Voorbeschouwing: Omloop van de Braakman 2016
foto: Topcompetitie/Léon van Bon
zaterdag 9 april 2016 om 08:00

Voorbeschouwing: Omloop van de Braakman 2016

Met Jeff Vermeulen in de oranje leiderstrui, staat zaterdag de tweede wedstrijd in de Topcompetitie op het programma. In en rondom het Zeeuwse Philippine tekenen kasseien de eerste nationale koers uit het regelmatigheidsklassement. WielerFlits blikt vooruit op de Omloop van de Braakman.

Door: Martin van den Bosch & Youri IJnsen

Historie
Sinds 1970 is Philippine het decor voor de Omloop van de Braakman en daarmee is het in 2016 toe aan haar 47ste editie. De koers is al die jaren een wedstrijd voor amateurs geweest, maar is dit jaar voor het eerst ingeschaald in de hoogste categorie op nationaal niveau. Vorig jaar maakt de de koers nog deel uit van de Clubcompetitie. De recente erelijst kent geen hele bekende winnaars, al zullen namen als Gert Jakobs (1985), Maarten den Bakker (1989) en Dimitri Claeys (2012, afgelopen weekend nog negende in de Ronde van Vlaanderen) zeker een belletje doen rinkelen.

Met Jan Raas (twee keer), Cees Priem, Adri van Houwelingen, Johan Lammerts, Nico Verhoeven, John den Braber (twee keer), Hans Dekkers, Roy Curvers en het Britse talent Owain Doull stonden er wel een aantal bekendere renners op het podium. Vorig seizoen mocht Frederik Frison het zegegebaar maken in de Braakman, die door winderig en guur weer in verschillende waaiers uiteen geslagen was. De Belg die vanaf dit seizoen uitkomt voor WorldTour-ploeg Lotto Soudal, zat in de beslissende kopgroep van zes renners. Samen met zijn ploeggenoot bij Lotto Soudal U23 Hayden McCormick (die inmiddels voor het Britse ONE koerst) speelde hij de overtalsituatie formidabel uit en mocht zo – net als in Parijs-Roubaix – een kei als trofee mee naar huis toe nemen.

Video-verslag 2015 (Omroep Zeeland)

Laatste vijf winnaars
2011: flag-nl Bram de Kort
2012: flag-be Dimitri Claeys
2013: flag-be Christophe Van Cauwenberghe
2014: flag-nl Jurriën Bosters
2015: flag-be Frederik Frison

Parcours
De Omloop van de Braakman speelt zich af in Zeeuws-Vlaanderen, een streek in Zuidwest Nederland tussen de Westerschelde en Vlaanderen. Tot vorig jaar werd in dit gebied de Ronde van Zeeland verreden. Deze eendagswedstrijd is dit seizoen niet meer op de kalender terug te vinden, maar enkele kasseistroken uit deze koers zien we aanstaande zaterdag terug.

De wedstrijd dankt zijn naam aan een natuurgebied, dat in het verleden een aftakking was van de Westerschelde. Mosselstad Philippine is het epicentrum van deze wedstrijd. Philippine stond in de eerste helft van de vorige eeuw bekend om de mosselvangst en mosselhandel, maar door de afdamming van de Braakman in 1952  ging de verbinding met de Westerschelde verloren. Vandaag de dag zijn de drukbezochte mosselrestaurants hier een herinnering aan.

Om 12.00 beginnen de renners aan een ronde van veertig kilometer, welke vier keer moet worden verreden. Hierna volgen nog twee plaatselijke rondes van tien kilometer. In de lokale ronde van veertig kilometer zijn er vijf kasseistroken opgenomen. De eerste volgt na 10,7 kilometer aan de Timmermansweg (1,1 km). Op Belgisch grondgebied liggen de Casteleynstraat (1,1 km, op Strava beter bekend als de Kasseistrook Frederik Willems) en de Kasseiweg (0,6 km). Via een gedeelte van de Timmersmansweg gaan de renners naar de Smokkelweg (2,1 km), waarna voor de finish nog de Boekhouteweg (0,6 km) volgt. Vanaf de tweede ronde wordt de Bolderweg (0,9 km) toegevoegd, wat het totaal op zes kasseistroken brengt. Deze kasseistroken zijn (een uitzondering zoals de Bolderweg daargelaten) heel wat beter onderhouden dan bijvoorbeeld in Noord-Vlaanderen. Na 189,3 kilometer ligt de finish aan de Kasteelstraat in Philippine.

Parcoursverkenning met Brian van Goethem

Favorieten
Voor veel renners is de kennismaking met de Omloop van de Braakman nieuw. Voor sommige coureurs is het dan ook volledig in het duister tasten wat betreft hun kansen op de kasseienwegen in Zeeuws-Vlaanderen. Desondanks zullen in deze Topcompetitie-koers de sterkste ploegen opstaan en hun mannen in stelling proberen te brengen. Omdat dit een nationale koers is, doen er alleen Nederlandse ploegen mee.

**** flag-nl Jeff Vermeulen

Vermeulen klopte Vermeltfoort in de Ster - foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Vermeulen klopte Vermeltfoort in de Ster – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Voor sprinter Jeff Vermeulen kon het seizoen niet beter beginnen. De 27-jarige coureur van Jo Piels won een matte editie van de Ster van Zwolle (internationale 1.2-koers) en werd daarmee gelijk de eerste leider in de Topcompetitie. Twee weken later won hij bovendien de Ronde van Groningen. In het verleden bewees Vermeulen echter dat hij een zware wedstrijd ook aan kan. “Ik heb de mazzel dat ik op mijn sprint kan vertrouwen, maar ik weet ook dat ik van voren mee zit als het een koers is met veel wind. Ik wil de Topcompetitie winnen en daarom moet je in elke koers een goede uitslag rijden”, vertelt de sprinter, die in Zwolle de baas was over Vermeltfoort en de Deen Nicolai Brøchner, in de meest recente Wieler Revue.

*** flag-nl Coen Vermeltfoort & flag-nl Elmar Reinders

Vermeltfoort kwam goed voor de dag in de Volta Limburg Classic - foto: Marcel Koch

Vermeltfoort kwam goed voor de dag in de Volta Limburg Classic – foto: Marcel Koch

Waar Vermeulen via de Topcompetitie de achterdeur naar het profpeloton hoopt open te doen, mikt ook de eveneens 27-jarige Coen Vermeltfoort op dat scenario. De renner van Join-S|De Rijke reed in het verleden al eens twee seizoenen op WorldTour-niveau bij Rabobank en betwistte toen zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix. Die laatste koers wist hij in 2008 bij de beloften bovendien al eens te winnen. Ervaring genoeg op de kasseien om zondag een gooi te doen naar zijn eerste serieuze seizoenszege. Afgelopen weekend had Vermeltfoort nog een indrukwekkende eindsprint in de benen tijdens de Volta Limburg Classic (1.1), die Moreno Hofland veel te machtig was. “De Braakman is een koers die mij moet liggen en als ik win maak ik ook nog eens kans om de leiding te pakken in de Topcompetitie. Het zou geen slechte zaak zijn als we Vermeulen in de loop van de koers kwijt raken, maar ik zou het ook niet erg vinden om met hem naar de streep te rijden”, zegt Vermeltfoort op de site van de Topcompetitie.

Reinders pakt een bidon aan van ploegleider Han Vaanhold - foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Reinders pakt een bidon aan van ploegleider Han Vaanhold – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Vele mensen in het Continentale circuit vragen zich af waarom Elmar Reinders nog altijd geen prof is. De sterke Emmenaar rijdt ook dit voorjaar de stenen uit de straat, getuige zijn overwinning in de Altena Biesbosch Ronde. Daarnaast werd de Jo Piels-renner in Nederlandse semiklassiekers de Ronde van Groningen en de Omloop van de Houtse Linies twee keer derde, terwijl hij in UCI-koersen als de Ronde van Drenthe (1.1, achtste) en de Rabobank Dorpenomloop Rucphen (1.2, negende) mede de koers maakte. Bovendien weet ook Reinders wat het is om op kasseien te rijden, daar hij in het verleden al twee keer de Ronde van Vlaanderen voor beloften reed. Jo Piels is misschien wel de beste waaierploeg onder de Nederlandse Continental-teams, dus hoeft Reinders zich ook geen zorgen te maken dat het een ‘gemakkelijke’ wedstrijd gaat zijn.

** flag-nl Jetse Bol, flag-nl Rick Ottema & flag-nl Tijmen Eising

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Weet Bol weer eens uit te pakken? – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Nog een renner die van de Topcompetitie een doel heeft gemaakt, omdat het de makkelijkste weg naar een profcontract is. Jetse Bol was afgelopen week nog te gast in WielerFlits Live #11 en vertelde voor en na de uitzending dat zijn vorm in orde was. Hij hoopt dat snel om te kunnen zetten in goede uitslagen, want ondanks een dertiende plek in de Ronde van Drenthe en de Ster van Zwolle kwam dat er nog niet helemaal uit dit seizoen. De renner van Join-S|De Rijke beschikt in ieder geval over genoeg inhoud, daar hij in 2013 al eens Parijs-Roubaix uitreed bij de profs. De 26-jarige drievoudig winnaar van Olympia’s Tour hoopt in Philippine zijn goede vorm te bekronen met een mooi resultaat.

Baby-Dump leverde het voorbije jaar de eerste winnaar van de hernieuwde Topcompetitie af. Twan Castelijns kreeg daardoor automatisch een contract aangeboden van Roompot-Oranje Peloton, maar ook LottoNL-Jumbo schotelde hem een verbintenis voor. Die kans pakte de Noord-Brabander met beide handen aan. Rick Ottema krijgt bij Baby-Dump de taak om de leegte na het vertrek van Castelijns op te vullen. De 23-jariger Muntendammer reed de voorbije twee seizoenen voor kleinere Belgische teams (Veranclassic-Doltcini en Colba-Superane) al meermaals over kasseien, zoals in Kuurne-Brussel-Kuurne en de Baloise Belgium Tour. Met tweede plekken in de Ronde van Groningen en de Altena Biesbosch Ronde al in de pocket, mag Ottema dromen van meer in De Braakman.

Wat kan Eising? - foto: Metec-TKH

Wat kan Eising? – foto: Metec-TKH

Gezien zijn cross-geschiedenis, moet ook Tijmen Eising goed uit de voeten kunnen op de Zeeuwse kasseien. De 25-jarige Emmenaar van Metec-TKH werd bij de junioren al eens Europees- (2008) en wereldkampioen (2009) veldrijden. Hij maakte bij Sunweb-Napoleon Games zelfs zijn profdebuut, maar kon daar de verwachtingen nooit waarmaken. Sinds 2013 richt de 197 centimeter lange Drent zich op de weg en doet dat niet geheel onverdienstelijk. Vorig seizoen was Eising goed vertrokken in de Topcompetitie, maar gooide een val in een Franse 2.2-rittenkoers serieus roet in het eten. Hij klapte daar op een bushokje en scheurde daarbij zijn milt, een nier en brak een rib. Een maandenlange revalidatie volgde. Vorige maand werd hij alweer zevende in de Ster van Zwolle.

* flag-nl Merijn Korevaar, flag-nl Ronan van Zandbeek, flag-nl Jasper Ockeloen & flag-nl Gary Hekman

Korevaar draagt de witte jongerentrui - foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Korevaar draagt de witte jongerentrui – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Voor Merijn Korevaar is het zaak dat hij in de Omloop van de Braakman niet te veel punten verliest. De leider in zowel het jongerenklassement als het bergklassement van deze Topcompetitie, heeft zijn zinnen gezet op de eindzege en automatisch het contractaanbod van Roompot-Oranje Peloton. De 21-jarige renner van Rabobank verteert de Limburgse heuvels goed en hoopt daarom in de eerste vlakke klassiekers niet te veel punten te verliezen. In de Ster van Zwolle werd hij nog knap achtste. Eenzelfde resultaat in Philippine zou voor hem de achterstand op de hoogst geklasseerde renners in de Topcompetitie binnen de perken houden.

Van Zandbeek in gesprek met speaker Cees Maas - foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Van Zandbeek in gesprek met speaker Cees Maas – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Met zijn mountainbike-achtergrond, moet Ronan van Zandbeek zijn weg kunnen vinden op de Zeeuwse kasseien. De ex-prof van Skil-Shimano en Argos-Shimano reed in het verleden tweemaal de Ronde van Vlaanderen en een keertje Parijs-Roubaix en weet dus wat het is om op kasseien te koersen. Zijn clubteam Willebrord Wil Vooruit hoeft bij aanwezigheid van zeven Continentale formaties de koers niet te dragen, waardoor Van Zandbeek zijn koers kan afstemmen op een van de favorieten. Met winst op de onverharde stroken in de Slag om Norg (2014), het zand van enkele strandraces (2015/2016) en de Nederlandse titel op het onderdeel MTB Marathon, bewees de Noord-Brabander de laatste seizoenen dat hij van alle markten thuis is.

Jasper Ockeloen links) - foto: Synergy Baku

Jasper Ockeloen (links) – foto: Synergy Baku

We vallen een beetje in herhaling, maar met Jasper Ockeloen start er nóg een renner die via de Topcompetitie prof hoopt te worden. Mede daarom start de in Dordrecht geboren heuvelspecialist ook in de Omloop van de Braakman. Deze koers past – net als de Ster van Zwolle – misschien niet helemaal in zijn keurslijf, maar net als Korevaar moet Ockeloen de schade qua puntenachterstand in het Topcompetitie-klassement zien te beperken. En aangezien hij in Overijssel geen enkel punt wist te pakken, zal de renner van Parkhotel Valkenburg op de kasseien in Zeeuws-Vlaanderen hoe dan ook aan de bak moeten.

Hekman is de beste clubrenner in de tussenstand - foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Hekman is de beste clubrenner in de tussenstand – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

“Eigenlijk was ik ook veel liever wielrenner geworden”, verklapte de 27-jarige marathonschaatser Gary Hekman na afloop van de Ster van Zwolle. Die wedstrijd beëindigde de Gramsberger als veertiende, waarmee hij in de Omloop van de Braakman de blauwe leiderstrui als beste clubrenner mag dragen. Een overwinning in dat klassement zorgt er aan het einde van de Topcompetitie voor dat de winnaar een contract aangeboden krijgt bij Join-S|De Rijke, waardoor de droom van Hekman misschien toch nog een beetje uit zou kunnen komen. De renner van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) heeft het postuur mee om in Philippine een goed resultaat neer te zetten, maar of dat ook daadwerkelijk zo is moet nog blijken.

Outsiders
Omdat de Omloop van de Braakman voor veel renners onbekend terrein is, kan deze koers wel eens beslissend zijn voor het eindklassement van de Topcompetitie. Er zijn dure punten te winnen, maar vooral te verliezen. Omdat Rabobank aan het einde van het seizoen stopt met de sponsoring, is het voor veel renners van dat team zaak om zich in de kijker te rijden van andere (prof)ploegen. Laatstejaars beloften Martijn Tusveld, Jeroen Meijers (winnaar jongste Eurode Omloop) en de Zeeuw Davy Gunst azen namelijk op een profcontract. Bij SEG Racing Academy is het uitkijken naar de snelle Fabio Jakobsen, terwijl sprinter Wim Stroetinga na zijn baancampagne weer de kleuren van Parkhotel Valkenburg verdedigt.

Mike Terpstra reed vorig jaar nog voor Roompot - foto: Marcel Koch

Mike Terpstra reed vorig jaar nog voor Roompot – foto: Marcel Koch

Ook bij de dertien clubteams rijden een aantal renners rond die op een goede dag een gevaarlijke outsider zijn voor de winst. LottoNL-Jumbo-De Jonge Renner brengt met Bram de Kort een oud-winnaar aan de start, terwijl ook Martin Kelderman (de oudere broer van Wilco) zich thuis voelt in dit soort Nederlandse wedstrijden. (Update 8-04, 19.30: De Kort is vorige week zwaar ten val gekomen, brak een nekwervel en moet de komende maanden met een nekbrace om lopen. Kelderman viel tijdens de Ronde van de Veenkoloniën in de laatste bocht en kan eveneens niet starten. Hij liep daarbij een diepe snee in zijn kuit op.) Adrie Lindeman (de oudere broer van Bert-Jan) werd namens de NWVG vorig jaar nog tweede, maar de 30-jarige Assenaar liet dit seizoen allen in de Grote Omloop van de Veenkoloniën een top-10 notering optekenen. Met Mike Terpstra (WPGA) staat er nog een ex-prof aan de start. Of hij net als zijn broer Niki een kassei in zijn prijzenkast mag zetten, zullen we na zaterdag weten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jeff Vermeulen
*** Coen Vermeltfoort, Elmar Reinders
** Jetse Bol, Rick Ottema, Tijmen Eising
* Merijn Korevaar, Ronan van Zandbeek, Jasper Ockeloen, Gary Hekman

Weer & TV
Waar veel renners hopen op een zware koers, lijkt dat op zich mee te vallen. Met windkracht vier vanuit het zuiden waait het aardig, maar in de loop van de middag is er volgens Weeronline ook plaats voor de zon en is het zo’n vijftien graden Celsius. Toch is er daarnaast 65% kans op neerslag, dus een regenbui is mogelijk. Het weercijfer van het meteorologisch instituut krijgt zaterdag een zeven.

De koers is niet live te volgen op TV. Wel verzorgt het Twitter-account @Topcom_LIVE onder vermelding van de hashtag #ovdb2016 een liveticker, zodat u geen update uit de koers hoeft te missen. ’s Avonds is er bij Omroep Zeeland een korte samenvatting te zien, net zoals in WielerFlits Live #12 aankomende dinsdag. Op Eurosport 2 volgt de donderdag erna vervolgens een ruime samenvatting van 24 minuten.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
8 april 2016 15:34
ligt het aan mij dat ik nog nooit van deze wedstrijd gehoord heb?
8 april 2016 15:37
Quote:
ligt het aan mij dat ik nog nooit van deze wedstrijd gehoord heb?
Shame on you ;)
Zie de vb, pas sinds dit jaar Topcompetitie, hiervoor Clubcompetitie.
Omdat we mediapartner van de Topcompetitie zijn, besteden we (extra) aandacht aan deze koersen.
8 april 2016 15:42
Mooi deze aandacht. Kom zelf uit de buurt.

Het parcours kan zeker een mooie wedstrijd opleveren. Ondanks het gemis van hoogtemeters, moeten de stroken wel een aardige schifting kunnen maken. Dat in combinatie met de wind die er altijd staat kan spektakel geven. Ben in elk geval benieuwd.
8 april 2016 15:45
edit redactie: graag volgende keer inhoudelijk op het artikel reageren
8 april 2016 15:52
Gewoon nationale koers dit. Maar wel leuk dat wielerflits er aandacht aan besteed. Mannen van Piels zijn favoriet wat mij betreft.
8 april 2016 19:46
@ redactie
misschien een idee om de wedstrijden uit de Topcompetitie toe te voegen aan de wielerkalender van de site? kleine moeite voor een mediapartner.
verder ben ik per definitie geinteresseerd in kasseiwedstrijden, dus ik kijk al uit naar de samenvatting op wielerflits live. :)
8 april 2016 21:07
Gaaf deze uitgebreide voorbeschouwing en aandacht voor de Topcompetitie! Keep it up WF :)
8 april 2016 22:20
Voor mij toch egt maar 1 topfavoriet, coen vermeltfoort sinds de volta limburg classic.
9 april 2016 00:12
@achtpuntzes
Komt voor de bakker!
9 april 2016 09:16
Mooi stukje over die oud-winnaar in dat videoverslag: 'het heeft hem geen windeieren gelegd zijn bolide staat geparkeerd aan de overkant...' :)

Lijkt me qua parcours een van de mooiste, zo niet de mooiste koers van Nederland.
9 april 2016 12:02
Vermeltfoort voor mij ook ****. Afwachten of het weer een cruciale rol gaat spelen. Vooralsnog lijkt het mee te vallen qua regen en wind (volgens buienradar). Een zware koers zal het in ieder geval wel worden. Ook benieuwd of er veel clubrenners 'overleven'.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.