Voorbeschouwing: Ronde van Catalonië 2025 – Primoz Roglic versus Juan Ayuso?
Primoz Roglic - foto: Cor Vos
maandag 24 maart 2025 om 09:15

Voorbeschouwing: Ronde van Catalonië 2025 – Primoz Roglic versus Juan Ayuso?

Terwijl de klassiekercoureurs hun hart op kunnen halen in Vlaanderen, komen de klimmers deze week aan hun trekken in Catalonië. De Ronde van Catalonië (24-30 maart) bevat dit jaar namelijk weer drie zware bergetappes. Jonas Vingegaard heeft moeten passen voor de zevendaagse, maar met Primoz Roglic en Juan Ayuso aan het vertrek, mogen we ons opmaken voor een interessant duel. Wie trekt aan het langste eind in Catalonië? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie

De Ronde van Catalonië werd vorig jaar – zoals zoveel wedstrijden – gedomineerd door Tadej Pogacar. De Sloveense veelvraat won vier etappes én het eindklassement. Toch veranderde niet alles wat hij aanraakte in goud. In de allereerste rit kwam de kopman van UAE Emirates immers nét te laat om de zege te pakken. Nick Schultz van Israel-Premier Tech was kort voor de vod gedemarreerd en hield op de lichtjes hellende aankomst nipt stand tegen de aanstormende Pogi.

Pogacar besliste de ronde al in de eerste bergrit naar Vallter 2000 – foto: Cor Vos

Pogacar zette orde op zaken in rit twee en drie, die hij beide met overmacht op zijn naam schreef. Op Vallter 2000 pakte hij bijna anderhalve minuut op naaste ‘belager’ Mikel Landa, op Port Ainé vond hij 48 seconden genoeg. Hij stond toch al fier aan de leiding. Na twee bergetappes volgde een rit voor de aanwezige sprinters. Marijn van den Berg greep zijn kans door Arne Marit en Emīls Liepiņš te kloppen. Een dag later, in een wat lastigere rit, moest de Nederlander in de sprint het hoofd buigen voor Axel Laurance.

De laatste twee dagen voerde Pogacar weer een show op. Op weg naar Queralt viel hij op de voorlaatste klim aan en rondde hij een solo van dertig kilometer succesvol af. In de traditionele slotrit zette hij de sprint van een relatief grote groep – 22 renners – naar zijn hand. De puntjes op i.

AK

Parcours

De Ronde van Catalonië is ook dit jaar weer een paradijs voor de klimmers. Net als in 2024, bevat de rittenkoers drie aankomsten bergop. En ook de andere etappes moeten niet onderschat worden. Zeker de openingsrit en de slotrit bieden kansen voor puncheurs. Over die slotrit gesproken: de renners eindigen ook dit keer in Barcelona met een lokale omloop over de Montjuïc, maar de etappe is wel flink ingekort. Dat heeft een opvallende reden.


De ronde begint net als vorig jaar met een rit die start en finisht in Sant Feliu de Guíxols. Maar dat betekent niet dat deze rit precies hetzelfde is als in 2024. Terwijl de finish toen twintig kilometer na de top van de Alt de Sant Grau (8,1 km aan 4%) lag, bevat de finale nu geen gecategoriseerde beklimmingen. De enige twee officiële hellingen – de Coll de Begur (4,3 km aan 4,1%) en Alt de Santa Pellaia (5,9 km aan 3,9%) – liggen in de eerste deel van de 177 kilometer lange etappe.

Een vlak slotstuk dus? Zeker niet. Het totaal aantal hoogtemeters van 2765 – bijna 500 meer dan vorig jaar – zegt genoeg. Het gaat de hele dag op en af, met hier en daar nog een wat lastiger hupje. Ook in de zestig kilometer lange finaleronde zitten nog genoeg vervelende stroken. Zo loopt het van kilometer tien tot acht voor de streep nog aan gemiddeld vijf procent omhoog. En ook de finishstraat is behoorlijk pittig. Deze aankomst zullen de coureurs overigens nog wél kennen van vorig jaar. Toen bleef Nick Schultz er dankzij een late uitval nipt Tadej Pogacar voor.

Maandag 25 maart, Etappe 1: Sant Feliu de Guíxols – Sant Feliu de Guíxols (178,3 km)
Start: 12.45 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.10 uur


Rit twee is beduidend gemakkelijker dan rit één. De eerste zeventig kilometer vanuit Banyoles zijn zo goed als vlak, waarna in het middenrif twee beklimmingen op het menu staan. Eerst de Coll Puig del Pení (4,8 km aan 5%), dan de Coll de Sante Pere de Rodes (7,7 km aan 6,4%).

Die laatste klim is van de eerste categorie, maar op de top is het nog goed tachtig kilometer naar de streep. En in die tachtig kilometer hoeft nauwelijks meer geklommen te worden. Op naar een sprint dus. Een sprint voor de krachtpatsers, want de laatste kilometer in Figueres loopt aan ongeveer twee procent omhoog.

Dinsdag 26 maart, Etappe 2: Banyoles – Figueres (177,3 km)
Start: 12.55 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.15 uur


Op dag drie is het aan de klimmers. Het peloton wordt ’s ochtends namelijk op pad gestuurd voor een bergetappe van formaat. De rit is maar liefst 218,6 kilometer lang, bevat vier gecategoriseerde beklimmingen en grift 5093 hoogtemeters in de benen van de renners. Alstublieft!

De start is in Viladecans, quasi op zeeniveau. Na een korte aanloopfase begint de weg al voorzichtig te stijgen, waarna de Coll d’Estenalles (13,3 km aan 3,9%) het eerste echte obstakel van de dag is. Aansluitend op de afdaling volgt een lange tussenfase, waarin de weg steeds vals plat omhoog loopt. Met de Coll de la Batallola (7 km aan 3,4%) wacht de tweede gecategoriseerde klim. Deze helling vormt het voorspel voor de echte finale.

Die finale begint met de Coll de la Creueta, een beklimming van de buitencategorie. Door twintig kilometer te klimmen aan goed vijf procent gemiddeld bereiken de renners het dak van de ronde: 1913 meter. Eenmaal boven, dalen de renners af richting Alp, het startpunt van de slotklim naar La Molina. Deze in de Ronde van Catalonië veelgebruikte slotklim bestaat uit negen kilometer klimmen aan 6%, een korte afdaling en dan nog twee hellende kilometers aan goed 4%. De laatste keer dat men hier aankwam, in 2023, toonde Remco Evenepoel zich in een sprint te sterk voor Primoz Roglic.

Woensdag 27 maart, Etappe 3: Viladecans The Style Outlets – La Molina (218,6 km)
Start: 11.20 uur
Finish: tussen 16.40 en 17.15 uur


Na de eerste bergrit is er geen tijd om even rustig bij te komen. De vierde etappe is wellicht een tikkeltje minder zwaar dan de derde, maar zeg dat na afloop maar niet tegen de renners. Zij zullen dan zeker flink hebben afgezien. Deze 188,7 kilometer lange etappe met ruim drieduizend hoogtemeters zit weer boordevol klimwerk. Met de Turó del Puig (5,1 km aan 5,4%) volgt de eerste officiële beklimming pas na 120 kilometer koers, maar ook daarvoor krijgt men al de nodige ongecategoriseerde hellingen voor de kiezen. En ook die kunnen flink pijn doen.

De beentjes zullen dan ook al behoorlijk zwaar zijn, als men de voet van de slotklim naar Montserrat bereikt. Hier moet het vervolgens echt gebeuren. De allerlastigste beklimming is het niet, maar in 8,8 kilometer aan 6,6% kunnen toch behoorlijke verschillen gemaakt worden. Het kaf zal hier zeker van het koren gescheiden worden.

Donderdag 28 maart, Etappe 4: Sant Vicenç de Castellet – Montserrat Mil·lenari (188,7 km)
Start: 12.10 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.10 uur


De voorbije twee dagen mochten de klimmers zich uitleven, nu zijn de sprinters weer aan zet. De vijfde etappe is op papier de gemakkelijkste van de hele ronde. De enige noemenswaardige hindernis is de Coll de La Font (7,3 km aan 3,4%), maar die zit helemaal in het begin van de rit. Een ideale plek voor vroege vluchters om weg te rijden, meer niet. Daarna is er nog meer dan genoeg tijd om hen terug te halen, waardoor we hoogstwaarschijnlijk een sprint zullen zien in finishplaats Amposta.

Vrijdag 29 maart, Etappe 5: Paüls – Amposta (172 km)
Start: 12.10 uur
Finish: tussen 15.50 en 16.10 uur


In etappe zes is het opnieuw klimmen geblazen. De eerste vijftig kilometer zijn nog goed te doen en ook de daaropvolgende Coll de la Batallola (11,6 km aan 3,2%) is niet al te lastig. Maar daarna begint het spektakel, met de Coll de Pradell (15,1 km aan 6,7%). De laatste 5,5 kilometer van deze buitencategorieklim kennen een gemiddeld stijgingspercentage van bijna elf procent! Ontvlamt de koers hier al in een vroeg stadium?

Het is op de top nog wel ruim zestig kilometer naar de streep. Maar dat zijn geen gemakkelijke kilometers. De coureurs komen eerst de steile Collada de Sant Isidre (5 km aan 8,8%) tegen en daarna wacht nog de evenmin eenvoudige slotklim naar Queralt (5,9 aan 7,5%), waar Pogacar vorig jaar zijn derde van vier etappezeges boekte. Hier zullen hoe dan ook slachtoffers vallen.

Zaterdag 30 maart, Etappe 6: Berga – Queralt (159 km)
Start: 12.35 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.10 uur


De slotetappe vindt traditiegetrouw plaats in Barcelona, maar de rit is deels wel op de schop gegaan. Vorig jaar was de rit nog 136,2 kilometer lang, nu slechts 88 kilometer. Men heeft ‘door overmacht’ de rit moeten inkorten, aldus de organisatie in een persbericht. Daarnaast wordt de start met een uur vervroegd ‘om ernstige problemen te voorkomen en de mobiliteit en veiligheid te garanderen’.

Wat is er aan de hand? Op zondag 30 maart staan ook twee andere belangrijke evenementen gepland in Barcelona, die eveneens in goede banen geleid moeten worden. De voetbalwedstrijd tussen FC Barcelona en FC Girona is onlangs verplaatst naar deze datum en op dezelfde dag zijn er enkele shows in het Palau Sant Jordi.

Of de parcourswijzing ook iets zal veranderen aan het koersverloop, valt nog maar te bezien. Het is namelijk de relatief vlakke aanloop die flink is ingekort. De zes lokale ronden in Barcelona blijven gewoon intact. Hier is de beroemde Montjuïc (2,5 km aan 4,8%) de absolute scherprechter. Na de laatste bestijging is het nog zo’n vijf kilometer naar de streep. Wat we daar te zien krijgen? Moeilijk te zeggen. Een solozege, een sprint-à-deux of een sprint met een grotere groep – het kan allemaal. Het verleden heeft bewezen dat in deze slotrit veel verschillende scenario’s mogelijk zijn.

Zondag 31 maart, Etappe 7: Barcelona – Barcelona (88 km)
Start: 10.55 uur
Finish: tussen 12.50 en 13.00 uur


Favorieten

Noot: Op het moment van publiceren was er nog geen complete deelnemersveld voor de Ronde van Catalonië bekend. Als er op tijd een startlijst komt, zullen wij het favorietendeel en de sterverdeling van de voorbeschouwing later aanvullen en wijzigen.

We krijgen in de Ronde van Catalonië sowieso een andere winnaar dan vorig jaar. Tadej Pogacar heeft de rittenkoers inmiddels van zijn wensenlijstje afgevinkt en opteert dit voorjaar voor de kasseiklassiekers in Vlaanderen. De organisatie leek met Jonas Vingegaard wel die andere grote klassementsrenner van deze generatie aan de start te krijgen, maar de kopman van Visma | Lease a Bike heeft onlangs toch afgezegd. Hij is nog herstellende van zijn val in Parijs-Nice.

De nieuwe topfavoriet reed Tirreno-Adriatico in plaats van Parijs-Nice. We hebben het over Juan Ayuso, die deze winter weer een stap lijkt te hebben gezet. De nog altijd maar 22-jarige Spanjaard begon zijn seizoen pas in maart, maar won sindsdien al de Faun Drome Classic, Trofeo Laigueglia én Tirreno-Adriatico, inclusief de koninginnenrit. Ayuso reed in die bergetappe autoritair weg bij zijn concurrenten en verrijkte zijn palmares zo met een tweede WorldTour-ronde. Vorig jaar schreef hij immers al de (weliswaar onthoofde) Ronde van het Baskenland op zijn naam. Volgt nu nummer drie voor de renner van UAE Emirates XRG?

Ayuso slaat een dubbelslag in de koninginnenrit van de Tirreno – foto: Cor Vos

Dan moet hij wel afrekenen met twee oud-winnaars. Een daarvan is zijn eigen ploeggenoot Adam Yates, die de Ronde van Catalonië in 2021 naar zijn hand zette. De kans dat de 32-jarige Brit dat kunstje dit keer herhaalt, lijkt echter niet heel groot. In februari won hij nog de Tour of Oman, maar in Tirreno-Adriatico gaf hij geen al te beste indruk. Yates stelde zich daar dan ook in dienst van Ayuso. Later deed hij hetzelfde voor Isaac Del Toro in Milaan-Turijn, maar hier oogde hij al wel weer een stuk sterker. Hij zal echter wel snel een volgende stap moeten zetten, wil hij in Catalonië niet opnieuw in een knechtenrol belanden.

Primoz Roglic hoeft zich over zulke zaken geen zorgen te maken. De Sloveen, winnaar van de Ronde van Catalonië in 2023, is hoe dan ook de absolute kopman bij Red Bull-BORA-hansgrohe. Logisch, op basis van zijn erelijst. Roglic won in zijn carrière al zestien (!) WorldTour-rittenkoersen. Wat dat betreft, heeft Ayuso nog wat werk voor de boeg.

Maar hoe staat het met Roglic’ vorm? Bij zijn seizoensdebuut in de Volta ao Algarve kon hij nog geen potten breken. Hij werd slechts achtste. De nuchtere Roglic zal zich nadien nog geen zorgen hebben gemaakt richting de Giro, maar inmiddels zal hij wel wat progressie willen voelen. Met dat doel verbleef de 35-jarige routinier de voorbije weken op Tenerife voor een hoogtestage. Wellicht plukt hij daar gelijk de vruchten van.

Heeft Roglic een stap kunnen zetten? – foto: Cor Vos

Terwijl Roglic aan het trainen was op hoogte, maakte Felix Gall indruk in Parijs-Nice. Tenminste, in het laatste weekend van die ronde. De Oostenrijker stond na zes etappes al op grote achterstand, maar kwam nabij de Côte d’Azur weer bovendrijven. In de bergrit naar Auron was hij de beste vanuit de groep der favorieten en een dag later wist hij leider Matteo Jorgenson zelfs even te lossen in de slotrit. Zijn wisselvalligheid blijft echter een manco, net als zijn afdaalkwaliteiten (of beter: het gebrek daaraan). Gelukkig voor Gall finishen alle echt zware ritten in Catalonië bergop.

Aankomsten bergop, daar lust Mikel Landa ook wel pap van. De 35-jarige klimmer van Soudal Quick-Step is bovendien meer dan behoorlijk aan zijn seizoen begonnen. Op zijn eerste koersdag van 2025 werd hij – als debutant – meteen elfde in Strade Bianche. En exact een week later finishte hij als vierde in de koninginnenrit van Tirreno-Adriatico. Nu Landa die wedstrijden in de benen heeft, moet hij in de Ronde van Catalonië tot iets extra’s in staat zijn. Vorig jaar eindigde hij als tweede achter Tadej Pogacar.

Mikel Landa mikt dit jaar op

Landa’s landgenoot Enric Mas excelleert vooral in de grote rondes, maar presteert de laatste jaren ook steeds beter in de kortere rittenkoersen. Zo werd hij vorig jaar nog vijfde in de Ronde van Catalonië. Winnen is echter lastig voor de kopman van Movistar, die niet meer kon juichen sinds de Giro dell’Emilia 2022. Dit seizoen kwam hij überhaupt nog niet echt in de buurt van een overwinning.

Hoe anders is dat voor Egan Bernal. De 28-jarige renner van INEOS Grenadiers kroonde zich begin februari tot Colombiaans kampioen in de tijdrit én op de weg. Het was een veelbelovende start voor de voormalig Tourwinnaar, die na zijn zware trainingsongeluk in januari 2022 al zo lang op zoek is naar zijn beste niveau. Zou dat dit jaar dan eindelijk lukken? Vooralsnog weten we het antwoord niet, want Bernal kreeg in de Clásica Jaén wéér tegenslag. Hij brak bij een val zijn sleutelbeen. Nu maakt hij zijn rentree, maar het is afwachten of hij alweer in topvorm is.

Die topvorm lijkt er bij Simon Yates voorlopig nog niet te zijn. In Tirreno-Adriatico, zijn eerste wedstrijd voor Visma | Lease a Bike, eindigde de Brit teleurstellend als veertiende. Hij moest ‘er even inkomen’, zei de 32-jarige renner nadien op de ploegsite. “Wel had ik het gevoel dat ik iedere dag verbeterde. Dat is een goed teken in de richting van de komende periode. Over ruim een week staat de Ronde van Catalonië al op de planning. Daarin hoop ik mezelf te bewijzen en de ploeg van dienst te zijn.”

Ondanks de afwezigheid van Vingegaard, kan Visma | Lease a Bike in Catalonië meerdere kaarten spelen. Want naast Yates stelt de Nederlandse ploeg ook Sepp Kuss en Wilco Kelderman op. Die laatste verschijnt voor het eerst sinds 2021 aan de start van de zevendaagse. Destijds eindigde Kelderman als vijfde in het klassement, maar tegenwoordig wordt hij nog slechts zelden uitgespeeld als kopman. Krijgt hij nu – bij het ontbreken van Vingegaard en met de twijfels rond Yates – wel weer een kans?

Lennert Van Eetvelt zal zijn kans zeker mogen gaan. De 23-jarige Belg is de onbetwiste kopman bij Lotto. In de eerste wedstrijden van 2025 zagen we nog geen uitschieter van Van Eetvelt, maar hij was ook zeker niet slecht. Zijn ’tegenvallende’ elfde plaats in de UAE Tour was vooral te wijten aan het missen van de juiste waaier en een negende plaats in weer een loeizware Strade Bianche is gewoon een keurige uitslag. Al zal hij zelf ongetwijfeld hopen dat hij beter doet in Catalonië. En terecht. Hij heeft er de kwaliteiten voor.

Lennert Van Eetvelt moet het doen voor Lotto – foto: Cor Vos

Ook Ben O’Connor heeft de kwaliteiten om in deze ronde met de besten mee te gaan. Dat heeft hij in zijn zeer succesvolle 2024 meer dan bewezen. Voor zijn nieuwe ploeg Jayco AlUla vallen de resultaten van de 29-jarige Australiër voorlopig echter nog wat tegen. Natuurlijk, in de vierde etappe van Parijs-Nice verloor hij op een lullige manier veel tijd, maar in de ritten daarna wist hij zichzelf ook niet meer te herpakken. Het zal in Catalonië beter moeten.

We hebben de belangrijkste namen genoemd, maar ook de volgende klimmers en klassementsrenners verdienen nog een vermelding: Pavel Sivakov (UAE Emirates XRG), Valentin Paret-Peintre, Junior Lecerf (Soudal Quick-Step), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Johannes Staune-Mittet (Decathlon AG2R), Wout Poels, Lorenzo Fortunato (beiden XDS Astana), Iván Ramiro Sosa (Equipo Kern Pharma) en Nairo Quintana (Movistar).


Sprinters

De pure sprinters laten de Ronde van Catalonië links liggen. Niet gek, want alleen rit twee en vijf lijken een honderd procent massasprint. Voor deze etappes schrijven we in de eerste plaats Kaden Groves op. De 26-jarige Australiër van Alpecin-Deceuninck behaalde dit jaar zelf nog geen ereplaatsen, maar leverde in Kuurne-Brussel-Kuurne wel een indrukwekkende lead-out af voor Jasper Philipsen. In het verleden won hij bovendien al drie ritten in de Ronde van Catalonië. Oftewel: deze koers ligt hem.

Groves in de Omloop Het Nieuwsblad op de Muur – foto: Cor Vos

Groves zal het ditmaal op moeten tegen nemen tegen onder meer Marijn van den Berg, die vorig jaar nog een etappe op zijn naam schreef in deze rittenkoers. Ook in 2025 scoorde de Nederlander al: hij was op zijn eerste koersdag de snelste in Trofeo Ses Salines. Verder is het ook letten op Pavel Bittner (Picnic PostNL), Ethan Hayter (Soudal Quick-Step), Matevž Govekar (Bahrain Victorious), Stanisław Aniołkowski (Cofidis) en de 19-jarige Matthew Brennan (Visma | Lease a Bike), die zijn laatste drie wedstrijden wist te winnen.

Enkele van de genoemde sprinters zullen ook rit één hebben aangestipt, maar hier zullen ze wel te maken krijgen met bepaalde klassementsrenners en meerdere puncheurs. Tot die laatste groep rekenen we onder meer Axel Laurance (INEOS Grenadiers), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Anders Foldager (Jayco AlUla), Nils Eekhoff (Picnic PostNL) en – wie weet – Tibor Del Grosso (Alpecin-Deceuninck). Al zal Del Grosso’s kopman Groves ook niet direct terugschrikken voor de aankomst in Sant Feliu de Guíxols.

Marijn van den Berg juicht op Mallorca – foto: Cor Vos


Noot: Op het moment van publiceren was er nog geen complete deelnemersveld voor de Ronde van Catalonië bekend. Als er op tijd een startlijst komt, zullen wij het favorietendeel en de sterverdeling van de voorbeschouwing later aanvullen en wijzigen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Juan Ayuso
*** Primoz Roglic, Mikel Landa
** Felix Gall, Adam Yates, Enric Mas
* Lennert Van Eetvelt, Egan Bernal, Simon Yates, Ben O’Connor

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

De renners staat mogelijk een koude week te wachten in Catalonië. In Barcelona wordt steeds weinig neerslag verwacht, maar in de bergen is de kans op regen groot en kan zelfs wat natte sneeuw vallen, voorspelt Weeronline. De temperaturen blijven hier ook achter: op La Molina is de maximumtemperatuur woensdag bijvoorbeeld slechts 4 graden Celsius. Op zeeniveau zal het het kwik de meeste dagen wel stijgen tot 16 à 17 graden.


Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.
RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.