Voorbeschouwing: Prudential RideLondon-Surrey Classic 2017
zondag 30 juli 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: Prudential RideLondon-Surrey Classic 2017

Terwijl de lage landen deze week in de ban zijn van de NaTour-criteriums, zijn er aan de overkant van de Noordzee alweer kostbare WorldTour-punten te verdienen. Zondag 30 juli is de omgeving rond Londen het decor van een eendagskoers die dit jaar zijn debuut maakt in de WorldTour: de Prudential RideLondon-Surrey Classic. Welke renners mogen we aan de oevers van de Thames verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Prudential RideLondon-Surrey Classic nog een relatief nieuwe wedstrijd. In 2011 vond er onder de naam London-Surrey Cycle Classic een testwedstrijd voor de Olympische Spelen plaats. Deze werd gewonnen door Mark Cavendish. Na de Spelen werd het evenement onder de nieuwe naam voortgezet.

De wedstrijd is dit jaar dus pas toe aan zijn zesde editie. Arnaud Démare, Adam Blythe en Jean-Pierre Drucker wisten de afgelopen jaren de wedstrijd op hun erelijst bij te schrijven. Vorig jaar werd de wedstrijd gekleurd door een kopgroep van zeven man met onder meer Ian Stannard en Geraint Thomas. Op initiatief van Quick-Step kwam het tot een massasprint, welke gewonnen werd door Tom Boonen. Hij klopte op The Mall de Australiërs Mark Renshaw en Michael Matthews.

Uitslag Prudential RideLondon-Surrey Classic 2016

Parcours
De 183 kilometer lange route gaat door Londen en het graafschap Surrey. Vanaf de start bij het St James’s Park in het centrum van de stad, wordt er koers gezet in zuidelijke richting. De openingsfase gaat dwars door de Britse hoofdstad.

In de heuvelzone van Surrey is Staple Lane de eerste beklimming van de dag. Deze 2,4 kilometer lange beklimming kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2% en een maximum van 13,3%. Na Leith Hill (6,5%, max 12,4%) volgen drie lokale rondjes rond Dorking. Daar wachten drie tussensprints en twee beklimmingen van de 2,4 kilometer lange Ranmore Common Road (4,9% gemiddeld, max 16,8%). In deze fase zullen renners die een massasprint willen voorkomen de koers hard willen maken. Als laatste beklimming volgt scherprechter Box Hill (4%, 13,3% gemiddeld). Vanaf de top is het nog vijftig kilometer tot de aankomst.

In de wijk Wimbledon wacht nog een klein klimmetje, wat als tussensprint geclassificeerd is. De finish is in Londen aan de brede boulevard The Mall, vlakbij Buckingham Palace. De aanloop is anders dan enkele jaren geleden in de Tour. De renners komen nu vanuit het zuiden, waarna het vanaf de Big Ben naar Trafalguar Square gaat. Waar er tijdens de Tour in de slotkilometer nog twee scherpe bochten zaten, rijden de renners nu vanaf Trafalgar Square naar The Mall, waar de renners aan de finish Buckingham Palace zien liggen. De laatste rechte lijn is vijfhonderd meter lang.

De wedstrijd start om 14:40 (Nederlandse tijd) en finisht tussen zeven uur en half acht.

Favorieten
De Britse eendagskoers behoort dit jaar voor het eerst tot de WorldTour, maar heeft niet alle teams uit de hoogte klasse aan de start. Vier ploegen van het hoogste niveau ontbreken: Astana, Bahrain Merida, FDJ  en Movistar. Het deelnemersveld wordt aangevuld met zeven ProContinentale teams. Omdat de wedstrijd is toegetreden tot de WorldTour, mogen de (Britse) continentale ploegen de wedstrijd dit jaar niet meerijden.

Wanneer we kijken naar de favorieten voor de overwinning, komen we al snel uit bij de sprinters. Er zijn dan ook de nodige rappe mannen de Noordzee overgestoken. Hoewel de mogelijkheid dat vluchters voorop blijven nooit uitgesloten mag worden, lijkt een massasprint gezien het profiel van de wedstrijd het meest waarschijnlijk. Vorig jaar was dat het geval, al mocht de twee jaren ervoor een kleine groep voor de zege sprinten. Het feit dat er dit jaar zeven in plaats van zes renners opgesteld mogen worden, speelt de sprinters in de kaart. Daarnaast staan er enkele sterke ploegen aan de start die gebaat zijn bij een massasprint.

Michael Matthews – Foto: Sirotti

Met Michael Matthews staat de winnaar van de groene trui in de Tour de France aan de start. De Australiër werd hier vorig jaar al eens derde, achter winnaar Boonen en landgenoot Mark Renshaw. Zijn lead-out bestaat onder meer uit de Duitser Nikias Arndt en Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam. Slaagt Matthews erin om dit jaar deze wedstrijd aan zijn palmares toe te voegen?

Elia Viviani – Foto: Sirotti

Sky rekent in deze thuiswedstrijd op de Italiaanse spurter Elia Viviani. De Britse formatie zal in eigen land de koers ongetwijfeld naar zijn hand willen zetten. Viviani won eerder deze maand nog twee etappes in de Ronde van Oostenrijk, wat aantoont dat het met zijn vorm wel goed zit.

Ben Swift

Ben Swift – Foto: Sirotti

Oud Sky-renner Ben Swift is de voornaamste kanshebber van eigen bodem. De renner van UAE Emirates stond al op het podium in 2014 (2e) en 2015 (3e) en zal dit jaar ongetwijfeld gemotiveerd zijn om het voor eigen publiek beter te doen. Zijn ploeg beschikt met de Sloveen Marko Kump en de talentvolle Italiaan Simone Consonni over meerdere renners die op dit parcours uit de voeten moeten kunnen.

André Greipel

André Greipel – Foto: Sirotti

Lotto Soudal brengt André Greipel aan de start. De 35-jarige Duitser sloot de Tour af met een tweede plaats op de Champs-Élysées. De Belgische formatie beschikt daarnaast over Jasper De Buyst, Moreno Hofland en Jürgen Roelandts, al is Greipel de uitgesproken kopman. Bora-Hansgrohe vertrouwt op Sam Bennett. De 26-jarige Ierse sprinter reed geen Tour, maar won in juni nog wel een rit in Slovenië. Eventueel heeft het de rappe Rüdiger Selig achter de hand. Katusha-Alpecin stuurt Alexander Kristoff naar Londen. De Noor kende mede door valpartijen een teleurstellende Tour, al pakte hij op de slotdag nog een vijfde plaats.

Magnus Cort Nielsen – Foto: Sirotti

Orica-Scott rekent op de rappe benen van de Deen Magnus Cort Nielsen. Dimension Data brengt met Mark Renshaw de nummer twee van vorig jaar aan de start. Normaal gesproken is hij de lead-out voor Mark Cavendish, maar vandaag mag hij voor eigen kansen rijden. Bij Quick-Step geldt door de afwezigheid van Fernando Gaviria hetzelfde voor de Argentijn Ariel Richeze. Jean-Pierre Drucker is een van de oud-winnaars aan de start en is de voornaamste troef van BMC. Drucker bewaart goede herinneringen aan deze wedstrijd, hij won hier twee jaar geleden. De Italianen Jakub Mareczko en Francesco Gavazzi zijn outsiders namens respectievelijk Wilier Triestina-Selle Italia en Androni-Sidermec-Bottecchia. Wanty-Groupe Gobert brengt Kenny De Haes en Mark McNally aan de start. CCC Sprandi Polkowice rekent op de sprint van Simone Ponzi. AG2R La Mondiale heeft met Rudy Barbier een snelle finisher. Daarnaast beschikt de ploeg over aanvaller Oliver Naesen.

Aanvankelijk zou John Degenkolb aan de start staan in Londen maar aangezien hij binnenkort voor de tweede keer vader wordt, heeft hij zich afgemeld. Renners als Jasper Stuyven en Edward Theuns zouden hier zijn rol over kunnen nemen. Cannondale-Drapac neemt een renner mee die voor Nederlands succes kan zorgen. Wouter Wippert is nog op zoek naar een contract voor volgend seizoen en een goed resultaat in Londen zou daarbij kunnen helpen. Hij krijgt onder meer ondersteuning van landgenoten Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld. Ploeggenoot Sep Vanmarcke was hier al eens vierde. LottoNL-Jumbo heeft voornamelijk aanvallers geselecteerd, zoals Lars Boom en Amund Grondahl Jansen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Ben SwiftElia Viviani
** André Greipel, Sam BennettAlexander Kristoff
*  Magnus Cort Nielsen, Jean-Pierre Drucker, Mark Renshaw, Edward Theuns

[poll id=”572″]

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer & TV
De renners kunnen zondag onder zonnige omstandigheden rijden. Overdag wordt het ongeveer 21 °C. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, windkracht 4.

De wedstrijd wordt live uitgezonden door de BBC. De uitzending begint om 16:35. Door een samenwerkingsverband met Velon zijn er live in-race data en on-board GoPro beelden beschikbaar.

Prudential RideLondon Classique
Een dag voor de mannen, kwamen ook de vrouwen in actie. De overwinning ging naar de Amerikaanse Coryn Rivera.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
29 juli 2017 13:17
Om Matthews alleen vier sterren te geven,lijkt me iets teveel van het goede.
29 juli 2017 13:25
Is dit World Tour? Het is ook allemaal niet meer bij te houden...

**** Viviani
*** Greipel, Bettiol
** Arndt, Drucker, Swift
* Impey, Selig, Stuyven, Naesen

Edit: Bettiol reed vandaag in San Sebastian, dus vermoedelijk morgen niet ook in Londen.
29 juli 2017 13:31
Start Groenewegen hier niet?
29 juli 2017 13:31
Tja, je moet iemand vier sterren geven als Groenewegen thuis blijft. ;)
29 juli 2017 13:39
edit WF: laat onzin achterwege en ontopic svp
29 juli 2017 13:58
ik moet ook even wennen aan de WT status van deze relatief nieuwe wedstrijd.

en waarom geen Groenewegen? nog aan het zakkenvullen in de criteriums? toch een gemiste kans op winst in een WT wedstrijd.
29 juli 2017 14:11
Jansen en Lars Boom moeten 't doen voor TLJ. Lars en Dylan gaat niet goed samen.
29 juli 2017 14:16
@kelderfan
Hoe bedoel je?
29 juli 2017 14:28
@ kelderfan:
ja, verklaar je nader.
29 juli 2017 14:58
't NK bedenk ik zo maar.
29 juli 2017 15:13
@ kelderfan:
je bedoelt het NK 2017 waar Groenewegen er na 231 km eruit werd gesprint door 2 renners die die dag beter waren op de licht oplopende aankomststrook? Dylan kwam daar gewoon tekort, en de mislukte jump van Boom had daar niets mee van doen.
29 juli 2017 19:47
Op zich zou het wel leuk uit kunnen pakken, meer sprinterswedstrijden in de WT. Het moet alleen goed aangepakt worden. Misschien zo maken dat het én voor aanvallers én voor sprinters kan zijn. Het moet niet teveel op een criterium/kermiskoers lijken, want dan is het gewoon niet WT waardig.
29 juli 2017 20:39
Trentin en Richeze hebben ook wel een kans. Sunweb heeft wel een paar hardrijders mee.
29 juli 2017 21:29
Gewoon weer een Sunweb-coupe met Matthews aan het feest.
30 juli 2017 08:40
Dit is WT, waarom staan dan niet alle WT-ploegen aan de start?
30 juli 2017 09:45
@Japsie, ploegen zijn dit jaar nog niet verplicht aan de nieuwe WT-koersen mee te doen. Vanaf volgend jaar wel geloof ik.
30 juli 2017 10:24
Leuk ! Een 'hey mate, okay'-stadcriterea, dat leukt me de wielrennerij toch fraai op jongens.
30 juli 2017 12:28
Aan de deelnemerslijst te zien, heeft Baskenland zich als apart land aangemeld bij de UCI. En dat is blijkbaar goedgekeurd. Als dat maar geen diplomatiek incident veroorzaakt ...
30 juli 2017 14:10
@platteprijs
Dat heeft alleen te maken met CyclingFever, die maken al langer een onderscheid tussen Spanje en Baskenland.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.