Voorbeschouwing: Ronde van Limburg 2024 – Generale repetitie voor het EK
foto: Cor Vos
maandag 20 mei 2024 om 07:00

Voorbeschouwing: Ronde van Limburg 2024 – Generale repetitie voor het EK

De Ronde van Limburg heeft dit jaar een nieuw jasje gekregen. De finale van de Vlaamse eendagskoers gaat namelijk over de hindernissen die in september ook in het EK wielrennen in Limburg liggen. Zorgt dat voor een ander koersverloop en komen de klassieke renners naar voren? WielerFlits blikt vooruit.

Laatste tien winnaars flag-be Ronde van Limburg
2023: flag-be Gerben Thijssen
2022: flag-be Arnaud De Lie
2021: flag-be Tim Merlier
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ro Eduard-Michael Grosu
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Kenny Dehaes
2015: flag-be Bjorn Leukemans
2014: flag-nl Mathieu van der Poel


Laatste editie

Ewan en Merlier buigen het hoofd – foto: Cor Vos

Uitslag Ronde van Limburg 2023
1. flag-be Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty)
2. flag-au Caleb Ewan (Lotto Dstny) in z.t.
3. flag-po Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health) in z.t.
4. flag-be Tim Merlier (Soudal Quick-Step) in z.t.
5. flag-no Erlend Blikra (Uno-X) in z.t.


Parcours

De start van de Ronde van Limburg ligt ook dit jaar in Hasselt. De Belgische eendagskoers is dit jaar wat korter dan vorig jaar. De kaap van 200 kilometer wordt niet meer overschreden, de renners moeten dit jaar ‘maar’ 195 kilometer afwerken. De finish ligt naar goede gewoonte in het centrum van Tongeren.

Er zijn een aantal dingen aangepast aan het parcours van dit jaar. Aangezien het EK wielrennen in september in deze streek verreden wordt, heeft de organisatie een aantal van de klimmetjes die in het EK liggen nu ook in het parcours van de Ronde van Limburg. Een soort van generale repetitie dus.

De eerste klim van de dag is de Glinberg (1km aan 4,7%). Deze klim volgt nadat de renners een kleine 25 kilometer koerst hebben. Vervolgens trekken de renners richting de Keiberg (600 meter aan 4,7%, twee keer) en de Maastrichterallee (700 meter aan 4,2%).

Na de tweede passage van de Keiberg komen de renners voor de eerste keer aan de streep in Tongeren voorbij. Dan beginnen ze aan de lokale ronde, die vernieuwd is. Hier liggen de hindernissen die in september ook in het EK liggen. Het gaat om de kasseien van Manshoven (1km aan 2,4%) en Op de Kriezel (1,7km aan 3%) en de klimmetjes Kolmontberg (1,5km aan 3,1%) en Zammelenberg (800 meter aan 4,3%).

De lokale ronde moet drie keer worden afgewerkt, waarna er nog een kleine extra lus wordt ingelegd na de laatste keer. Dan trekt het peloton nog een keer naar de Kolmontberg en de Zammelenberg. De finish van die laatste ligt op een kleine zes kilometer van de streep. De laatste kilometer is ook niet makkelijk. De weg loopt namelijk flink omhoog en in de laatste honderden meters liggen ook nog wat bochten.

Maandag 20 mei: Hasselt – Tongeren (195,6 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.20 uur


Favorieten

De vorige jaren werd er steeds gesprint in Tongeren, maar dat is dit jaar minder zeker. De opeenvolging aan klimmetjes en kasseistroken in de finale speelt in het voordeel van de klassieke renners of sterke sprinters. Lang moeten we dan niet zoeken op de startlijst om een favoriet aan te duiden. Arnaud De Lie staat namelijk maandag aan de start van de Ronde van Limburg.

De Lie kan weer lachen na een lastig voorjaar – foto: Cor Vos

De Lie is de laatste weken zeer goed op dreef. Sinds zijn rentree in het peloton won hij drie keer. Een keer won hij niet, maar werd hij wel derde. De Belgische renner van Lotto Dstny komt dus weer in de buurt van zijn topvorm. In Limburg krijgt hij een parcours voorgeschoteld dat hem moet liggen. De Lie kan meer dan alleen sprinten en durft ook zelf te koersen, dat hebben we inmiddels al vaak gezien. Met onder meer Brent Van Moer en Pascal Eenkhoorn heeft hij ook een sterke renners om zich heen.

Intermarché-Wanty moet de grootste tegenstand bieden. Zij hebben met Biniam Girmay en Gerben Thijssen twee ijzers in het vuur. Girmay begon in mei goed aan de Giro, maar moest al snel uitstappen door een val. Het is dus even afwachten hoe het met zijn vorm gesteld is, maar het parcours is alvast op zijn maat. Uittredend winnaar Thijssen zal in een afwachtende rol kruipen en mikken op de sprint.

Overleeft Thijssen de zware finale? – foto: Cor Vos

Een groot deel van het deelnemersveld van de Ronde van Limburg bestaat uit sprinters. Denk maar aan Dylan Groenewegenbijvoorbeeld. Het Nederlandse speerpunt van Jayco-AlUla zal net zoals Thijssen zelf niet aanvallen. Zijn team zal alles op alles zetten om in Tongeren te kunnen sprinten. Andere snelle mannen die hopen op een sprint zijn Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex) en Jensen Plowright (Alpecin-Deceuninck). 

Er zijn ook veel sterke sprinters die afzakken naar Limburg. Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) en Giacomo Nizzolo (Q36.5), twee anciens, zijn daar goede voorbeelden van. Zij zullen ook durven meerschuiven met demarrages, maar kunnen ook rekenen op hun sterk eindschot. Dries Van Gestel, die uitkomt voor TotalEnergies, kan dat ook. Hij is gevaarlijk snel na een zware wedstrijd. 

Loockx is een van de sterkhouders bij TDT-Unibet – foto: Tour de Tietema

Tot slot verwachten we ook iets van de mannen van Visma | Lease a Bike en van Lander Loockx. Laatstgenoemde is bezig aan een zeer sterk seizoen op de weg en heeft zich al een aantal keer getoond. In de Ronde van Hongarije sprintte de renner van TDT-Unibet bijvoorbeeld naar een vierde plaats na onder meer Thibau Nys en Marc Hirschi. Bij Visma | Lease a Bike is er niet meteen een uitgesproken kopman, maar zij hebben een aantal vrijbuiters die het kunnen proberen. Wij verwachten iets van de jonge Darren van Bekkum en Loe van Belle, maar ook Milan Vader zal zich kunnen tonen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Gerben Thijssen, Biniam Girmay
** Alexander Kristoff, Dries Van Gestel, Dylan Groenewegen
* Giacomo Nizzolo, Lander Loockx, Timothy Dupont, Loe van Belle

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De renners zullen maandag een regenjasje moeten klaarleggen. Weeronline verwacht namelijk dat het in de namiddag flink zal regenen. De temperaturen zullen wel richting de 20 graden Celsius gaan, waardoor het niet koud zal aanvoelen. De wind zal in principe ook geen rol spelen.

De Ronde van Limburg wordt maandag uitgezonden door de VRT, op VRT1. Verder is de koers ook te bekijken via de kanalen van Eurosport. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.