Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe 2019
foto: Cor Vos
zondag 17 maart 2019 om 06:00

Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe 2019

Nu de juiste vergunningen omtrent veiligheid zijn goedgekeurd, kan zondag definitief de Ronde van Drenthe verreden worden. De Nederlandse eendagskoers in het oosten van het land is voor het tweede jaar op rij 1.HC op de kalender van de UCI. Krijgen we een Nederlandse opvolger voor František Sisr, die vorig jaar verraste? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Ronde van Drenthe werd in 1960 opgericht door Albert Achterhes. De officiële naam van de koers droeg daarom ook jarenlang de naam van de oprichter. De koers wordt tegenwoordig georganiseerd door zijn dochter Femmy van Issum. Naast de Ronde van Drenthe voor elite mannen organiseert zij ook twee vrouwenwedstrijden: de Drentse Acht van Westerveld (de vrijdag ervoor) en de Ronde van Drenthe in de Women’s World Tour.

Een 20-jarige Karsten Kroon wint de Ronde van Drenthe – foto: Cor Vos

De Ronde van Drenthe was de eerste decennia een prestigieuze amateurklassieker. In 1972 kreeg het met Hennie Kuiper een grote naam op de erelijst. Naast Kuiper staan met Karsten Kroon (1996), Rudi Kemna (2002, 2003) en Erik Dekker (2004) enkele grote namen op het palmares van de Ronde van Drenthe.

In 2005 kreeg de koers van de UCI een 1.1-status, wat ervoor zorgde dat de erelijst een stuk internationaler werd. Van de zeven buitenlanders op de erelijst, boekten zes hun overwinning na 2005. Dat had er één meer kunnen zijn, ware het niet dat de Italiaan Maurizio Biondo zijn zege in 2009 moest inleveren na een positieve plas later dat jaar. De laatste Nederlandse winnaar was Jan-Willem van Schip. Hij voelde zich in 2017 eerst een ‘kansloze vlucht-Sjakie’, maar wist uiteindelijk in een sprint met twee Twan Castelijns te verslaan.

Laatste tien winnaars Ronde van Drenthe
2018: flag-cz František Sisr
2017: flag-nl Jan-Willem van Schip
2016: flag-nl Jesper Asselman
2015: flag-be Edward Theuns
2014: flag-be Kenny Dehaes
2013: flag-se Alexander Wetterhall
2012: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2011: flag-nl Kenny van Hummel
2010: flag-it Alberto Ongarato
2009: flag-nl Kenny van Hummel (na positieve test Maurizio Biondo)


Vorig jaar

In 2018 was het, net als de voorgaande jaren, geen massasprint in de Ronde van Drenthe. Een kopgroep van twaalf renners streed in de straten van Hoogeveen om de opvolging van Jan-Willem van Schip. Floris Gerts, toen nog Roompot-Nederlandse Loterij, probeerde in de finale nog solo aan te komen. Toen zijn poging mislukte werd er gesprint om de overwinning. Daarin liep de Ronde van Drenthe met een kleine sisser af toen František Sisr de koers op zijn naam schreef, voor de Belgen Dries De Bondt en Preben Van Hecke. De beste Nederlander was Wesley Kreder op plaats vijf.

Het podium van 2018 – foto: Cor Vos

1. flag-cz František Sisr (CCC Sprandi Polkowice) in 4u36m28s
2. flag-be Dries De Bondt (Véranda’s Willems-Crélan) z.t.
3. flag-be Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) z.t.
4. flag-au Zakkari Dempster (Israel Cycling Academy) z.t.
5. flag-nl Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert) z.t.


Parcours

De Ronde van Drenthe begon jarenlang in de Tamboer in Hoogeveen, maar dat is sinds vorig jaar veranderd. Het vertrek was afgelopen seizoen in Emmen en dit jaar doet de koers een dorp even ten zuiden van Hoogeveen aan: Zuidwolde. Nabij het gemeentehuis wordt om 12.10 uur het officiële startsein gegeven voor de heren renners. De koers bedraagt in totaal 217,6 kilometer.

Vier keer is de VAM-berg opgenomen in het parcours: na 22, 144, 155 én na 166 kilometer. Vooral die drie passages in het tweede deel van de koers zullen pijn doen aan de benen, omdat ook nog eens stenen gelegd zijn op de klim. Toch is het na de laatste keer VAM nog vijftig kilometer tot de finish.

Onderweg liggen echter wel diverse kasseienstroken, in Drenthe ook wel kinderkopjes genoemd. In totaal gaat het om 32,8 kilometer. In Wezup (2 km), Schoonoord (3,5 km), Odoorn (100 m), Emmen (300 m), Weerdinge (700 m), Valthe (3,7 km), Exloo (500 m + 3,8 km), Drouwen (1,4 km + 4,1 km) en Schoonloo (1,8 km) dokkeren de renners over de stenen. Dat is allemaal in de eerste 130 kilometer van de koers. In de laatste dertig kilometer wordt het peloton nog twee keer over kinderkopjes gestuurd: in de bossen nabij Echten ligt een strook van 5,6 kilometer. Dat is 25 kilometer voor de finish.

Op 12,3 kilometer van de meet volgt de laatste kasseienpassage. Deze is 2,8 kilometer lang. Vorig jaar werden de stroken in de bossen van Echten nog geschrapt uit het parcours, omdat ze er te slecht bij lagen. Begin dit jaar is een deel van de stenen hersteld om de koers er deze zondag wél over te sturen. Bij het afdraaien is het nog maar 9,5 kilometer, dus wellicht wordt hier wel een beslissende aanval geplaatst.

In de slotkilometer liggen nog drie haakse bochten: twee naar links en vervolgens de laatste naar rechts. De laatste rechte lijn op de Alteveerstraat in Hoogeveen is 400 meter lang.

Start: 12.00 uur
Finish: 17.05-17.20 uur


Favorieten

Voor het tweede jaar op rij doet Jumbo-Visma, de enige Nederlandse WorldTour-ploeg, niet mee aan de Ronde van Drenthe. Afgelopen seizoen was Lotto Soudal de enige ploeg van het hoogste niveau, dit jaar zijn dat met Trek-Segafredo en CCC twee ploegen uit de WorldTour. Veertien teams met een ProContinentale licentie staan aan de start. Het veld wordt compleet gemaakt door zes continentale ploegen uit Nederland.

Matteo Moschetti op Hatta Dam, rechts – foto: Cor Vos

Zoek niet naar František Sisr. De winnaar van vorig jaar rijdt momenteel voor Elkov-Author, een kleine Tsjechische ploeg die dit seizoen niet start in Drenthe. Zijn oude ploeg CCC verschijnt wel aan het vertrek, maar zonder uitgesproken favoriet. De oranjehemden zullen het mogelijk op de aanval gooien. Trek-Segafredo kan op meerdere scenario’s gokken, maar zal hopen op een sprint met een grote groep. In dat geval kan namelijk neoprof Matteo Moschetti uitgespeeld worden. De 22-jarige Italiaan werd in de UAE Tour nog tweede op de Hatta Dam.

De overige ploegen komen van een lager niveau en zijn van nature gewend om het van de aanval te moeten hebben. Toch zijn er enkele ProContinentale teams met sprinters aan het vertrek. Zo heeft Androni Giocattoli-Sidermec Matteo Pelucchi en Marco Benfatto in de gelederen. Pelucchi streed een tijdlang mee in de tweede lijn van de WorldTour, maar kreeg na 2018 geen nieuw contract bij BORA-hansgrohe. Hij begon zijn seizoen met vier top-5-klasseringen in La Tropicale Amissa Bongo, maar winnen lukte nog niet. Zijn landgenoot Benfatto heeft het goed gedaan in Venezuela, waar hij in januari de openingsrit van de Vuelta al Tachira won. Overleven deze rappe mannen de Drentse keien?

Marco Canola in de Volta Limburg Classic 2017 – foto: Cor Vos

Nippo-Vini Fantini-Faizanè heeft met Marco Canola en Juan José Lobato twee sprinters in huis. Allebei zijn het renners die meer kunnen dan alleen over vlakke wegen rijden en sprinten, getuige Canola’s zege in de Volta Limburg Classic in 2017 en Lobato’s overwinning vorig jaar in de Coppa Sabatini. Canola werd dit voorjaar al zestiende in Strade Bianche en vijftiende in de Trofeo Laigueglia, maar is hij ook opgewassen tegen de VAM-berg en de kinderkopjes in het bos van Echten?

Mihkel Räim won de Great War Remembrance Race 2018 – foto: Cor Vos

Israel Cycling Academy heeft al één seizoenszege op zak (Edwin Ávila in de Tour du Rwanda) en hoopt daar in Drenthe een nieuwe overwinning aan toe te voegen. De ploeg sprak openlijk uit om dit jaar vol voor de UCI-punten te gaan, om zo volgend jaar vooraan te staan als de beste ProContinentale ploegen een wildcard krijgen voor de grootste WorldTour-koersen. Met Mihkel Räim heeft het team een van de favorieten. De kampioen van Estland won vorig jaar een harde editie van de Great War Remembrance Race, dus hij kan het parcours in Drenthe zeker aan. Hij beschikt ook over een goede sprint, getuige een tweede en een vierde plek in sprints in de Tour Colombia 2.1. Israel Cycling Academy spreidt de kansen, dus moet er ook gelet worden op de snelle Fransman Rudy Barbier.

Kenny Dehaes in de Omloop Het Nieuwsblad – foto: Cor Vos

Wallonie Bruxelles heeft ook twee paarden om op te wedden. Kenny Dehaes is de kopman die moet scoren. Dat kan hij doen in de sprint of solo, zoals hij vorig seizoen liet zien in de GP de Denain. De sprinter Aksel Nõmmela is de andere troef. Bij Wanty-Gobert is Timothy Dupont de vooruitgeschoven pion. Vanuit de aanval kan gekeken worden naar de Nederlander Wesley Kreder, die vorig jaar vijfde werd. Andere interessante namen die het van hun snelheid moeten hebben, zijn Nicolai Brøchner (Riwal Readynez) en Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise).

Mikkel Bjerg moet het van zijn aanval hebben – foto: Marcel Koch

Kijkend naar het verwachte weer – zie onderaan deze voorbeschouwing – moet zeker rekening gehouden worden met een groep aanvallers die het haalt in Hoogeveen. Daarbij gaat het over de sterke hardrijders uit de noordelijke wielerlanden in Europa. Als een Lasse Norman Hansen zich boos maakt, kan hij het iedereen lastig maken. Bij Corendon-Circus, waar Mathieu van der Poel ontbreekt, kunnen Maarten van Trijp en Dries De Bondt ook die rol op zich nemen. Hagens Berman Axeon heeft met Mikkel Bjerg en Jacob Egholm twee outsiders.

Elmar Reinders strijdt in Le Samyn naar plek acht – foto: Cor Vos

Nederlandse kanshebbers vanuit de vlucht zijn naast Kreder ook Jetse Bol, die zijn Burgos-BH-ploeg aan de start heeft gekregen, en Pim Ligthart. Bij Direct Energie zal hij een vrije rol krijgen, omdat een echte sprinter ontbreekt. Ook Niki Terpstra is er niet bij. Roompot-Charles zal het ook op de aanval moeten gooien. Jesper Asselman is een oud-winnaar. Hij won in 2016 solo. Elmar Reinders zal als Emmenaar in zijn eigen regio willen scoren, nadat hij recent nog achtste werd in Le Samyn.

En dan zijn er nog de Nederlandse continentale teams die allemaal hopen op een goede uitslag en tv-tijd. Coen Vermeltfoort is dé man in vorm na zijn zeges in de Ster van Zwolle, de Ronde van Groningen en het NK strandrace. In de Dorpenomloop Rucphen was hij favoriet, maar werd de koers afgeblazen. De kopman van Alecto kan het op meerdere manieren afmaken. Elf jaar geleden wist Vermeltfoort zelfs nog te winnen in Drenthe. Herhaalt hij dat kunstje in 2019?

Coen Vermeltfoort was de beste in de Ster van Zwolle – foto: Cor Vos

BEAT Cycling Club heeft de smaak te pakken na de zege van Martijn Budding in de Tour of Rhodes. Met Luuc Bugter en Piotr Havik heeft de ploeg een sterk blok in koers. Metec-TKH kan rekenen op de snelle Arvid de Kleijn, maar mocht het niet op een sprint uitdraaien dan kan Rick Ottema zijn gang gaan. Bij Monkey Town-à Bloc is Wim Kleiman iemand die door de wind kan beuken. SEG Racing Academy heeft met Alberto Dainese en Jordi Meeus (tweede in Ronde van Groningen en tweede in Wanzeel Koerse) twee snelle mannen en met Marten Kooistra iemand die het van een tactisch sterke aanval moet hebben. Vlasman rekent tot slot op Yoeri Havik en Hartthijs de Vries.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Coen Vermeltfoort
*** Matteo MoschettiJordi Meeus
** Mikkel Bjerg, Elmar Reinders, Lasse Norman Hansen
* Kenny Dehaes, Timothy Dupont, Mihkel Räim, Marco Canola

Website organisatie
Deelnemerslijst (voorlopig)


Weer en TV

Het wordt fris en winderig in de omgeving van Hoogeveen op zondag, verwacht Buienradar. De temperatuur hangt rond de 8 à 9 graden Celsius onder een licht wolkendek. De ene keer komt de zon om de hoek kijken, de andere keer regent het. Wel is zeker dat het flink waait: met windkracht vier uit het westen is de gevoelstemperatuur dan ook slechts 3 à 4 graden. Weeronline verwacht dan weer veel regen en een westenwind van kracht 5.

De Ronde van Drenthe is zondag live te zien op regionale zender RTV Drenthe, die bij veel Nederlandse kijkers in het digitale tv-pakket zit. De live-beelden van de mannenkoers komen direct na de finish van de Women’s WorldTour-wedstrijd. Dat zal zijn omstreeks 15.00 uur.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.