Voorbeschouwing: Presidential Cycling Tour of Turkey 2018
foto: Brian Hodes / VeloImages
dinsdag 9 oktober 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: Presidential Cycling Tour of Turkey 2018

In Konya begint dinsdag de 54e editie van de Presidential Cycling Tour of Turkey, die sinds vorig jaar de WorldTour-status geniet. De rittenkoers duurt zes dagen en finisht in Istanbul. Vorig jaar ging de overwinning naar Diego Ulissi, die in de vierde etappe de leiderstrui veroverde en die in het vervolg niet meer afstond. Wie neemt ditmaal de turquoise leiderstrui mee naar huis? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De oorsprong van de rittenkoers door Turkije gaat terug naar de jaren zestig. In 1963 werd de eerste editie verreden, onder de naam ‘Marmara Tour’. Twee jaar later kreeg de koers een internationale status toegekend en was er sprake van de ‘1st International Marmara Tour’. Het aantal edities van de Turkse rittenkoers wordt dan ook vanaf 1965 gerekend. Sinds 1966 is de wedstrijd onder auspiciën genomen van de presidentiële autoriteit, waarmee de naam aanvankelijk werd veranderd in de ‘International Presidential Marmara Cycling Tour’ en later in de huidige naam. Sterk gesteund door president Recep Tayyip Erdoğan.

In 2008 werd de Tour of Turkey opgewaardeerd tot 2.1-koers. De eerste twee edities sinds de toetreding tot de profkalender van de UCI werden een prooi voor de Spanjaard David García en Daryl Impey, laatstgenoemde na een veelbesproken incident waarbij ook Theo Bos betrokken was. De rittenkoers zette in 2010 weer een stap hoger en was vanaf dat jaar een 2.HC-wedstrijd. In 2012 en 2013 kreeg de organisatie met een flinke tegenslag te maken toen zij eindwinnaars Ivaïlo Gabrovski en Mustafa Sayar wegens dopinggebruik uit de boeken moest schrappen. In de jaren die volgden ging de zege naar Adam Yates, Kristijan Ðurasek en José Gonçalves.

foto: Brian Hodes / VeloImages

Sinds vorig jaar is de Tour of Turkey onderdeel van de koningsklasse van de wielersport, de WorldTour. De eerste editie op het hoogste niveau werd een prooi voor Diego Ulissi. In de bergrit naar Selçuk sloeg hij een dubbelslag door de rit te winnen én de leiderstrui te pakken. In de twee resterende etappes zag de Italiaan zijn overwinning in het eindklassement niet meer in gevaar komen. Jesper Hansen uit Denemarken eindigde op twaalf seconden als tweede, Ulissi’s landgenoot Fausto Masnada werd op 24 seconden derde.

Laatste tien winnaars Presidential Cycling Tour of Turkey
2008 – flag-es David García
2009 – flag-za Daryl Impey
2010 – flag-it Giovanni Visconti
2011 – flag-ru Alexander Efimkin
2012 – flag-kz Alexandr Dyachenko (na betrapte Ivaïlo Gabrovski)
2013 – flag-er Natnael Berhane (na betrapte Mustafa Sayar)
2014 – flag-gb Adam Yates
2015 – flag-hr Kristijan Ðurasek
2016 – flag-pt José Gonçalves
2017 – flag-it Diego Ulissi

Parcours
De Presidential Cycling Tour of Turkey telt net als vorig jaar zes etappes en gaat van Konya naar Istanbul. Veel steden zijn al lang verbonden aan de rittenkoers. Net als vorig jaar doet de wedstrijd Alanya, Fethiye, Marmaris, Selçuk en Istanbul aan. Dat betekent dat de jaarlijkse etappes langs de westkust weer zijn opgenomen in de route. Na de vijfde etappe volgt een transfer van 300 kilometer om de slotrit in Istanbul te laten finishen.

Dinsdag 9 oktober – Etappe 1: Konya – Konya (150 km)

De Tour of Turkey begint in het binnenland met een rit over 150 kilometer rond Konya, de thuisstad van de Mevlevi-orde. De renners kunnen zich opmaken voor een etappe over geaccidenteerd terrein op weg naar de finish dicht bij Alaeddin Hill, een grafheuvel waarvan de eerste nederzettingen teruggaan tot 3000 voor Christus. Op deze historische plaats strijdt het peloton om de eerste prijzen van de 54e editie van deze rittenkoers.

Start: flag-tr 10.00 uur / flag-nl 9.00 uur
Finish: flag-tr 13.20-13.39 uur / flag-nl 12.20-12.39 uur

Woensdag 10 oktober – Etappe 2: Alanya – Antalya (154,1 km)

Op de tweede dag bereikt de Tour of Turkey de populaire Mediterraanse kust. De rit van het toeristische Alanya naar Antalya biedt de tv-kijker ongetwijfeld een adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee en enkele iconische locaties langs de route. Beide etappeplaatsen zijn een graag geziene gast in deze rittenkoers. Vooral Alanya werd de afgelopen steevast opgenomen in het parcours. Voor Antalya is het alweer even geleden; Aidis Kruopis was in 2013 de laatste die hier het zegegebaar mocht maken.

Start: flag-tr 10.10 uur / flag-nl 9.10 uur
Finish: flag-tr 13.31-13.50 uur / flag-nl 12.31-12.50 uur

Donderdag 11 oktober – Etappe 3: Fethiye – Marmaris (137,2 km)

Opnieuw worden mooie plaatjes verwacht vanuit de Tour of Turkey als de renners donderdag van Fethiye naar badplaats Marmaris koersen. Officieel ligt er maar één klim onderweg, maar het profiel verraadt anders. Zeker de beklimming op twintig kilometer voor de finish kan voor verschillen zorgen. Vorig jaar brak het peloton hier in stukken, waarna een uitgedund peloton om de overwinning sprintte. Sam Bennett rondde vervolgens het voorbereidende werk van zijn ploeggenoten vakkundig af.

Start: flag-tr 13.15 uur / flag-nl 12.15 uur
Finish: flag-tr 16.26-16.46 uur / flag-nl 15.26-15.46 uur

Vrijdag 12 oktober – Etappe 4: Marmaris – Selçuk (206,9 km)

Net als de derde etappe, is ook de vierde rit een blauwdruk van vorig jaar. Toen legde Diego Ulissi hier de basis voor zijn eindzege, dus de klassementsrenners zullen deze koninginnenrit met rood hebben omcirkeld. Het is een serieuze bergetappe, waarin het al direct vanuit het vertrek klimmen is geblazen. Na dertig kilometer doemt de eerste grote berg van deze rittenkoers op. Daarna is het lang wachten tot de laatste twintig kilometer, waarin nog twee beklimmingen liggen. De finish ligt op die laatste klim (6 km aan 7%), waar de stijgingspercentages oplopen tot maximaal 10%.

Start: flag-tr 11.00 uur / flag-nl 10.00 uur
Finish: flag-tr 16.18-16.54 uur / flag-nl 15.18-15.54 uur

Zaterdag 13 oktober – Etappe 5: Selçuk – Manisa (137,3 km)

Selçuk is net als vorig jaar startplaats, en ook de eerste 125 kilometer zijn vrijwel identiek met een beklimming van de derde categorie na 53,4 kilometer. Maar waar de renners vorig jaar in de slotfase nog een stevige klim te verwerken kregen en zij vervolgens doorreden naar Izmir, kent de route dit jaar een veel makkelijkere slotfase. Het parcours is ook ruim dertig kilometer korter en finisht ditmaal in Manisa.

Start: flag-tr 10.15 uur / flag-nl 9.15 uur
Finish: flag-tr 13.26-13.46 uur / flag-nl 12.26-12.46 uur

Zondag 14 oktober – Etappe 6: Bursa – Istanbul (166,7 km)

De slotrit van de Tour of Turkey begint in Bursa. Na ruim vijftig kilometer gaat de route over de Osman Gazibrug, die met een overspanning van 1550 meter tot de langste hangbruggen ter wereld behoort. Ter vergelijking – de Golden Gate Bridge is met een overspanning van 1280 meter een stuk korter. Via de Euraziëtunnel, die Azië met Europa verbindt, komen de renners aan in Istanbul. Daar wacht de finish, nadat de smalle straatjes van de laatste anderhalve kilometer op sommige stukken nog met 7% omhoog lopen. Edward Theuns won hier vorig jaar.

Start: flag-tr 10.40 uur / flag-nl 9.40 uur
Finish: flag-tr 14.22-14.43 uur / flag-nl 13.22-13.43 uur

Favorieten
De topfavoriet in de Tour of Turkey is Diego Ulissi. De Italiaan is de titelverdediger, nadat hij in 2017 zijn beslissende slag sloeg in de koninginnenrit naar Selçuk – die dit jaar vrijwel één-op-één is overgenomen in het parcours. Hij weet dus waar hij de koers naar zijn hand kan zetten. Hij won dit jaar pas één keer, maar wel op WorldTour-niveau: de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland. In de eindklassementen van de Tour Down Under, Abu Dhabi Tour en Tour de Suisse stond hij bij de beste tien.

Diego Ulissi – Foto: Sirotti

Voor Hernán Aguirre wordt dit zijn vuurdoop in de Tour of Turkey, maar de pas 22-jarige Colombiaan kan met vertrouwen afreizen naar Konya. In de Tour of Qinghai Lake, waar op grote hoogte wordt gekoerst, won hij namelijk de twee lastigste etappes én het eindklassement. De renner van Manzana Postobon eindigde daarnaast negende in de Vuelta Aragon. In de vierde etappe van de Turkse rittenkoers, de koninginnenrit, is hij een renner om rekening mee te houden.

Tijdens de WK-wegwedstrijd voor beloften was Mark Padun één van de protagonisten. De Oekraïner koos meermaals de aanval en eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats. Daarvoor liet hij in de kleuren van Bahrain Merida al zien ook tussen de profs zijn mannetje te kunnen staan. Hij wist in zijn eerste seizoen als beroepsrenner meteen zijn eerste zege te behalen door zich de beste te tonen in de slotrit van de Tour of the Alps. Opgepast voor zijn aanval!

Mark Padun – foto: Sirotti

Wie de lastige vierde rit naar Selçuk ook aan zou moeten kunnen is Alexey Lutsenko. De aanvalslustige Kazak zegevierde dit jaar al na een lastige etappe in de Tour of Austria, waar hij een goede vorm toonde. Ook won hij aan het begin van het seizoen de Tour of Oman. Als hij opnieuw in vorm is, moet Lutsenko normaal gesproken kunnen meedoen om de prijzen.

Ildar Arslanov eindigde vorig jaar op de vijfde plaats in de Tour of Turkey en zal in 2018 ongetwijfeld op meer azen. Dat de 24-jarige Rus ook in vergelijkbare rittenkoersen kan excelleren, heeft hij inmiddels wel bewezen. Zo was hij dit jaar nog derde in het eindklassement van de Adriatica Ionica Race.

Voor Nicolas Roche is de Tour of Turkey één van zijn laatste optredens in het shirt van BMC. Na dit seizoen maakt hij namelijk de overstap naar Sunweb. De 34-jarige Ier reed de Turkse rittenkoers nog niet, maar na zijn vijfde plaats in de Arctic Race of Norway in augustus zou hij hier ook wel een woordje moeten kunnen meespreken. Bovendien staat BMC hier met een degelijke ploeg aan het vertrek met bijvoorbeeld Brent Bookwalter.

Nicolas Roche – foto: Sirotti

Sergio Pardilla was goed in de Vuelta a Burgos, waar hij in de lastige slotrit als derde eindigde. In het eindklassement kwam hij terecht op de zesde plaats. De 34-jarige Spanjaard heeft inmiddels ook de Vuelta a España in de benen, waarna hij enkele weken niet koerste. De bergrit naar Selçuk moet hem normaal gesproken op het lijf geschreven zijn.

Eén van de betere klimmers in de Tour of Turkey is Amaro Antunes. De 27-jarige Portugees van CCC Sprandi Polkowice won dit jaar de Tour of Malopolska en eindigde in de top tien van de Ronde van Valencia en de Sibiu Cycling Tour. In drie van de vier Italiaanse najaarsklassiekers die hij onlangs reed haalde hij de finish niet, maar wie weet hervindt hij zijn klimmersbenen in Turkije.

De laatste naam die we hebben opgenomen in de sterverdeling is Eduard Prades. De 31-jarige Spanjaard van Euskadi-Murias was vorig jaar elfde in de eindrangschikking van de Tour of Turkey en is bezig aan een uitstekend seizoen. Zo won hij de Tour of Norway en scoorde hij ereplaatsen in de Tour de Luxembourg (vierde), Tour de Yorkshire (tweede) en Vuelta a Castilla y Leon (derde).

Outsiders
Daarnaast zijn er nog enkele outsiders die we aan bod willen laten komen. Denk hierbij aan Fernando Barceló. Dit 22-jarige Spaanse klimtalent van Euskadi-Murias won in de Tour de l’Avenir de bergrit naar Val d’Isère. Door na een lange solo deze etappe te winnen, maakte hij veel indruk. Een andere renner om in de gaten te houden is Javier Moreno. De 34-jarige Spanjaard won dit jaar de Sharjah Tour en behaalde mooie ereplaatsen in de Vuelta Aragon, de Tour de l’Ain en de Tour of Austria.

Tot slot brengt Quick-Step Floors naast enkele sprinters – daarover later meer – James Knox aan het vertrek. De pas 22-jarige Brit is bezig aan zijn eerste seizoen bij de beroepsrenners, maar zette al enkele mooie ereplaatsen op zijn palmares. Winnen deed hij nog niet, maar in de Tour de Wallonie eindigde hij bijvoorbeeld op een keurige zesde plaats.

En laten we oude bekende Mustafa Sayar niet vergeten. De Turkse klimmer kletste alles en iedereen uit het wiel in 2013 en mocht later weggegumd worden uit de uitslag. Na zijn schorsing keerde de inmiddels 29-jarige Sayar in 2016 terug. Dit jaar liet hij zich zien in koersen in (vooral) Turkije, maar ook in Wit-Rusland en Servië was hij actief. Op het Turks kampioenschap pakte hij brons en vorige maand toonde hij al een goede vorm in de Tour of Cappadocia (2.2) met een ritzege en een tweede plek in het klassement. Eind september werd hij derde in de Ronde van de Zwarte Zee. Is de herboren Sayar klaar om zich te meten met de wereldtop? En kan hij ze verslaan?


Sprinters
Dankzij haar WorldTour-status verwelkomt de Tour of Turkey deze week enkele van de sterkste sprinters. De meest in het oog springende naam is die van Fernando Gaviria. De Colombiaan van Quick-Step Floors kende een stormachtig begin van het seizoen met overwinningen in de Vuelta a San Juan en de Colombia Oro y Paz. Daarna won hij drie ritten in de Amgen Tour of California en zijn eerste deelname aan de Tour de France luisterde hij op met twee ritzeges.

Fernando Gaviria – foto: Sirotti

Daarna werd het wat stiller rond de pas 24-jarige renner. Ritzeges bleven uit in de OVO Energy Tour of Britain en in de Sparkassen Münsterland Giro probeerde hij met een late aanval de sprint zelfs te ontlopen. In Turkije vindt hij enkele ritten die hem op het lijf zijn geschreven, maar anders beschikt Quick-Step Floors ook nog over de twee jaar jongere Álvaro José Hodeg, die dit jaar al won in onder meer de rondes van Catalonië en Polen.

Sam Bennett was vorig jaar de grote man in de Tour of Turkey met liefst vier overwinningen. Ook in 2018 is de Ier van BORA-hansgrohe van de partij. Met drie ritzeges in de Giro d’Italia schoot hij voor het eerst raak in een grote ronde. Daarnaast won hij dit jaar al Rund um Köln. John Degenkolb bewees onlangs met zijn tweede plaats in de Münsterland Giro dat het met de vorm wel goed zit. De 29-jarige Duitser staat voor het eerst aan het vertrek in Turkije.

Quick-Step Floors kan anders altijd nog de kaart van Maximiliano Richeze trekken als Gaviria en Hodeg niet mee kunnen sprinten. Hetzelfde geldt voor BORA-hansgrohe, dat met Matteo Pelucchi nog een snelle man achter de hand heeft. Sunweb kan rekenen op Nikias Arndt en Edward Theuns, die vorig jaar de slotrit won. BMC verschijnt met onder anderen Jempy Drucker aan het vertrek. Simone Consonni is de rappe man bij UAE Emirates.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Diego Ulissi
*** Hernán Aguirre, Mark Padun
**Alexey Lutsenko, Ildar Arslanov, Nicolas Roche
* Sergio Pardilla, Amaro Antunes, Eduard Prades, Mustafa Sayar

Update 7 oktober: Gregor Mühlberger start niet en is geschrapt uit de sterverdeling. In zijn plaats is Mustafa Sayar toegevoegd.

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie

Weer en tv
In grote delen van Turkije is het zonnig, meldt Weeronline. De kans op een lokale bui is klein. Aan de zuidkust is het 28-30° C, aan de noordkust 21-23° C. Later in de week wordt het in Istanbul minder zonnig door wolkenvelden van de Zwarte Zee. De wind is zwak en waait de komende dagen vanuit het zuiden, aan windkracht 2. De Tour of Turkey is dagelijks te volgen op Eurosport. Vanuit Turkije zal ook WielerFlits verslag doen.

[poll id=”945″]

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
7 oktober 2018 16:01
Kilian Frankiny. ;)
7 oktober 2018 16:22
Alle tien de sterren voor de teruggekeerde Mustafa Sayar toch?
7 oktober 2018 19:38
Gregor Muhlberger DNS
http://www.bora-hansgrohe.com/en/race/presidential-cycling-tour-of-turkey/26149
Deelnemerslijst (met rugnummers)
http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjgzODU=
7 oktober 2018 22:06
"Vanuit Turkije zal ook WielerFlits verslag doen."

In een land waar de persvrijheid zo onder druk staat en de mensenrechten niet al te nauw genomen worden... serieus?

Dan zijn er echt nog wel meer rondes die interessant zijn om ter plaatse te volgen.
    7 oktober 2018 23:06
    Ik denk dat er nog wel wielerpersvrijheid is
    9 oktober 2018 09:52
    FDJ eens! Dubieuze beslissing van de redactie.
8 oktober 2018 01:02
Waarom starten er veel WT teams niet? Ik dacht dat het verplicht was?
    8 oktober 2018 01:49
    Alleen bij de originele WT-wedstrijden, diegene die vorig jaar werden toegevoegd ben je niet verplicht te rijden. Ik denk dat vanwege de veiligheid veel ploegen deze wedstrijd links laten liggen. Wel is er een verplichting voor de organisaties om minstens 10 WT ploegen aan de start te krijgen anders loop je het risico die status kwijt te raken. Turkije had er vorig jaar maar 4 en dit jaar komen ze ook niet verder dan 9. Toch staan ze voor volgend jaar nog steeds als WT wedstrijd op de kalender dus de soep wordt niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt blijkbaar.
    8 oktober 2018 09:09
    Oke regels zijn regels. Maar van 4wt naar 9 wt teams gaan is een grote stap. Dat ze oogje dichtknijpen omdat ze zulke stappen maken is dus wel te verdedigen. Zie niet in alleen waarom ze koersen in zulke landen nog toestaan. Principes gaan schijnbaar niet hand in hand met geld
8 oktober 2018 07:52
Mustafa Sayar FTW......Kunnen ze deze ronde ook gelijk afschaffen.
8 oktober 2018 10:36
Edit redactie: Die vergelijking is niet nodig.
8 oktober 2018 16:42
Deze is voor LtD
    8 oktober 2018 17:01
    Als je zijn podcast had geluisterd, wist je wel beter....
8 oktober 2018 20:29
Ik zou Sayar wel eens tegen Alarcon willen zien rijden, In de ronde van Albanië ofzo
8 oktober 2018 21:23
Arslanov start ook niet, is vervangen door Rovny.
9 oktober 2018 03:16
Met de start in Israel mochten we een tsunami aan moraalridders genieten. Die zijn kennelijk niet te porren voor een rondje Turkije bashen ondanks dat dit land de hele EU heeft afgeperst over de ruggen van miljoenen vluchtelingen, een stuk of vier genocides ontkent, en elke vorm van kritiek beantwoord met afgrijselijke repressie.

On: Even los van de politieke afschuw, het is ook een matig rondje. Een flauw aftreksel van wat in dat land mogelijk is. Één van de weinige rondjes die wat mij betreft gelijk weer van de WT kalender af kan...
    9 oktober 2018 04:32
    Idd Bartje
    Ligt er eigenlijk een weg naar de top bij de Ararat.. of word het dan teveel de Tour of Armenia.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.