Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2018
foto: ASO
zondag 8 april 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2018

Het Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre. Namen van scherprechters die onlosmakelijk verbonden zijn met de meest tot de verbeelding sprekende klassieker op de kalender. Zondag maakt het peloton zich op voor de 115de editie van Parijs-Roubaix. Wie kan er maandag een kassei op zijn schoorsteenmantel plaatsen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
La reine des classiques (de koningin der klassiekers) kan putten uit een rijke historie vol heroïsche uitgaven. De eerste editie werd op initiatief van de textielbaronnen Téodor Vienne en Maurice Pérez georganiseerd. Eenenvijftig renners vertrokken op 19 april 1896 vanaf de rand van het Bois de Boulogne achter gemotoriseerde gangmakers richting Roubaix. Na 280 kilometer en negenenhalf uur in het zadel was het de Duitser Jozef Fischer die zich de eerste winnaar ooit mocht noemen. Fischer stond rond de eeuwwisseling bekend als een erkend langeafstandsrijder. Eerder won hij monsterkoersen als Bordeaux-Parijs, Milaan-Munchen en Moskou-Sint Petersburg.

De reputatie van kasseiklassieker zou pas later gestalte krijgen. De eerste jaren werd er voornamelijk over onverharde grindwegen gereden. Pas na de Eerste Wereldoorlog werden er meer kasseien in het parcours opgenomen. Dit is ook de periode dat de wedstrijd zijn bijnaam L’Enfer du Nord (Hel van het Noorden) kreeg. Het landschap verkeerde immers vanwege de verschrikkingen van de Grote Oorlog in deplorabele toestand.

In de eerste decennia lag het aantal kilometers aan kasseien veel lager dan vandaag de dag. Toen Peter Post in 1964 zijn naam op de erelijst bijschreef, kende de route slechts twintig kilometer over kasseien. Nadat Albert Bouvet in 1968 als koersdirecteur werd aangesteld, ging hij op zoek naar nieuwe sectoren. Samen met de in de regio woonachtige oud-kampioen Jean Stablinski zette hij een nieuw parcours uit en werd gaandeweg het aantal kasseistroken uitgebreid.

Zeges in Parijs-Roubaix staan met gouden letters op een palmares geschreven. Op de erelijst van de helleklassieker prijken namen van grote kampioenen als Jacques Anquetil, Rik van Looy, Eddy Merckx, Francesco Moser, Bernard Hinault (ondanks zijn afkeer voor de koers) en Johan Museeuw. Recordhouder is de Belg Roger De Vlaemick. Le Gitan wist tussen 1972 en 1977 vier keer te winnen. Bovendien deed hij in veertien deelnames nooit slechter  dan een zevende plaats, een opgave in 1980 buiten beschouwing gelaten. Het leverde hem de prestigieuze eretitel Monsieur Paris-Roubaix op.

Boonen won vier keer in Roubaix – Foto: Sirotti

In de recente geschiedenis wist Tom Boonen zich op gelijke hoogte met De Vlaeminck te plaatsen. De vorig jaar gestopte Belg – die in 2002 op 22-jarige leeftijd met een knappe derde plaats zijn doorbraak kende – passeerde eveneens vier keer als eerste de finish. Deze overwinningen behaalde hij onder andere na fel betwiste duels met generatiegenoot Fabian Cancellara, zelf goed voor drie zeges in de Hel. Maar Parijs-Roubaix is ook een wedstrijd waar eendagsvliegen er met de hoofdprijs vandoor gingen. Zo wisten de voorbije jaren outsiders als Magnus Bäckstedt, Stuart O’Grady, Johan Vansummeren en Mathew Hayman na een uitzonderlijk sterke dag de grootste overwinning uit hun loopbaan te boeken.

Ook de Nederlanders speelden een rol van betekenis in de geschiedenis van de Helleklassieker. Peter Post won in 1964 een razendsnelle editie met een gemiddelde van 45,129 km per uur, een snelheidsrecord dat tot vorig jaar stand zou houden. Drie jaar na Post voegde Jan Janssen zijn naam toe aan de erelijst, door op te piste het snelste te sprinten van een selecte kopgroep. Begin jaren tachtig wisten Jan Raas (1982) en Hennie Kuiper (1983) in Roubaix te zegevieren. Laatstgenoemde deed dat na een gedenkwaardige slotfase, waarin hij ondanks een lekke band op een ongelukkig moment uit de greep van zijn achtervolgers wist te blijven. Bij menig wielerfans staat het beeld van een om een reservefiets smekende Kuiper in het geheugen gegrift.

Servais Knaven won in 2001 een buitengewoon modderige editie – Foto: Sirotti

Na een periode van achttien jaar liet Servais Knaven in 2001 de Nederlanders weer juichen. In het shirt van de Domo-Farm Frites-formatie van Patrick Lefevere kwam hij na een buitengewoon modderige editie solo aan in Roubaix. Zijn ploeggenoten Johan Museeuw en Romāns Vainšteins maakten het feest compleet door hem op het podium te vergezellen. Ook Niki Terpstra zegevierde namens de ploeg van de excentrieke Lefevere, dat anno 2014 getransformeerd was tot Etixx-Quick-Step. Na een uitgekiende aanval in de slotfase, soleerde Terpstra met succes naar het vélodrome in Roubaix.

Vorig seizoen kende de koers een hels begin. Een moordend tempo zorgde ervoor dat er de eerste vijftig kilometer geen vroege vlucht geformeerd werd. Oliver Naesen, Greg Van Avermaet en Terpstra werden meermaals door pech achteruit geslagen. Onze landgenoot moest zelfs opgeven vanwege een valpartij, waardoor het resterende deel van zijn seizoen grotendeels in het water viel. Net voor het Bos van Wallers zorgde de afscheidnemende Boonen voor een eerste schifting. Na diverse pogingen was het Van Avermaet die de beslissing forceerde op Carrefour de l’Arbre. In een sprint van een selecte kopgroep verwees hij Zdeněk Štybar en Sebastian Langeveld naar de overige podiumplaatsen, waarmee Gouden Greg in Roubaix de kroon op een buitengewoon succesvol voorjaar zette.

Laatste tien winnaars
2008: flag-be Tom Boonen
2009: flag-be Tom Boonen
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2011: flag-be Johan Vansummeren
2012: flag-be Tom Boonen
2013: flag-ch Fabian Cancellara
2014: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-de John Degenkolb
2016: flag-au Mathew Hayman
2017: flag-be Greg Van Avermaet

Parcours
Parijs-Roubaix start sinds 1968 in Compiègne, een voorstad op zo’n tachtig kilometer ten noordoosten van de Franse hoofdstad. Niet ver van de plek waar in 1918 de wapenstilstand voor de Eerste Wereldoorlog werd gesloten, beginnen de heren coureurs aan een wedstrijd van 257 kilometer. In totaal krijgen de renners 54,5 kilometers aan kasseien voorgeschoteld, vijfhonderd meter minder dan in 2017. Deze passages zijn verdeeld over 29 secteurs pavées en onderverdeeld naar moeilijkheidsgraad van één tot vijf sterren.

De 29 kasseistroken van Parijs-Roubaix 2018
29 : Troisvilles (km 93,5 – 2,2 km) ***
28 : Briastre (km 100 – 3 km) ***
27 : Saint-Python (km 109 – 1,5 km) ***
26 : Quiévy (km 111,5 – 3,7 km) ****
25 : Saint-Vaast (km 119 – 1,5 km) ***
24 : Verchain-Maugré (km 130 – 1,2 km) **
23 : Quérénaing (km 134,5 – 1,6 km) ***
22 : Maing (km 137,5 – 2,5 km) ***
21 : Monchaux-sur-Ecaillon (km 140,5 – 1,6 km) ***
20 : Haveluy (km 153,5 – 2,5 km) ****
19 : Trouée d’Arenberg (km 162 – 2,4 km) *****
18 : Hélesmes (km 168 – 1,6 km) ***
17 : Wandignies (km 174,5 – 3,7 km) ****
16 : Brillon (km 182 – 2,4 km) ***
15 : Sars-et-Rosières (km 185,5 – 2,4 km) ****
14 : Beuvry-la-forêt (km 189 – 1,4 km) ***
13 : Orchies (km 197 – 1,7 km) ***
12 : Bersée (km 203 – 2,7 km) ****
11 : Mons-en-Pévèle (km 208,5 – 3 km) *****
10 : Avelin (km 214,5 – 0,7 km) **
9 : Ennevelin (km 218 – 1,4 km) ***
8 : Templeuve – L’Epinette (km 223,5 – 0,2 km) *
8 : Templeuve – Moulin-de-Vertain (km 224 – 0,5 km) **
7 : Cysoing (km 230,5 – 1,3 km) ***
6 : Bourghelles (km 233 – 1,1 km) ***
5 : Camphin-en-Pévèle (km 237,5 – 1,8 km) ****
4 : Carrefour de l’Arbre (km 240 – 2,1 km) *****
3 : Gruson (km 242,5 – 1,1 km) **
2 : Hem (km 249 – 1,4 km) ***
1 : Roubaix (km 256 – 0,3 km) *

Na een aanloopzone krijgen de renners na 93,5 kilometer bij Troisvilles de eerste kasseistrook voor de kiezen. Vanaf hier voert de route grotendeels over desolate en goed verstopte polderwegen, waar de overige 364 dagen van het jaar enkel landbouwvoertuigen de rust verstoren. Renners en materiaal krijgen het in het restant van de wedstrijd enorm zwaar te verduren.

De renners dokkeren grotendeels over dezelfde stroken als vorig jaar. De strook bij Saint-Python keert terug, al rijden de renners deze nu in omgekeerde richting. De 1500 meter lange sector van Saint-Vaast bij Cambrésis, maakt voor het eerst zijn opwachting en volgt na 119 kilometer. Hoewel in deze fase van de wedstrijd niet de zwaarste kasseistroken volgen, zijn ze niet zonder gevaren. Zo kwam Niki Terpstra vorig jaar op de kasseistrook van Maing naar Monchaux-sur-Écaillon zo hard ten val dat hij moest opgeven.

Het gevreesde Bos van Wallers – foto: Sirotti

De eerste vijfsterrenstrook volgt na 162 kilometer. In het beruchte Bos van Wallers zal tijdens de 2400 meter lange strook waarschijnlijk een serieuze schifting plaatsvinden. Al in de aanloop hiernaartoe is het een nerveus gedrang voor de beste posities. Het angstaanjagende beeld van de door bomen ingesloten strook laat de spanning verder toenemen. Die zenuwen zijn er niet voor niets. In het verleden vonden hier de nodige valpartijen plaats. De bekendste is die van Johan Museeuw in 1998. De drievoudig winnaar brak zijn rechter knieschijf. Hij kwam ongelukkig terecht op paardenmest. De wond infecteerde en het scheelde niet veel of artsen hadden zijn been moeten amputeren. Twee jaar later keerde hij met een indrukwekkende zege op spectaculaire wijze terug in Roubaix.

De kasseien bij Mons-en-Pévèle op 49 kilometer van het einde werden vorig jaar opnieuw aangelegd, maar dat neemt niet weg dat de drie kilometer lange vijfsterrenstrook nog steeds een lastige horde vormt. In 2016 kwam Fabian Cancellara hier tijdens zijn allerlaatste Parijs-Roubaix samen met Niki Terpstra ten val.

Carrefour de l’Arbre op 17 kilometer van de finish speelt vaak een cruciale rol. De 3,5 kilometer lange strook is verdeeld in twee stukken met een kilometer lange geasfalteerde strook ertussen. Het is een van de laatste kansen om weg te rijden. Greg Van Avermaet plaatste hier vorig jaar een verschroeiende demarrage die enkel Sebastian Langeveld en Zdeněk Štybar wisten te beantwoorden.

De laatste strook ligt op een steenworp afstand van de wielerbaan. Deze 300 meter lange strook over netjes neergelegde kasseien ligt er enkel voor de sier en is vernoemd naar tweevoudig winnaar Charles Crupelandt (1912 en 1914).

Het Vélodrome is de eindbestemming van de Helletocht – Foto: Sirotti

Kort hierna gaat het rechtsaf richting het Vélodrome. Na het luiden van de bel volgt er nog een slotronde, waarna de winnaar van de 115de editie bekend zal zijn.

Favorieten
In totaal tekenen 175 renners van 25 ploegen zondagmorgen in Compiègne het startblad. Naast de achttien WorldTour-teams konden zeven ploegen rekenen op een wildcard. Roompot-Nederlandse Loterij ontving dit jaar een afwijzing van organisator ASO.

Renners die in Roubaix willen winnen, zullen over de nodige stuurmanskunst, durf, koersinzicht en parcourskennis moeten beschikken. Normaal gesproken zullen de hoofdrolspelers van de afgelopen voorjaarsklassiekers ook zondag weer op de voorgrond treden.

Mag Niki Terpstra weer een nieuwe songtekst gaan opzoeken? – foto: Sirotti

Vele ogen zullen dan gericht zijn op de renners van Quick-Step Floors. Manager Patrick Lefevere weet immers wat het is om te winnen in Roubaix. De voorbije 23 edities stond er twaalf keer een renner van zijn ploeg op het hoogste schavot, met de clean sweep van 1996 (met Museeuw, Gianluca Bortolami en Andrea Tafi) als historisch hoogtepunt. De laatste overwinning van zijn ploeg dateert van vier jaar geleden, toen Niki Terpstra enigszins verrassend naar zijn eerste monumentale zege soleerde. Na zijn triomf in de Ronde van Vlaanderen is de Noord-Hollander zondag dé te kloppen man. Wanneer hij verschoont blijft van valpartijen en erin slaagt om opnieuw te winnen, dan gaat hij de geschiedenisboeken in als de eerste Nederlander die de Helleklassieker twee keer op zijn naam schrijft. Zou hij al een songtekst voorbereid hebben?

Bij de Belgische sterrenformatie is er geen gebrek aan kanshebbers. Philippe Gilbert heeft immers de ambitie uitgesproken dit monument aan zijn palmares toe te voegen, in zijn jacht om alle vijf de monumenten op zijn palmares te schrijven. De voorbije weken leek Phil over een uitstekende vorm te beschikken, maar moest hij zich – vanwege een ploeggenoot aan kop van de koers – steeds inhouden. In alle kasseikoersen die hij deed jaar reed, eindigde hij in de top-5. Behoudens Omloop Het Nieuwsblad, was de winnaar in die vier koersen steeds iemand van Quick-Step Floors. Ook Zdeněk Štybar start in Roubaix om te winnen. De Tsjech stond al twee keer op het podium, maar slaagde er nog niet in om een kassei mee naar huis te nemen. Al jaren is de voormalig crosser een van de favorieten voor deze koers, maar hij wist dat nog nooit te bolwerken. Slaagt hij dan nu eindelijk in die missie? De overvloed aan kopmannen binnen The Wolfpack biedt overigens ook kansen voor een scenario waarbij een outsider als Yves Lampaert kan profiteren.

Snoert Van Avermaet zijn criticasters de mond? – foto: Sirotti

Historisch gezien komen de Belgen sterk voor de dag in Roubaix. Met 56 overwinningen wist er geen enkel land vaker te winnen. Titelverdediger Greg Van Avermaet is de voornaamste gegadigde. Hij kende dit voorjaar nog niet dezelfde voorspoed als in 2017. Hoewel hij zelf beweert dat het met zijn vorm wel goed zit, ontbreekt nog de overwinning in een topkoers. Met een nieuwe zege in Roubaix zorgt hij ervoor dat het voorjaar voor zijn ploeg BMC in één keer geslaagd is. Met Jürgen Roelandts beschikt hij over een ploeggenoot die in de finale lang mee moet kunnen en in het juiste scenario zelf een goede klassering kan rijden.

Wat kan Wout van Aert in zijn droomkoers? – foto: Sirotti

Wout van Aert is zondag een van de andere zuiderburen die onder het vergrootglas ligt. Tijdens zijn eerste voorjaar bij de profs wist de regerend wereldkampioen veldrijden indruk te maken door in belangrijke wedstrijden op de voorposten mee te koersen. In zijn droomkoers Parijs-Roubaix heeft hij voordeel van zijn ervaring in de cross, al kan zijn gebrek aan kennis van deze wedstrijd hem in deze koers parten spelen. Sep Vanmarcke beschikt over een respectabele staat van dienst over de Noord-Franse kasseien. De 29-jarige kopman van EF Education First-Drapax wacht nog op zijn grote zege in een monument. Breekt hij hier de ban? Luitenant Sebastian Langeveld reed vorig jaar een knappe finale, wat hem een derde plaats opleverde.

Jasper Stuyven rijdt een regelmatig voorjaar met tal van ereplaatsen. Namens Trek-Segafredo zal hij erop gebrand zijn om zijn vierde plek van vorig jaar te verbeteren. Ook Oliver Naesen heeft Parijs-Roubaix met rood aangekruist op zijn kalender. De kopman van AG2R La Mondiale nam de moeite om de kassestroken twee keer te verkennen, maar kampt nog altijd met knieproblemen na zijn val in Dwars door Vlaanderen. “Ik geloof niet echt in karma, maar als het bestaat is het zondag wel het moment om al die negatieve karma die ik de voorbije weken opgebouwd heb nu in positieve karma in mijn schoot geworpen te krijgen. Wanneer ik zondag tevreden ben? Als ik bij de eerste vijf ben. Anders is het een voorjaar om te vergeten”, zei hij donderdag tegen Het Nieuwsblad.

Lotto Soudal staat aan het vertrek zonder Tiesj Benoot, die een hoogtestage verkiest boven een deelname. Nadat het eerder al André Greipel weg zag vallen vanwege een sleutelbeenbreuk, is de hoop daarom gevestigd op Jens Debusschere. De 28-jarige West-Vlaming werd drie jaar geleden al eens negende. De voor Sunweb rijdende Edward Theuns staat de boek als outsider en heeft met een achtste plaats vorig jaar al bewezen zich thuis te voelen op de kasseien. Hij moest echter ziek opgeven in de Ronde van Vlaanderen en kende ook een niet zo sterk voorjaar tot nu toe. Wellicht dat Søren Kragh Andersen zijn belofte inlost of dat Mike Teunissen – in het verleden winnaar van Parijs-Roubaix U23 – voor een daverende verassing kan zorgen.

Weet Sagan eindelijk te schitteren in Roubaix? – Foto: Sirotti

Peter Sagan beschikt op papier over alle benodigde kwaliteiten om succes te boeken in Roubaix. Met zijn behendigheid, lef en uithoudingsvermogen moet een overwinning mogelijk zijn. Tot dusver wil dat echter nog niet lukken. In zes deelnames kwam hij tot op heden niet verder dan een zesde plaats in 2014. Zijn voorjaar was tot op heden minder imponerend dan voorgaande jaren. Hij wist dan wel Gent-Wevelgem te winnen en liet een sterke indruk achter in de Ronde van Vlaanderen, maar hij moet vaak toezien dat de concurrentie niet met hem naar de streep wil. Logisch ook, gezien de kwaliteiten van de drievoudig wereldkampioen. In de persoon van de ervaren Daniel Oss beschikt Sagan over een luitenant die hier ook een goede uitslag kan rijden.

De Fransen wachten al 21 jaar op een nieuwe zege in Roubaix. De hoop van de natie is gevestigd op Arnaud Démare. De sprinter van Groupama-FDJ toonde de voorbije jaren aan goed over kasseien te kunnen. Adrien Petit van Direct Energie reed de voorbije twee edities bij de beste tien, wat hem een renner maakt om rekening mee te houden. Bij zijn ploeg rijdt ook nog oudgediende Sylvain Chavanel en de grillige Damien Gaudin, die ook al eens vijfde werd in de helleklassieker. Bij Cofidis is het uitkijken naar Christophe Laporte. Hij komt dit seizoen volledig tot wasdom, maar kan hij ook mee in een zware koers van 250 kilometer?

Sky start met een ijzersterke selectie en kan zondag meerdere troeven uitspelen. Het 23-jarige toptalent Gianni Moscon lijkt op voorhand de renner met de meeste mogelijkheden. Vorig jaar finishte de Italiaan na een sterke wedstrijd als vijfde. Hoewel hij in de toekomst graag in grote rondes voor de winst wil meestrijden, gaat hij ook bijzonder hard over kasseien. De Britse formatie beschikt ook nog over Geraint Thomas. Hij werd hier vier jaar geleden al eens zevende, terwijl Ian Stannard in 2016 als derde op het podium stond. Man in vorm Dylan van Baarle geldt eveneens als een gegadigde voor een ereplaats.

Mads Pedersen kent een sterk voorjaar – foto: Sirotti

Parijs-Roubaix is een wedstrijd waarbij de spierbonken in het voordeel zijn ten opzichte van de lichtgewichten. Alexander Kristoff is een renner die tot de eerste categorie behoort. De kopman van UAE Emirates maakte in 2018 meer wedstrijdkilometers dan iedere andere renner op de deelnemerslijst. Voor John Degenkolb is het van hetzelfde laken een pak. De winnaar van 2015 kent tot dusver echter een vrij anoniem voorjaar, dus het is nog maar de vraag of hij in de buurt kan komen van zijn prestatie van drie jaar geleden. Naast de eerder genoemde Stuyven beschikt Trek-Segafredo ook over revelatie Mads Pedersen. De 22-jarige kampioen van Denemarken (in 2013 winnaar bij Parijs-Roubaix voor de junioren) geldt als een groot talent. De concurrentie moet stevig rekening met hem houden, want in Dwars door Vlaanderen (vijfde) en vooral de Ronde van Vlaanderen (tweede) ramde hij snoeihard op de deur.

Mitchelton-Scott beschikt in de persoon van routinier Mathew Hayman over een renner die weet wat het is om te winnen in Roubaix. Nieuwkomer Matteo Trentin heeft dit voorjaar zijn belofte nog niet in kunnen lossen. Luke Durbridge is een naam die steeds vaker voorbij komt vliegen in de finale van koersen met kasseien. Bij Dimension Data is het uitkijken naar de Noor Edvald Boasson Hagen, die hier twee jaar terug al eens vijfde werd. Tijdens Dwars Door Vlaanderen leek het eeuwige talent net op tijd terug te zijn van fysiek ongemak, maar in de Ronde kon hij geen potten breken. Schrale troost: Roubaix moet hem beter liggen.

Met Koen de Kort, Ramon Sinkeldam en Mike Teunissen staan er drie Nederlanders aan de start die ooit de beloftenversie van Parijs-Roubaix wisten te winnen, al gebiedt de eerlijkheid te vermelden dat er de voorbije vijftig jaar slechts één renner was die zowel bij de beloften als de profs wist te winnen. Dat was de huidige Groupama-FDJ-teammanager Marc Madiot. Bij LottoNL-Jumbo maakt Dylan Groenewegen net als vorig jaar zijn opwachting. De sprinter zal echter vooral starten om ervaring op te doen. De hoop van de geel-zwarte formatie is gevestigd op Timo Roosen en (in iets mindere mate) op Amund Grøndahl Jansen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Niki Terpstra
*** Greg Van Avermaet, Zdeněk Štybar
** Philippe Gilbert, Peter Sagan, Sep Vanmarcke
* Wout van Aert, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Gianni Moscon

[poll id=”768″]

Website organisatie
Deelnemerslijst Parijs-Roubaix 2018

Weer & TV
De weersvoorspellingen zijn de dagen voorafgaand aan Parijs-Roubaix vaak een belangrijk onderwerp van gesprek. Krijgen we een natte of een droge Hel? Hoewel er eerder in de week nog zware buiten werden voorspeld, ziet het ernaar uit dat de renners zondag een droge versie kunnen rijden. De temperatuur is negentien graden Celsius. De wind heeft windkracht drie en komt uit het zuiden, waardoor het peloton – net als vorig jaar – de wind in de rug heeft.

De liefhebbers kunnen zich verheugen op een lange koerszondag. Parijs-Roubaix is namelijk van start tot finish op tv te volgen. Sporza begint om 10.40 met de voorbeschouwing. Eurosport is er vanaf 11.00 bij. De NOS haakt iets later in en start om 13.00. Het startschot klinkt om 11.20. De aankomst ligt volgens het routeboek tussen tien over vijf en kwart voor zes.

RIDE Magazine
97 Reacties
Sorteer op:
6 april 2018 11:02
Terstra wint want die is met zijn ploeg bij de tijd :)
6 april 2018 11:25
Kan me gewoonweg niet voorstellen dat Gilbert overal in de knechtenrol gaat gezien zijn ambitie om alle monumenten te winnen in combinatie met zijn leeftijd.

Volgens mij is allang afgesproken dat Gilbert in iedere koers knecht om hier voor eigen succes te mogen gaan.
Volgens mij bij QS alle ballen op Phil met Stybar als back up.
In PR kan veel meer dan in de Ronde een verrassing ver komen.
Er zijn zoveel renners op te noemen van de categorie Petit die top 10 kunnen rijden dat dit veel moeilijker te voorspellen is.

Valpartijen, pech, tactisch koersverloop is hier nog meer van invloed. Ik ben echt heel benieuwd!
Over de sterren verdeling steggelen hier heeft echt geen zin. Zou zo wel 20 man sterren kunnen geven met dit deelnemersveld. Geniet gewoon van de koers die vele kanten op kan!

Heel veel plezier allemaal.
6 april 2018 11:29
Een van de mooiste wedstrijden in het wielrennen. Ongelooflijk veel zin hierin!
Ik hoop natuurlijk weer op Terpstra, maar hij zou wel héél sterk moeten zijn wil hij ook hier winnen. Er zal de hele dag op hem gelet gaan worden en niemand zal hem nog een centimeter geven. Ik vrees dan ook dat dit niet meer gaat lukken, maar zijn voorjaar kan toch al niet meer kapot!
Ik ga voor winst van Gilbert. De rest van de top 5 wordt, in willekeurige volgorde, Terpstra, Pedersen, Sagan, Van Avermaet. Eervolle vermelding voor Roosen die top 10 gaat rijden.
6 april 2018 11:35
****Gilbert
***Terpstra, Vanmarcke
**Van Avermaet, Stybar, Van Aert
*Sagan, Stuyven, Naesen, Pedersen
6 april 2018 11:52
**** Štybar
*** Gilbert, Terpstra
** Van Avermaet, Démare, Sagan
* Stuyven, Vanmarcke, Van Aert, Teunissen
6 april 2018 12:04
****Gilbert
***Stybar, Terpstra
**Lampaerts, Keisse, Senechal
*Declercq, Steels, Fitte, Lefevere
6 april 2018 12:09
Heel benieuwd naar Roosen, Jansen en Groenewegen hier. Veel kasseienstroken en weinig "Kasseiheuvels". Op papier zou dit een van de klassiekers moeten zijn waar ze het langst mee zouden moeten kunnen doen (in ieder geval de laatste 2, Roosen kan ook wel een redelijk heuveltje over)
6 april 2018 12:28
***** Backstedt
**** Vansummeren, Hoste
*** De Backer
** Van Bon, Hoffman
* Guesdon, Pieri
6 april 2018 12:30
Mooie voorbeschouwing, maar Anquetil won toch nooit in Roubaix? Het is overigens ook "te boek staan" en niet "de boek staan".
6 april 2018 12:44
Geweldige voorbeschouwing van Martin. Met veel plezier gelezen. Wat ik me al jaren afvraag is hoe het spectakel in deze koers nog wat verder uitgebreid kan worden. Begrijp me niet verkeerd, het is al spectaculair, maar nóg een paar lastige kassei stroken erbij.

Ik google me af en toe een ongeluk, maar is er iemand hier die de omgeving kent? En nog wat weet te liggen? Ik zou het prachtig vinden als er komende jaren nog meer stroken bij komen.
6 april 2018 13:28
@TDLC: Ja misschien is het een idee om voor de volgende P-R een velodrome met kasseien aan te leggen en daar 250 km rondjes te rijden!
6 april 2018 13:35
@Domestique inderdaad Monsieur Chrono heeft nooit hier gewonnen. Wel Fausto Coppi en Louison Bobet.
6 april 2018 13:58
Sagan heeft nog nooit hoge ogen gegooid in P-R, maar vorig jaar bijv. vooral door pech steeds weer terug geslagen. Dit jaar is hij wat minder, bergop dan, omdat hij - wordt gezegd - wat zwaarder staat maar net daarom zie ik hem zondag kort eindigen.
6 april 2018 14:46
Niet vergeten dat Niki de eerste Nederlander kan worden die de dubbel pakt.
6 april 2018 20:47
Ik vind dat wij Nederlanders genoeg hebben gewonnen. Quick step ook. Dus: Vanmarcke! Hoe? Geen flauw idee.
6 april 2018 20:53
Gezien de weersomstandigheden (zonnig, droog, +- 15graden, wind in de rug) geef ik Demare en Stuyven –de mannen met sprintersbenen – een aardige kans.
6 april 2018 21:55
Gezien de beelden over hoe het parcours erbij ligt (veel bagger droog of nat) ben ik geneigd te denken dat Stybar, Sagan en van Aert hier een grote kans maken.

Dat wil zeggen, stuurvaardige renners met een verleden in het baggerrijden (Mountainbike of Cyclocross)

Maar in de vorm zoals ik Terpstra vorige week zag denk ik dat ook hij weer een heel grote kanshebber is
6 april 2018 22:55
Natuurlijk hoop ik als chauvinistische Nederlander dat Niki het zondag weer flikt, maar ik heb een enorm zwak voor Sep Vanmarcke. Dus als hij zondag de kei omhoog houdt zou ik dat ook erg mooi vinden. De mooiste klassieker van allemaal, laten we ervan genieten!
6 april 2018 23:10
QS moet gewoon in zijn geheel demarreren en er een ploegentijdrit van maken.

Zonder dollen, Gilbert zal wel van heel ver gaan denk ik

Maar om toch terug te komen op die ploegentijdrit, kennen jullie zulke gevallen dat een ploeg zoiets min of meer deed? Dat er echt ineens 3 of 4 van een ploeg gezamelijk demarreerden? Ik ken me nog een aantal jaar terug herinneren dat Rabo zoiets deed toch? Verder?
6 april 2018 23:13
degenkolb wint hoop ik haha
6 april 2018 23:16
Ehm, Tjitze, met wind mee is de kans juist groter dat er iemand alleen aankomt, heb je zelf wel 's met wind tegen proberen weg te rijden uit een groepje?
6 april 2018 23:37
Huh, meest tot de verbeelding sprekende klassieker?
Het is eerder een van de minste. Pech en geluk zijn veel te bepalend en het deelnemersveld is op een paar specialisten en een enkele sprinter behoorlijk zwak. Logisch wel, want je kunt hier vrij makkelijk de rest van je seizoen verknallen.

Vanmarcke gun ik, net als vele anderen hier, de zege. Het wordt echt tijd dat hij eens wint.
6 april 2018 23:56
@tldc: https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/tracks/maps/3. Let wel dat sommige van deze stroken onder handen genomen zouden moeten worden om in Parijs-Roubaix opgenomen te worden.

@Covadonga: denk dat je behoorlijk in de minderheid bent. Parijs-Roubaix is zes van de tien jaar de spectaculairste van de vijf monumenten, en het aantal kanshebbers is juist groter dan in andere kasseienkoersen. Daarnaast is dit vaak een hoofddoel voor tijdrijders en sprinters die zich omscholen tot klassiekerrenner.
7 april 2018 01:55
Geraint Thomas kunnen alle 'favorieten' best niet uit het oog verliezen. Die komt niet zomaar oefenen voor de Tour. Een tijdrijder die kasseien lust... gevaarlijke combinatie. Voor de rest.
7 april 2018 05:45
@ David Ben er ook geen fan,zie liever de koersen,die volgende woensdag beginnen met als opener de Brabantse pijl.
En zoals de uitvinder van het wiel zei: de koers moet gereden worden.
Leve de outsiders, laat ze ons verrassen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.