Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2017
zaterdag 29 juli 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2017

Minder dan een week na het slot van de Tour de France, starten er op zaterdag alweer twee nieuwe WorldTour-koersen. In Polen verzamelt het peloton zich voor een zevendaagse rittenkoers die met name door het zuiden van het land trekt. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Polen wordt al sinds 1928 georganiseerd. De eerste decennia was de wedstrijd enkel toegankelijk voor amateurs, wat verklaart dat de erelijst gedomineerd wordt door renners uit eigen land. Pas na de val van het communisme waren profrenners welkom en sinds 2005 behoort de Ronde van Polen tot de UCI Europe Tour. In 2011 volgde een promotie naar de WorldTour.

Pieter Weening won de Ronde van Polen in 2013 – Foto: Sirotti

De laatste (en enige) Nederlandse winnaar is Pieter Weening. Hij veroverde vier jaar geleden in het shirt van Orica-GreenEDGE de eindzege door in de afsluitende tijdrit Christophe Riblon uit de leiderstrui te rijden. Hij ontbreekt dit jaar omdat zijn ploeg Roompot-Nederlandse Loterij geen uitnodiging ontving.

Vorig jaar werd de wedstrijd gelijktijdig met de Tour georganiseerd, waardoor er minder media-aandacht was. De eindoverwinning ging naar de Belg Tim Wellens. De renner van Lotto Soudal sloeg twee dagen voor het einde zijn slag in de rit naar Zakopane. De rit naar Bukowina Tatrzanska werd daags voor het einde geannuleerd vanwege hevige regenval, waarna hij in de tijdrit zijn leiderstrui wist te verdedigen.

Laatste tien winnaars
2007: flag-be Johan Vansummeren
2008: flag-de Jens Voigt
2009: flag-it Alessandro Ballan
2010: flag-ie Daniel Martin
2011: flag-sk Peter Sagan
2012: flag-it Moreno Moser
2013: flag-nl Pieter Weening
2014: flag-pl Rafał Majka
2015: flag-es Ion Izagirre
2016: flag-be Tim Wellens

Parcours
Het etappeschema van de Ronde van Polen bestaat uit zeven ritten, die zich met name in het zuiden afspelen. De organisatie heeft een evenwichtige mix van etappes voor sprinters en klimmers samengesteld. Het parcours is vooral in het voordeel van de klimgeiten. In totaal zijn er 23 gecategoriseerde beklimmingen en drie aankomsten bergop. Een tijdrit ontbreekt dit jaar.

Etappe 1: Krakau – Krakau (137 km)
De zevendaagse rittenkoers begint op zaterdag in Krakau. In de geboorteplaats van Rafał Majka wordt gestart met een relatief korte etappe. Nadat het peloton aan de zuidkant van Krakau op gang wordt geschoten, maakt het een ronde ten westen van de stad. De etappe wordt afgesloten met drie rondjes over een stadscircuit van vier kilometer. Op papier lijkt dit een rit voor de sprinters te gaan worden.

Etappe 2: Tarnowskie Góry – Katowice (142 km)
Ook de tweede rit is niet buitengewoon lang en lijkt eveneens een prooi te gaan worden voor sprinters. De etappe lijkt erg op de tweede rit vorig jaar, toen Fernando Gaviria met de zege aan de haal ging. Na de start trekken de renners zuidwaarts. Onderweg kan er drie keer gesprint worden voor de puntentrui. In finishplaats Katowice volgen er nog drie omlopen van 17,5 kilometer, met daarin steeds een korte klim.

Etappe 3: Jaworzno – Szczyrk (161 km)
Op de derde dag wordt het al een stuk lastiger. Hoewel het eerste gedeelte van de etappe nog vlak is, wachten in het tweede gedeelte van de rit vier gecategoriseerde beklimmingen. De aankomst in wintersportplaats Szczyrk (niet ver van de Tsjechische en Slowaakse grens) gaat een paar honderd meter heuvelop. De klassementsrenners zullen hier bij de les moeten zijn.

Etappe 4: Zawiercie – Zabrze (238 km)
De langste rit van deze ronde voert de renners naar een vlakker gebied. In het begin zijn er nog enkele hindernissen, ideaal om een ontsnapping op touw te zetten. Aangezien de slotfase nagenoeg vlak is, lijkt dit opnieuw een rit voor de sprinters. De rit wordt afgesloten met drie rondjes van zes kilometer langs het voetbalstadion van Górnik Zabrze.

Etappe 5: Olimp Nagawczyna – Rzeszów (130 km)
Voor de etappe van woensdag reist het peloton naar het zuid-oosten van Polen. Daar wacht opnieuw een relatief korte rit met daarin vier gecategoriseerde beklimmingen. De laatste wacht op 11 kilometer van de aankomst. Kunnen de sprinters hier overleven?

Etappe 6: Wieliczka – Zakopane (189 km)
Een dag voor het einde gaan de renners verder zuidwaarts. De finishlijn is getrokken in Zakopane, een stad in het uiterste zuiden aan de voet van het Tatra gebergte. Na een vlakke aanloop volgt een 64 kilometer lange omloop rond de aankomstplaats met daarin vijf beklimmingen. Vorig jaar trok Tim Wellens hier de ronde naar zich toe.

Stage 7: Bukowina Tatrzanska – Bukowina Tatrzanska
De lastigste rit is bewaard voor de slotdag. Tijdens de koninginnenrit naar Bukowina Tatrzanska zal het klassement definitief worden vastgelegd. De renners rijden twee rondes van 66 kilometer, met daarin steeds drie beklimmingen. De rit wordt afgesloten met de klim naar de finishplaats.

Favorieten
Een week na het einde van de Tour, kan ook de Ronde van Polen een zeer representatief deelnemersveld presenteren. Het is vooral een weerzien met renners die de Giro gereden hebben en hier opnieuw op jacht gaan op WorldTour-punten.

In totaal staan er 22 teams aan de start. Naast de 18 teams uit de WorldTour zijn er wildcards uitgedeeld aan Novo Nordisk, Gazprom-RusVelo en uiteraard CCC Sprandi Polkowice. Daarnaast staat er een Poolse selectie aan de start. Per ploeg mogen er zeven renners opgesteld worden. De organisatie hoopt hiermee de wedstrijd minder controleerbaar en daardoor spectaculairder te maken. Titelverdediger Tim Wellens ontbreekt, waardoor we dit jaar een nieuwe winnaar zullen krijgen.

Gaat Rafal Majka voor een tweede eindzege in eigen land – Foto: Sirotti

Gezien het ontbreken van een tijdrit zullen de kwaliteiten bergop de doorslag geven. Dat maakt Rafal Majka een van de renners waarvan verwacht mag worden dat hij mee gaat strijden om de eindoverwinning. De Poolse klimmer is één van de drie oud-winnaars aan de start. Majka had dit jaar de Tour als hoofddoel, maar zag zich door een val in negende rit gedwongen om zijn dromen op te bergen. In eigen land wacht een kans op sportieve revanche. BORA-Hansgrohe komt dan ook op oorlogsterkte naar Polen. Regerend wereldkampioen Peter Sagan (eindwinnaar in 2011) zal na zijn Tour-debacle ongetwijfeld zijn gram willen halen, al lijkt het aantal klimkilometers in deze ronde voor hem te veel om mee te spelen om de eindzege.

Hoe goed is Vincenzo Nibali? – Foto: Sirotti

Vincenzo Nibali rijdt in Polen zijn eerste rittenkoers sinds de Giro. De kopman van Bahrain Merida komt met ambities naar Polen, hoewel hij net een hoogtestage op de Passo San Pellegrino achter de rug heeft. Hij wil de basis leggen voor een goede Vuelta, maar heeft uitgesproken ook voor het klassement te gaan. Voor het eerst in vier jaar staat hij hier aan de start. De Siciliaan wordt onder meer bijgestaan door Franco Pellizotti en Giovanni Visconti, die hem ook in de Giro ondersteunden. Een renner van zijn kaliber mag hier zeker tot de kanshebbers gerekend worden.

Orica-Scott heeft met Adam Yates een renner in de gelederen die mee kan spelen om de eindzege. De 24-jarige Brit laat voor deze koers de Clásica San Sebastián schieten, een wedstrijd die hij twee jaar geleden nog won. De Australische formatie is dan ook vol vertrouwen dat hij hier een goed resultaat kan behalen.

Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin rijden na de Giro ook in Polen – Foto: Sirotti

Katusha-Alpecin komt met zijn sterkste klassementsrenners naar Polen. Met Simon Špilak heeft het de winnaar van de Ronde van Zwitersland in huis. De Sloveen is een renner die korte rittenkoersen goed aankan, al is het de vraag met hoeveel ambitie hij aan deze ronde begint. Daarnaast brengt de ploeg Ilnur Zakarin aan het vertrek. De Russische klimmer werd hier twee jaar geleden als eens vierde.

Bij AG2R La Mondiale begint Domenico Pozzovivo aan het tweede gedeelte van het seizoen. De Italiaanse pocketklimmer reed in de Rondes van Italië en Zwitserland bij de beste tien en moet ook hier een goed klassement kunnen rijden. Quick-Step Floors rekent op Bob Jungels. Na de Giro reed hij enkel nog de Luxemburgse kampioenschappen op de weg en tegen de klok. Het zal afwachten zijn hoe het na een lange pauze met zijn vorm gesteld is.

Het sterke blok van BMC is een factor om rekening mee te houden. De rood-zwarte formatie start hier met Dylan Teuns en Ben Hermans als kopmannen. Teuns imponeerde in de Ronde van Wallonië en kan op lastige aankomsten wellicht een goede uitslag rijden. Ploeggenoot Ben Hermans werd hier twee jaar geleden al eens derde, wat hem een gevaarlijke outsider maakt. De selectie bevat eveneens Tejay van Garderen en Rohan Dennis, die op jacht gaan naar dagsucces.

Rui Costa wordt als kopman uitgespeeld door UAE Emirates. Net als Nibali komt hij terug van een hoogtestage op de Passo San Pellegrino. Het is ook bij hem de vraag hoe het met zijn vorm gesteld is, maar wanneer hij in de ronde kan groeien dan is hij een kanshebber op een mooie ereplaats. Movistar rekent op Gorka Izagirre en Winner Anacona, die beiden in staat geacht mogen worden een plek bij de beste tien te veroveren. Astana brengt met Moreno Moser een oud-winnaar aan de start. Gezien zijn povere resultaten dit jaar, ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat hij hier mee gaat doen om een goede klassering. CCC Sprandi Polkowice rekent op de Tsjech Jan Hirt, de nummer twaalf uit de voorbije Giro.

Wout Poels

Wout Poels mag in Polen voor een klassement rijden – Foto: Sirotti

Sky komt met Wout Poels aan het vertrek. In Polen is hij de kopman van de ploeg en mag hij voor een klassement rijden. De Limburger kwam door knieproblemen dit seizoen nog niet veel in actie, dus het is afwachten hoe het met zijn vorm en conditie gesteld is. LottoNL-Jumbo rekent op de Italiaan Enrico Battaglin, die onder meer vergezeld wordt door klimtalenten Antwan Tolhoek en Koen Bouwman. Bij Sunweb maakt Wilco Kelderman zijn rentree nadat hij de Giro na de veelbesproken botsing met een motorrijder moest verlaten. De ploeg heeft de ambitie om met hem voor een klassement te gaan, al heeft de ploeg met Sam Oomen een tweede troef achter de hand.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rafal Majka
*** Vincenzo Nibali, Adam Yates
** Domenico Pozzovivo, Bob Jungels, Ilnur Zakarin
* Simon Spilak, Wilco Kelderman, Dylan Teuns, Rui Costa

Deelnemerslijst Ronde van Polen 2017

[poll id=”571″]

Weer & TV
Het weer in het zuiden van Polen is de komende dagen overwegend zonnig. De temperaturen zijn aangenaam en liggen rond de 26 °C overdag, maar de kans is aanwezig dat er (met name zondag) de nodige regendruppels zullen vallen. De wind waait uit het westen en is matig, windkracht 3.

De Ronde van Polen wordt dagelijks op TV uitgezonden door Eurosport, afwisselend op het eerste en het tweede kanaal. Van de openingsrit is er geen rechtstreekse uitzending, maar om 22:15 volgt er een samenvatting op Eurosport 2. Daar is de wedstrijd zondag vanaf 15:30 ook live te volgen. Op maandag, dinsdag en donderdag begint de uitzending om 18:00, op woensdag om 15:30.

Update 29/7
Davide Formolo is ziek en staat niet aan de start

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2017 12:12
Ik denk dat Jan Hirt en Reichenbach ook weleens hoog kunnen eindigen in het klassement.
27 juli 2017 12:17
Sterk deelnemersveld toch wel dit jaar. Ook Reichenbach, Valls, Rosa, Konrad en Carapaz verdienen het wel genoemd te worden.

En dan vergeet ik Hirt inderdaad nog.
27 juli 2017 12:20
Teuns in dienst van de twee kopmannen? Dat lijkt me op dit parcours niet echt logisch... Zit geen tijdrit in, wel muurtjes, en Van Garderen moet het van lange beklimmingen hebben.

Bron hiervoor? Ik had Teuns zelfs als één van de favorieten.
27 juli 2017 12:24
Op Eurosport,toch niet met onze grote vriendin?
27 juli 2017 12:30
Quote:
Teuns in dienst van de twee kopmannen? Dat lijkt me op dit parcours niet echt logisch… Zit geen tijdrit in, wel muurtjes, en Van Garderen moet het van lange beklimmingen hebben. Bron hiervoor? Ik had Teuns zelfs als één van de favorieten.
Vertelde Teuns gisteren bij het flash-interview na zijn winst in de Ronde van Wallonië.
27 juli 2017 12:37
Wilco staat bovenaan in de poll (pas 62 stemmen totaal), maar kreeg geen ster...
27 juli 2017 13:09
@peau-de-pou....Misschien dat Kelderman van Wielerflits een vallende ster krijgt. Dit rondje in Polen is niet zo eenvoudig, dus laten we hopen dat Kelderman eens een rondje op zijn fiets kan blijven zitten.
27 juli 2017 13:14
Ik sta telkens te kijken van hoe jong San Sebastian (1981) en hoe oud Ronde van Polen (1928) is.
27 juli 2017 13:14
@Martin van den Bosch >>> Klopt, maar op site BMC staat inmiddels dat Hermans en Teuns voor het kopmanschap gaan in Polen. Lijkt me een stuk logischer dan Dennis en Van Garderen. Die zullen in opbouw zijn richting grotere doelen. Voor Hermans en Teuns is Polen op zich al hoofddoelwaardig.

edit redactie: bedankt voor de toevoeging, we passen het aan
27 juli 2017 13:17
Hier dus: "One of our main objectives going into the race is to try and do well on the General Classification, and I think Ben Hermans can step up to the role of team leader as well as Dylan Teuns, who is going to come into the race in good condition after his overall win at the VOO Tour de Wallonie. We will also look to try and take opportunities to go for stage wins with some of our other riders like Rohan Dennis and Tejay van Garderen. We have a strong, aggressive team and I believe that we can go in looking to bring home as much as possible," Sciandri said.

http://www.bmc-switzerland.com/bx-en/experience/the-feedzone/bmc_racing_team_to_target_the_general_classification_in_poland/
27 juli 2017 13:25
@chef Spijker : logisch, Warm weer voorspeld in Polen. Hermans houdt daar wel van + kleine rondjes, zeker Polen, liggen hem wel
27 juli 2017 14:24
Jungels moet het meer hebben van zijn tijdrit en die is er niet. Pozzovivo heeft zich leeggereden in de Giro (was al duidelijk in ronde van Zwitserland). En Spilak was in het verleden nooit goed in deze ronde, die hem blijkbaar niet ligt (veel DNF). Die zou ik dus schrappen en vervangen door Riblon, De Clercq en in mindere mate Hermans, die de afgelopen 2-3 jaren telkens wel goede resultaten wisten te behalen. Teuns rijdt bizar genoeg voorlopig enkel in België mooie resultaten bijeen. Gorka Izaguirre is in vorm en mag ons verrassen met top 10 notering.
27 juli 2017 14:49
edit redactie: bedankt! aangepast
27 juli 2017 14:53
hoezo majka zo hoog ik zag hem over de finish in de touretappe komen zag er niet best uit
27 juli 2017 15:15
Na de Itzulia stiekem mijn favoriete eenweekse WT-koers van allemaal. Goede, gelijkwaardige deelnemers en een heerlijk uitgebalanceerd parcours, al hadden ze de slottijdrit er wel in mogen houden.
27 juli 2017 15:17
@jojo12

Euh, toen was ie gevallen? Daarvoor reed ie prima.
27 juli 2017 16:29
Het is te hopen dat Wilco geen tegenslag in deze ronde zal tegen komen,
want die heeft zijn porties wel gehad.
Dat hij zich goed gaat inrijden voor de klapper die hij gaat maken in de Vuelta.
27 juli 2017 16:47
Wat een gare uitzendtijden. Proloog dus niet live en 3 dagen pas vanaf 18.00.

Iemand een idee waarom dit is? Is er weer een tennis of golftoernooi bezig?
27 juli 2017 16:57
@Hoofdisvrij

Als er geen proloog in zit, zal die inderdaad niet live zijn.
27 juli 2017 17:04
@hoofdisvrij op dit moment zijn er de World Games in Wroclaw, maar die zijn zondag voorbij denk ik
27 juli 2017 17:51
De sluitingsceremonie is inderdaad zondag 30 juli.
27 juli 2017 18:08
@DrJ: Dat bedoelt jojo waarschijnlijk ook. In hoeverre is hij hersteld van die val? Mooie ronde dit met veel kanshebbers.
27 juli 2017 20:15
Moeilijk te voorspellen wie hier goed gaat zijn. Nibali en zeker Yates gaan dit als training opvatten richting Vuelta. Voor Spilak en Majka is dit een doel.
27 juli 2017 22:45
Quote:
Wilco staat bovenaan in de poll (pas 62 stemmen totaal), maar kreeg geen ster…


Ik mag hopen dat je de polls waar een Nederlander genoemd wordt niet al te serieus neemt. Een hoop mensen stemmen dan vooral op basis van voorkeur.
28 juli 2017 08:40
Wat een vreselijke profielen zijn er getekend door de organisatie. Zeker bij etappe 2. Alles lijkt op een helse rit met constant flink op en af. Blijkt het verschil tussen het hoogste en laagste punt van de etappe slechts 70hm te zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.