Voorbeschouwing: Ronde van Limburg 2022
foto: Cor Vos
maandag 6 juni 2022 om 12:00

Voorbeschouwing: Ronde van Limburg 2022

Er wordt volop gekoerst in België. De Heistse Pijl en de Brussels Cycling Classic, maar ook de Ronde van Limburg staat op het menu. Een koers van Hasselt naar Tongeren met twee van de beste veldrijders ter wereld – u kan al raden wie – op de erelijst. Dit jaar wordt de Limburgse eendagskoers gekleurd door een heleboel interessante, maar vooral razendsnelle renners. Wie grijpt er de winst en volgt Tim Merlier op? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De Ronde van Limburg is een Belgische eendagskoers die zijn oorsprong heeft in Hasselt, een stad in de provincie Limburg. In 1908 werd daar voor het eerst de Ronde van Limburg gereden. De overwinning ging toen naar Alfons Lauwers, een Leuvenaar die eens tweede werd in Luik-Bastenaken-Luik en vierde in een etappe van de Tour de France. Lauwers is ook een van de vijf recordhouders van de Ronde van Limburg, maar daar komen we later op terug.

Op de erelijst van de Vlaamse koers staan hoofdzakelijk Belgen. Tussen 1908 en 2021, met hier en daar een onderbreking, won er maar acht keer geen Belg. De Belgische winnaars verdienen dus zeker aandacht. We vinden onder meer laureaten als Pol Deman, die de eerste editie won van de Ronde van Vlaanderen, Marcel Kint, Rik Van Steenbergen, Frans Verbeeck, Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert terug op de fraaie erelijst.

Archiefbeeld van Vanderaerden -foto: Cor Vos

Om in het lijstje van recordhouders te komen moet je op dit moment de Ronde van Limburg tweemaal winnen. Dat is iets wat – eerste winnaar – Alfons Lauwers, Ernest Sterckx, Jozef Abelshausen, Eric Vanderaerden en… Mathieu van der Poel reeds presteerden. Zijn naam is gevallen, we kunnen het haast niet niet over hem hebben. Het Nederlandse fenomeen Mathieu van der Poel won de Ronde van Limburg in zowel 2014 als 2018.

In het jaar 2014, in het jaar dat de eendagswedstrijd (voor de tweede keer) de overgang maakte van een UCI 1.2-koers naar een UCI 1.1-koers, was Van der Poel de snelste van een grote groep. In die sprint klopte hij onder anderen Paul Martens, Oliver Naesen en Jens Debusschere. Het was meteen ook de eerste profzege voor Van der Poel.

Mathieu van der Poel aan het werk in de Ronde van Limburg – foto: Cor Vos

Van der Poel die wint in de Ronde van Limburg, dat moet Wout van Aert inspiratie gegeven hebben. Drie jaar later trok de Belg namelijk naar Tongeren om de koers compleet naar zijn hand te zetten. Van Aert reed weg met een kleine groep favorieten met daarin Gianni Vermeersch, Benjamin Thomas en Dorian Godon. In de sprint werden Van Aerts concurrenten meedogenloos uit het wiel gesprint, wat resulteerde in een knappe overwinning van de Belgische publieksfavoriet.

Zoals eerder vermeld, won Van der Poel de Ronde van Limburg ook in 2018. Wederom reed hij naar de overwinning door de snelste te zijn van een grotere groep, maar deze keer klopte hij toch wel indrukwekkende namen. Echte sprinters als Nacer Bouhanni en Tim Merlier, destijds nog geen ploegmaat van MDVP, moesten zich gewonnen geven. De Ronde van Limburg is dus een van de weinige eendagskoersen die zowel Van der Poel als Van Aert op de erelijst hebben, dat kan tellen!

Nog een laatste leuk weetje: de Ronde van Limburg wordt georganiseerd door Flanders Classic, dat ook klassiekers als Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen in handen heeft.

Laatste tien winnaars Ronde van Limburg
2021: flag-be Tim Merlier
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ro Eduard-Michael Grosu
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Kenny Dehaes
2015: flag-be Bjorn Leukemans
2014: flag-nl Mathieu van der Poel
2013: flag-be Olivier Chevalier
2012: flag-be Kevin Claeys


Vorig jaar

Na ruim zestig kilometer koers ontstond de kopgroep van de dag pas: Brent Van Moer (Lotto Soudal), Cedric Beullens (Sport Vlaanderen-Baloise) en Sven Burger (BEAT Cycling). Zij kregen maximaal vier minuten voorsprong van het peloton, waar de controle in handen was van Alpecin-Fenix en Qhubeka ASSOS.

foto: Cor Vos

Van Moer en Frederik Backaert, die in de tegenaanval was gegaan, bleven het langst over aan kop. Zij kregen vanuit het peloton Daan Hoole, Tom Paquot en Alex Colman achter zich aan. Op de kasseistrook van Manshoven op 16 kilometer van de finish ontdeed Van Moer zich van Backaert. Hij hield daarna op de wegen richting Tongeren knap stand.

Drie kilometer voor de meet was het gat nog altijd 25 seconden in het voordeel van Van Moer. In de bochtige finale leek Van Moer stand te houden, tot hij op aanwijzen van een seingever die midden op de weg stond de verkeerde afslag nam, namelijk die voor de volgwagens, en het overgebleven peloton mocht sprinten voor de zege. Daarin was Tim Merlier de beste.

Uitslag Ronde van Limburg 2021
1. flag-be Tim Merlier (Alpecin-Fenix)
2. flag-gb Daniel McLay (Arkéa-Samsic) allen z.t.
3. flag-de John Degenkolb (Lotto Soudal)
4. flag-za Reinardt Janse van Rensburg (Qhubeka ASSOS)
5. flag-nl Bram Welten (Arkéa-Samsic)
Volledig wedstrijdverslag

foto: Cor Vos


Parcours

De Ronde van Limburg moest het vorig jaar op 24 mei nog doen zonder publiek, maar dit jaar zijn er weer toeschouwers welkom. De organisatie heeft een en ander aangepast aan het parcours. Een korte samenvatting: tussen Hasselt en Tongeren krijgen de renners achttien hellingen en twee kasseistroken voor de wielen.

Het peloton trekt na de start in het Limburgse Hasselt doorheen het Nationaal Park de Hoge Kempen. De eerste klim van de dag is de Duivelsberg (1,1 km aan 3,5%) in Maasmechelen na ongeveer 50 kilometer koers. Ook volgt een passage door de landstreek van Haspengouw, waar veel glooiende wegen op de renners wachten.

In de fruitstreek trekken de coureurs onder meer over de Keiberg (600 meter aan 4,7%, drie keer) en de Letenberg (500 meter aan 7%, twee keer). Kort na de Letenberg zijn de kasseien van de Maastrichterallee opgenomen in het parcours. Ook die doen de renners twee keer aan, maar na de tweede passage is het nog 97 kilometer tot de eindstreep. Heel veel invloed zullen die stroken dus niet hebben op het koersverloop.

Na een kleine 130 kilometer passeren de renners voor het eerst de finish aan de Eeuwfestwal in Tongeren. Daarna volgen drie lokale rondes van 24,5 kilometer met daarin telkens een viertal beklimmingen. In Borgloon zijn dat de Grootloonberg (900 meter aan 4%), de Kogelstraat (600 meter aan 3,8%) en de Colenberg (1,2 km aan 3,4%), gevolgd door de Kolmontberg (900 meter aan 4%) op een kleine vijf kilometer voor de finish.

Maandag 6 juni, Ronde van Limburg: Hasselt – Tongeren (202,6 km)
Start: 13.30 uur
Finish: tussen 18.15 en 18.40 uur


Favorieten

Op 6 juni zakken 8 UCI WorldTeams af naar de start in Hasselt, onder hen: Intermarché-Wanty-Gobert-Matériaux, Quick-Step Alpha Vinyl, UAE Team Emirates en Lotto Soudal. UCI ProTeam Alpecin-Fenix is ook dit jaar weer van de partij en hoopt zijn succes te verlengen na winst van Merlier in de vorige editie. De ploeg wordt vergezeld door zeven andere UCI ProTeams, waaronder Uno-X en Arkéa Samsic. Verder zullen de Limburgse wegen gekleurd worden door vier UCI Continental Teams en twee UCI Cyclo-cross Pro Teams. (De renners die in elke ploeg het beste van zichzelf zullen geven, worden binnenkort bekendgemaakt.)

Om de Ronde van Limburg aan je erelijst toe te voegen, heb je vooral snelle benen nodig. Rap zijn aan de meet is echter niet de enige vereiste, want op het parcours van de eendagskoers liggen, zoals eerder vermeld, ook een aantal heuvels. Een man die snel is en de nodige heuvels kan overleven, dan komen we al snel uit bij revelatie Arnaud De Lie. De jonge Belg van Lotto Soudal is bezig aan een sterk seizoen met meerdere overwinningen en sterke ereplaatsen. Afgelopen weekend sprintte de 20-jarige Waal nog met overmacht naar de winst in de Marcel Kint Classic.

De Lie is een van dé ontdekkingen van 2022 – foto: Cor Vos

De nummer drie van die Marcel Kint Classic was Gerben Thijssen. De Genkenaar greep in de Vierdaagse van Duinkerke zijn eerste overwinning van het seizoen, nadat hij meermaals in de dichte top-10 sprintte. Een vijfde plaats in Bredene Koksijde Classic, waar een sterk deelnemersveld aan de start stond, sprin(g)t in het oog. Thijssen, die uitkomt voor Intermarché-Wanty-Gobert, zei onlangs in een gesprek met WielerFlits dat hij uitkijkt naar de rest van het seizoen, waar onder meer het BK en de Ronde van Spanje staan aangestipt: “We blijven stap voor stap progressie maken. Met dank aan Intermarché-Wanty-Gobert en de goede flow waar we inzitten. Dat is het belangrijkste.”

Tim Merlier is een van de grote namen op de startlijst aanstaande maandag. De renner van Alpecin-Fenix, die de titelverdediger is van de Ronde van Limburg, komt voor het eerst weer in actie na zijn elleboogblessure. Zijn laatste koers, Parijs-Roubaix, dateert al van 17 april. Een lange tijd zonder competitie, het is de vraag wat dat zal doen met de conditie van de 29-jarige coureur. Maar als Merlier in vorm aan de start komt van de Vlaamse eendagskoers, is hij meteen een van de grote favorieten. De Belg toonde de afgelopen seizoenen dat hij beschikt over een indrukwekkend paar sprintersbenen, daarbovenop kan hij ook een lastige koers aan.

Merlier bij zijn zege vorig jaar in Tongeren – foto: Cor Vos

De lijst met Belgische snelle mannen is nog niet op, want ook Thibau Nys (Baloise-Trek Lions), Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise), Milan Menten (Bingoal Pauwels Sauces WB), Amaury Capiot (Arkéa-Samsic) en Lawrence Naesen (AG2R Citroën) staan aan de start van de Ronde van Limburg. Deze renners hebben zich de afgelopen weken, allemaal op hun eigen manier en in andere koersen, in de kijker gereden. De slimme en sterke koers in de Antwerp Port Epic en de eerste profzege van Nys waren misschien de prestaties die het meeste in het oog sprongen. De jonge Nys toonde aan het grote publiek dat hij flink wat vooruitgang heeft geboekt deze winter.

Een renner die uit de Giro komt, is Fernando Gaviria. De Colombiaan van UAE Emirates was er met twee tweede plaatsen, een derde en een vierde plaats meerdere keren niet ver naast in de Ronde van Italië, maar winnen lukte hem niet. Dat Gaviria sprints in etappekoersen kan winnen, weten we allemaal, maar winnen in eendagskoersen is toch een pak lastiger voor de 27-jarige renner. In de laatste vijf seizoenen won hij slechts twee eendagskoersen. Misschien is dat de reden waarom zijn ploeg, UAE Emirates, een tweede kopman aan de start brengt in Limburg. Pascal Ackermann, die in maart enigszins verrassend Bredene Koksijde Classic won, zal namelijk ook van start gaan in Hasselt.

Kan Fernando Gaviria wel juichen in Limburg? – foto: Cor Vos

Ackermann is niet de enige Duitser die kans maakt op de overwinning in Vlaanderen, want ook Max Walscheid zal aan de start verschijnen. De grote renner van Cofidis reed een aantal sterke koersen in maart, met een overwinning in de Grand Prix de Denain als kers op de taart. Walscheid won die Franse race na een zware dag, maar kan ook in pure massasprints zijn ding doen. Zo greep hij een kleine week later nog net naast het podium in de Minerva Classic Brugge-De Panne, waar Merlier won. Walscheid bleef in die sprint onder meer De Lie, Olav Kooij en Arnaud Démare voor. Niet slecht!

Danny van Poppel is ook een renner die wel eens zou kunnen verbazen in de Ronde van Limburg. De Nederlander fietste dit seizoen al een aantal keer naar een mooie ereplaats, maar bleef toch een beetje onder de radar. Drie keer top-5 in de Saudi Tour, een tweede plaats in de Scheldeprijs na een knappe koers, vier keer top-10 in de Ronde van Turkije, vijfde in Eschborn-Frankfurt en tweede in Rund um Köln; dat vat het seizoen van de renner van BORA-hansgrohe goed samen. Een constant en sterk seizoen, daar bestaat geen twijfel over. Maar wanneer komt die eerste hoofdprijs?

Walscheid met zijn indrukwekkend karuur in Grand Prix de Denain – foto: Cor Vos

Ten slotte is er nog Mark Cavendish. De Brit van Quick-Step-Alpha Vinyl is een aantal dagen voor de start van de Ronde van Limburg aan de startlijst toegevoegd, en is dus meteen een van de grote kanshebbers voor de zege. De ex-wereldkampioen rijdt zijn eerste wedstrijd sinds de Giro d’Italia, waar hij meteen raak wist te schieten in de derde etappe. De 37-jarige Cavendish sprintte vervolgens naar een aantal ereplaatsen, maar winnen lukte hem niet meer. Met Michael Mørkøv krijgt Cav zijn vaste lead-out ter beschikking in Tongeren.

Outsiders voor de zege zijn Daniel McLay (Arkéa Samsic), Ethan Vernon (Quick-Step-Alpha Vinyl), Rudy Barbier (Israel-Premier Tech), Marc Sarreau (AG2R Citroën), Sep Vanmarcke, Tom Van Asbroeck, Rudy Barbier (allen Israel-Premier Tech), Pierre Barbier (B&B Hotels-KTM), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert), Philippe Gilbert (Lotto Soudal) en Ide Schelling (BORA-hansgrohe).

Update 6 juni 10:00
Op het laatste moment hebben Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Sam Bennett (BORA-hansgrohe) en Simone Consonni (Cofidis) zich nog aangemeld voor de Ronde van Limburg. De drie snelle mannen behoren daardoor natuurlijk ook tot de kanshebbers voor de zege vandaag in Tongeren. 


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Fernando Gaviria, Mark Cavendish
** Tim Merlier, Pascal Ackermann, Gerben Thijssen
* Max Walscheid, Thibau Nys, Danny van Poppel, Milan Menten

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Echt heel aangenaam weer wordt het niet maandag in de Ronde van Limburg. De temperaturen zullen tussen de 15 en de 20 graden Celsius liggen, zo vertelt Meteovista ons. Regen zullen de renners in principe niet mee te maken krijgen in Limburg. Er is echter wel een stevige wind van 4 Beaufort uit het zuidwesten voorspeld, wat dus zeker een bepalende factor kan zijn.

De Ronde van Limburg is live te volgen op Sporza. Vanaf 16.45 uur is de wedstrijd live te zien op Eén, door het nieuws van 18.00 uur zal u moeten overschakelen naar Canvas om het slot van de wedstrijd te volgen. De koers is daarnaast ook te volgen via de Eurosport Player.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.