Voorbeschouwing: Primus Classic 2018
Peter Van Petegem - foto: Marcel Koch
donderdag 13 september 2018 om 18:00

Voorbeschouwing: Primus Classic 2018

Een eerbetoon aan Raymond Impanis en Peter van Petegem, dat is de Primus Classic Impanis-Van Petegem. Op de heuvels en de kasseien, het favoriete koersterrein van de Vlaamse wielerlegendes, wordt zaterdag deze 1.HC-wedstrijd betwist. Vorig jaar trok Matteo Trentin de wedstrijd naar zich toe. Wie pakt nu de bloemen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Als een coureur in het hetzelfde jaar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam schrijft, mag hij met recht een Flandrien genoemd worden. Niet alleen Roger De Vlaeminck en Tom Boonen slaagden daar in, ook Raymond Impanis kan in dit illustere rijtje geschaard worden. Bijna negentien jaar na zijn pensioen in 1963 werd de Grote Prijs Raymond Impanis voor het eerst georganiseerd als eerbetoon aan de Belgische veelwinnaar. Willem Peeters was in 1982 de eerste winnaar van deze wedstrijd.

Een lang leven was deze wedstrijd niet beschoren. In 1994 – toen Nederlanders als Ad Wijnands, Jelle Nijdam, Wiebren Veenstra en Louis de Koning al een keer de wedstrijd gewonnen hadden – werd de stekker uit het evenement getrokken. Tot in 2005, toen de wedstrijd een juniorenkoers werd en later één voor eliterenners zonder contract.

De Primus Classic zoals we hem in zijn huidige vorm kennen, met een UCI-status, bestaat pas sinds 2011. Destijds werd de wedstrijd verbonden aan een ander groot Vlaams kampioen: Peter Van Petegem. Ook hij kreeg het voor elkaar de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix in één jaar te winnen. Hij deed dat in 2003.

Vorig jaar was het Matteo Trentin die primus was in de Primus Classic. Hij kwam in Boortmeerbeek solo aan. Daarmee verschalkte hij onder andere BMC-coureur Jempy Drucker en Lotto Soudal-sprinter André Greipel.

Laatste tien winnaars
1992: flag-nl Louis de Koning
1993: flag-au Phil Anderson
1994: flag-be Carlo Bomans
2011: flag-be Sander Cordeel
2012: flag-de André Greipel
2013: flag-be Sep Vanmarcke
2014: flag-be Greg Van Avermaet
2015: flag-be Sean De Bie
2016: flag-co Fernando Gaviria
2017: flag-it Matteo Trentin

Parcours
De Primus Classic is een koers over 193 kilometer tussen startplaats Brakel en finishplaats Boortmeerbeek. Het is echter te makkelijk om de wedstrijd zo af te doen en in te zetten op een massasprint. De Primus Classic heeft namelijk een typisch Vlaams karakter; inclusief hellingen en kasseien.

In de 193 kilometer koers moeten dertien hellingen overwonnen worden. Het venijn van de wedstrijd zit hem niet in de staart, maar in het middenrif, waar de de meeste van de dertien hellingen zich bevinden. Hellingen als de Rue de l’Arbre de la Justice, de Rue de Corbais, de Chemin du Relais en de Rue des Quatre zullen bij het grote publiek niet direct een belletje laten rinkelen, maar kunnen wel voor een vroege selectie en uitputting in de finale zorgen.

Uitputting die de klassiekerrenners nodig hebben om in extremis op de Hulstbergstraat op 21 kilometer van de finish een beslissend gaatje te slaan. Daarna volgen nog 21 vlakke kilometers richting de meet in Boortmeerbeek bij de poorten van de Primus-brouwerij; de sponsor en naamgever van de wedstrijd.

Favorieten
Wordt het sprinten in de Primus Classic, of wordt het een uitputtingsslag waarbij een select groepje klassiekerrenners overblijft? Niemand die het weet. Ook topfavoriet Greg Van Avermaet niet. Het zal de olympisch kampioen ook niet zoveel uitmaken. De BMC-coureur kan de wedstrijd namelijk op meerdere manieren winnen. Met zijn sterke eindschot kan de Belg gokken op een spurt, maar kan hij ook zelf ten aanval trekken. Met een derde plaats in de GP de Montréal en een tweede plaats in de GP de Québec liet hij zijn goede vorm zien.

Net als in de Canadese koersen zal de concurrentie voor GVA moordend zijn in de Primus Classic. De winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne staat namelijk óók aan de start in Brakel. Dylan Groenewegen deklasseerde dit voorjaar in Kuurne Arnaud Démare om zichzelf zo, naast sprinter, ook tot klassiekerrenner te bombarderen. Als Groenewegen en de LottoNL-Jumbo-brigade het peloton bij elkaar houden, zal het moeilijk worden om de Amsterdammer het nakijken te geven.

Dylan Groenewegen – foto: Sirotti

De man die dit jaar zijn comeback bekroonde met een etappewinst in de Tour de France is eveneens van de partij. John Degenkolb bewees op zondag 15 juli in Roubaix weer helemaal terug te zijn. De coureur van Trek-Segafredo won daar de negende etappe door Van Avermaet en Yves Lampaert te verschalken in een sprint-à-trois. Zaterdag hoopt Degenkolb – die houdt van slijtageslagen – in Boortmeerbeek opnieuw zijn slag te slaan.

Heb jij André Greipel wel eens zien boren op de Koppenberg? Ja? Dan weet je dat de coureur van Lotto Soudal het klassieke werk ook aankan. Vorig jaar werd hij hier derde, terwijl hij dit jaar met twee ritzeges in de Tour of Britain liet zien weer op zijn oude niveau te zijn. Is dat niveau hoog genoeg om Groenewegen te kloppen?

Twee ProContinental-renners hopen dat het antwoord op die vraag ja is. Jasper Philipsen is op 20-jarige leeftijd bezig aan een indrukwekkend seizoen bij Hagens Berman Axeon, waarin hij onder andere indruk maakte in de Giro d’Italia U23 en de Tour of Utah met etappewinst. Ook Andrea Pasqualon is goed bezig. De 30-jarige sprinter van Wanty-Groupe Gobert won tot dusver al vier keer en boekte zes toptiennoteringen in de Tour de France. Vorig jaar werd Pasqualon hier vijfde. Deze editie hoopt de Italiaan daar een schepje bovenop te doen.

Jasper Philipsen – foto: Hagens Berman Axeon

Volgend jaar is hij (volgens de geruchtenmolen) de ploeggenoot van Groenewegen bij Jumbo, nu mag Taco van der Hoorn nog zelf frank en vrij in de Belgische velden grazen. Met een derde plaats in de Antwerp Port Epic en een vijfde plaats in de Druivenkoers Overijse doet de Roompot-Nederlandse Loterij-renner het heel erg goed. Tel daar nog een etappewinst in de BinckBank Tour bij op en je hebt een serieuze kanshebber voor de zege in de Primus Classic.

Twee keer eerder reed Romain Cardis de Primus Classic; in 2014 en in 2017. In beide edities eindigde de Fransman in de top-zes. Je zou dus kunnen zeggen dat de koers de Direct Energie-renner erg goed ligt. Datzelfde geldt voor Jempy Drucker. Hij werd hier vorig jaar tweede. In de schaduw van zijn kopman bij BMC hoopt de sprinter ook zijn graantje mee te pikken. Zowel Cardis en Drucker boekten dit jaar al vele ereplaatsen. Ereplaatsen die zij nu willen omzetten in zeges.

Nathan Haas is de laatste favoriet. Haas is rap, Haas is sterk en Haas is altijd een garantie op een ereplaats. Afgelopen weekend werd hij al achtste in de GP de Québec en elfde in de GP de Montréal. In de Primus Classic wil de Katusha-Alpecin-coureur Van Avermaet – net als in de Ronde van Oman – er opnieuw opleggen om zo de zege te grijpen.

Nathan Haas – foto: ASO

Outsiders
De absolute topfavorieten zijn duidelijk. Maar welke coureurs dromen nog meer met gegronde redenen op een hoogtepunt in hun carrière? Dat zijn er een paar. Zo is Guillaume Van Keirsbulck één van de allersterkste coureurs in het peloton. Sluit niet uit dat de Wanty-Groupe Gobert-coureur een straffe solo uit de benen perst om te winnen. Zulke streken mogen ook van Jan-Willem van Schip verwacht worden, al kan de Nederlander ook bouwen op zijn sprint met zijn baanervaring.

Baptiste Planckaert staat, net als Jens Debusschere bij Greipel, in de schaduw van zijn kopman Haas. Beide coureurs zullen echter kansjes voor zichzelf zien. Dat kan in een aanvallende rol zijn, maar ook in een afwachtende rol. Zij komen naar voren als er gesprint moet worden en de kopmannen er niet meer bij zijn. Zowel Planckaert als Debusschere kunnen namelijk vertrouwen op hun snelle benen; een eigenschap die in de Primus Classic goed van pas komt.

foto: Sirotti

De laatste outsider is een sprinter die dit jaar al veel ereplaatsen behaalde. Justin Jules is een zekerheidje bij WB Aqua Protect Veranclassic. Met een zesde plaats in de Druivenkoers Overijse en een derde plaats in de Omloop Mandel-Leie-Schelde Meulebeke liet de Fransman zien dat hij een man is om rekening mee te houden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Dylan Groenewegen, John Degenkolb
** André Greipel, Andrea Pasqualon, Jasper Philipsen
* Taco van der Hoorn, Romain Cardis, Nathan Haas, Jempy Drucker

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
Een zuidwestenwind waait zaterdag door het peloton heen. Voor veel gevaar zal het niet zorgen; de kracht is drie op de schaal van Beaufort. Ook de temperatuur zal niet voor gevaar zorgen. Een maximale temperatuur van 21 graden en geen neerslag, dat is aangenaam te noemen. De Primus Classic is dit jaar opnieuw op televisie te bekijken. Ruben Van Gucht en Hendrik Redant doen op Sporza op één verslag van de wedstrijd vanaf 13.30 uur.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
13 september 2018 19:01
Edit redactie: Bedankt, we passen het aan.
13 september 2018 19:02
Lotto/Lotto/Trek zullen alle drie wel voor een sprint gaan en ook bij Direct Energie/Vital/Wanty is dat niet uit te sluiten. Dus ik denk niet dat een sprint hier ontlopen gaat worden. Daarnaast is Greg toch weer meer van de ereplaatsen dan van de winst geworden, dus ik zeg:

**** Groenewegen
*** Greipel, Degenkolb
** Van Avermaet, Pasqualon, Drucker
* Manzin, Boudat, B. Planckaert, Van Der Hoorn
13 september 2018 19:12
Edit redactie: Bedankt, we passen het aan.
13 september 2018 20:04
Opvallend dat Quickstep als Belgische ploeg hier, en in de 2 andere Belgische koersen dit weekend, niet start.
Misschien weer een gevalletje 'te weinig betalen, dus we starten niet'?
    14 september 2018 00:08
    Te weinig respect.
    14 september 2018 06:29
    De organisatie heeft rekening gehouden met het protest van de plaatselijke schapenhouder en geitenboer.
    https://www.google.be/search?q=de+wolf+en+de+zeven+geitjes&client=tablet-android-lenovo&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiq5pyU1bndAhVSJVAKHYLnD-0Q_AUIESgB&biw=600&bih=1024#imgrc=-q4v5qlT2HqlYM:
14 september 2018 06:49
En geen Jasper Stuyven,dat is toch iemand uit de streek.
14 september 2018 10:05
De finish is in Haacht. Daar staat de fabriek van Primus
15 september 2018 09:31
Greipel zou niet starten wegens ziekte , bron krant laatste nieuws ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.