Voorbeschouwing: NK wielrennen voor mannen 2024 – Kooij versus Groenewegen in Arnhem?
foto: Cor Vos
Jeen de Jong
zondag 23 juni 2024 om 07:45

Voorbeschouwing: NK wielrennen voor mannen 2024 – Kooij versus Groenewegen in Arnhem?

Het rood-wit-blauw. Daar strijden de renners zondag om, op het NK in en rondom Arnhem. De veelbesproken Posbank moet meermaals beklommen worden, maar de relatief vlakke finale speelt de sprinters in de kaart. Wie gaat na 199 kilometer met de titel aan de haal? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars flag-nl NK wielrennen
2023: flag-nl Dylan van Baarle
2022: flag-nl Pascal Eenkhoorn
2021: flag-nl Timo Roosen
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Fabio Jakobsen
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Ramon Sinkeldam
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-nl Niki Terpstra
2014: flag-nl Sebastian Langeveld


Laatste editie

foto: Cor Vos

Parcours

Eind vorig jaar werd het parcours van het NK wielrennen 2024 gepresenteerd. De Posbank bij Arnhem zou de scherprechter worden, zo was de bedoeling. Al snel kwam er echter kritiek van Natuurmonumenten. Deze vereniging, die zich inzet voor het beschermen van natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed, wilde het parcours van het NK niet door het Nationaal Park Veluwezoom en dus over de Posbank laten gaan. Men vreesde voor natuurschade.

Er volgde een (juridische) strijd tussen Natuurmonumenten en de wedstrijdorganisatie, maar uiteindelijk kwamen de twee partijen tot een akkoord. Er zijn een aantal maatregelen genomen om ‘het groenste NK Wielrennen ooit’ te organiseren. “Zo vliegt er geen helikopter over de Posbank en rijden er zoveel mogelijk elektrische auto’s over de Posbank”, aldus Maurice Leeser, directeur-bestuurder bij de KNWU. “De route door Nationaal Park Veluwezoom en de Posbank is niet toegankelijk voor bezoekers. Vanzelfsprekend zijn wielerfans van harte welkom om op andere plekken te genieten van het NK.”

Een van die plekken is de Markt in Arnhem. Hier beginnen de elite mannen aan hun wedstrijd van 199 kilometer, bestaande uit twee omlopen. Eerst rijden de renners geneutraliseerd richting de ‘Posbank Omloop’. Dit rondje van ongeveer vijftien kilometer moet negen keer afgelegd worden. De lus bevat, zoals de naam al doet vermoeden, de veelbesproken Posbank.

De Posbank ligt aan de zuidelijke rand van de Veluwezoom, net buiten Rheden. De klim is met zijn 2,1 kilometer relatief lang, maar de eerste anderhalve kilometer zijn niet al te pittig. Eerst enkele honderden meters vals plat, dan een vlakke passage, vervolgens nog enkele honderden meter vals plat. Pas 600 meter voor de top begint het wegdek wat serieuzer te stijgen, tot de klim in de laatste honderd meter aan 9% omhoog loopt. Dat is nog altijd niet moordend steil, maar voor Nederlandse standaarden toch hard werken.

Potjesberg Posbank, Rheden, Netherlands

• Distance: 2.1 km, Elevation: 57 m, Avg. Grade: 3.7 %

De Posbank – de statistieken:
Lengte: 2,1 kilometer
Hoogste punt: 81 meter
Hoogteverschil: 57 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 3,7%
Maximale stijgingspercentage: 9,3%
Strava KOM: Roy Jans in 3:04

Dat zal het ook zijn op de Emmapiramide (600 m aan 6,1%, maximaal 10,1%). De oostkant van deze helling zorgt voor nog wat extra hoogtemeters in de Posbank Omloop, die de coureurs na 135 kilometer verlaten. Nu gaat het over de Schelmseweg richting de ‘Arnhem Omloop’. Dit finalerondje van circa acht kilometer kent nog wel wat klimmetjes, maar echt lastig wordt het niet meer. De Zijpendaalseweg (2,4 km aan 1,8%, maximaal 7,7%), Cattepoelseweg  (1,3 km aan 1,9%) en de Wagnerlaan (380 m aan 4,3%, maximaal 7,1%) zullen voor de profs niet al teveel problemen opleveren.

Bovendien zijn de wegen over het algemeen vrij breed en rechttoe-rechtaan. Dat vergroot de kans dat we op de Zijpendaalseweg – na een lichte afdaling – een sprint zien. Of hebben de avonturiers op de Posbank hun slag al geslagen en gaan zij strijden om de zege in Arnhem?

Zondag 23 juni, NK wielrennen voor mannen: Arnhem – Arnhem (199 km)
Start: 12.40 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.30 uur


Favorieten

We krijgen hoe dan ook een nieuwe eigenaar van het rood-wit-blauw. Dylan van Baarle, vorig jaar winnaar van het NK in Sittard-Geleen, staat namelijk niet aan de start in Arnhem. Hij brak zijn sleutelbeen in het Critérium du Dauphiné, maar had eerder al laten weten dat hij zijn nationale titel niet zou gaan verdedigen. Ook Mathieu van der Poel is niet van de partij. De nummer drie van 2023 trekt zonder koerskilometers in de benen richting de Tour de France.

Olav Kooij, de runner-up van vorig jaar, is er zondag wel bij. Het Jachtluipaard van Numansdorp geldt zelfs als topfavoriet. Hoewel de renners negen keer over de Posbank moeten, is de finale zo goed als vlak. Een sprint met een relatief grote groep lijkt dus het meest waarschijnlijke scenario, en in zo’n sprint is Kooij de te kloppen man. En als het heuvelop wel helemaal uit elkaar gaat? Des te beter voor de snelle man van Visma | Lease a Bike. Wie tweede wordt op een Limburg-NK, hoeft niet te vrezen voor een Veluwe-NK.

Kooij won in de Giro d’Italia te Napels – foto: Cor Vos

Wat sprintsnelheid betreft, steekt Kooij er niet mijlenver bovenuit. Ook Dylan Groenewegen geeft namelijk acte de présence. De Nederlands kampioen van 2016 kende een enigszins moeizaam voorjaar, maar won recent wel tweemaal. In mei schreef Groenewegen de Ronde van Limburg op zijn naam, nog recenter was hij de beste in de openingsrit van de Ronde van Slovenië. De 30-jarige renner van Jayco AlUla heeft, ten opzichte van Kooij, wel het nadeel dat hij slechts twee helpers bij zich heeft: Elmar Reinders en Jan Maas.

Marijn van den Berg heeft enkel Jardi van der Lee bij zich. Toch maakt de 24-jarige renner van EF Education-EasyPost kans in een sprint. Vooral als het een sprint van een uitgedund peloton wordt, of als types als Dylan Groenewegen onderweg flink af hebben gezien. Al kan Van den Berg het ook afmaken in een echte massasprint, bewees hij dit seizoen al in de Ronde van Catalonië en Région Pays de la Loire Tour. In de openingsrit van die laatste rittenkoers klopte hij onder meer David Dekker. De sprinter van Arkéa-B&B Hotels staat er dit NK alleen voor, maar zal zich er ongetwijfeld tussensmijten, als we een sprint krijgen.

Groenewegen klopte Kristoff nipt in Slovenië – foto: Matic Klansek Velej / Sportida

Als we een sprint krijgen… Het NK is altijd een rare koers, waarin de grote blokken hun overtal uit kunnen spelen. Visma | Lease a Bike hoeft bijvoorbeeld niet vanuit het vertrek meteen uitsluitend de kaart van Kooij te trekken en direct aan te sturen op een massasprint. Het WorldTeam stelt zeven renners op, waarvan enkele ongetwijfeld de ruimte zullen krijgen om vroeg in de koers mee te springen. We denken dan aan mannen Bart Lemmen, Mick van Dijke en Tim van Dijke.

Tim van Dijke is bezig aan een uitstekend seizoen, maar kwam in de ZLM Tour ten val en liep daarbij een hersenschudding op. Inmiddels voelt hij zich weer goed, al liet hij het NK tijdrijden nog wel even aan zich voorbijgaan om zich te sparen voor zondag. Zijn tweelingbroer Mick was er woensdag wel bij en eindigde, op slechts één tel van winnaar Daan Hoole, als tweede. Hij zal ongetwijfeld getergd zijn om zondag wel het rood-wit-blauw te bemachtigen.

Veel Nederlandse conti-teams staan trouwens met nog grotere selecties aan de start dan Visma | Lease a Bike. Zo begint Parkhotel Valkenburg met maar liefst dertien (!) renners aan het NK. Het zou goed kunnen dat een kopgroep met veel jongens van dit derde niveau ver komt. Voor de ploegen die qua naam groter, maar qua omvang kleiner zijn, zal het immers niet gemakkelijk controleren zijn. Iemand als Mike Teunissen zou hier ook van kunnen profiteren door de aanval te kiezen en het vervolgens af te maken. In een klein groepje is hij zeer rap.

Teunissen werd achtste in de ZLM Tour – foto: Cor Vos

Ook Pascal Eenkhoorn zullen we ongetwijfeld in het offensief zien. De 27-jarige renner van Lotto Dstny gaf onlangs op in de Ronde van Zwitserland, maar op het NK is hij altijd een gevaarlijke klant. Denk maar aan 2022, toen hij op de VAM-berg het rood-wit-blauw veroverde.

Hartthijs de Vries was ook al eens Nederlands kampioen: in 2018 pakte hij de nationale tijdrittitel bij de beloften. Kan hij het nu ook op de weg, tussen de profs? Met de vorm zit het in ieder geval wel goed. De Fries eindigde onlangs als derde in Dwars door het Hageland. Nadien kwam hij nog wel ten val in de Ronde van België, maar op het NK hoopt hij weer in orde te zijn. TDT-Unibet vaardigt verder onder meer Jelle Johannink en de snelle Martijn Budding af.

De Vries won dit voorjaar de slotrit in de Tour of Antalya – foto: Cor Vos

Kijken we naar de Continentale-teams, dan moeten we zeker Coen Vermeltfoort noemen. De 36-jarige routinier van VolkerWessels is niet bezig aan zijn beste seizoen, maar slecht is het natuurlijk ook weer niet, met onder meer podiumplaatsen in de Fokker Slag om Woensdrecht en Ronde van Overijssel. En als er gekoerst wordt op Nederlandse bodem, mag je Vermeltfoort natuurlijk nooit afschrijven.

Andere conti-renners om in de gaten te houden, zijn Peter Schulting (Diftar CT), Timo de Jong (VolkerWessels), Jordan Habets (Metec-Solarwatt p/b Mantel), Tijmen Eising (BEAT Cycling), Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg), Stefan Verhoeff (Universe) en Alex Molenaar (Illes Balears Arabay). Uit de WorldTour noemen we ook nog tijdritkampioen Daan Hoole (Lidl-Trek), Sjoerd Bax (UAE Emirates) en Astana Qazaqstan-duo Ide Schelling en Cees Bol. Laatstgenoemde beschikt – vooral na een zware koers – over een goede sprint.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Olav Kooij
*** Dylan Groenewegen, Marijn van den Berg
** David Dekker, Mike Teunissen, Cees Bol
* Mick van Dijke, Tim van Dijke, Hartthijs de Vries, Pascal Eenkhoorn

Website organisatie
Programmaboek NK wielrennen 2024
Deelnemerslijst (WielerFlits)

Weer en TV

Vrijdag en zaterdag valt er behoorlijk wat neerslag in en rondom Arnhem, maar zondag lijkt het droog te blijven. Verder stijgt het kwik ’s middags tot 22 graden Celsius en zal de zon zich geregeld vertonen. Aangenaam koersweer. De wind (3 Beaufort) komt uit het noordwesten.

Het NK wielrennen wordt zondag live uitgezonden door de NOS. Houd voor de precieze uitzendtijden onze tv-gids Wielrennen op TV in de gaten.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.