plaats op Mathieu van der Poel. De renner uit het Vlaamse Kapellen was dominant in de kerstperiode met liefst drie overwinningen op rij (Namen, Zolder en Diegem) en geldt dus ook in de nationale titelstrijd als de te kloppen man. Bovendien heeft Van der Poel de eerste seizoenshelft noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan, wat hem frisser aan de start dan zijn concurrenten zou moeten brengen. “Voor Mathieu is het eigenlijk heel gemakkelijk. Hij zal zo snel mogelijk van iedereen af willen zijn en met zo min mogelijk renners willen overblijven. In die zin vindt hij in Hellendoorn een ideale omloop, waar hij zijn vermogen goed kwijt kan. Hij is de grote topfavoriet en zal dus ook de koers moeten maken.”

© Giant-Alpecin

Lars van der Haar – Foto: © Giant-Alpecin

De grote uitdager mogen we zoeken in de persoon van tweevoudig nationaal kampioen Lars van der Haar. De kleine Woudenberger was vooral dominant aan het begin van het seizoen, met een zege in de Wereldbeker van Valkenburg en het EK als gevolg. Van der Haar weet als geen ander wat pieken is, maar moet na een kerstperiode zonder overwinning wel terug op zoek naar de zogenaamde winning mood. “Schrijf hem niet op voorhand af”, vertelt Teunissen. “Hij moet en zal de tactiek gebruiken die hem het beste ligt: volgen. Des te langer hij de plaagstoten van Van der Poel kan blijven pareren, hoe moeilijker het voor de wereldkampioen wordt om hem nog kwijt te raken. Als hem dat in de eerste koershelft niet lukt en Lars kan mee de slotronde in, dan kan alles. Maar Lars koerst te graag, wat hem aan het einde vaak energie kost. Hopelijk beperkt hij zich zondag tot volgen en is hij niet te fanatiek in de kopbeurten. Het maakt uiteindelijk niet uit op welke manier je wint.”

De afgelopen weken is meer dan eens bewezen hoe ver de kemphanen boven de andere Nederlanders uitsteken. Bestaat er dan een kans dat iemand anders met de zege aan de haal gaat? “Als Corné van Kessel een goede dag heeft, kan hij zeker meedoen van voren. Hem plaats ik tussen de topfavorieten en de rest van het pak in. Dan heb je ook nog Twan van den Brand, die derde werd in Surhuisterveen. Ik heb die mannen vooral op TV gezien, maar in die wedstrijd kon ik er eens tussen rijden en dat was best wel leerzaam. Twan was heel sterk, kan ik zeggen, en dan heb je ook Thijs van Amerongen en David van der Poel nog. Dat zijn mannen die vaak boven zichzelf uitstijgen op een kampioenschap. Op een goede dag mogen ze misschien wel denken aan het podium.”

PIC530779839

Mike Teunissen – Foto: Sirotti

Tot slot is er ook nog Teunissen zelf. De Limburger is na de Centrumcross, waarin hij als twaalfde over de eindstreep kwam, pas toe aan zijn tweede veldrit van het seizoen. De verwachtingen liggen dan ook niet al te hoog. “Het gevoel was in Surhuisterveen al redelijk goed”, vertelt Teunissen. “Alleen had ik er toen net een redelijk zware trainingsweek opzitten. Het was dus ingecalculeerd dat ik iets minder goed ging zijn, omdat ik de frisheid nog zou missen. De voorbije week heb ik voornamelijk rust genomen, waardoor er zeker nog progressie mogelijk zou moeten zijn. Het is alleen jammer voor mij dat de omloop zo zwaar is. Ik had gehoopt op een iets makkelijkere ronde, waarbij er meer tactiek aan te pas komt. Maar goed, de vorm is al redelijk goed, dus een mooie top 10-plek is zeker mogelijk. Het blijft wel een wereld van verschil met een Mike Teunissen die hier echt naar toe had kunnen werken en een hele crosswinter had gedraaid.”

Meer over Teunissens voorbereiding en verwachtingen lees je in dit artikel.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Lars van der Haar en Corné van Kessel
* Twan van den Brand, Thijs van Amerongen en David van der Poel

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
8 januari 2016 09:29
deelnemers:
deelnemer woonplaats rugnr.
Mathieu van der Poel KAPELLEN 1
Thijs van Amerongen OLDENZAAL 2
Bart Barkhuis NORG 3
Gert-Jan Bosman NIJVERDAL 4
Twan van den Brand VOLKEL 5
Roderik Egberink HILVERSUM 6
Jos Feiken MUNTENDAM 7
Stan Godrie ZUNDERT 8
Lars van der Haar WOUDENBERG 9
Kobus Hereijgers HEDEL 10
Corne van Kessel HERENTALS 11
Philip Kootstra ALMELO 12
Patrick van Leeuwen HILVARENBEEK 14
Marcel Lommers SPRANG-CAPELLE 15
David van der Poel KAPELLEN (B ) 16
Mike Teunissen YSSELSTEYN (LB ) 17
Douwe Verberne LIEROP 18
Niels Wubben DORST 19
Ruurd-Jan Zwarts BAARN 20
Michiel van der Heijden DRUNEN 21
Patrick van Nunen BARENDRECHT 22
Coen Vermeltfoort VLIJMEN 23
8 januari 2016 09:31
Stan Godri schat ik hoger in dan Twan van den Brand
8 januari 2016 09:38
Leuk om te zien dat Michiel van der Heijden ook meerijdt. Verder zal MvP wel winnen en hopelijk Lars het WK wat qua parcours beter bij hem past.

Van der Brand reed in Surhuisterveen goed mee. Kijken of hij dat kunstje, voor een top 5 weliswaar, weer kan herhalen.
8 januari 2016 10:35
vd Haar zou ik theen sterretje meer geven dn Kessel.
1 m vd poel 2 l vd haar 3 v kessel 4 godrie en 5 d vd poel
8 januari 2016 11:44
Rectificatie van wat ik eerder zei.

De organisatie heeft mij geïnformeerd dat de wedstrijd live wordt uitgezonden op RTV Oost en HOI TV (lokale omroep) en er een samenvatting komt op de NOS.
8 januari 2016 11:48
Mooi dat er zoveel aandacht geschonken word in de media aan dit NK. Wel jammer dat ik er niet kan komen met het OV op zondag terwijl ik op 30 km afstand woon.
8 januari 2016 12:10
@jansen8888: Fietske;)

Benieuwd wat Van Kessel kan zondag. Verder denk ik dat vrijwel iedereen zijn geld op MvdP zou zetten, alle druk op hem dus.
8 januari 2016 12:11
Voorspelling:
1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Corne van Kessel
4. David van der Poel
5. Stan Godrie
6. Twan van den Brand
7. Thijs van Amerongen
8. Mike Teunissen
9. Niels Wubben
10. Gert-Jan Bosman
8 januari 2016 15:30
Op basis van de krachtsverhoudingen de laatste weken sterren voor de eerste plaats:

**** MvdP
*** LvdH
*Van Kessel
- De rest

Oprecht leuk dat Teunissen de voorbeschouwing doet, maar op 1 punt ben ik het oneens. Het iedere keer optrekken vanuit stilstand is iets dat LvdH ook goed ligt, modderstroken dan inderdaad weer minder.
8 januari 2016 16:57
Als het inderdaad lopen wordt:
******** Mathieu van der Poel
**** Lars van der Haar
* Corné van Kessel
*- niemand
10 januari 2016 12:16
@ hoofdisvrij:
net op de site van RTV Oost geweest, die zenden het dus niet uit.
10 januari 2016 13:11
Is dit ergens op tv/internet te volgen?
10 januari 2016 13:41
de organisatie claimt dat NPO1, RTV Oost, Omroep Brabant, Omroep Zeeland en HOi tv het NK uitzenden, maar volgens mij is dat niet waar. ik heb bij geen enkele van deze media iets van het NK op hun programmering gevonden.
10 januari 2016 14:49
dit is toch ongelofelijk ? vooralsnog nergens een uitzending ervan te vinden.
desnoods dan maar de BK kijken, aangenomen dat de Belg wel uitzendt
10 januari 2016 14:51
Echt een grof schandaal dat het NK nergens op tv of via livestream te volgen is! Dan maar van ellende het BK kijken ipv het zoveelste rondje schaatsen van een of andere Rus.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.