Voorbeschouwing: Nokere Koerse-Danilith Classic 2016
Foto: Sirotti
woensdag 16 maart 2016 om 07:00

Voorbeschouwing: Nokere Koerse-Danilith Classic 2016

“Ze zullen straks in Vietnam en Australië ook de Nokereberg kennen.” Deze woorden sprak voorzitter Marc Van Cauwenberghe tijdens de persvoorstelling voor de 71e editie van Nokere Koerse, die voor het eerst live zal worden uitgezonden door zowel Sporza als Eurosport. De koers door Oost-Vlaanderen zit duidelijk in de lift en promoveerde naar 1.HC-niveau. Krijgen we weer de traditionele sprint op de Nokereberg? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Nokere Koerse begon in 1944 als een kermiskoers met slechts 82 deelnemers. De wedstrijd won in de loop der jaren aan aanzien, maar wat niet veranderde is dat er bijna jaarlijks een thuisrijder de bloemen pakt. Liefst 55 keer zegevierde een Belg. Recordhouder is Hendrik Van Dijck met drie overwinningen (1996, 1997 en 2000).

Op de erelijst prijken de namen van acht Nederlanders. De eerste was Wim van Est in 1952. Gerrie Knetemann (1981), Michel Cornelisse (1993), Jeroen Blijlevens (1999), Matthé Pronk (2003), Max van Heeswijk (2004), Steven de Jongh (2005) en Leon van Bon (2007) traden later in zijn voetsporen. Slechts zes keer won een renner die niet afkomstig is uit de Lage Landen.

Drie jaar geleden werd Nokere Koerse afgelast omdat er te veel sneeuw was gevallen op de Vlaamse wegen. De afgelopen editie werd gewonnen door Kris Boeckmans, die de Fransman Justin Jules en de Brit Scott Thwaites klopte in de sprint. De renner van Lotto Soudal is nog altijd niet volledig hersteld van zijn zware val in de Ronde van Spanje en zal zijn titel daarom niet kunnen verdedigen.

Kris Boeckmans won vorig jaar in Nokere - Foto: Sirotti

Kris Boeckmans won vorig jaar in Nokere – Foto: Sirotti

Laatste vijf winnaars:
2010: flag-be Jens Keukeleire
2011: flag-be Gert Steegmans
2012: flag-it Francesco Chicchi
2013: afgelast wegens sneeuw
2014: flag-be Kenny Dehaes
2015: flag-be Kris Boeckmans

Parcours
Nokere Koerse vindt traditioneel plaats op de woensdag voor Milaan-San Remo. Net als in Italië mondt het in Oost-Vlaanderen meestal uit in een massasprint. Hoewel de Nokereberg nog altijd de scherprechter is, heeft het parcours de laatste jaren wat kleine wijzigingen ondergaan. Dat heeft vooral te maken met het veranderen van startplaats. In 2011 werd Oudenaarde vervangen door Ronse, maar die stad gaf er om financiële redenen al snel de brui aan. Sinds vorig jaar kent Nokere Koerse hetzelfde vertrekpunt als Gent-Wevelgem, namelijk Deinze.

De Tiegemberg keert na een jaar afwezigheid weer terug in het parcours. Vorig jaar moest de organisatie deze hindernis links laten liggen wegens wegwerkzaamheden. De Tiegemberg wordt al bereikt na 35 kilometer. De aanloopzone van Deinze naar Nokere is in totaal 81 kilometer lang, waarna er wordt begonnen aan acht plaatselijke rondes. Telkens moeten de renners daarin over de Nokereberg, een 400 meter lange helling met kasseien. Op de Nokereberg ligt na een afstand van in totaal 199,5 kilometer ook de finishlijn. De editie van dit jaar is twee kilometer langer dan die van 2015.

Favorieten
De organisatie van Nokere Koerse heeft in totaal zeven WorldTour-ploeg weten te strikken, eentje meer dan vorig jaar. Dat hadden er zelfs acht moeten zijn, maar Giant-Alpecin meldde zich af als gevolg van het trainingsongeluk in Spanje. LottoNL-Jumbo, Etixx-Quick-Step, Lotto Soudal, BMC, FDJ, Sky en Tinkoff staan woensdag wel aan de start.

Bijna elk jaar stormt er aan het eind van de middag een groot peloton af op de finish op de Nokereberg, waar een machtssprint vervolgens de beslissing moet brengen. Ook deze keer zal de winnaar vermoedelijk weer tussen de snelle mannen gezocht moeten worden.

Dylan Groenewegen- foto: LottoNL-Jumbo

Dylan Groenewegen- foto: LottoNL-Jumbo

De laatste Nederlandse zege dateert al van een hele tijd geleden, maar dit jaar zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Dylan Groenewegen is sterk begonnen aan zijn eerste seizoen bij LottoNL-Jumbo en won al een etappe in de Ronde van Valencia en de Driedaagse van West-Vlaanderen. Ook zaterdag in de Ronde van Drenthe had de sprinter zicht op de overwinning, maar door een gebrek aan ploeggenoten in de kopgroep moest hij lijdzaam toezien hoe Jesper Asselman weg kon rijden. Woensdag zullen er ongetwijfeld meer formaties zijn die de boel bijeen willen houden, waarna op de Nokereberg de snelste en sterkste man boven komt drijven.

Roompot Oranje Peloton, de vorige ploeg van Groenewegen, heeft met Raymond Kreder ook een snelle man in de selectie. Bij zijn twee voorgaande deelnames wist hij echter geen potten te breken. Danny van Poppel staat aan de start namens Sky, maar liet aan WielerFlits weten vooral als doel te hebben om de wedstrijd pijnvrij uit te rijden.

Tosh van der Sande- foto: Lotto Soudal/Photonews

Tosh van der Sande- foto: Lotto Soudal/Photonews

Ondanks de concurrentie hebben de Belgen genoeg troeven in handen voor een 56e zege. Gaat deze voor het derde jaar op rij naar een Lotto Soudal-renner? Met Sean De Bie (winnaar van de Driedaagse van West-Vlaanderen) en de rappe Tosh Van der Sande is dat zeker niet uitgesloten. En dan hebben ze ook nog Jelle Wallays, volgens de koersdirecteur van Nokere Koerse de gedoodverfde winnaar.

Kenny Dehaes, tegenwoordig rijdend voor Wanty-Groupe Gobert, is de enige oud-winnaar aan de start. De kans lijkt echter groot dat zijn ploeg de kaart zal trekken van Roy Jans, die dit seizoen al goede resultaten boekte in het Midden-Oosten. Ook Dimitri Claeys en Antoine Demoitie beschikken over een goede sprint.

Etixx-Quick-Step kan rekenen op Nikolas Maes. Julian Alaphilippe is een andere blikvanger bij die ploeg, al zal de Fransman zich vooral richten op de Ardense klassiekers. Bij Topsport Vlaanderen-Baloise is het uitkijken naar de jonge Bert Van Lerberghe, die dit seizoen indruk maakte op Mallorca en in de Ster van Bessèges. Andere Belgen die met ambitie aan de start zullen staan zijn Timothy Dupont (Verandas Willems), Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) en Michael Van Staeyen (Cofidis).

Scott Thwaites - Foto: Sirotti

Scott Thwaites – Foto: Sirotti

En uit welke hoek komt de concurrentie van buiten de Benelux? Sky komt met Andrew Fenn, die in Nokere al eens vijfde werd. Een andere Brit, Scott Thwaites, finishte de afgelopen twee edities respectievelijk als zesde en derde en zal die progressie voort willen zetten. Hij weet bij Bora-Argon 18 zijn Duitse ploeggenoot Phil Bauhaus, vorig jaar vierde, aan zijn zijde. Frankrijk hoopt op Veranclassic-renner Justin Jules (de verrassende nummer twee van 2015) en Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept).

Tussen het veelal jonge sprintgeweld zullen ook Gerald Ciolek (Stölting) en Yauheni Hutarovich nog hun mannetje willen staan. De 32-jarige Wit-Rus, rijdend voor Fortuneo-Vital Concept, eindigde in het verleden al twee keer in de top zes. Tenslotte mogen de Slowaken hopen op Michael Kolar of Erik Baska van Tinkoff.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Roy Jans, Tosh van der Sande
** Scott Thwaites, Sean De Bie, Gerald Ciolek
* Andrew Fenn, Nikolas Maes, Bert van Lerberghe, Yauheni Hutarovich

TV en Weer
Nokere Koerse is dit jaar beter te volgen dan ooit. Zowel Sporza als Eurosport zendt de koers live uit. De uitzendingen op beide zenders beginnen om 15.00 uur. De aankomst wordt verwacht tussen 16.40 en 17.20 uur. De temperatuur schommelt overdag tussen de zes en negen graden Celcius en het blijft de hele dag droog met matige wind. Prima koersweer dus.

Website organisatie
Parcoursinformatie
Deelnemerslijst

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
14 maart 2016 10:07
Ik ben benieuwd. TLJ heeft nog iets recht te zetten n.a.v. zaterdag. Hopelijk kan Groenewegen winnen.
14 maart 2016 10:11
Lastig te voorspellen koers, zeker nu nog niet alle deelnemers definitief zijn, maar een mooie voorbeschouwing!

Zelf ben ik ook benieuwd wat jonkies als Sarreau, Zabel, Manzin & A. Kragh Andersen hier kunnen, zeker van die eerste verwacht ik in dit veld wel iets.
14 maart 2016 10:17
Gelukkig is Wynants weer van de partij en met Bouwman en Castelijns moet Groenewegen een eind komen.
14 maart 2016 10:21
Stolting ook met jonge gastjes.
McCarty, Moscon, Theuns, Page, VonHoff.
Zeker eerste 2 moeten ook wat kunnen. Indien WT ploegen alles bijeen houden, dan Kreder en Groenewegen?
14 maart 2016 10:48
Deelnemerslijst is wel nog niet definitief. Zo zal Meersman hier ook rijden. Één van de mooiste aankomsten. Verdient ook een betere deelnemerslijst, maar dat komt mss nog met de opwaardering.
14 maart 2016 10:51
Heel benieuwd naar TLJ hier. Als Groenewegen ploegmaats mee heeft en er geen kopgroep voor blijft maakt hij absoluut kans. Als dit niet het geval is, is de kans erg groot op een herhaling van de Ronde van Drenthe afgelopen weekend vrees ik.
14 maart 2016 10:59
Ik kan er over heen gelezen hebben, maar welke dag wordt dit gereden?
14 maart 2016 11:05
@HoofdIsVrij
"Nokere Koerse vindt traditioneel plaats op de woensdag voor Milaan-San Remo"
14 maart 2016 11:25
Benieuwd of van Poppel echt niet mee gaat sprinten
14 maart 2016 12:02
Ciolek?Na winst in Milaan-San Remo alweer lang geleden,nooit meer vooraan gezien toch?
14 maart 2016 12:13
Groenewegen favoriet. Hopelijk pakt TLJ het tactisch goed aan en gaan ze niet alle gaatjes dichtrijden. Zou het wel stoer vinden als Van Poppel gelijk scoort bij zijn debuut.
14 maart 2016 12:50
Groenewegen was ook favoriet in ronde van Drente ;)
Normaliter moet Wijnands lang (genoeg) bij hem kunnen blijven.
14 maart 2016 14:56
ik vind Groenewegen een van de favorieten, niet de topfavoriet. en als WF dat dus wel van hem maakt, zullen er weer velen teleurgesteld zijn als hij niet wint.
14 maart 2016 16:46
Het zal wel een massasprint worden, want teveel ploegen met een sprinter die denkt te kunnen winnen. Groenewegen zal onderaan Nokereberg wel bij de eerste vijf moeten zitten en zal dus goed 'afgezet' moeten worden.
14 maart 2016 17:06
Hopen op Groenewegen :)

Redactie kunnen jullie ergens de datum vermelden (2016-03-16) ik moest ff zoeken voordat ik m had gevonden. (jaja die hard wielervolgers weten het uit hun hoofd. De gemiddelde volger alleen niet altijd)
14 maart 2016 18:47
In hoeverre kun je van een favoriet spreken als de ploeg waarin de favoriet zit heel weinig invloed kan uitoefenen op het koersverloop?
14 maart 2016 19:36
Groenewegen zonder Leezer, Van Winden... Hopelijk is Wagner nu wel goed. Ik vrees dat Groenewegen het alleen moet doen en dat maakt winnen wel erg lastig. Al kan hij het ook in een kopgroep in een harde koers, is gebleken.

Ik gok dat Etixx de koers hard gaat maken, die zullen niet alles op Maes zetten. En hopelijk zien we Senechal ook weer.
15 maart 2016 16:37
Nou nou als ik in Australië woonden zou ik mijn bed niet koud laten worden van dit deelnemers veld .Dus als organisator zou ik niet te hoog van de toren blazen
15 maart 2016 19:56
Gunstige weersomstandigheden, dus een sprint lijkt het meest logische.
Groenewegen dan wel een favoriet net als Jans, Twaites, VanderSande, Hutatovich en Kreder.
Met een hardere koers mannen als Fenn, Senechal, De Bie,
15 maart 2016 23:55
Is groenweghen zo een top sprinter? Nog weinig aan werk gezien!! Ik dacht dat JANS sneller was??!!
16 maart 2016 07:30
Thwaites lijkt me de te kloppen man vandaag. In Jans geloof ik dan weer niet, hij begint al te zweten op een verkeersdrempel.
16 maart 2016 07:46
Niemand spreekt over Dupont??
16 maart 2016 07:49
@ gibbedefluppe

Zo snel die thwaites???
16 maart 2016 08:01
Nee Thwaites is normaal gesproken minder snel dan Groenewegen al heeft hij wel een goed eindschot. Denk wel dat Thwaites net iets meer inhoud heeft dan Groenewegen.
16 maart 2016 08:50
Weer een flesje bubbels ingezet biazzi? Dit keer Jans vs Groenewegen?
Als je het wielrennen niet volgt, wat blijkt uit je reacties, probeer dan eerst een half jaartje alleen een beetje te volgen en reacties te lezen in plaats van het hier vol te spuwen met onzin.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.