Voorbeschouwing: Parijs-Tours 2016
Foto: ASO/B.Bade
zondag 9 oktober 2016 om 07:30

Voorbeschouwing: Parijs-Tours 2016

Een week voor het WK krijgen de sprinters nog een laatste kans om zich de testen in een ouderwetse sprinterskoers. De 110e editie van Parijs-Tours is hen op het lijf geschreven. De nodige topsprinters geven komende zondag dan ook acte de présence. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Hoewel Parijs-Tours geen deel uitmaakt van de WorldTour, is deze klassieker nog steeds een gerenommeerde naam op de wielerkalender. De eerste editie vond plaats op 17 mei 1896 ter gelegenheid van de opening van een wielerbaan in Tours. In de 109 edities die zouden volgen, wisten de nodige toppers hun naam op de erelijst bij te schrijven. De naam van Eddy Merckx ontbreekt, want Parijs-Tours is de enige klassieker die hij nooit wist te winnen. Beroemd is de uitspraak van de Belg Noël van Tyghem, die grapte: “Samen met Eddy Merckx heb ik alle klassiekers gewonnen die er te winnen zijn. Ik Parijs-Tours, hij de rest.”

Twaalf keer wist er een Nederlander te winnen. Jo de Roo, Jan Raas en Joop Zoetemelk deden dat zelfs elk twee keer. De overwinning van Erik Dekker in 2004 is vooralsnog de laatste Nederlandse zege. Nadat de vroege ontsnapping waar hij aanvankelijk deel van uitmaakte werd ingerekend, demarreerde Dekker in de slotfase opnieuw en bleef hij op de Avenue de Grammont een sprintend peloton voor.

Erik Dekker wint Parijs-Tours (2004)

Erik Dekker bleef de sprinters voor in 2004 – Foto: Sirotti

Vorig seizoen ging de overwinning naar Matteo Trentin. De Italiaan overleefde uit een vloege vlucht van 31 renners. In de slotfase ontsnapte hij samen met de Belgen Greg Van Avermaet en Tosh Van der Sande. Van Avermaet reed in de slotkilometer ongelukkig lek, waarna Trentin in een sprint-á-deux Van der Sande klopte.

Parcours
Hoewel de wedstrijd nog steeds de naam van de Franse hoofdstad draagt, vertrekt Parijs-Tours al jaren niet meer uit Parijs. Sinds 2009 start de koers in het departement Eure-et-Loir en is er ieder jaar een andere startplaats. Vorig seizoen was het de beurt aan Chartres, dit jaar wordt het startschot gegeven in het ongeveer veertig kilometer noordelijker gelegen Dreux (80 kilometer ten westen van Parijs). De wedstrijd is hierdoor dit seizoen ook langer dan vorig jaar, 252 kilometer in plaats van 231.

Parcours Parijs-Tours 2016

Het peloton rijdt vervolgens zuidwaarts. De vlakke route door het hart van Frankrijk is niet erg selectief. Het hoogste punt onderweg is slechts 209 meter en wordt al in de beginfase aangedaan. Om de sprinters tegemoet te komen is de finale dit jaar zelfs makkelijker gemaakt. De Côte de Beau-Soleil en de Côte de l’Epan zijn geschrapt. De finish is nog steeds aan de lange, kaarsrechte en brede Avenue de Grammont.

Favorieten
Het feit dat de wedstrijd dit jaar een week voor het wereldkampioenschap op de kalender staat en dat op dezelfde dat het WK Ploegentijdrit verreden wordt, heeft de nodige topspurters en -ploegen er niet van weerhouden om naar Frankrijk af te reizen. Op de deelnemerslijst prijken daarom de nodige renners die een week later tijdens de mondiale titelstrijd een rol van betekenis zullen spelen. Er staat in totaal dertien WorldTour-teams aan de start en ook Roompot-Oranje Peloton kreeg een uitnodiging.

Een scenario waarbij de overwinning beslist gaat worden in een massasprint lijkt het meest waarschijnlijk. Waar in het verleden de aanvallers meer dan eens wisten te overleven, speelt de aanpassing van het parcours hen dit jaar allerminst in de kaart.

Toont Nacer Bouhanni zich in Tours de sterkste der (Franse) sprinters? - Foto: Sirotti

Toont Bouhanni zich in Tours de sterkste der (Franse) sprinters? – Foto: Sirotti

De Fransen beschikken in eigen land over meerdere kanshebbers voor de overwinning. Nacer Bouhanni is dit jaar de te kloppen man. De kopman van Cofidis won afgelopen zondag nog de Tour de Vendée. In Parijs-Tours wist hij in twee deelnames nog niet bij de beste tien te rijden, maar door de aanpassingen in het parcours ligt er voor hem een uitgelezen mogelijkheid om hier verandering in te brengen.

FDJ beschikt over Arnaud Démare, die met een overwinning in Binche-Chimay-Binche eerder deze week nog zijn vorm toonde. Bouhanni en Démare delen volgende week in Qatar het kopmanschap en deze prestigieuze sprintkoers is een mooie aanleiding voor een duel tussen de twee. Brian Coquard is de kopman bij Direct Energie. De 24-jarige sprinter (dit jaar goed voor dertien overwinningen) ontbreekt in de Franse WK-selectie en krijgt hier de mogelijkheid om zijn sportieve gram te halen.

Etixx-Quick Step staat zonder Marcel Kittel aan de start, maar beschikt met Fernando Gaviria en Tom Boonen over meerdere opties. Gaviria kende een goede maand september met een overwinning in de Primus Classic Impanis-Van Petegem en twee tweede plaatsen, maar wist hier in oktober nog geen vervolg aan te geven. Boonen heeft dit seizoen al meerdere malen laten zien het sprinten nog niet verleerd te zijn, wat hem tot een gevaarlijke kanshebber voor de zege maakt. Greg Van Avermaet stond vorig jaar nog op het podium en is ook dit jaar aangewezen als kopman bij BMC. De Olympisch kampioen van Rio won deze wedstrijd in 2011 en komt hier met het oog op het WK in Qatar zijn vorm testen.

Wat kan Caleb Ewan - Foto: Sirotti

Wat kan Caleb Ewan? – Foto: Sirotti

ORICA-BikeExchange heeft met Caleb Ewan de kopman van de Australische WK-selectie in de gelederen. Ewan verschalkte in augustus nog de sprinttop tijdens de Hamburg Cycling Classic, maar kwam er in de sterk bezette Eneco Tour vervolgens niet aan te pas. De naam van Mark Cavendish prijkt op moment van schrijven nog op de deelnemerslijst, maar de Brit moest eerder al ziek afzeggen voor Parijs-Bourges. De Afrikaanse formatie kiest daarom waarschijnlijk voor de Italiaanse sprinter Kristian Sbaragli. Team Sky rekent in Frankrijk op Elia Viviani, die een week voor het WK nog op zoek is naar zijn vorm. Owain Doull maakt zijn debuut voor de Britse formatie. Astana beschikt over Andrea Guardini voor een eventuele ereplaats. Bora-Argon 18 brengt Sam Bennett. De 25-jarige Ier wist vorige maand in de Ronde van Toscane Cavendish nog te kloppen en won donderdag Parijs-Bourges.

IAM Cycling rekent in een van zijn laatste koersen op de Belg Jonas Van Genechten, terwijl zijn landgenoot Oliver Naesen momenteel de man in vorm is. Giant-Alpecin staat aan het vertrek zonder oud-winnaar John Degenkolb (hij rijdt het WK Ploegentijdrit) en neemt met Zico Waeytens een snelle man mee. Wanty-Groupe Gobert rekent op de sprintkwaliteiten van Kenny Dehaes. Fortuneo-Vital Concept beschikt over de snelle Daniel McLay, die in mei tijdens de GP de la Somme Bouahanni al eens achter zich liet. Alexander Porsev (tweede in Parijs-Bourges) verdedigt de eer namens Katusha. De Fransman Rudy Barbier van Roubaix Lille Métropole rijgt de voorbije wedstrijden de ereplaatsen aan elkaar en is daarmee een geduchte outsider.

Moreno Hofland

Kan Hofland zijn verblijf bij LottoNL-Jumbo in stijl afsluiten? – Foto: Marcel Koch

Twaalf jaar na de zege van Dekker is het maar zeer de vraag of hij een opvolger krijgt. LottoNL-Jumbo start zonder Dylan Groenewegen, aangezien de Amsterdammer afgelopen dinsdag al naar Qatar is afgereisd. Moreno Hofland wordt als alternatief naar voren geschoven. Kan hij de ploeg een mooi afscheidscadeau bezorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nacer Bouhanni
*** Arnaud DémareBryan Coquard
** Caleb Ewan, Fernando GaviriaSam Bennett
* Tom Boonen, Greg Van Avermaet, Daniel McLay, Moreno Hofland

Deelnemerslijst (Pro Cycling Stats)

Weer en TV
Dat het einde van het seizoen nadert, is te merken aan de temperatuur. De weersverwachting voor aanstaande zondag blijft steken bij zestien graden Celsius, al blijft het droog. De renners hebben de wind in de rug. Deze komt namelijk uit het noordoosten en heeft windkracht drie.

Parijs-Tours wordt live uitgezonden door de NOS, Eurosport en Sporza. De aankomst wordt verwacht tussen half vijf en vijf uur.

[poll id=”330″]

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
7 oktober 2016 10:05
edit redactie: bedankt, aangepast
7 oktober 2016 10:10
Hele dag in de ontsnapping, dan bijgehaald worden door het peloton en dan nog keer alleen ontsnappen om vervolgens het hele peloton achter je te laten. Zoiets zal tegenwoordig toch niet meer gaan. Dekkertje Dekkertje
7 oktober 2016 10:13
Jammer van die aanpassing, die kleine cotes waren juist leuk. Hopelijk een eenmalig lokkertje om de WK-gangers tegemoet te komen.
7 oktober 2016 10:28
@pingdo, Dekker werd nooit bijgehaald door het peloton, maar een supersterk (en daardoor wellicht ook superverdacht) staaltje was het natuurlijk wel.
7 oktober 2016 10:37
Vroeger een hartstikke leuke dubbeltje-op-de-kant-klassieker met name vanwege de erg onoverzichtelijke finale, tegenwoordig nagenoeg weggestopt ten bate van Kamelistaanse boutkoersjes of een beetje dom cirkeltjes draaien in saaie, beskycraperde stadcentra.
7 oktober 2016 10:38
Sam Oomen won vorig jaar nog de Espoirs race, Mike Teunissen het jaar daarvoor, benieuwd of Rabobank Development dit jaar weer kan uithalen.

Jammer van de aanpassing in het parcours inderdaad.
7 oktober 2016 10:46
Tjonge, die Moreno begint steeds meer op z'n kopman van volgend seizoen te lijken...
7 oktober 2016 10:54
Benieuwd of de A-sprinters die afreizen naar Doha hier nog veel inspanningen gaan doen.
De strijd zal wel gaan tussen de B-C sprinters, de kans dat een kopgroep om de zege gaat strijden, lijkt mij nihil.
7 oktober 2016 11:03
Die klimmetjes maakten de koers nog spannend, nu is het een compleet vlakke koers en lijkt een massasprint niet meer te voorkomen.
7 oktober 2016 12:10
Door de parcourswijziging gaat het nog spannend worden welke de saaiste klassieker van 2016 zal zijn.
7 oktober 2016 12:54
Heel spijtig dat ze deze toch wel mooie koers ook moeten verpesten net als de Eneco tour. Hopelijk volgend jaar alles weer zo snel mogelijk zoals het moet.
7 oktober 2016 13:10
De klassieker die eens een van de 6 monumenten was (en voor mij nog steeds is).
7 oktober 2016 15:06
@girardengo
Deze koers is idd behoorlijk gedegradeerd. Hoe komt dat eigenlijk?
7 oktober 2016 17:02
ja 250 km wachten op een sprint is niet echt boeiend maar als het dan maar
een super mooie sprint wordt.
7 oktober 2016 17:49
@denistel
Dat is het lot van de huidige wielrenkijker.
Ook in de klassiekers gaat het vaak zo en in bergetappes wordt er meestal ook gewacht op de laatste klim. Het is duidelijk tijd voor vernieuwing in deze sport.
7 oktober 2016 20:38
Toch jammer dat Groenewegen hier niet start. Maar wel begrijpelijk met oog op het WK. Ook al staan er hier ook een aantal kandidaten aan de start. Ben benieuwd hoe ze dat gaan verteren.
8 oktober 2016 08:48
Voor Greipel bijft het ook maar bij 1 deelname. Haalt niet eens de start ditmaal.
8 oktober 2016 08:49
Had gehoopt dat Degenkolb hier zou starten,maar die is al actief op WK in de TTT.
8 oktober 2016 09:29
Ik hoop op Coquard. Zou goed zijn als hij zij gram hier haalt en de Franse bondscoach extra zenuwachtig maakt :D
8 oktober 2016 12:45
McLay boven Hofland zetten? Heel vreemd. Een paar leuke ereplaatsen in B-koersen wegen niet op tegen al die Top-5 noteringen die Hofland de laatste jaren in WT-wedstrijden zoals de Giro heeft behaald. Beetje subjectieve vaststelling van de sterren, omdat iedereen hier zo negatief over hem is hoeft dat nog niet de waarheid te zijn. Kan natuurlijk ook vorm van calimero gedrag zijn: je eigen landgenoten kleiner maken dan ze zijn...
8 oktober 2016 13:19
Ik vond McLay in de tour wel sterk hoor. Hij had daar ook een stuk meer concurrentie dan Hofland in de Giro. Ik snap de sterrenverdeling wel
9 oktober 2016 09:34
Coquard verwacht ik niet zoveel van. Die wint alleen in 2.1 koersen. Die zou ik mooi in het rijtje met Boonen en McLay zetten, niet boven Gaviria, Ewan en Bennett.
9 oktober 2016 09:35
Cavendish doet blijkbaar toch mee. Niet ook een kanshebber dan?
9 oktober 2016 09:46
Prachtige uitspraak van die Van Tyghem, die kende ik nog niet.
Joop Zoetemelk die deze klassieker twee keer wist te winnen!? Dan moet het parcours in die tijd toch heel wat selectiever zijn geweest dan tegenwoordig, want hij sprintte als een strijkijzer.
9 oktober 2016 10:16
Ewan verwacht ik dan weer niks van. Hij kwam in de eneco-tour nooit aan sprinten toe omdat hij er al tientallen kilometers af lag. Wordt een mooie DNF voor hem en volgende week ook. Australië kan veel beter Matthews uit gaan spelen op het WK

Om te reageren moet je ingelogd zijn.