Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije 2014
zondag 5 oktober 2014 om 09:00

Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije 2014

Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije 2014

foto: Sirotti

Een mooi onderdeel van de wielersport zijn de illustere benamingen die bij tijd en wijle aan renners en koersen gegeven worden. Zo kijken wij zondag de Ronde van Lombardije, in het Italiaans de Giro di Lombardia, maar eigenlijk is het volgens de Italianen gewoon Il Lombardia. Want er is er natuurlijk maar één. Nog mooier wordt het wanneer we spreken over de ‘Klassieker van de Vallende Bladeren’. Zo’n koers wil iedere renner toch winnen? WielerFlits wendt haar blik naar de kap van de laars.

Historie
Fausto Coppi fietste graag door de vallende bladeren. Viermaal op rij won hij in de jaren ’40 deze klassieker in eigen land, en daarna ook nog eens in 1954. Goed voor een totaal aantal overwinningen dat niemand hem nog na deed. Natuurlijk, grote namen probeerden het. Zoals Rik van Looy (1959), Roger de Vlaeminck (1974 en 1976), Eddy Merckx (1971 en 1972), Bernard Hinault (1979 en 1984), Sean Kelly (1983, 1985 en 1991) en Tony Rominger (1988 en 1989).

Bartali

Coppi deed het bovendien beter dan die andere vermaarde Italiaanse veelvraat: Gino Bartali. ‘Il Pio’ had zijn drie overwinningen al geboekt voordat Coppi in 1946 aan zijn zegereeks begon, om precies te zijn in 1936, 1939 en 1940. In meer recente jaren hebben hun landgenoten Michele Bartoli, Paolo Bettini en Damiano Cunego alleen eens de dubbel gepakt (laatstgenoemde won in totaal driemaal), maar niemand kwam nog langs Coppi.

Ook de Nederlanders niet. Toch mochten we driemaal de handen in de lucht steken, in 1962, 1963 en 1981 om precies te zijn. Jo de Roo, die ondanks zijn imposante palmares (hij won ook de Ronde van Vlaanderen en twee keer de Omloop van het Volk) altijd in de schaduw heeft gestaan van renners als Joop Zoetemelk en Jan Janssen, was beide keren de man van dienst in de jaren zestig. Hennie Kuiper is de laatste Nederlandse winnaar. In 1981 toonde hij zich de beste van het pak.

Ook de laatste twee edities werden door dezelfde renner gewonnen, iets dat opvallend vaak voorkomt in Il Lombardia. Joaquim Rodriguez pakte de dubbel door met een ontsnapping rivaal Alejandro Valverde en Rafal Majka achter zich te laten.

Parcours
Ten opzichte van de voorgaande jaren heeft het parcours een aanzienlijke wijziging ondergaan. De berg met die prachtige naam, Madonna del Ghisallo, is een stuk naar voren geschoven in het parcours en nu de eerste hindernis die de renners tegenkomen. Daarna is het nog bijna honderd kilometer rijden tot de volgende serieuze test, de Colle Gallo.

Lombardia

Met een lengte van meer dan zeven kilometer aan gemiddeld 6% (maximaal 10%) doet deze klim niet veel onder voor de ‘Madonna’. Het zwaarste moet dan echter nog komen: na de afdaling wordt de klim naar de Passo di Ganda aangevat, die 9,2 kilometer lang is en gemiddeld 7,3% stijgt. Niet ver voor de top wordt bovendien een maximum van 15% bereikt.

Na de afdaling van deze pas is het nog niet gedaan. Al snel doemt met de Bracca een klein puistje op, waarna de Berbeno met een maximale stijging van 10% (5,5 km aan 5,3% gemiddeld) voor serieuzere problemen kan zorgen. En dan ligt er enkele kilometers voor de finish in Bergamo ook nog eens een puist van bijna 8% over meer dan een kilometer, waarvan de laatste helft uit kasseien bestaat.

Favorieten
Al met al lijkt het karakter van de wedstrijd met het nieuw uitgetekende parcours weinig veranderd te zijn, en dus zullen we de favorieten weer onder dezelfde namen mogen zoeken. Na het laatste klimmetje is het een stukje korter naar de finish, maar wellicht dat de (eventueel gladde) kasseien even daarvoor al voor de beslissing hebben gezorgd. Bovendien vormde Milaan-Turijn van woensdag een goede graadmeter voor de fitheid van de favorieten.

Joaquim Rodriguez zullen we ongetwijfeld zondag weer zien excelleren. De Catalaan brengt zijn vaste kompanen Dani Moreno en Giampaolo Caruso mee, mannen die ook op eigen kracht een koers als deze kunnen winnen. Dat zagen we Caruso woensdag in Turijn dan ook doen. Grote rivaal Alberto Contador heeft oud-winnaar Oliver Zaugg en Michael Rogers aan zijn zijde.

Alejandro Valverde

Die derde sterke Spanjaard, Alejandro Valverde, behaalde vorige week zijn zesde(!) medaille bij de wereldkampioenschappen op de weg. De teneur zal echter zijn: weer geen wereldkampioen, iets wat El Imbatido nog zo graag eens wil worden. Ondanks het feit dat hij opnieuw een jaar moet wachten om die droom te verwezenlijken, liet Valverde wel weer zien over een fantastische vorm te beschikken. Net zoals het gehele jaar al het geval is. Het leverde hem al twee klassiekerzeges op en de eerste plaats in de WorldTour-ranking. Na Il Lombardia volgt er nog de Ronde van Peking op die kalender, maar hier kan Valverde al een goede stap zetten.

Bij Omega Pharma-Quick Step gaat de aandacht naast Rigoberto Uran en de nummer zeven van de afgelopen editie, Pieter Serry, vooral uit naar kersvers wereldkampioen Michal Kwiatkowski. Hij zal in de persoon van Rui Costa (Lampre-Merida) concurrentie krijgen van de ex-wereldkampioen. Lotto Belisol brengt Tony Gallopin mee als kopman.

Samuel Sanchez

Michael Albasini leidt de dans bij Orica-GreenEDGE, ondersteund door de broertjes Yates. Fränk Schleck is de man van dienst bij Trek. In tegenstelling tot de Luxemburger waren Samuel Sánchez en Phillipe Gilbert (BMC Racing) er woensdag niet bij in Milaan, maar zij moeten zeker niet uitgevlakt worden. Sánchez (foto) reed al viermaal podium in deze koers. Die andere Sánchez, Luis León, komt aan de start in het groen van Caja Rural.

Bij AG2R La Mondiale doen de Fransen Romain Bardet en Jean-Christophe Peraud mee, maar vooral Rinaldo Nocentini (foto onder) was al erg sterk in Milaan-Turijn. Italiaanse outsiders vinden we ook in de personen van Giovanni Visconti (Movistar), Franco Pellizotti (Androni Giocattoli), het Bardiani-duo Enrico Battaglin en Edoardo Zardini, Davide Formolo (Cannondale) en Mauro Finetto en Simone Ponzi (Neri Sottoli).

Giampaolo Caruso Nocentini Dani Moreno

Veel klimmers zijn nog onbenoemd gebleven. Wat te verwachten van Fabio Aru (Astana), Thibaut Pinot (FDJ.fr) en Daniel Martin (Garmin-Sharp)? Belkin brengt onder meer Bauke Mollema aan de start, die WielerFlits vertelde een andere voorbereiding te hebben gehad richting het WK en deze koers. Bij Giant-Shimano staan naast Tom Dumoulin ook Simon Geschke en Warren Barguil op de lijst. Wie van de drie uiteindelijk voorin de koers te vinden zal zijn, is nog de vraag.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Michal Kwiatkowski
** Tony Gallopin, Rui Costa, Philippe Gilbert
* Fabio Aru, Samuel Sánchez, Giampaolo Caruso, Alberto Contador

Deelnemerslijst

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.