Voorbeschouwing: Prudential RideLondon-Surrey Classic 2019
foto: Cor Vos
zondag 4 augustus 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Prudential RideLondon-Surrey Classic 2019

Al bijgekomen van het sprintersbal op de Champs-Elysées in Parijs? Zo ja, dan vindt er zondag op The Mall in Londen wederom een sprintersbal plaats! De Prudential RideLondon-Surrey Classic staat namelijk op het programma. Wie volgt Pascal Ackermann op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Nog 500 meter te gaan, bocht naar links The Mall op, de finish is in zicht… Rigoberto Uran reed in 2012 met Alexander Vinokourov in zijn wiel naar de streep van de Olympische wegwedstrijd. Nog 300 meter te gaan, linksom kijken, waar blijven de achtervolgers? Daar gaat Vinokourov! Uran is te laat. Vinokourov pakt voor de ogen van het koninklijke Buckingham Palace het goud in de wegwedstrijd.

Alexander Vinokourov spurt naar Olympisch goud in 2012- foto: Cor Vos

De veelbesproken wedstrijd leidde niet alleen tot veel stof om over na te praten, maar ook tot een gloednieuwe wedstrijd op de UCI-kalender: de Ride London Classic. Twee jaar eerder had deze wedstrijd al plaatsgevonden als Olympische testwedstrijd, maar in 2013 vond de eerste editie plaats. Arnaud Démare kroonde zich in dat jaar tot winnaar door in een spurt Sacha Modolo en Yannick Martinez voor te blijven.

In meer recente jaren is de wedstrijd uitgegroeid van een 1.1-wedstrijd tot een 1.UWT-wedstrijd. En dat is te zien aan de erelijst. Steeds grotere sprinters weten hun weg te vinden naar de Britse hoofdstad. In 2017, toen de wedstrijd voor het eerst een WorldTour-status had, was het veteraan Alexander Kristoff die de beste bleek te zijn, terwijl rookie Pascal Ackermann in 2018 aantoonde dat zijn ster rijzende is.

Laatste winnaars flag-gb Prudential Ride London-Surrey Classic
2013: flag-fr Arnaud Démare
2014: flag-gb Adam Blythe
2015: flag-lu Jean-Pierre Drucker
2016: flag-be Tom Boonen
2017: flag-no Alexander Kristoff
2018: flag-de Pascal Ackermann


Vorig jaar

Twee kampioenstruien op het podium vorig jaar – foto: Cor Vos

Elia Viviani startte in 2018 als torenhoge topfavoriet aan de Prudential RideLondon-Surrey Classic. De Italiaan van Quick-Step Floors had al vijftien keer dat seizoen gewonnen en bezat de sterkste ploeg, die in een winning mood verkeerde. Echter, Viviani werd door een neo-prof geklopt, wiens naam nog veel gehoord zal worden. Pascal Ackermann bleef in Londen Viviani en Nizzolo voor. Voor de 24-jarige Duitser was het een van zijn liefst negen seizoenszeges.

Top-5 flag-gb Prudential RideLondon-Surrey Classic 2018
1. flag-de Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe)
2. flag-it Elia Viviani (Quick-Step Floors)
3. flag-it Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo)
4. flag-es Iván García Cortina (Bahrain Merida)
5. flag-it Simone Consonni (UAE Emirates)


Parcours

De niet-sprinters hebben in de Prudential RideLondon-Surrey Classic bijna 170 kilometer de tijd om te voorkomen dat er om de zege gesprint gaat worden. Zij krijgen daarbij de hulp van een aantal beklimmingen, dat misschien iets te ver van de finish verwijderd ligt.

Ten zuidwesten van Londen, nabij Molesey, wordt het startschot gelost. Het peloton trekt vervolgens zuidwaarts: op weg naar de eerste heuvel van de dag, die na bijna 35 kilometer opdoemt. Newlands Corner (1,4 kilometer aan 4,9 procent) zal het verschil niet maken. De vijf daaropvolgende beklimmingen misschien wel. Want eenmaal aangekomen bij de eerste heuvel, wordt de weg naar het noorden langzaam aan weer ingezet.

Als het peloton is aanbeland bij de eerste beklimming van Box Hill – bekend van de Olympische Spelen – zal er een aantal maal een lus worden gemaakt rondom deze heuvel (3,2 kilometer aan 4 procent). De laatste passage van Box Hill bevindt zich op 52 kilometer van de streep, waarna er hard doorgereden wordt naar het Buckingham Palace.

Aanvallers zullen hun slag moeten slaan op een van de passages van Box Hill, of op de weg naar Wimbledon Village, waar de weg even omhoog loopt. Maar of deze hoogtemeters voldoende zijn om een massasprint te voorkomen, dat valt nog te bezien…

Start: 15.10 uur
Finish: 18.55-19.23 uur


Favorieten

Wie kroont zicht voor de ogen van het koninklijke Buckingham Palace tot winnaar van de Prudential RideLondon-Surrey Classic? Veel sprinters die in de Tour de France voor het mooie weer hebben gezorgd, staan aan de start in Londen. De sprinter die er in Frankrijk met kop en schouders bovenuit stak, is zondag ook de topfavoriet.

Maar wie is dat? Dat is natuurlijk Caleb Ewan. De Australiër is momenteel de beste sprinter ter wereld. In de Tour de France won de Pocket Rocket maar liefst drie etappes. In zowel Toulouse als Nîmes en Parijs bleek Ewan – zij het met een bandlengte voorsprong – de snelste coureur van het peloton te zijn. Ewans locomotieven Jasper De Buyst en Roger Kluge zijn er zondag niet bij, maar Nikolas Maes en voornamelijk Adam Blythe mogen in staat geacht worden om Ewan in kansrijke positie in de laatste tweehonderd meter af te zetten.

Caleb Ewan boekt zijn derde ritzege in de Tour de France – foto: Cor Vos

Twee sprinters die Caleb Ewan in de Tour de France op een nederlaag trakteerden, zullen ook in Londen de Australiër het leven zuur willen maken. Een van deze twee sprinters draagt het geel-zwarte tenue van Jumbo-Visma. En nee, hij luistert niet naar de naam Wout van Aert of Dylan Groenewegen – die beiden Ewan een keer voorbleven in de Tour – maar naar de naam Mike Teunissen. De Limburger won meer dan een maand geleden de openingsetappe in Brussel, waarna hij de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink werd. Teunissen mag in Londen weer voor eigen kans gaan. En wie zegt dat hij het niet opnieuw afmaakt?

De andere sprinter bleef Ewan voor in de vierde etappe naar Nancy. Waar Elia Viviani de overwinning greep, eindigde Ewan op de derde plaats. Als de Italiaan, die aankomend seizoen naar Cofidis vertrekt, het op zijn heupen heeft, dan is hij niet te stoppen. Met Deceuninck-Quick-Step is Viviani andermaal in het bezit van de sterkste ploeg. Gaat Alvaro José Hodeg, die in Adriatica Ionica Race verleden week twee keer het zegegebaar maakte, de sprint aantrekken voor Viviani, of mag de jeugdige Colombiaan voor eigen kans gaan? In dat laatste geval is Hodeg een meer dan gevaarlijke klant.

Elia Viviani schreeuw het uit – foto: Cor Vos

Wie het heeft over de beste sprinters ter wereld, heeft het vaak over Groenewegen, Ewan of Viviani, maar bijna nooit over Sam Bennett. Toch staat de Ier dit wielerseizoen al op acht zeges en klopt hij meer dan eens de snelste sprinters ter wereld – denk aan de Giro d’Italia 2018, waarin hij drie keer mocht juichen. Hoe komt dat? Bennett moet bij BORA-hansgrohe al jaren Peter Sagan voor zich dulden in de pikorde, en dus start hij nooit in de Tour de France. Ook dit jaar stond de Ier niet aan de start van La Grande Boucle. Het is aan Bennett nu om te bewijzen dat hij wel degelijk in het rijtje ‘beste sprinters ter wereld’ thuishoort.

Het blik met goede sprinters is nog lang niet leeg. De absolute topsnelheid van Alexander Kristoff is misschien lager dan die van bovengenoemde namen, maar de Beer van Stavanger is ijzersterk. Mochten de beklimmingen van Box Hill zwaarder uitvallen dan op voorhand gedacht, dan komt Kristoff vanzelf bovendrijven in de laatste honderd meter. Daarnaast heeft de Noor in Jasper Philipsen een machtige lead-out. Ook van Arnaud Démare mag als oud-winnaar het een en ander verwacht worden. De Fransman heeft net als Kristoff een monument achter zijn naam staan: ook Démare gedijt het beste onder zwaardere koersomstandigheden.

De Beer van Stavanger balt zijn vuist na de winst in Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos

In acht Touretappes eindigde Michael Matthews bij de beste tien dit jaar. Maar de pure sprintsnelheid van weleer lijkt de Australiër niet meer te hebben. Naar eigen zeggen heeft de Sunweb-coureur ingeboet op sprintsnelheid ten faveure van zijn klimcapaciteiten. Toch mag Bling niet onderschat worden: als er iemand onverwacht uit de hoek kan komen, is hij het wel. Kan Matthews, die dit jaar twee keer won in de Volta a Catalunya, in Londen naar de overwinning sprinten?

Twee Italianen die in de schaduw van de winnaars een uitstekende Tour de France reden, hopen op succes in de Prudential RideLondon. Niccolo Bonifazio spurtte op de Champs-Elysées naar een uitstekende derde plaats, terwijl Giacomo Nizzolo zich in de eerste weken liet gelden. De Italianen handhaafden zich uitstekend in de hectiek van de Tour en dus zijn ook zij kandidaten voor de zege aanstaande zondag.

Niet Mark Cavendish, maar Giacomo Nizzolo was de spurter van Dimension Data in de Tour – foto: Cor Vos

Bij deze tien sprinters houdt het sprintgeweld nog niet op… Nog veel meer ploegen hebben de ambitie om naar de overwinning te spurten op The Mall. Wat te denken van Trek-Segafredo? Zij reizen met Matteo Moschetti en Jasper Stuyven af naar Londen, terwijl Team Ineos dan weer Kristoffer Halvorsen en Chris Lawless meeneemt. Bahrain Merida staat met maar liefst drie sprinters aan het vertrek. Gaat Phil Bauhaus, Sonny Colbrelli of Iván García Cortina voor de Bahreinse miljoenenploeg de kastanjes uit het vuur halen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
***Sam Bennett, Elia Viviani
** Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Mike Teunissen
* Alvaro José Hodeg, Michael Matthews, Niccolo Bonifazio, Giacomo Nizzolo,

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Vermoedelijk zal het weer de koers niet maken in de Prudential RideLondon. Waarom? Omdat het droog blijft en de wind niet hard genoeg waait om verschil te maken. De temperatuur van 24 graden Celcius is zelfs aangenaam te noemen. De wedstrijd wordt vanaf 18.00 uur uitgezonden op Eurosport 2.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.