Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije 2017
vrijdag 6 oktober 2017 om 20:00

Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije 2017

La classica delle foglie morte. Misschien wel de mooiste bijnaam van alle koersen op de kalender. Waar La Primavera in maart symbool staat voor een nieuw begin, markeert de Ronde van Lombardije de komst van het onvermijdelijke einde. Voordat het zover is, halen de toprenners zaterdag nog één keer alles uit de kast voor deze zware heuvelklassieker door Noord-Italië.

Historie
De geboorte van wat later zou uitgroeien tot het laatste monument van het wielerjaar vond plaats in 1905. De eerste editie werd gewonnen door Giovanni Gerbi, een renner uit Piemonte die van zijn tifosie de bijnaam “il diavolo rosso” (de rode duivel) zou krijgen. Het was de eerste van in totaal 68 Italiaanse zeges. Grote namen uit de Italiaanse wielersport als Costante Girardengo, Alfredo Binda, Gino Bartali en Fausto Coppi zouden volgen. Coppi is met vijf overwinningen zelfs recordhouder.

Het zou tot 1962 duren voordat een Nederlander zich op de erelijst vestigde. De Zeeuw Jo de Roo wist ondanks materiaalpech tijdens een chaotische beklimming van de Muro de Sormano te zegevieren in wat bekend zou worden als de zwaarste na-oorlogse editie. Het jaar erop wist hij opnieuw te winnen, ditmaal als snelste renner in een groepsprint.

Gerben Karstens won in 1969, maar zou na een positieve plas uit de uitslag geschrapt worden. De laatste Nederlandse zege dateert alweer van 1981. Hennie Kuiper (eerder dat jaar al succesvol in de Ronde van Vlaanderen) reed op de San Fermo weg van Gianbattista Baronchelli en soleerde vervolgens in het shirt van DAF Trucks naar de overwinning. In de persoon van Michael Boogerd was er rond de eeuwwisseling een Nederlander die de finales kleurde. Hij zag zijn aanvalslust beloond met zes keer een plek bij de beste tien, waarvan drie keer op het podium. In 1998 is hij tweede, in 2001 derde en in 2004 wederom tweede.

Chaves won in 2016 – Foto: Sirotti

Vorig jaar was het Esteban Chaves die als eerste Colombiaan zijn naam op de erelijst bijschreef. Chaves was de snelste sprinter in een kopgroep van drie en verwees de Italiaan Diego Rosa en de Colombiaan Rigoberto Uran naar de overige podiumplaatsen. Robert Gesink was op een zevende plaats de beste Nederlander.

Laatste tien winnaars
2007: flag-it Damiano Cunego
2008: flag-it Damiano Cunego
2009: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-be Philippe Gilbert
2011: flag-ch Oliver Zaugg
2012: flag-es Joaquim Rodríguez
2013: flag-es Joaquim Rodríguez
2014: flag-ie Daniel Martin
2015: flag-it Vincenzo Nibali
2016: flag-co Esteban Chaves

Parcours
Aanstaande zaterdag klinkt rond half elf in Bergamo het startschot van een 247 kilometer lange tocht met 4.000 hoogtemeters. In vergelijking met vorig jaar zijn de start- en aankomstplaats omgewisseld. De wedstrijd volgt dezelfde route als in 2015.

De openingsfase ten zuiden van de startplaats gaat over een relatief vlak parcours. De Colle Gallo (7,4 km á 6% gemiddeld) is na ongeveer 56 kilometer de eerste hindernis. Van hieruit gaat het in westelijke richting en wordt er koers gezet richting het Comomeer. Onderweg vormt de Colle Brianza het volgende obstakel. 

De finale begint bij de Madonna della Ghisallo. Hier is de koers al vaak ontploft. Het kerkje bovenop de top geniet bekendheid als bedevaartsoord voor wielertoeristen en de 8,5 kilometer lange klim ernaartoe is pittig te noemen. Het eerste gedeelte is steil. Hierna vlakt het even af, maar het slot is met een maximaal stijgingspercentage van 14% opnieuw erg lastig. Na een korte afdaling wacht met de Muro di Sormano de volgende hindernis. Deze smalle, steile beklimming keerde in 2013 na een afwezigheid van bijna vijftig jaar terug in het parcours. In het laatste gedeelte van deze klim loopt het stijgingspercentage op tot een duizelingwekkende 27%.

In de finale over de smalle wegen van de dorpjes rond het Comomeer, wachten er nog twee hindernissen waar het verschil gemaakt kan worden. De beklimming van de Civiglio is met 4,2 kilometer niet bijzonder lang, maar ook deze helling kent een stuk waar het oploopt tot 14%. In de afdaling van deze beklimming sloeg Nibali twee jaar geleden zijn beslissende slag.

De San Fermo della Battaglia (2,7 km á 7,2%) vormt de laatste beklimming van de dag. Vanaf de top is het nog 5,4 kilometer tot de aankomst aan de Lungo Lario Trento e Trieste in Como.

Favorieten
Tussen Bergamo en Como krijgen de renners zaterdag een laatste kans om dit jaar nog een monument aan hun palmares toe te voegen. Het deelnemersveld bestaat uit 18 WorldTour-teams en zeven ploegen die een wildcard kregen. Wanneer we de deelnemerslijst overlopen, is de grote vraag welke rol de vermoeidheid onder de renners zo laat in het seizoen zal gaan spelen. Daarnaast ontbreken er enkele toppers. De wedstrijd moet het doen zonder enkele renners die noodgedwongen hun seizoen vroegtijdig moesten beëindigen. Naast Alejandro Valverde en Robert Gesink ontbreekt dit jaar bijvoorbeeld ook Esteban Chaves. De Colombiaan kwam twaalf maanden geleden nog als eerste over de finish, maar een schouderbreuk in de Giro dell’Emilia gooide roet in het eten.

Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali – Foto: Tim De Waele

Zaterdag zullen vele ogen zullen gericht zijn op Vincenzo Nibali. De winnaar van 2015 ontbrak vorig jaar vanwege de nasleep van een sleutelbeenbreuk, maar keert dit seizoen terug als topfavoriet. De Siciliaan maakte de voorbije wedstrijden in eigen land indruk en geldt dit jaar dan ook als de te kloppen man. Nibali won tijdens zijn eerste jaar in de kleuren van Bahrain Merida een rit in de Giro en de Vuelta en wil daar nog een zege in een monument aan toevoegen. De rood-blauwe formatie beschikt met Giovanni Visconti (zaterdag nog winnaar van de Giro dell’Emilia) over een ideale bliksemafleider.

Rigoberto Uran is een van de renners die zijn best gaat doen om hem van een nieuwe zege af te helpen. De Colombiaan was twaalf maanden geleden de minste sprinter van de drie vooruitgebleven vluchters, wat hem desalniettemin een podiumplek opleverde. Zijn zege in Milaan-Turijn zal in ieder geval zijn zelfvertrouwen goed hebben gedaan. Zijn ploeg Cannondale-Drapac beschikt met Davide Villella (vorig jaar vijfde) en Alberto Bettiol over meerdere renners die hier een rol van betekenis kunnen spelen.

Thibaut Pinot – Foto: Sirotti

Thibaut Pinot mag eveneens tot de kanshebbers gerekend worden. De Fransman werd bij zijn laatste deelname in 2015 derde. Een tweede plaats in de Tre Valli Varesine toont aan dat het met zijn vorm zo laat in het seizoen wel goed zit.

Sky beschikt over meerdere renners die het wedstrijdverloop kunnen kleuren. Michał Kwiatkowski zou dit parcours aan moeten kunnen, al wist hij hier nooit echt potten te breken. Daarnaast is het gissen naar zijn vorm. In de Tre Valli Varesine gaf hij immers voortijdig op. Gianni Moscon was daar op een zevende plek de beste Sky-renner. De ploeg beschikt ook over Mikel Landa, die voor het eerst sinds de Ronde van Burgos weer in actie komt. Diego Rosa is voor deze wedstrijd een gevaarlijke outsider. Een vijfde plek in 2015 en een tweede plaats vorig jaar tonen aan dat hij het loodzware parcours aankan.

Daniel Martin – Foto: Sirotti

Quick-Step Floors komt met zwaar geschut aan het vertrek. De selectie van de Belgische formatie herbergt maar liefst twee oud-winnaars. Philippe Gilbert won de najaarsklassieker in zijn Lotto-tijd twee maal (2009 en 2010). Daniel Martin zegevierde hier drie jaar geleden en behoort dit jaar opnieuw tot de kanshebbers. Bezorgt hij zijn werkgever een mooi afscheidscadeau? Naast deze twee tenoren beschikt de ploeg ook nog over Julian Alaphilippe, van wie verwacht mag worden dat hij op parcours eveneens met de besten mee kan strijden. Hij liet in Milaan-Turijn alvast een goede indruk achter.

Ook Astana beschikt over meerdere renners die in de diepe finale mee moeten kunnen spelen, zoals en Jakob Fuglsang en Fabio Aru. De Sardijn zal in eigen land ongetwijfeld zijn negende en elfde plek van de afgelopen twee deelnames willen verbeteren. Bij AG2R La Mondiale ontbreekt smaakmaker Romain Bardet, maar de Franse formatie heeft enkele outsiders achter de hand. Alexandre Geniez zegevierde dinsdag in Tre Valli Varesine. Klimmer Domenico Pozzovivo zou hier ook een goed resultaat kunnen rijden, al reed hij in elf deelnames slechts één keer bij de beste tien. Alexis Vuillermoz zou hier kunnen verrassen.

Lotto Soudal vertrouwt op Tim Wellens. Hij werd hier drie jaar geleden al eens vierde. Ook Tony Gallopin vindt hier een parcours waar er voor hem kansen liggen. Twee jaar geleden werd hij nog zevende. Landgenoot Warren Barguil is gedeeld kopman bij Sunweb. BMC rekent op de Ier Nicolas Roche, die vertrouwen opdeed met een vierde plek in de Giro dell’Emilia. Orica-Scott hoopt bij afwezigheid van Chaves onder meer op Adam Yates en Jack Haig. Bora-Hansgrohe beschikt over onder meer Rafal Majka terwijl Movistar vertrouwt op Nairo Quintana. Diego Ulissi liet de afgelopen wedstrijden eveneens zien over een goede vorm te beschikken, maar wist in zes eerdere deelnames in Lombardije nog niet te overtuigen. Oudgediende Damiano Cunego won hier maar liefst drie maal. Gezien zijn prestaties de voorbije edities, ligt hier niet in de lijn der verwachtingen dat de 36-jarige routinier hier een rol van betekenis zal spelen.

Tom Dumoulin – Foto: Sirotti

Vanuit Nederlands perspectief is het uitkijken naar de verrichtingen van Tom Dumoulin. De Limburger bewaart goede herinneringen aan Italië, al wist hij in Lombardije tot dusver nog geen aansprekende klassering te behalen. Bij Sunweb heeft hij onder meer gezelschap van Wilco Kelderman. LottoNL-Jumbo rekent naast de Sloveen Primoz Roglic op Steven Kruijswijk. Wout Poels maakt deel uit van het sterrenensemble van Sky terwijl Tom-Jelte Slagter de kleuren van Cannondale-Drapac verdedigt. Bauke Mollema komt aan de start namens Trek-Segafredo en werd hier in 2012 al eens zevende. Kan één van hen Nederland na 36 jaar weer eens een overwinning in Lombardije bezorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Rigoberto Uran, Thibaut Pinot
** Mikel Landa, Daniel Martin, Michał Kwiatkowski
* Julian Alaphilippe, Fabio Aru, Tom Dumoulin, Philippe Gilbert

Deelnemerslijst (Cyclingstartlist)
Routeboek

[poll id=”616″]

Weer & TV
Volgens de weersvoorspelling kunnen de renners zonnig en droog weer verwachten. Met 19 °C is het niet overdreven koud. De wind waait uit het noorden en is zwak, windkracht 2.

Het laatste monument van het wielerseizoen is dit jaar (net zoals alle andere Italiaanse koersen) exclusief te volgen op Eurosport. De uitzending begint om 15:30. De aankomst wordt verwacht tussen kwart voor vijf en half zes.

RIDE Magazine
65 Reacties
Sorteer op:
5 oktober 2017 10:49
Sterke vertegenwoordiging vanuit Nederland, ook sterk collectief van TLJ denk ik. Prognose: beste Nederlander Mollema op plek 4, Dumoulin op 7.
5 oktober 2017 11:01
edit wf: bedankt, aangepast
5 oktober 2017 11:20
Vind Gilbert de laatste periode nou niet echt enorm goed rijden. Had die laatste ster persoonlijk eerder aan Wellens gegeven.
5 oktober 2017 11:20
Alaphilippe verdient wel meer dan één sterretje. Hij was de bese renner op het WK, zeker bergop. In de sprint zijn er bovendien weinig heuvelspecialisten rapper dan de Fransman.
5 oktober 2017 11:22
Zonder Gesink heeft Nederland hier niet veel te zoeken. Dumoulin heeft nog nooit Top10 gereden in een monument. We moeten echt stoppen om te veel van hem te verwachten in klassiekers.
5 oktober 2017 11:25
Dumoulin kan best mee doen in de finale wanneer hij goed is maar ik zie Naast favoriet Nibali vooral alaphillipe en Pinot als grote kanshebbers. Laatste kans om er dit jaar nog een mooie draai aan te geven voor beide, na de giro pinot niet meer gezien. Kwiat zal toch wel een keer moe zijn? Wellens misschien ook kanshebber?
5 oktober 2017 11:26
De precieze vorm van Gilbert is nooit goed in te schatten en hij heeft een veel grotere staat van dienst dan Wellens, dus ik snap de ster wel. Maar, het is eigenlijk bijzaak. Het lijkt me niet dat iemand Nibali van de winst gaat houden.
5 oktober 2017 11:32
@Charlie
Dit jaar topvijf in Strade en San Sebastian, zijn toch uitslagen op basis waarvan je hier wat mag verwachten van Dumoulin.
5 oktober 2017 11:33
Alaphilippe maar 1 ster?? Voor mij zowiezo de topfavoriet samen met Nibali, maar waarom Landa, Kwiat en Martin meer sterren krijgen?
Ik zou het mooi vinden als Pinot hier wint, gun hem ontzettend een grote prijs, en dit verdiend hij wel na zijn aanvallende Giro waarbij hij net naast podium viel.
5 oktober 2017 11:34
Benoot !
5 oktober 2017 11:35
20 jaar na Jalabert, zouden de Fransen inderdaad wel eens kunnen verrassen: Alaphilippe, Pinot, zelfs een Gallopin van ver. En wat kan Barguil nog? (als hij niet halverwege uit de race gehaald wordt).
5 oktober 2017 11:38
Uran.

Overigens verdient Gilbert die ster volgens mij niet, en hoort Alaphilippe er een of twee meer te hebben. Als Gilbert een ster verdient, hoort Matthews er dan ook niet eentje te hebben? Die reed in Luik wel aardig over de heuveltjes heen.

Je zou ook half Team Sky bij de sterren kunnen zetten trouwens..... Naast Kwiatkowski en (of zelfs voor) Landa lijken Moscon, Poels en Henao me toch ook wel favorieten. Wat een ploeg hebben die aan de start staan zeg! En dan is Rosa, de nummer twee van vorig jaar, nog de slechtste.....!

Sowieso staan er onwijs veel toppers aan de start. Buiten het lijstje met sterren, en dus Moscon, Poels Matthews, en Henao, zou je ook Kelderman, Barguil, Bernal, Visconti(!), Wellens, Gallopin, Benoot, Mollema, Roche, De la Cruz, Rui Costa en Ulissi tot de favorieten kunnen rekenen.
5 oktober 2017 11:40
De uitzending begint om 15:30 :-(
5 oktober 2017 11:47
Een Ulissi wordt in de 4 Italiaanse najaarskoersen die hij rijdt 2x 2e, 1x 4e en 1x 7e en wint daarvoor Montreal. Een sterretje lijkt me wel op z'n plaats.
5 oktober 2017 11:59
De Ronde van Lombardije is het levende bewijs dat heuvelklassiekers wel een prachtig verloop kunnen hebben. Wat een geweldige koers!
5 oktober 2017 12:07
Verwacht wel wat van Oomen.
5 oktober 2017 12:16
Zou de rai niet wat vroeger beginnen?
5 oktober 2017 12:25
Met sommige namen overdrijf je in mijn ogen wel een beetje LyndaLid.

Bernal is een mega talent, maar heeft op dit niveau nog nooit gereden. In de zwaarder bezette HC koersen zag je absoluut zijn talent, maar zag je toch ook dat hij echt nog geen WT-topper is. Dus nog lang geen favoriet.

Benoot en Roche zijn niet bepaald, als je die al ergens toe wilt rekenen dan een lijstje met onwaarschijnlijke outsiders in plaats van favorieten. Ook voor Kelderman (wint zelden), Barguil (lijkt het beste vanaf te zijn), De La Cruz (Ook nog niet bewezen van dat niveau te zijn) vind ik een favorietenrol erg ver gezocht.
5 oktober 2017 12:46
Zo irritant dat Eurosport! Alle rechten opkopen en dan vervolgens de uitzending pas om 15:30 beginnen. Dan hebben ze de Ghisallo al gehad met een beetje pech. Ik neem aan dat er op de Rai inderdaad wel eerder beelden zijn.
5 oktober 2017 13:22
Sam Oomen ftw!
5 oktober 2017 13:30
Het gaat een zonneronde worden wat (helaas) de kans op een gesloten koers vergroot.

Hier gaan jammeren over sterren en mogelijke 'ik zei het! ik zei het!'s droppen ben ik te tof voor maar zo'n Alaphilippe is toch wel eens toe aan een klassiekeroverwinning . Ik denk dat iedereen daar wel vrede mee zou hebben.
5 oktober 2017 14:01
1 Moscon
2 Alaphilippe
3 Kwiatkowski in sprint achtervolgend groepje

Zou een leuke uitslag zijn, ik kijk vooral uit naar de discussies hier dan
5 oktober 2017 14:03
Een duw-en-trek sprint tussen Moscon en Dumoulin waarbij eerstgenoemde de ander subtiel naar de buitenkant laveert en op fotofinish zegeviert zou ook tof zijn.
5 oktober 2017 16:01
Volgens mij begint Lombardije op de Eurosport Player gewoon al rond 14u dus heeft de Rai dan ook al beelden
5 oktober 2017 19:05
Na de voorbeschouwing van Emilia het missen van een topfavoriet (Pinot) en na het missen van een topfavoriet voor Milaan Turijn (Yates) weer geen sterren voor Yates?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.