Voorbeschouwing: NK wielrennen op de weg – Vrouwen
Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands kampioenschap wielrennen voor vrouwen is de wedstrijd live te zien op de landelijke televisie. Het mag duidelijk zijn dat het vrouwenwielrennen aan populariteit wint. Wie zijn de kanshebbers op goud tijdens de nationale titelstrijd op de weg komende zaterdag? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Het NK voor vrouwen kent anno 2015 zelfs een heus jubileum. De allereerste titel werd namelijk exact vijftig jaar geleden uitgereikt. In 1965 wist Ineke van IJken de gouden medaille in de wacht te slepen, voor Bella Hage en Alie Zijlman. De daaropvolgende tien jaar zouden de gezusters Bella (drie keer op rij, 1966 t/m 1968) en Keetie Hage (acht keer op rij (!), 1969 t/m 1976) uit het Zeeuwse Sint-Maartensdijk het vrouwenwielrennen domineren.
Keetie – beter bekend onder de achternaam Van Oosten, die zij kreeg nadat zij trouwde met haar man – zou in 1978 nog een negende titel winnen. Na haar is de Keetie van Oosten-Hage vernoemd, de prijs die jaarlijks gaat naar de beste vrouwelijke wielrenner van Nederland. Haar jongere zusjes Ciska en Heleen schopten het ook tot beroepsrensters, maar hadden minder snelle benen dan de oudere zussen Bella en Keetie. Heleen, die wel een goede klimster was, wist in 1986 nog een dertiende rood-wit-blauwe trui naar Sint-Maartensdijk te brengen.
Nadat Keetie van Oosten-Hage stopte met wielrennen, verdeelde in een tijdsbestek van tien jaar voornamelijk Hennie Top (drie keer op een rij Nederlands kampioene), Thea van Rijnsoever (twee keer Nederlandse kampioene), Tineke Fopma (wereldkampioene in 1975), Leontien van der Linden (moeder van Boy en Danny van Poppel), Mieke Havik (eerste gele trui-draagster in de Ronde van Frankrijk voor vrouwen), de eerder genoemde Heleen Hage en wijlen Connie Meijer (overleed in 1988 tijdens een criterium Naaldwijk aan de gevolgen van een hartstilstand) de medailles.
Na deze kleine tussenpoze die duurde tot 1988, deed het volgende fenomeen binnen het Nederlandse vrouwenwielrennen zich aan. Als broekje van net achttien jaar werd Leontien van Moorsel tweede achter de even zo verrassende Monique Knol uit het Friese Wolvega. De verrassing was helemaal compleet toen Knol later dat jaar ook nog eens Olympisch kampioen werd in Seoul. In de jaren daarna zou er een hevige concurrentiestrijd ontstaan tussen Van Moorsel en Knol.
Tinus zou in het vervolg van haar carrière nog tien medailles op het NK winnen, waarvan zeven keer goud. De laatste pakte ze in 2004, zestien jaar na haar zilveren medaille in ’88. Knol zou na haar titel in dat jaar de daaropvolgende seizoenen nog zilver en brons behalen. Op haar beurt haalde ze in 1992 nog wel Olympisch brons, waar Van Moorsel – mede door de ruzie in het Nederlandse kamp – haar favorietenrol niet waarmaakte.
Laatste tien winnaressen
2005: Janneke Vos
2006: Marianne Vos
2007: Marianne Vos
2008: Marlijn Binnendijk
2009: Marianne Vos
2010: Loes Gunnewijk
2011: Marianne Vos
2012: Annemiek van Vleuten
2013: Lucinda Brand
2014: Iris Slappendel
Nederlands kampioenschap 2014
Vorig jaar ging de Nederlandse titel naar Iris Slappendel. Zij haalde in extremis haar ploeggenote en uittredend kampioene Lucinda Brand in. Brand was op 30 kilometer van het einde vertrokken voor een solo en leek het te gaan halen, maar Slappendel – die een week voor het NK nog openlijk twijfelde over haar toekomst als wielrenster – trok net op tijd in de contra-attaque. Op de Kuiperberg in Ootmarsum wipte de achtervolgende Slappendel pas in de laatste tien meter over de volledig moegestreden Brand. Marianne Vos maakte het volledige podium van Rabobank-Liv compleet.
Bekijk hier de samenvatting van de koers van vorig jaar
Uitslag NK wielrennern voor vrouwen 2014 (130km)
1. Iris Slappendel (Rabobank-Liv) in 3u24m54s
2. Lucinda Brand (Rabobank-Liv) z.t.
3. Marianne Vos (Rabobank-Liv) op 26s
4. Annemiek van Vleuten (Rabobank-Liv) allen z.t.
5. Amy Pieters (Giant-Shimano)
6. Thalita de Jong (Rabobank-Liv)
7. Nina Kessler (Boels-Dolmans)
8. Loes Gunnewijk (Orica-AIS)
9. Floortje Mackaij (Giant-Shimano)
10. Riejanne Markus (Parkhotel Valkenburg)
Parcours
Over het parcours in Emmen kunnen we lang uitweiden, maar ook binnen vier letters klaar zijn: vlak. Het enige ‘obstakel’ is de fonkelnieuwe lichttunnel op de Hondsrugweg, direct vanuit de start. Daarnaast moeten de rensters nog twee ‘viaducten’ overleven, maar dat mag voor hen geen probleem zijn.
Het vrouwenpeloton gaat aanstaande zaterdag om 12.15 van start op de lokale omloop door de Drentse stad Emmen. Daar rijden de rensters elf rondjes van 13,1 kilometer, wat neerkomt op een totale afstand van 144,1 kilometer. Enkel slecht weer lijkt een bijna zekere massasprint in de weg te staan, al zijn er in Nederland niet echt spurters van wereldkaliber.
Favorieten
Waar ‘we’ bij de mannen een land zijn dat net onder de top hangt, is Nederland in het vrouwenwielrennen al jaren de baas. Met liefst zeven rensters bij de eerste twintig op de UCI-ranking, mag men stellen dat Nederland heerst. Marianne Vos staat al seizoenlang met lichtjaren voorsprong eerste op deze ranking. Anna van der Breggen staat tweede en nadert Vos steeds rapper. Dat komt omdat Vos dit seizoen slechts twee keer in actie kwam door verschillende blessures. Zij schittert dan ook door sportieve afwezigheid in Emmen. “Ik ben nog niet wedstrijd klaar, maar kom mijn ploeggenootjes wel aanmoedigen”, laat ze aan WielerFlits weten. Ook de andere topfavoriet, Kirsten Wild, is er niet bij. Zij geeft de voorkeur aan plaatsingswedstrijden voor de Wereldbeker op de baan.
Bij afwezigheid van Vos en Wild is er de kans voor andere rensters om op te staan, omdat er nu geen uitgesproken favoriet is. Ellen van Dijk is een dame die daarom nu op zou kunnen staan. De wereldkampioene tijdrijden van 2013 rijdt tot op heden een goed seizoen, stond al meerdere keren op het podium van grote wedstrijden op de vrouwenkalender en boekte twee overwinningen. Dat deed de renster van Boels-Dolmans in de Ronde van Qatar en afgelopen week tijdens de tijdrit op de eerste Europese Spelen in Azerbeidzjan. Met de vorm zit het dus wel goed. Die zal ook nodig zijn, aangezien Van Dijk niet kan gokken op een massasprint.
Amy Pieters grossiert de laatste jaren in dichte ereplaatsen. Hoewel ze vorig jaar nog een rit in de Ronde van Qatar won en de Omloop het Nieuwsblad op haar naam zette, wacht ze in 2015 nog altijd op haar eerste overwinning. De 24-jarige renster uit de stal van Liv-Plantur heeft een neusje voor de juiste ontsnapping en beschikt daarnaast over snelle benen om het in een klein groepje af te maken. Internationaal zijn er vaak nog een aantal buitenlandse meisjes sneller, maar met enkel Nederlandse deelnemersters kan Pieters de vrouwentak van Giant-Alpecin zo maar eens haar eerste rood-wit-blauwe trui op de weg bezorgen.
Bij afwezigheid van Marianne Vos, kan Rabobank-Liv al het gehele seizoen rekenen op een ijzersterke Anna van der Breggen. De 25-jarige renster uit Zwolle wist dit seizoen al zes keer te winnen, waaronder de klassiekers Omloop het Nieuwsblad en Waalse Pijl. Van der Breggen beschikt niet over een super sterke sprint, maar kijkt wel uit naar zondag: “Ik denk dat dit een hele interessante wedstrijd gaat worden. Er zijn niet veel sprinters, om dit vlakke parcours. Er zullen daarom veel meiden willen ontsnappen. Daarnaast rijden de elite-vrouwen en beloften-vrouwen door elkaar heen. Er kunnen dus in bepaalde situaties, verschillende belangen spelen. Dat levert sowieso een super interessante koers op, met hopelijk een winnares uit onze ploeg”, zegt ze na het door haar gewonnen NK Tijdrijden tegen WielerFlits.
Omdat het meer dan waarschijnlijk een open wedstrijd gaat zijn, zullen veel ploegen gokken op haar aanvalsters. Rabobank-Liv kan daarom ook Lucinda Brand en Roxanne Knetemann naar voren schuiven. Brand bewees tijdens de laatste twee edities van het NK nog dat zij een solo-aanval prima kan afronden. Roxanne, dochter van de veel te vroeg gestorven Gerrie Knetemann, is bezig aan een prima en vrij constant seizoen. Wellicht dat zij dit – door het grote aantal rensters van haar ploeg – kan belonen door op z’n Knetemanns naar de overwinning te soleren. Ook voor Chantal Blaak geldt dat zij een schaduwfavoriet voor de Nederlandse titel is. Zij kan bij Boels-Dolmans ook rekenen op een sterke, brede ploeg en zal vertrouwen geput hebben met haar recente prestaties. Woensdag werd ze derde op het NK Tijdrijden, terwijl ze anderhalve week eerder een etappe won in de loodzware Euskal Emakumeen Bira.
Als we over een constant seizoen praten, doet Annemiek van Vleuten de grootste vinger in de pap. De renster van Biglia reed dit jaar van haar 21 koersdagen slechts vijf keer buiten de top-10, een ongekend knappe prestatie! Een nationale titel zou een tweede seizoenszege betekenen voor Van Vleuten, na de proloog in de Euskal Emakumeen Bira. Floortje Mackaij (19) is bezig aan haar tweede jaar als beroepsrenster bij Liv-Plantur. Ze brak dit seizoen door met een zege in Gent-Wevelgem, die onder dezelfde loodzware weersomstandigheden werd verreden als bij de mannen. Mackaij is – naast dat ze kans maakt om deze wedstrijd te winnen – ook de topfavoriete voor de rood-wit-blauwe trui bij de beloften-vrouwen. Kyara Stijns is iemand anders in die ploeg die kans maakt op de beloftentitel.
Mocht het al op een sprint met een grote groep uitdraaien, dan zou Monique van der Ree van De Jonge Renner zo maar eens verrassen. De vriendin van crosser Stan Godrie mengde zich tijdens de Omloop van de IJsseldelta vorige week in de massasprint en eindigde daar als tweede achter Kirsten Wild. Anouska Koster is naast Mackaij nog een jonge dame die goed op dreef is en het de renster van Liv-Plantur nog wel eens lastig kan gaan maken. De 21-jarige renster won in april het jongerenklassement tijdens de Energiewacht Tour en schreef haar naam twee weken geleden op de erelijst van de GP Gippingen voor vrouwen, waar ze solo aankwam. Zo’n scenario is voor Koster heel goed opnieuw mogelijk, als haar ploeggenotes van Rabobank-Liv het achter haar stil laten vallen.
Outsiders
Omdat het zo’n open wedstrijd is, is de lijst met kanshebbers bijna onuitputtelijk. Zo moet men ook Janneke Ensing en Thalita de Jong in de gaten houden. Vooral Ensing kent een redelijk goed seizoen. Ook uittredend kampioen Iris Slappendel zal haar huid duur willen verkopen. Nina Kessler en Kim de Baat (die per 1 juli overigens over de Belgische nationaliteit beschikt en ook voor onze Zuiderburen uit gaat komen) mogen we bij een massale pelotonssprint ook niet uitgevlakken. Datzelfde geldt voor Nathalie van Gogh. De 40-jarige renster – die als man werd geboren – van Parkhotel Valkenburg won in mei met de Trofee Maarten Wynants haar eerste wedstrijd op hoog niveau
Veel ‘zusjes van’
Een ander opvallend feit is het grote aantal familiebanden tussen het vrouwenpeloton en de mannelijke renners. Ashley van Baarle (zusje van Dylan, die rijdt bij Cannondale-Garmin), Britt Teunissen (zusje van Mike, rijdend bij LottoNL-Jumbo), Kelly Markus (zusje van Barry, eveneens bij de geel-zwarte brigade), Iris Hamelink (zusje van Jasper, koersend voor Metec-TKH), Rozanne Slik (zusje van Ivar, van Roompot) en Jeanne Korevaar (zusje van Rabobank-renner Merijn). Of Nike Beckeringh een zusje is van talent Derk Abel Beckeringh uit Amstelveen, kon de redactie niet achterhalen. Van dit bonte gezelschap vrouwen lijken Van Baarle en Markus de ‘grootste’ kanshebbers op een mooie ereplaats.
Weer & TV
Het weer voor aanstaande zaterdag in Emmen, krijgt van Weeronline een mager zesje. Ondanks de aangename temperatuur van maximaal 22 ℃, waait het erg hard. De verwachting is dat de wind aantrekt tot windkracht zes. Daarnaast voorspelt Weeronline 75% kans op regen. Mocht deze verwachting zich voltrekken, dan krijgt de dameskoers de perfecte omstandigheden op dit vlakke parcours met een open wedstrijd. Met andere woorden: de sterkste zal hier meer dan waarschijnlijk met het rood-wit-blauw naar huis toe gaan.
De NOS gaat voor het eerst in de geschiedenis live beelden vertonen van het NK voor vrouwen. Vanaf 13.00 zenden zij de wedstrijd uit.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Ellen van Dijk
*** Amy Pieters, Anna van der Breggen
** Lucinda Brand, Roxanne Knetemann, Chantal Blaak
* Annemiek van Vleuten, Floortje Mackaij, Monique van der Ree, Anouska Koster
Deelnemerslijst (Vos en Wild staan hier nog op, maar doen dus niet mee)
***** van der Breggen
want is in vorm, en vindt 'de kleurtjes' ook nog eens mooi, maar als ze te gretig is of weer stom rijdt kun je er een aantal of misschien zelfs wel 5 sterren afhalen.
ben benieuwd hoop op een solo van van dijk. maar we zullen zien. en anders brand of blaak
Ik ga voor Ellen van Dijk, die heeft wel haar vorm momenteel. Floortje Mackaij lijkt me ook wel leuk, een nieuwe generatie die aan dringt.
http://www.yarak.cc/finish-line
ook al weer zo'n organisatorische fout. een versmalling net na de finish, en dan nogmaals een extra versmalling door dat groepje fotografen. een daarvan voelde zich al niet al te veilig, want had al extra bescherming op zijn hoofd middels een helm.
mijn voorspelling
*** Knetemann
** vd Breggen, v Vleuten
* v Dijk, Blaak, Pieters
Ze is er niet bij maar als je Kirsten Wild niet rekent tot de spurters van wereldkaliber....
Windkracht 6 zal het toch wel selectief maken. Dat vergroot de kansen van de dames die goed alleen kunnen rijden zoals van Dijk.