Voorbeschouwing: NK wielrennen op de weg 2015
zondag 28 juni 2015 om 08:00

Voorbeschouwing: NK wielrennen op de weg 2015

Zes dagen voor de start van de Tour de France strijden de profs zoals gebruikelijk om de nationale titel op de weg. De afgelopen jaren werd meestal voor een behoorlijk selectief parcours gekozen, maar in Emmen krijgen de sprinters weer eens een uitgelezen kans op de overwinning. Wie gaat er met de rood-wit-blauwe trui aan de haal? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het NK viert dit jaar al zijn 127e verjaardag (en is daarmee zeventien jaar ouder dan de oudste inwoner van Nederland). De eerste editie vond plaats in 1888 in Muntendam en kreeg H.W. Van Raden als glorieuze winnaar. In tegenstelling tot de meeste internationale koersen werd het NK ook in de oorlogsjaren gewoon georganiseerd. Wel werd de nationale titelstrijd door de jaren heen af en toe beslist op basis van een klassement over meerdere ritten.

Het enige hiaat op de erelijst is te wijten aan Evert Dolman. Hij won het NK in 1967, maar werd gediskwalificeerd wegens dopinggebruik en niet vervangen door een andere renner. Recordhouder is nog altijd Jorinus van der Wiel. De in 1960 overleden Utrechter won in totaal vijf keer (1915, 1917, 1918, 1921 en 1925).

Het NK is in zijn rijke historie in veel verschillende plaatsen verreden. De afgelopen negen jaar werd steeds gekozen voor Ootmarsum (2008, 2011 en 2014) of voor de Limburgse heuvels. Zo werd er gefinisht in Kerkrade (2012 en 2013), Beek (2010), Landgraaf (2009) en Maastricht (2006 en 2007).

Laatste tien winnaars:
2005: flag-nl Leon van Bon
2006: flag-nl Michael Boogerd
2007: flag-nl Koos Moerenhout
2008: flag-nl Lars Boom
2009: flag-nl Koos Moerenhout
2010: flag-nl Niki Terpstra
2011: flag-nl Pim Ligthart
2012: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-nl Johnny Hoogerland
2014: flag-nl Sebastian Langeveld

Sebastian Langeveld pakte vorig jaar het rood-wit-blauw- Foto: Marcel Koch

Sebastian Langeveld pakte vorig jaar het rood-wit-blauw- Foto: Marcel Koch

Vorig jaar was het Sebastian Langeveld die in regenachtige omstandigheden in Ootmarsum voor het eerst in zijn carrière de Nederlandse titel wist te bemachtigen, na eerder al twee keer tweede (2006 en 2007) te zijn geworden. Als renner van Garmin-Sharp rondde hij met succes een solo van twintig kilometer af. Zijn voorsprong op Niki Terpstra, die de sprint won van het peloton, bedroeg iets meer dan een halve minuut.

Uitslag NK wielrennen op de weg voor mannen 2014:
1. flag-nl Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) in 5u42m1s
2. flag-nl Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) op 33s
3. flag-nl Wesley Kreder (Wanty Groupe Gobert)
4. flag-nl Tom Veelers (Giant-Shimano)
5. flag-nl Theo Bos (Belkin Pro Cycling Team)
6. flag-nl Bram Tankink (Belkin Pro Cycling Team)
7. flag-nl Berden de Vries (Cyclingteam Jo Piels)
8. flag-nl Jesper Asselman (Metec-TKH)
9. flag-nl Coen Vermeltfoort (Cyclingteam De Rijke)
10.flag-nl Martijn Keizer (Belkin Pro Cycling Team)

Parcours
Om precies half elf begint het peloton vanaf de Hondsrug in Emmen aan de in totaal 253 kilometer lange koers. Waar in de andere categorieën alleen plaatselijke rondjes afgewerkt moeten worden, rijden de eliterenners eerst nog twee flinke lussen door de omgeving. Eerst worden in een noordelijke lus Weerdinge, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel, Emmercompascuum, Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht en Barger-Oosterveld aangedaan. Na 57 kilometer keren de renners terug in Emmen om daar voor het eerst de aankomstlijn te passeren.
7-Ned-NK-1505-Ronde-Emmen-Noordlus-Zuidlus
Vervolgens gaat het in zuidelijke richting en worden Erica, Nieuw-Amsterdam, Schoonebeek, Nieuw-Schoonebeek, Zwartemeer, Barger-Compascuum en (opnieuw) Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht en Barger-Oosterveld met een bezoekje vereerd. Na de terugkeer in Emmen na 122 kilometer worden daar nog tien plaatselijke rondjes van 13,1 kilometer afgelegd.

Hoogteverschillen zijn op het hele parcours nauwelijks te bespeuren, zodat dit met recht een NK voor de sprinters genoemd mag worden. De laatste pure sprinter die zich in de rood-wit-blauwe trui mocht hijsen was Rudie Kemna. Hij was twaalf jaar geleden in Rotterdam te rap voor Steven de Jongh en Max van Heeswijk.

Favorieten
Het biljartvlakke parcours in Emmen bleek voor veel renners met ambities in de Tour de France en weinig sprinterskwaliteiten een reden om te bedanken voor het NK. Bauke Mollema was de eerste van de grote namen die afhaakte en zijn voorbeeld werd gevolgd door onder anderen Robert Gesink, Tom Dumoulin, Wout Poels en Tom-Jelte Slagter. Ook Wilco Kelderman, de kersvers nationaal kampioen tijdrijden, doet niet mee en zal dus niet voor de dubbel gaan.

Het is dan ook logisch om voor het aanwijzen van de favorieten een blik te werpen op het Nederlandse sprintersgilde. Vaandeldrager daarvan is momenteel Moreno Hofland. Ondanks een matige generale (Hofland haalde woensdag in de voorbereidingskoers Halle Ingooigem de finish niet) zal hij uit zijn knappe zege in de lastige vierde etappe van de Ster ZLM Toer zeker het nodige vertrouwen hebben geput.

Moreno Hofland

Moreno Hofland

Hofland bracht met zijn overwinning de teller voor zowel zichzelf als voor LottoNL-Jumbo op twee en is dan ook de aangewezen kopman van de ploeg, die in totaal met maar liefst vijftien renners aan de start staat in Emmen. “De rest zal weer naar ons kijken, maar dit jaar misschien toch iets minder”, voorspelde ploegleider Erik Dekker. “We hebben geen sprinter die veruit de snelste is, wel eentje die kan wedijveren met de concurrentie.”

Met Barry Markus heeft LottoNL-Jumbo naast Hofland nog een snelle man in de gelederen. Ook kan de ploeg kiezen voor de aanval om de druk bij anderen neer te leggen. Met ervaren krachten als Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Laurens ten Dam en Tom Leezer zijn er genoeg renners aan boord die wel een plannetje kunnen bedenken.

Raymond Kreder - foto: Sirotti

Raymond Kreder – foto: Sirotti

Het andere grote machtsblok zondag in de wegwedstrijd is dat van Roompot Oranje Peloton. Die ploeg kan voor de sprint vooral rekenen op Raymond Kreder en Dylan Groenewegen. Kreder sprintte vorige week naar een vijfde en een zesde plaats in de eerste twee ritten van de Ster ZLM Toer. Groenewegen werd daar zesde in de slotrit en leverde dit seizoen ook al knappe sprints af in onder meer de World Ports Classic en de Tour de Yorkshire. Roompot heeft echter ook genoeg renners in huis om juist voor een aanvallende tactiek te kiezen.

Wouter Wippert

Wouter Wippert

Van een sterke ploeg om zich heen moet Wouter Wippert het niet hebben. Mocht het in Emmen tot een massasprint komen, zal de renner van Drapac echter lastig te kloppen zijn. Hij begon dit seizoen al uitstekend met een WorldTour-zege in de Tour Down Under en schreef ook deze maand in de Tour de Korea nog twee zeges bij op zijn palmares. Aan klimmen heeft Wippert een broertje dood, maar daar zal hij in Emmen geen last van hebben.

Ramon Sinkeldam- Foto:Sirotti

Ramon Sinkeldam- Foto:Sirotti

Giant-Alpecin doet met zes renners mee aan het NK. Van hen is Ramon Sinkeldam (eind mei winnaar van de Garmin Velothon Berlin) op papier de snelste. Ook Lars van der Haar kan zich mengen in een pelotonsprint- getuige zijn tweede plaats achter André Greipel in een rit in de Ronde van Luxemburg- al stonden daar weinig topsprinters op de deelnemerslijst.

Trek Factory Racing komt door de afwezigheid van Mollema alleen met de broers Boy en Danny van Poppel naar het NK. Danny liet met zijn derde plaats in de openingsetappe van de Ster ZLM Toer zien in de sprint een gevaarlijke kandidaat te zijn. Ook de in continentale dienst rijdende Coen Vermeltfoort (Join-S|De Rijke) en Jeff Vermeulen (Jo Piels) hebben een goede sprint in de benen. Vermeulen woont in de streek en zal daardoor extra gemotiveerd zijn, net als Martijn Verschoor (Novo Nordisk) en Elmar Reinders (Jo Piels). Met vier zeges dit seizoen achter zijn naam is ook Johim Ariesen (Metec-TKH) een man om in de gaten te houden.

Niki Terpstra- foto: Sirotti

Niki Terpstra- foto: Sirotti

Dat het een massasprint wordt in Emmen is natuurlijk nog geen uitgemaakte zaak. Er wordt voor zondag namelijk regen voorspeld en dan komen mogelijk andere renners bovendrijven. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) reed zowel op de Europese wegwedstrijd in Baku als tijdens Halle Ingooigem nadrukkelijk in beeld en weet bovendien wat het is om Nederlands kampioen te worden. Het is dan ook niet te verwachten dat hij lijdzaam met de rest van het peloton naar de streep zal rijden.

Terpstra is niet de enige die de aanval moet kiezen om het rood-wit-blauw te kunnen veroveren. Hetzelfde geldt voor renners als Lars Boom, Lieuwe Westra (Astana), Pieter Weening (Orica-GreenEDGE), oud-winnaar Pim Ligthart (Lotto Soudal), Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) en zijn ploeggenoot en titelverdediger Sebastian Langeveld. Als zij samenspannen zal het voor LottoNL-Jumbo lastig zijn om de koers te controleren.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Moreno Hofland
*** Wouter Wippert, Ramon Sinkeldam
** Lars Boom, Raymond Kreder, Niki Terpstra
* Dylan Groenewegen, Sebastian Langeveld, Danny van Poppel, Jeff Vermeulen

Weer en TV
Zoals gezegd blijft het zondag waarschijnlijk niet droog, al zal er van echt zware omstandigheden geen sprake zijn. De temperatuur ligt ruim boven de twintig graden. Bovendien is de wind een stuk minder krachtig dan op zaterdag, wanneer de vrouwen om de nationale titel strijden.

Het NK voor de mannen wordt live uitgezonden door de NOS. De uitzending begint zondagmiddag om kwart voor 3. Daarin zullen ook andere sporten aan bod komen.

[poll id=”58″]

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2015 09:26
Waarom zou TLJ alleen de koers moeten controleren? Ik neem aan dat Giant ook een graag een sprint wil.

Verder ben ik wel benieuwd naar of Wippert deze afstand aan kan.
26 juni 2015 09:33
Omdat zij met 15 man starten en Giant maar met 6.
26 juni 2015 09:40
Ik hoop van harte dat we een aantrekkelijkere kampioen krijgen dan Langeveld. Doe mij maar Hofland, die gaan we in ieder geval meer zien.
26 juni 2015 09:41
@mus
Je meent dit toch niet serieus?
TJL zou (bij wijze van) alleen maar tevreden mogen zijn met een volledig bezet podium. Ze zijn de enige NL WT Ploeg, en staan hier met zoveel renners aan de start dat die taak echt wel bij hun ligt.
26 juni 2015 09:43
Fiets zal zich ook vernedert voelen nu Stroet niet wordt vermeld.
26 juni 2015 09:52
Jeff Vermeulen, de dark horse van Youri heeft de sterrenverdeling gehaald :)
26 juni 2015 09:55
De favoriete dag van Mart Smeets, lekker de hele dag verkneukelen om het feit dat Lotto/Belkin/Rabo waarschijnlijk weer niet wint. Door de afstand kan z'n held Terpstra het ze misschien wel weer lastig maken.
26 juni 2015 09:57
@mus Ik vond Wippert op de "Europesche spelen" best goed en dat was een behoorlijke afstand. Dus ik denk dat hij dat best aan kan. De vraag is echter, wordt het een sprint, of blijft een sterke renner weg (wat in dit soort wedstrijden toch vaak gebeurt).
26 juni 2015 09:59
@r525 dit meen jij toch niet serieus.. ze zijn niet de enige ploeg met WT-renners en Roompot staat hier met een grotere delegatie aan de start dan TLJ. En die moeten op dit terrein toch zeker ook lang mee kunnen doen. En de realiteit is dat al een aantal jaren blijkt dat met de grootste groep aan de start staan absoluut geen garantie is dat je hier ook wel even gaat winnen. Juist omdat er van jouw als team verwacht wordt dat je het werk doet kunnen de eenlingen lekker gebruik maken van het feit dat dit van hun juist niet verwacht wordt. Natuurlijk zijn alle ogen gericht op TLJ en op Hofland maar er staan hier een paar rappe sprinters aan de start die het Hofland zeker heel moeilijk kunnen maken.
26 juni 2015 10:11
Mijn gok: een grote groep (man of 15 - 20) rijdt weg met een semi-rappe lottoman (Leezer BV) waartegen meerdere renners een kans denken te maken. Een willekeurige roompotrenner sluipt daar uit weg. Niemand wil hem terughalen. Bij roompot is het het hele jaar feest omdat ze van lotto jumbo hebben gewonnen...
26 juni 2015 10:19
@rahimns
Feit is wel dat die ploeg het de laatste jaren ongekend slecht doet op het NK, laatste 2 jaar zelfs niemand op het podium. Dit jaar zal het wederom allen tegen LottoNL zijn, en het scenario van @horsm lijkt me dan realistisch... wie kan er behalve Hofland bij die ploeg eigenlijk een koers winnen?
26 juni 2015 10:31
@tendam Dat is toch ook wat ik zeg... het is nog maar de vraag of de winnaar bij TLJ komt. De beste renners van Nederland rijden niet allemaal, in tegendeel juist bij TLJ. Zeker op dit terrein. Dus om nu maar te zeggen dat zei de koers moeten dragen vind ik onzin. Het scenario van Horm is mogelijk ook al zou het een renner als Langeveld of Terpstra kunnen zijn die weg springt. En vlak ook Lars Boom niet uit... het is zeker nog geen uitgemaakte zaak.
26 juni 2015 10:36
@rahims

Mijn gedachte inderdaad. Ok. misschien zullen ze in het eerste deel de koers moeten controleren, maar als de grotere aanvallers gaan (terpsta ed) dan zal een giant toch ook mee moeten draaien.
26 juni 2015 10:41
Ik geef terpstra een goede kans, denk niet dat iemand hem nog terug kan halen diep in de finale
26 juni 2015 10:41
@rahimns
LottoNL heeft dit jaar wel het voordeel dat het parcours niet zwaar lijkt. Maar goed, dat leek het vorig jaar ook, toen werden ze er ook gewoon afgereden.
26 juni 2015 10:46
Regen is slecht nieuws. Maar niet voor Niki: 4 sterren.
26 juni 2015 10:51
Alsjeblieft ook geen Terpstra, de meest waardeloze ambassadeur van de Nederlandse driekleur.

Nee, Hofland lijkt me leuk omdat je de trui dan in sprints gaat zien. Boom lijkt me leuk voor de Tour en de klassiekers, bovendien rijdt die ook in andere koersen tijdens het jaar nog vooraan mee.
26 juni 2015 11:19
Laat ik voorop stellen dat het parcours echt oersaai is en dat het NK verplaatst moet worden naar her begin van het seizoen. Al jaren ontbreken er Nederlandse toppers omdat zij in voorbereiding zitten voor de Tour en dat is toch jammer. Ik zie liever Kelderman, Dumoulin, Mollema, ten Dam, Poels of Gesink in de trui rijden dan weer een Langeveld die aan de staart van het peloton bungelt.

Het zal zondag wel aan het Nederlandse sprintersgilde zijn wie het tricot mag aantrekken. Het is alleen jammer dat de ene ploeg met 16 man rijdt en de ander met twee. Het is eigenlijk bewonderingswaardig dat TLJ/Belkin/Blanco de trui niet wist te winnen.
26 juni 2015 11:24
@rahimns
Ik schat het niveau van TLJ toch echt wat hoger in dan Roompot. Maar die zullen zeker ook hun steentje bij moeten dragen. Als ik het me goed herinner was dit bovendien het doel van het jaar voor Roompot.
Als Giant zijnde zou ik de aanvallen in de gaten houden maar absoluut de koerst niet controleren door mee te draaien in het peloton.
26 juni 2015 11:41
Het kan natuurlijk ook dat Lotto het Lot in eigen hand neemt, en bijvoorbeeld Jos van Emden een solo van 20 km laat tempobeulen. Wie haalt 'm dan terug? Niet de eenlingen - en ik zie 't Roompot ook niet doen. Alhoewel je met 18 man op kop van het peloton natuurlijk aardig vaart kan maken….

Ik vind 't zelf altijd wel geestig het NK. De krachten zijn zo ongelijk dat 't tactisch heel anders is dan welke andere koers ook. Hoe heet dat ook alweer in militaire termen? Asymmetrische oorlogsvoering?
26 juni 2015 11:41
@R525 Berden de Vries en Jesper Asselman reden vorig jaar in de top 10 van het NK en ook een Marc de Maar moet dit goed aankunnen.. Roompot gaat zeker ook meedoen dit jaar en zal waarschijnlijk niet eens de sprint afwachten al hebben ze daar ook mannen voor. Ondanks het vlakke parcours verwacht ik toch best een spannende finale.
26 juni 2015 11:44
Eigenlijk zou 't leuk zijn als het een keer in Zeeland zou zijn. Waaier-NK!
26 juni 2015 11:52
Geweldig de reacties hier. Ik opper voor een NK met Alpe D'Huez. Het is tenslotte een "Nederlandse" berg. Gewoon een rit met 3x die berg op. Krijgen we de tricot tijdens de Tour zeker te zien en dan maken we meer kans op die etappe te winnen!. Misschien kunnen we het ook nog combineren met het goede doel etc. :)
26 juni 2015 12:45
Aan iedereen die dit parcours te vlak vindt of saai:
De renners maken de wedstrijd, niet het parcours. Dit seizoen waren de saaiste wedstrijden nota bene op geaccidenteerd terrein. Zie Amstel, zie Waalse Pijl en LBL. En sprinters mogen wat mij betreft ook een aantal maal in hun loopbaan kans krijgen op een nationale of wereldtitel. Dus doe ook maar dat WK in het noorden!
26 juni 2015 13:23
Ben ik het niet mee eens Marszzz. Sprinters die ook op geaccidenteerd mee kunnen zijn allround genoeg om kans te moeten kunnen maken op een nationale of wereldtitel. Maar als je alleen maar goed kunt sprinten en alleen tijdens de vlakke koers aan kunt haken bij het peloton zou je wat mij betreft zo'n groot kampioenschap niet moeten kunnen winnen. Dan is het parcours gewoon niet selectief gewoon.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.