Voorbeschouwing: Nokere Koerse 2018
Dit jaar weer een eindsprint op de Nokereberg? - foto: Sirotti
woensdag 14 maart 2018 om 10:00

Voorbeschouwing: Nokere Koerse 2018

Koersdirecteur Rony De Sloovere kondigde begin december aan meer spanning in de Nokere Koerse (1.HC) te willen. Om dit te bewerkstelligen zullen de renners meer kasseistroken te verwerken krijgen, waardoor de kans op een massasprint op de Nokereberg kleiner moet worden. Woensdag 14 maart gaan we in Oost-Vlaanderen zien of de parcoursaanpassing zijn gewenste resultaat heeft. Wie wordt de opvolger van Nacer BouhanniWielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Nokere Koerse is dit jaar toe aan zijn 73e editie. De eerste Nokere Koerse werd verreden in 1944. Met wereldkampioen Marcel Kint kreeg de organisatie desijds een gedroomde winnaar. Het was een van de vele keren dat er een thuisrijder met de bloemen vandoor ging. Timothy Dupont zorgde in 2016 voor de 56e, en vooralsnog laatste, Belgische zege bovenop de Nokereberg.

De recordwinnaar is niet geheel verrassend ook een Belg. Hendrik Van Dijck wist de Nokere Koerse driemaal te winnen (1996,1997 en 2000). Naast recordhouder van het aantal zeges, is Van Dijck ook de enige renner die zichzelf wist op te volgen. Ook andere grote Belgische namen prijken op de erelijst, zoals Briek Schotte (1945), Walter Godefroot (1967), Herman Van Springel (1971), Freddy Maertens (1974) en Etienne De Wilde (1987).

Michel Cornelisse, winnaar van de Nokere Koerse in 1993 – foto: Marcel Koch

Naast 56 Belgische zijn er ook nog acht Nederlandse overwinningen geweest in Nokere. Deze acht zeges zijn behaald door acht verschillende renners. Wim van Est was in 1952 de eerste landgenoot. Van Est was daarmee ook direct de eerste niet-Belg die won. Hierna volgden nog zeges van Gerrie Knetemann (1981), Michel Cornelisse (1993), Jeroen Blijlevens (1999), Matthé Pronk (2003), Max van Heeswijk (2004), Steven de Jongh (2005) en Léon van Bon (2007).

In de geschiedenis van de Nokere Koerse is de wedstrijd driemaal niet doorgegaan. In 1959 wegens wegwerkzaamheden aan de Nokereberg en drie jaar later wegens onenigheid in het organisatiebestuur. Vijf jaar geleden werd Nokere Koerse afgelast omdat er te veel sneeuw was gevallen op de Vlaamse wegen. Vorig jaar ging de overwinning in de massasprint naar de Fransman Bouhanni. Met grote overmacht klopte de renner van Cofidis Adam Blythe en Joeri Stallaert.

Laatste tien winnaars
2007: flag-nl Léon van Bon
2008: flag-be Wouter Weylandt
2009: flag-au Graeme Brown
2010: flag-be Jens Keukeleire
2011: flag-be Gert Steegmans
2012: flag-it Francesco Chicchi
2014: flag-be Kenny Dehaes
2015: flag-be Kris Boeckmans
2016: flag-be Timothy Dupont
2017: flag-fr Nacer Bouhanni

Parcours
Met de aanpassingen van De Sloovere moet het parcours uitdagender worden. De focus blijft liggen op de Nokereberg, welke maar liefst achtmaal wordt betwist. “We verloochenen natuurlijk de ziel van onze wedstrijd niet. Nokereberg is en blijft het hart van onze wedstrijd. Een aankomst bergop, op kasseien, is trouwens uniek in de wereld”, zei de koersdirecteur over de aanpassingen in het parcours.
De start van de wedstrijd zal in Deinze plaatsvinden. Hierna volgt er een grote omloop van 76 kilometer waarin het peloton via Oudenaarde de Tiegemberg en een eerste maal Nokereberg af moet leggen. Vervolgens volgen nog de Stokstraat, Lange Ast en een tweede maal Nokereberg. Na de grote omloop, volgen er vier kleinere lussen van veertien kilometer met hierin opeenvolgend de Stokstraat en de Nokereberg. Afsluitend zijn er twee lokale rondes van 29 kilometer waarin de Stokstraat wordt opgevolgd door de Lange Ast en de Nokereberg. In de tweede ronde zal de finish ook plaatsvinden bovenop de Nokereberg.
Over de laatste omloop is De Sloovere erg enthousiast: “Die laatste twee rondes worden echte kassei-rondes: na de Lange Ast gaan we over de kasseien van Huisedorp, de Huisepontweg, Wannegemdorp en ten slotte ook nog de Kouterstraat”, aldus de koersdirecteur. Beide rondes sluiten ook nog af met de vierhonderd meter lange Nokereberg. De Nokereberg heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.  Het totaal aantal kilometers bedraagt 191,1. Dit is net iets korter dan de 192,3 kilometer van 2017.

Favorieten
De organisatie heeft dit jaar zeven WorldTour-ploegen weten te strikken. Dat is er een meer dan vorig jaar. BMC, BORA-hansgrohe, Lotto Soudal, Quick-Step Floors, Katusha-Alpecin, Sunweb en Sky zijn woensdag aanwezig in Deinze. Hiernaast staan er maar liefst dertien ProContinentale formaties aan de start, waaronder Cofidis, de ploeg van de winnaar van vorig jaar. Om op het totaal van 22 teams te komen, zijn er nog twee Belgische continentale ploegen die aan de start verschijnen.

Kan Coquard zijn snelle benen tonen? – foto: Sirotti

Indien het weer op een sprint zal uitdraaien, wat ondanks de wijzigingen aan het parcours niet ondenkbaar is, dan is de naam van Bryan Coquard één van de eerste die in het oog springt bij het zien van de deelnemerslijst. De rappe Fransman heeft in Omloop Het Nieuwsblad ook al laten zien zich prima over kasseien te kunnen bewegen. Dit in combinatie met zijn sterke eindschot maakt de renner van Vital Concept een gevaarlijke klant aan de finish in Nokere.

Voor Kristoffer Halvorsen zal de Nokere Koerse goede herinneringen naar boven brengen. De Noor van Sky behaalde hier in 2016 als 19-jarige zijn eerste resultaat tussen de profs. Hij werd in de sprint alleen geklopt door Dupont, maar eindigde voor namen als Groenewegen en Baptiste Planckaert. Dit seizoen liet Halvorsen al zien dat hij prima mee kan komen op WorldTour-niveau, getuige zijn vierde plaats in de sprint in de Abu Dhabi Tour. Hier liet hij onder meer Bauhaus, André Greipel en Caleb Ewan zijn hielen zien. Dat de Noor de Belgische wegen aan kan, liet hij vorig jaar zien met winst in de Handzame Classic.

Ackermann positioneert zichzelf in het Critérium du Dauphiné – foto: Sirotti

Als het op rappe benen aankomt, dan mag Adam Blythe ook niet meer vergeten worden. De renner van Aqua Blue Sport begon het jaar al goed met meerdere top-10 plaatsen in koers in het Midden Oosten. Ook weet de Brit hoe het is om de Nokereberg op te sprinten, hij werd vorig jaar nog tweede op ruime afstand van Bouhanni. Zijn ploeg heeft met Shane Archbold en Andrew Fenn nog twee rappe alternatieven achter de hand mocht het bij Blythe niet vlotten.

In de sprint in Abu Dhabi was het Pascal Ackermann die knap derde werd achter Phil Bauhaus en Marcel Kittel. De 24-jarige Duitser heeft namens BORA-hansgrohe al een aantal nette resultaten geboekt. Alleen die zege namens zijn WorldTour-ploeg is vooralsnog nog niet gelukt. Zijn ploeg kan meerdere kaarten uitspelen in de sprint, want ook de rappe Matteo Pelucchi staat namens de Duitse ploeg aan de start.

Wie weet is Petit wel een lachende derde woensdag – foto: Sirotti

In de jacht op een nieuwe Belgische overwinnaar in Nokere is Sean De Bie een goede kanshebber. De renner van Vérandas Willems-Crélan is dit seizoen al goed bezig met onder meer een ritzege in Etoile de Bessèges en een vierde plaats in de lastige GP Industria & Artigianato. In tegenstelling tot de eerder genoemde namen is het voor De Bie wel van belang dat de koers hard gemaakt wordt, want in een pure sprint legt hij het af tegen de pure sprinters. Binnen zijn ploeg geeft ook Wout van Aert acte de présence, de wereldkampioen veldrijden kan een prima duo vormen met De Bie.

Bij Sunweb staat Edward Theuns aan de start als kopman van de Duitse brigade. De klassiekerrenner is vertrokken bij Trek-Segafredo om kopman te kunnen zijn in de koersen die over kasseien voeren en krijgt bij Sunweb hier alle vrijheid in. In de sprints wil het nog niet vlotten voor de Belg, maar hij werd al wel zesde in Omloop Het Nieuwsblad na een pittige koers. In de sprint kan zijn ploeg tevens rekenen op de rappe Max Walscheid.

Een andere veelzijdige renner om rekening mee te houden is Adrien Petit. De Fransman van Direct Energie is het seizoen goed begonnen met meerdere ereplaatsen in La Tropicale Amissa Bongo en een vierde plaats in Le Samyn. Vooral in de tweede koers was Petit erg sterk. Sinds zijn overstap naar Direct Energie is de Fransman steeds vaker voorin te vinden wanneer er over kasseien gekoerst wordt. Tot een grote zege heeft het nog niet geleid, maar wel meerdere mooi top-10 plaatsen.

Ligthart kan op meerdere scenario’s gokken voor een goede klassering – foto: Marcel Koch

Ook Nederland heeft renners die een rol van betekenis kunnen spelen. Zo staat Pim Ligthart namens Roompot-Nederlandse Loterij aan de start in Deinze. Ligthart kan een prima sprint leveren en kan daarnaast ook goed meekomen als de koers hard wordt gemaakt. Zo werd de Roompot-renner enkele weken terug al vierde in Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook in de Trofeo Andratx was Ligthart goed. Daar werd hij vijfde in dezelfde tijd als Alejandro Valverde.

Een andere Nederlander die mee kan doen om de knikkers in een sprint is Fabio Jakobsen. De renner van Quick-Step Floors wist in Le Samyn al de pelotonsprint te winnen. Ook in Dwars door West-Vlaanderen was Jakobsen sterk en wist hij vierde te worden in een door zijn ploeg gedomineerde wedstrijd. In het begin van het seizoen gaf de sprinter ook al aan dat dit de soort koersen zijn waarin hij voor eigen kans mag gaan. Kan de renner uit Heukelum dit vertrouwen terugbetalen?

Capiot op de Kemmelberg in de Driedaagse De Panne-Koksijde 2015 – foto: Sirotti

Jakobsen zijn teamgenoot Florian Sénéchal is dit seizoen ook sterk gestart. De Fransman sprintte in de Clasica Almeria en de Volta ao Algarve met de besten. Ook in Dwars door West-Vlaanderen was Sénéchal sterk. Na uitstekend ploegenspel van Quick-Step Floors wist hij tweede te worden achter ploegmaat Rémi Cavagna. Voor de Fransman geldt min of meer hetzelfde als Ligthart: meerdere scenario’s kunnen voor een goede klassering zorgen.

Een tweede Belg die mee kan spelen om de zege is Amaury Capiot. De renner van Sport Vlaanderen-Baloise heeft een verschrikkelijk 2017 met veel pech en blessures achter de rug en hoopt in 2018 beter te presteren. Vooralsnog slaagt de Belg goed in deze opzet met vier top-10 klasseringen in de Etoile de Bessèges en één in de Tour of Oman. Ook in de Belgische koersen heeft Capiot zichzelf al van voren laten zien. Zo werd hij zeventiende in Omloop Het Nieuwsblad en elfde in Le Samyn.

Outsiders
Er staan dit jaar een hele hoop rappe mannen aan het vertrek in Deinze. Zo rekent Cofidis op Hugo Hofstetter. De Fransman liet op het Iberische schiereiland zien dat hij stappen heeft gezet met als hoogtepunt een derde plaats in rit één van de Volta ao Algarve achter Groenewegen en Arnaud Démare. BMC brengt met Nathan van Hooydonck en Loïc Vliegen twee Belgische outsiders aan de start. Beide renners reden een sterke sprint op de Hatta Dam in Dubai en moeten dan ook zeker de Nokereberg wel aankunnen.

Cavagna wint in Dwars door West-Vlaanderen – foto: Nico Vereecken / Photonews

Quick-Step Floors heeft een zeer sterk blok aan de start van de Nokere Koerse. Naast de twee eerder genoemde renners brengt Patrick Lefevere ook nog Rémi CavagnaÁlvaro José Hodeg, Davide Martinelli, Jhonatan Narvaez en Pieter Serry aan de start. Vooral Hodeg en Cavagna zouden wel eens kunnen verrassen. Cavagna deed het al eerder in Dwars door West-Vlaanderen. De Colombiaan Narvaez beschikt over een meer dan prima sprint.

Bij Lotto Soudal is het uitkijken naar landgenoot Moreno Hofland. Het is afwachten hoe fit Hofland is na zijn recente griep. Binnen zijn team is ook Frederik Frison een gevaarlijke outsider. Bij Katusha-Alpecin zal het van Baptiste Planckaert en Jhonatan Restrepo moeten komen. Sky kan naast Halvorsen ook nog rekenen op Christopher Lawless.

Jérémy Lecroq – foto: Sirotti

CCC Sprandi Polkowice heeft de jonge Duitser Jonas Koch voor de sprint. Vital Concept beschikt naast Coquard ook over Kris Boeckmans, Jonas Van Genechten en Jérémy Lecroq. Bij opleidingsfabriek Hagens Berman Axeon is het uitkijken naar de jonge Belg Jasper Philipsen. Wanty-Groupe Gobert brengt onder meer ex-winaar Timothy Dupont aan de start. De Belgische formatie komt met een zeer sterk team aan de start waarvan elke renner op zijn minst een top-10 plaats zou kunnen afdwingen.

Het Amerikaanse UnitedHealthcare komt met Travis McCabe als rappe aan de start. Israel Cycling Academy rekent op Zakkari Dempster. Bij WB-Aqua Protect-Veranclassic is voormalig Lotto Soudal renner Kenny Dehaes een gevaarlijke outsider. Hetzelfde valt te zeggen voor teamgenoot Maxime Vantomme.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Bryan Coquard
*** Kristoffer Halvorsen, Adam Blythe
**  Edward Theuns, Pascal Ackermann, Adrien Petit
* Pim Ligthart, Sean De Bie, Florian Sénéchal, Fabio Jakobsen, Amaury Capiot

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer & TV
Nokere Koerse heeft dit jaar geluk met het weer. Woensdag lijkt de enige droge dag van de week te gaan worden. Het kwik zal een aangename dertien graden Celsius weergeven. De wedstrijd zal beginnen om 12:40 en de finish wordt tussen 17:00 en 17:30 verwacht. Zowel Sporza als Eurosport zijn er dit jaar live bij. De koers zal te zien zijn op Één en Eurosport 1 vanaf 15:00.

[poll id=”750″]

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
12 maart 2018 09:12
Die hebben zowat altijd geluk met het weer. buiten die keer met de sneeuw herinner ik mij geen editie de laatste jaren waarbij ze regen hadden. Maar succes aan de organisatie.
12 maart 2018 09:23
Wat is nou de daadwerkelijke verandering in het parcours?
Gezien de voorbeschouwing lijkt het niet een dusdanig grote aanpassing, aangezien er zo'n beetje alleen rappe mannen genoemd worden als kanshebber.
12 maart 2018 10:09
Die profielen. Het lijkt wel een bergetappe in de Giro met een buitencategorie aankomst.
12 maart 2018 11:00
Raar dat Timothy Dupont (Wanty) hier niet start.
12 maart 2018 11:18
Ah ja, al jaren de koers met het meest misleidende profiel van de rit :)
12 maart 2018 11:27
Van Aert en Edward Theuns zijn ondertussen toegevoegd aan het deelnemersveld. Best wel een sterke bezetting!
12 maart 2018 13:33
Die grafiek van Nokereberg is hilarisch. Het is hoogstens een halve Amerongseberg met kasseien.
12 maart 2018 15:37
Zijn inderdaad maar +/- 600 hoogtemeters. Altijd verstandig om naar de legenda van een afbeelding te kijken, anders is het heel misleidend.
12 maart 2018 18:07
Ja, die Nokereberg is echt niet zwaar hoor. Je voelt het nauwelijks.
12 maart 2018 18:13
12m klimmen in 500m, niet te doen en lijkt dus meer op 2/3%.
12 maart 2018 19:49
Dupont verdient ook wel een sterretje.
12 maart 2018 21:17
"Een aankomst bergop, op kasseien, is trouwens uniek in de wereld”, zei de koersdirecteur.

Bergop? HAHAHAHAHA. Gemiddelde viaduct is zwaarder.
13 maart 2018 08:41
Ives Lampaert heeft toch zo zijn eigen mening over Nokere berg, moeste daar skarten om mee te kunnen.Prachtige uitspraak na zijn mooie overwinning in eigen streek,waar hij erg geliefd is.
13 maart 2018 10:07
Nog geen Ecuadoraan op de erelijst.
Dit zou na deze editie wel eens kunnen veranderen ...
13 maart 2018 11:23
@Shinzawai >>> Dupont start wel.
13 maart 2018 13:43
Gaudin met een late uitval kan toch ook wel een kanshebber zijn. Apart dat hij uberhaubt niet genoemd wordt in het artikel.
13 maart 2018 18:38
Zou Van Aert wat doen of komt hij enkel kilometers en koersritme opdoen?
13 maart 2018 19:20
@bloemist... fantastisch interview was dat! Niet te verstaan (voor mij) maar recht uit het hart. Klasserenner.
Skarten heb ik wel toegevoegd aan mn wielervocabulaire :)
13 maart 2018 19:28
De lange ast is met een stuk 10% op kasseitjes toch wel een wat serieuzere klim. In combinatie met de stroken tussendoor zie ik hier eerlijk gezegd geen massasprint. Ik schat Ligthart hoog in morgen!
14 maart 2018 01:01
Zit de Nokereberg ook in dit parcours?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.