Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2025 – Wordt Van Aert de grote uitdager van Van der Poel en Pogacar?
foto's: Cor Vos
zondag 13 april 2025 om 12:18

Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2025 – Wordt Van Aert de grote uitdager van Van der Poel en Pogacar?

Als we zondag in Parijs-Roubaix een even mooie strijd krijgen als in de Ronde van Vlaanderen, dan mogen alle wielerliefhebbers alvast beginnen watertanden. De iconische kasseienklassieker heeft met wereldkampioen Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel twee duidelijke favorieten, maar in Roubaix kan het altijd alle kanten uit. Zeker na de wederopstanding van Wout van Aert en met de immer sterke Mads Pedersen. We blikken vooruit in een uitgebreide voorbeschouwing.

[unibet id=”1021949246″ title=”Wie wint Parijs-Roubaix 2025?”]

Historie


Laatste editie


Parcours

Het parcours van Parijs-Roubaix 2025 kent, in vergelijking met voorgaande jaren, enkele kleine wijzigingen. Er wachten dit jaar dertig kasseistroken. Dat is er eentje meer dan vorig jaar, en vooral in de beginfase liggen enkele nieuwe stroken. Zo maakt de kasseistrook van Saint-Python na een jaar afwezigheid zijn terugkeer.

De start in Compiègne, dat doordrenkt is met (oorlogs)geschiedenis, is intussen traditie. Hier worden de renners op gang geschoten voor een helletocht over 259,2 kilometer. De finish ligt traditiegetrouw op de wielerbaan van Roubaix.

Het eerste deel gaat over louter asfaltwegen, want pas na 95,8 kilometer doemen de eerste kasseien op. Het gaat om de driesterrenstrook van Troisvilles naar Inchy. De kasseienstrook van Quiévy naar Saint-Python is met zijn vier sterren zeker de moeite waard, en wellicht een eerste cruciale passage in deze koers.

De beginfase is overigens ook nog wat lastiger gemaakt dankzij een ommetje in de buurt van Quérénaing. Daar liggen de twee nieuwe stroken van Artres te wachten. Niet dat die héél moeilijk zijn, maar men creëert zo wel een situatie waarbij vijf stroken bijzonder kort na elkaar volgen. Dat zou het peloton al wat moeten uitdunnen vooraleer de altijd gevaarlijke aanloop naar het Bos van Wallers volgt. Dat is de eerste vijfsterrenstrook van de dag.

Om de veiligheid nog wat te vergroten, gaat ook die aanloop op de schop. Vorig jaar greep ASO al in door een chicane in het parcours te steken, zodat het peloton met een minder grote snelheid op de kasseien van de Trouée d’Arenberg zou afstormen. “Maar nu hebben we een alternatief waarbij de snelheid op een vlottere manier zal worden afgeremd. We maken een kleine omweg langs de mijnsite van Arenberg, inclusief vier haakse bochten in de kilometer voor het Bos”, klinkt het hoopvol bij de organisatoren.

De finale moet daar definitief geopend worden. Nadien wachten nog eens achttien kasseistroken, waarvan twee met vijf sterren. Dat zijn op 50 kilometer van de finish Mons-en-Pévèle en in volle finale Carrefour de l’Arbre, zo’n 17 kilometer voor de wielerbaan. Dit zijn de zwaarste stroken, maar meer dan eens zal het vooral de opeenvolging zijn van stroken die in de benen gaat zitten bij de renners.

Na Carrefour de l’Arbre is het zwaarste achter de rug en de verlossing nabij, al volgen nog wel de stroken van Gruson, Hem en Roubaix, naar de prestigieuze finish op de wielerbaan van de Vélodrome de Roubaix.

Daar draaien de renners op ruim 500 meter van de finish op, wat betekent dat ze dan nog anderhalve ronde rijden op de Vélodrome. De historische bel zal klinken voor de laatste ronde, waarna mogelijk nog gesprint gaat worden om de overwinning.

Paris-Roubaix

Datum
zondag 13 april 2025
Categorie
1.UWT | Men Elite
Afstand
259.2 KM
Tijden
11:10 - 17:03
Startplaats
Compiègne
Finishplaats
Roubaix

Alle kasseistroken van Parijs-Roubaix 2025

30. Troisvilles à Inchy (nog 163,4 km) 2.200m – ***
29. Viesly à Quiévy (nog 156,9 km) 1.800m – ***
28. Quiévy à Saint-Python (nog 154,3 km) 3.700m – ****
27. Saint-Python (nog 149,6 km) 1.500m – **
26. Vertain à Saint-Martin-sur-Écaillon (nog 142,5 km) 2.300m – ***
25. Verchain-Maugre à Quérénaing (nog 131,2 km) 1.600m – ***
24. Artres à Quérénaing (nog 128,3 km) 1.300m – **
23. Artres à Famars (nog 125,4 km) 1.200m ***
22. Quérénaing à Maing (nog 120,7 km) 2.500m – ***
21. Maing à Monchaux-sur-Écaillon (nog 117,6 km) 1.600m – ***
20. Haveluy à Wallers (nog 104,7 km) 2.500m – ****
19. Trouée d’Arenberg (nog 95,3 km) 2.300m – *****
18. Wallers à Hélesmes (nog 89,2 km) 1.600m – ***
17. Hornaing à Wandignies (nog 82,5 km) 3.700m – ****
16. Warlaing à Brillon (nog 75 km) 2.400m – ***
15. Tilloy à Sars-et-Rosières (nog 71,5 km) 2.400m – ****
14. Beuvry à Orchies (nog 65,2 km) 1.400m – ***
13. Orchies (nog 60,1 km) 1.700m – ***
12. Auchy à Bersée (nog 54 km) 2.700m – ****
11. Mons-en-Pévèle (nog 48,6 km) 3.000m – *****
10. Mérignies à Avelin (nog 42,6 km) 700m – **
9. Pont-Thibault à Ennevelin (nog 39,2 km) 1.400m – ***
8. Templeuve (L’Épinette) (nog 33,8 km) 200m – *
8. Templeuve (Moulin-de-Vertain) (nog 33,3 km) 500m – **
7. Cysoing à Bourghelles (nog 26,8 km) 1.300m – ***
6. Bourghelles à Wannehain (nog 24,3 km) 1.100m – ***
5. Camphin-en-Pévèle (nog 19,9 km) 1.800m – ****
4. Carrefour de l’Arbre (nog 17,1 km) 2.100m – *****
3. Gruson (nog 14,8 km) 1.100m – **
2. Willems à Hem (nog 8,2 km) 1.400m – ***
1. Roubaix (Espace Charles Crupelandt) (nog 1,4 km) 300m – *


Favorieten

Adrie van der Poel was stellig, meteen na afloop van de Ronde van Vlaanderen voor onze camera: “Tadej Pogacar is de grote favoriet voor Parijs-Roubaix”. Alleen: is dat wel zo? De Sloveense winnaar van de Ronde maakt zijn debuut op de kasseien.

Natuurlijk was zijn krachtsexplosie op de Oude Kwaremont opnieuw heel indrukwekkend. De wereldkampioen verkeert duidelijk in topvorm en geniet ervan om de klassiekers te rijden. Het was ook op zijn eigen vraag dat Parijs-Roubaix heel recent aan zijn programma werd toegevoegd. Pogacar heeft er geen geheim van gemaakt dat hij de vijf monumenten op zijn naam wil schrijven, en hij zit in de vorm van zijn leven om dat in ieder geval te proberen.

Pogacar zal opnieuw naar winst proberen te soleren – foto: Cor Vos

Alleen, fysiologisch kunnen we niet onder enkele zaken uit die niét in het voordeel van de Sloveen spelen. “Zijn gewicht”, stelde ex-winnaar Matthew Hayman recent nog. Dat ligt rond de 66 kilogram, wat vrij licht is voor een Parijs-Roubaix-kandidaat. “Ik kan niet ontkennen dat hij daarmee een nadeel heeft. Hij kan veel goedmaken op klasse, maar ik denk dat hij gaat botsen op de Mathieus, Wouts en Gannas van deze wereld. Misschien zorgt zijn lichte gewicht ervoor dat hij op het eind van de wedstrijd minder pure wattages kan trappen. Dat kan opspelen.”

Analist Sep Vanmarcke beaamde dat: “Dat is ook exact de reden waarom ik niet geloof dat Tadej gaat winnen. Op de vlakke wegen en op de kasseien gaat hij nooit wegrijden van Van der Poel. Qua wattage per kilogram kunnen zijn concurrenten nooit tegen hem op, maar dat telt dus niet op het vlakke. Parijs-Roubaix is een wedstrijd die wordt beslist met het absolute vermogen en dat hebben de anderen meer. En in de sprint is hij normaal gezien ook geklopt.”

Er zijn meer argumenten om Mathieu van der Poel, de winnaar van de voorbije twee edities, tot topfavoriet te bombarderen. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck moest in de Ronde van Vlaanderen wel passen op een beslissend moment, maar daar zijn enkele verklaringen voor. Enerzijds was er zijn valpartij nog voor de finale begon, waar hij toch wat last aan de schouder bij opliep. Ook was Van der Poel na zijn dominante E3 Saxo Classic drie dagen ziek, wat toch niet ideaal is als je in topvorm aan de Ronde wil beginnen.

Herstelt Van der Poel van zijn val in de Ronde? – foto: Cor Vos

In Parijs-Roubaix ligt die ziekte alweer een week langer achter ons, dus verwachten we daar een nog betere Van der Poel. Pogacar zal hem opnieuw los moeten rijden, anders is ‘MVDP’ in de sprint altijd de snellere van de Sloveen. En wat Vanmarcke ook nog benadrukte: “Hij heeft zo veel feeling met de kasseien en de ondergrond, omdat hij altijd crosser is geweest. Ik verwacht dat hij zuiniger over de kasseien kan rijden.” Van der Poel heeft ook het voordeel van de parcourskennis en al enkele keren te hebben gewonnen.

Dezelfde voordelen die we voor Van der Poel opnoemen over zijn sprint en kasseiengevoel, tellen ook voor Wout van Aert. In zijn entourage leeft al langer het idee dat Parijs-Roubaix de klassieker is die het dichtste bij zijn kwaliteiten aanleunt. In de Ronde van Vlaanderen zag je dat de kopman van Visma | Lease a Bike week na week groeit dankzij zijn hoogtestage, maar dat de steile puisten er vaak te veel aan zijn. Die zal hij in Roubaix alvast niet vinden. De kasseistroken vergen veel minder explosiviteit, net iets wat Van Aert mist.

Waar Van Aert vooral op zal moeten hopen, is geen pech hebben. Tijdens zijn laatste deelname in 2023 had hij ook al zomaar met Van der Poel tot in Roubaix kunnen rijden, tot een lekke band op Carrefour de l’Arbre hem de aansluiting kostte. Bij Visma | Lease a Bike is er met ex-winnaar Dylan van Baarle trouwens nog een extra pion, maar het is wel aan de ploeg om die op de juiste manier uit te spelen. Uit de tactische blamage in Dwars door Vlaanderen zal de ploeg wellicht lessen hebben getrokken.

Stijgt Pedersen terug boven zichzelf uit? – foto: Cor Vos

De enige andere ploeg die nog op meerdere pionnen kon rekenen in de finale van de Ronde van Vlaanderen, is Lidl-Trek. Niet alleen kopman Mads Pedersen, maar ook Jasper Stuyven haalde een heel hoog niveau. Net als Van Aert zouden ook zij beter tot hun recht moeten komen op de vlakke kasseien dan op de puistjes. Zet daar nog Jonathan Milan bij en je weet dat Lidl Trek een zeer sterk blok heeft. Tactisch moeten ze daar hun voordeel mee kunnen doen.

Van der Poel kan in de Helleklassieker echter ook rekenen op een extra sterke ploegmaat, in de persoon van Jasper Philipsen. De Limburger beloonde Alpecin-Deceuninck de afgelopen twee jaar met naast de triomfen van Van der Poel zelf nog de dichtste ereplaats te grijpen. Achter de ijzersterke solo’s van Van der Poel kon hij zelf alles uit controleren. En aan zijn sprint op de piste is niets te doen. Concurrenten zullen helemaal niet graag met hem naar de streep rijden. Hoe langer Philipsen in koers is, hoe nerveuzer de rest zal worden.

Heeft ook Pogacar zo’n wapen? Dan kijken we in de eerste plaats naar Florian Vermeersch, die in de corona-editie van deze eendagskoers naar de dichtste ereplaats achter Sonny Colbrelli sprintte. In de Ronde viel zowat de halve ploeg van Pogacar vroeg uit, maar zelfs toen rechtte Vermeersch zijn rug nog. Hij heeft er geen geheim van gemaakt dat Parijs-Roubaix zijn droomkoers is, en hij gelooft dat samen rijden met Pogacar in zijn voordeel kan spelen. Ook Nils Politt strandde trouwens al eens op plek twee, en we onderschatten Tim Wellens nooit. Een sterk blok dus ook bij UAE Emirates-XRG.

Hoe ver komt Filippo Ganna? – foto: Cor Vos

U hoort het: Parijs-Roubaix kan weleens een van de mooiste wedstrijden van het seizoen worden, omdat het gebrek aan hellingen ertoe leidt dat er veel meer realistische kanshebbers zijn. De belangrijkste vereiste om in Roubaix mee voor de prijzen te doen, is dat de renner in kwestie over een grote motor beschikt.

Dan denk je al snel aan meervoudig wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna. De Italiaanse krachtpatser rijdt het voorjaar van zijn leven en maakte vooral in Milaan-San Remo echt indruk door de ‘Grote Twee’ te volgen tot aan het bittere einde. In de Vlaamse koersen kwamen zijn kilo’s misschien toch wat opspelen, terwijl dat in Roubaix juist in zijn voordeel zal zijn. Ganna was ook in 2023 al ijzersterk in Roubaix. Alleen hield pech hem toen van meer dan een zesde plaats. Ook zijn sprint is een wapen.

Ook Stefan Küng (Groupama-FDJ) mag gerust in het rijtje grote motoren geplaatst worden. In tegenstelling tot de Italiaan van INEOS Grenadiers, heeft hij geen sprint in de benen, maar Küng kan wel enorm hard met de fiets rijden. Dat geldt ook voor Europees tijdritkampioen Joshua Tarling, een ploegmaat van Ganna. Dat zijn jongens die je beter niet te veel ruimte geeft.

Wat is ook Stefan Küng sterk op dreef – foto: Cor Vos

Maar eigenlijk is het lijstje kanshebbers in de Helleklassieker bijzonder lang. Pionnen die anticiperen, kunnen heel ver geraken en een verrassing in Roubaix is nooit ver af. Daarom geven we ook een vermelding aan de XDS Astana-troepen Davide Ballerini en Mike Teunissen, de nummer negen uit de Ronde van Vlaanderen en Movistar-kopman Ivan Garcia Cortina, het Red Bull-BORA-hansgrohe-blok met de broers Mick en Tim van Dijke, Oier Lazkano, Laurence Pithie, snelle man Jordi Meeus en Danny van Poppel en de Noorse beren Søren Wærenskjold, Jonas Abrahamsen en Alexander Kristoff van Uno-X Mobility.

Bij de Belgische en Nederlandse ploegen is het interessant om vast te stellen dat Biniam Girmay voor het eerst zijn pijlen op Roubaix richt met Intermarché-Wanty, al is ook Laurenz Rex heel sterk. Soudal Quick-Step zal dan weer hopen dat Tim Merlier boven zichzelf uitstijgt, en Lotto heeft een sterke Alec Segaert en Brent Van Moer in zijn rangen. Bij het Nederlandse Picnic PostNL is het hopen dat Nils Eekhoff herstelt, terwijl Unibet Tietema Rockets weer op de Slowaakse revelatie Lukas Kubis rekent.


[unibet id=”1021949246″ title=”Wie wint Parijs-Roubaix 2025?”]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Tadej Pogacar, Wout van Aert
** Mads Pedersen, Jasper Philipsen, Filippo Ganna
* Jasper Stuyven, Dylan van Baarle, Stefan Küng, Florian Vermeersch

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Luister hier naar de WielerFlits Podcast over Parijs-Roubaix 2025

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed


Weer en TV

In de regio rond Roubaix blijft het de hele week droog, maar zondag wordt er wel neerslag verwacht. In startplaats Compiègne is de kans op neerslag 85 procent en wordt zo’n 5 mm regen verwacht; in finishplaats Roubaix is dat 75 procent en 3 mm. De zon zal zich zeker wel laten zien, maar er is ook bewolking. De temperatuur loopt op tot 18 graden Celsius.

Parijs-Roubaix is zondag live te zien bij de NOS (NPO1), Sporza (op VRT1) en Eurosport 1, alsook online op HBO Max. Bekijk voor de precieze uitzendtijden onze tv-gids Wielrennen op TV.


Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.
RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.