Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2018
foto: Sirotti
zaterdag 4 augustus 2018 om 13:15

Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2018

Drie weken lang hebben we kunnen genieten van de Tour de France. La Grande Boucle ligt pas net achter ons en het is alweer tijd voor een volgende meerdaagse WorldTour-koers. In de Ronde van Polen kruisen zowel klassementsrenners als sprinters de komende week de degens. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Polen is dit jaar alweer toe aan de 75ste editie. In 1928 stond de koers voor het eerst op de kalender. Dat jaar bestond de wedstrijd uit acht etappes verspreid over vier dagen, goed voor 1491 kilometer. Feliks Wiecek wist destijds de eindoverwinning op te eisen. Tot 1952 werd de koers ‘slechts’ acht keer verreden. Sinds dat jaar staat hij echter ononderbroken op de kalender. In 1953 was de wedstrijd langer dan ooit. Over 13 etappes kreeg het peloton maar liefst 2311 kilometers te verwerken.

Sinds het ontstaan van de race waren vooral thuisrijders succesvol. Maar liefst 51 keer schreef een Pool de eindzege op zijn naam. Dit komt mede doordat de koers tot de val van het communisme slechts voor amateurs toegankelijk was. Sinds 2005 is de Ronde van Polen onderdeel van de UCI Europe Tour en zes jaar later volgde een promotie naar de WorldTour. De voorbije tien jaar wist slechts één Pool de wedstrijd te winnen. In 2014 was Rafał Majka namelijk de sterkste man in koers. Nederlandse klassementsoverwinningen zijn bijzonder schaars. Alleen Pieter Weening won het eindklassement in 2013.

Pieter Weening won in 2013 – foto: Sirotti (archief)

Vorig jaar ontpopte Dylan Teuns zich in de Ronde van Polen tot klassementsrenner. De 26-jarige Belg wist de heuvelachtige derde etappe te winnen door in een sprint Peter Sagan, Rafał Majka, Wilco Kelderman en Tom-Jelte Slagter te verschalken. In de een-na-laatste rit greep hij de macht in het algemeen klassement. Tijdens de laatste etappe – gewonnen door Wout Poels – wist hij zijn voorsprong nipt te behouden. Hij kroonde zich met een voorsprong van twee seconden op Majka tot eindwinnaar.

Laatste tien winnaars
2008: flag-de Jens Voigt
2009: flag-it Alessandro Ballan
2010: flag-ie Daniel Martin
2011: flag-sk Peter Sagan
2012: flag-it Moreno Moser
2013: flag-nl Pieter Weening
2014: flag-pl Rafał Majka
2015: flag-es Ion Izagirre
2016: flag-be Tim Wellens
2017: flag-be Dylan Teuns

Parcours
Net als de voorbije jaren staan er zeven etappes op het programma. De eerste drie etappes lijken op maat voor sprinters, al moet er wel iedere dag geklommen worden. In de laatste vier etappes kunnen vooral punchers en klimmers hun kansen grijpen. Een tijdrit ontbreekt.

4 augustus: Etappe 1 – Krakau – Krakau (134 km)

De openingsrit voert het peloton net als vorig jaar van én naar Krakau. De renners vertrekken vanaf de Grote Markt van de op een-na-grootste stad van Polen. Via een lus die het peloton naar het zuiden en het westen voert komen de coureurs na ongeveer 114 kilometer de stad weer binnen. Onderweg staan twee beklimmingen van de vierde categorie op het programma. In Krakau krijgen de renners nog drie lokale rondes van vier kilometer te verwerken waarna de koers hoogstwaarschijnlijk in een massasprint uitmondt.

Start: 16.10 uur
Finish: 19.04 – 19.16 uur

5 augustus: Etappe 2 – Tarnowskie Gory – Katowice (156 km)

Ook etappe twee lijkt gemaakt voor de sprinters, al krijgen de renners onderweg een serieus aantal heuveltjes voor hun kiezen. De coureurs vertrekken vanuit de mijnwerkersplaats Tarnowskie Góry. In de finale moeten nog twee beklimmingen van de vierde categorie overwonnen worden waarna het wegdek tot aan de finish in Katowice op en af blijft lopen. Een tweede sprint op rij lijkt waarschijnlijk, maar een er liggen kansen voor een succesvolle late aanvalspoging.

Start: 15.30 uur
Finish: 18.58 – 19.13 uur

6 augustus: Etappe 3 – Stadion Slaski – Zabrze (139 km)

Etappe drie wordt in gang geschoten bij het Stadion Śląski, een multifunctioneel stadion in de stad Chorzów. De route voert de renners zuidwaarts richting de finish in Zabrze. Onderweg staat één beklimming op het menu, van de vierde categorie. Eenmaal aangekomen in de finishplaats moet het peloton nog vier rondes van zes kilometer afleggen. De sprinters krijgen hier naar verwachting hun derde en laatste kans.

Start: 16.00 uur
Finish: 19.00 – 19.13 uur

7 augustus: Etappe 4 – Jaworzno – Szczyrk (179 km)

Etappe vier is de langste etappe van de week en biedt kansen voor een eerste schifting in het algemeen klassement. Na ongeveer honderd vrijwel vlakke kilometers doemt de eerste beklimming van de dag op. Na het bereiken van deze top dalen de renners af om een andere klim van de eerste categorie tweemaal af te werken. Hierna wordt de eerste beklimming van de dag nog eens opgereden. Vervolgens trekken de coureurs in dalende lijn richting de finish. De slotkilometer kent een gemiddeld stijgingspercentage van 11%, met uitschieters tot 17%. Koren op de molen voor klimmers met een sterk eindschot.

Start: 12.10 uur
Finish: 16.25 – 16.44 uur

8 augustus: Etappe 5 – Kopalnia Soli – Bielsko-Biala (152 km)

Ook in de vijfde rit moeten de nodige hoogtemeters overwonnen worden. Halverwege de etappe zijn er twee beklimmingen van de tweede categorie opgenomen, al is er dan al behoorlijk geklommen. Na een ruim zes kilometer lange beklimming van de eerste categorie daalt het peloton naar een finishcircuit in Bielsko-Biała dat driemaal wordt afgehaspeld. De laatste twee kilometer van deze omloop lopen lichtjes omhoog.

Start: 12.55 uur
Finish: 16.27 – 16.43 uur

9 augustus: Etappe 6 – Zakopane – Poprad (129 km)

Etappe zes mag met recht de koninginnenrit van de Ronde van Polen genoemd worden. De hele dag loopt het parcours op en af. In totaal moeten de renners 2490 hoogtemeters overwinnen. Na de start in Zakopane loopt het al gelijk op, al laat de eerste geclassificeerde beklimming even op zich wachten. Hierna volgen ze elkaar echter in rap tempo op. Maar liefst twaalf beklimmingen van de eerste, tweede en derde categorie  doemen op. De laatste kilometer kilometer loopt lichtjes af richting de finish voor het Bukovina Resort.

Start: 15.50 uur
Finish: 18.59 – 19.14 uur

10 augustus: Etappe 7 – Bukovina Resort – Bukowina Tatrzanska (137 km)

Voor de slotetappe staan de renners wellicht bijzonder ontspannen aan de start. Deze begint namelijk bij de finish van één dag eerder: het Bukovina Resort, een groot hotelcomplex dat bekend staat om zijn spa en heetwaterbronnen. Van lange duur zal dit genot niet zijn want de koers gaat door. In de slotrit staan er zes beklimmingen van de eerste categorie op het programma. De finish ligt op de top van een beklimming waar geen bergpunten vallen te verdienen, al zijn er in de laatste drie kilometer enkele stroken van 11,5%. De laatste kilometer loopt aan een gemiddelde van 3% naar de finish in Bukowina Tatrzanska.

Start: 15.30 uur
Finish: 18.54 – 19.11 uur

Favorieten
In Polen zijn het gezien het parcours de renners met klimkwaliteiten die aanspraak zullen maken op de eindoverwinning. Het peloton herbergt met name renners die de Tour hebben overgeslagen en hier de eerste grote afspraak van het najaar kennen.

Simon Yates wist tijdens de Giro d’Italia hij vriend en vijand te verbazen met zijn indrukwekkende prestaties. De 25-jarige Brit boekte maar liefst drie etappezeges en leek lange tijd af te stevenen op eindwinst. Diep in de derde week sloeg echter de vermoeidheid toe. De Giro bleek net te lang. In de Ronde van Polen zal hij daar hoogstwaarschijnlijk geen last van hebben. Daarnaast moeten de korte klimmetjes de Brit erg goed liggen. Dat maakt hem een een grote kanshebber voor de eindzege.

Nog zo een renner die in de laatste week van de Giro zijn klassement in rook zag opgaan is Thibaut Pinot. De Fransman kampte in de laatste bergetappe met uitdrogingsverschijnselen, waardoor hij meer dan twintig plekken in het algemeen klassement verloor. Net als Yates heeft hij een flinke spurt in de benen en na een zware trainingsperiode in de Vogezen zou hij maar zo weer op zijn topniveau kunnen zitten.

Thibaut Pinot – Foto: Sirotti

Waar het voor deze twee heren een kwestie is van de vorm weer te zien vinden, hoopt Michał Kwiatkowski te profiteren van zijn Tourvorm. Tijdens de Ronde van Frankrijk stelde de voormalig wereldkampioen zich volledig in dienst van kopmannen Geraint Thomas en Chris Froome. Meermaals was hij één van de laatste mannen die in het hooggebergte vooraan moest lossen, dus met de benen lijkt het goed te zitten. Deze thuiswedstrijd ontbreekt nog op de rijkgevulde erelijst van de wereldkampioen van Ponferrada. Hij zal er daarom op gebrand zijn om voor eigen volk te schitteren.

Richard Carapaz was een van de revelaties van de voorbije Giro. De Ecuadoriaanse klimmer van Movistar wist uiteindelijk net niet op het podium te geraken. Op een vierde plek zal hij echter uiterst tevreden terugkijken. Sindsdien heeft hij maar één koersdag in de benen. In de Circuito de Getxo eindigde hij afgelopen week direct als vijfde. Als hij die vorm naar Polen weet mee te brengen, dan behoort een sterke eindklassering tot de mogelijkheden.

Met het melkzuur tot in zijn oren komt Fabio Aru over de streep van de individuele tijdrit in de Giro – foto: Sirotti

Voor Fabio Aru was de Giro juist een enorme deceptie. De 28-jarige Sardijn trok als een van de favorieten naar Israël voor De Grande Partenza. Slechts tweemaal eindigde hij in de top 10 van een etappe en uiteindelijk reed hij de wedstrijd niet uit. In de Ronde van Wallonië en de Ronde van Polen is hij op jacht naar de juiste vorm in aanloop naar de Vuelta a España, waar hij weer op de toppen van zijn kunnen hoopt te presteren.

Ook voor Dylan Teuns wil het dit seizoen nog niet echt vlotten. Iets meer dan een jaar terug stond zijn zegeteller bij de profs nog op nul. In één maand boekte echter hij maar liefst acht overwinningen, waaronder het eindklassement in Polen. Dit jaar toonde hij zich nog amper van voren. Alleen in Parijs-Nice en de Brabantse Pijl wist hij zich in de debatten te mengen. Wellicht vindt hij zijn benen weer volledig terug op de wegen waar hij goede herinneringen aan heeft.

Het begin van dit jaar verliep voor Sam Oomen niet lekker door blessureleed. In de Giro bewees hij echter wederom zijn status als grote rondetalent. De 22-jarige Tilburger stond kopman Tom Dumoulin regelmatig diep in de finale bij en uiteindelijk eindigde hij zelf ook op een verdienstelijke negende plek in het algemeen klassement. Vervolgens sloot hij de Ronde van Zwitserland als zevende af. Na het Nederlands Kampioenschap brak voor hem een periode van rust aan. Of hij in topvorm naar Polen trekt is dus af te wachten.

Oomen in de jongerentrui van de Ronde van Zwitserland – foto: Sirotti

De man die één plekje boven Oomen eindigde in het algemeen klassement van de Giro was George Bennett. De Nieuw-Zeelandse coureur in dienst van LottoNL-Jumbo reed sindsdien geen enkele wedstrijdkilometer en de zevendaagse koers door Polen geldt voor hem vooral als voorbereiding op de Vuelta. Naar alle waarschijnlijkheid trekt hij dus niet in hoogvorm richting Polen. Desalniettemin is de Nieuw-Zeelander een coureur om rekening mee te houden zodra het wegdek omhoog loopt.

In de aanloop naar de Ronde van Italië toonde Ben O’Connor al in goede doen te zijn. De Australiër wist in de Tour of the Alps één etappe én het jongerenklassement op zijn naam te schrijven. In de laatste dagen van de Giro mocht hij nog aan top 10-klassering ruiken maar een val maakte een einde aan zijn droom. De korte Poolse klimmetjes liggen het vedergewicht niet per se, maar als het parcours oploopt lijkt hij altijd in zijn sas te zijn.

Ben O’Connor – foto: Sirotti

Het parcours zou daarentegen wel bijzonder goed moeten passen bij Davide Formolo. De 25-jarige Italiaan toonde in Luik-Bastenaken-Luik met een zevende plek over een puike sprint te beschikken na een zware koers. De Giro leek voor hem wat lastig op gang te komen maar met een tiende plek in het algemeen klassement kijkt hij ongetwijfeld tevreden terug. In Polen zal hij na een lange periode van niet koersen de benen weer willen testen.

Outsiders
Naast deze tien heren staan er veel andere renners aan de start die voor een goede klassering kunnen meedingen. Namens Katusha-Alpecin moet Simon Spilak op jacht naar succes. BMC heeft naast Teuns nog eens drie ijzers in het vuur. Nicolas Roche, Rohan Dennis en Allessandro De Marchi kunnen op een goede dag alledrie met de besten mee omhoog. Ook BORA-Hansgrohe zet in op meerdere coureurs. Naast Formolo verdedigen Patrick Konrad en Emmanuel Buchmann de kleuren van de Duitse ploeg.

Mocht het Carapaz niet lukken, dan heeft Movistar wellicht Carlos Betancur achter de hand. Sky start zoals regelmatig met meerdere kanshebbers. Sergio Henao boekte in 2015 nog een dagzege in Polen. Dit jaar lijkt het er echter op dat hij zich wel zal moeten cijferen voor kopman Kwiatkowski. Trek-Segafredo hoopt op een succesvolle week van Ruben Guerreiro of Gianluca Brambilla. Guerreiro’s landgenoot Amaro Manuel Antunes voert thuisploeg CCC Sprandi Polkowice aan. Bij Quick-Step Floors is het uitkijken naar Dries Devenyns, die op de weg terug is na een hernia. Astana brengt met Moreno Moser een oud-winnaar aan de start, maar gezien zijn recente prestaties ligt het niet in de lijn van verwachtingen dat hij hier een rol van betekenis gaat spelen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Yates
*** Michał Kwiatkowski, Thibaut Pinot
** Richard Carapaz, Fabio Aru, Dylan Teuns
* Sam Oomen, George Bennett, Ben O’Connor, Davide Formolo

Deelnemerslijst Ronde van Polen 2018

[poll id=”903″]

Sprinters
Naast de nodige klassementsmannen staan er ook enkele sprinters van formaat op de startlijst. Nacer Bouhanni zal namens Cofidis op zoek gaan naar dagsucces. Hij zal zich willen revancheren na zijn non-selectie voor de Tour. Vanuit Nederlands oogpunt is vooral Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) interessant om te volgen. Enkele andere renners die zich ongetwijfeld in de massasprints zullen willen mengen zijn André Greipel (Lotto Soudal), Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Sacha Modolo (EF Education First), Phil Bauhaus (Sunweb), Niccolò Bonifazio (Bahrain Merida), Simone Consonni (UAE-Emirates) Jonas Koch (CCC Sprandi Polkowice).

Weer en TV
Net als in de rest van Europa is het in Polen warm de komende dagen. De eerste drie etappes worden verreden met temperaturen boven de 25 graden en een hoop zon. Daarna kunnen de coureurs rekenen op iets meer verkoeling. De temperaturen zullen de rest van de wedstrijd rond de 20 graden schommelen en er zal af en toe een regenbui vallen.

De koers is bij Eurosport iedere dag live te volgen. Zij schakelen ongeveer één uur voor de finish in.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
2 augustus 2018 09:07
Pinot toch weer snel terug in koers na zijn ineenstorting in de Giro.
2 augustus 2018 09:08
Edit redactie: Bedankt, we hebben het aangepast!

Ik verwacht veel van Buchmann in deze periode, gaat als kopman naar de Vuelta toen en beleefd een goed jaar. Veel getraind op explosiviteit, en gewoon sowieso een betere coureur dan Formolo.

O'Connor is net terug van zijn blessure, kwam er in Wallonie niet aan te pas, dus zou me verbazen als hij in Polen in een veel beter veld opeens om overwinningen mee kan doen.
2 augustus 2018 09:30
Veel hooggebergte renners bovenaan terwijl de koers meestal door een ardennen achtig type gewonnen wordt
2 augustus 2018 09:40
Buchmann verdient hier minimaal 1 en eigenlijk minimaal 2 sterren. Aru mag wel wat worden teruggezet en ook O'Connor gaat hier sowieso nog niet de ronde winnen na zijn blessure.
2 augustus 2018 09:49
Eens met @wielerfan dat dit meer een koers is voor de ardennen-achtige types. Van de laatste 10 winnaars is eigenlijk alleen Izaguirre een echte rasklimmer, al heeft hij het in een grote ronde nog weinig laten zien tussen de echte toppers. Het is mij dan ook een raadsel waarom o.a. Aru, Yates, Pinot et cetera genoemd worden als (grote) kanshebbers.
2 augustus 2018 10:06
@secondant Majka is toch ook wel een rasklimmer en zeker in het jaar toen hij won.
2 augustus 2018 10:12
@Secondant en Martin ook. Het is een beetje voor allen wat. Het parcours gaat ook over hogere toppen dan in de Ardennen maar het echte hooggebergte gaan ze niet in.
2 augustus 2018 10:23
Martin is zowel klimmer als Ardennen renner. Net zoals bijvoorbeeld Valverde en Nibali.
2 augustus 2018 11:06
@Adelaar
@Castroviejo

Ik vind Majka zeker geen echte rasklimmer. Gaat in het hooggebergte nauwelijks met de beste mee. En dan doel ik op klimmen waar normaal Aru, Pinot en Yates wel meedoen voor de dagzege. Majka is geen slechte hooggebergte klimmer, maar komt beter tot zijn recht op de iets kortere klimmen, laten we zeggen 2e categorie. De (weliswaar) bergritten die hij in 2014 in de Tour won, werden gewonnen door een vroege aanval. In 2015 won hij op een aankomst van 3e categorie, ook in de aanval.

Martin is bij uitstek een ardennenrenner die ook met de subtop mee gaat in het hooggebergte. Wint niet voor niets LBL en onlangs nog de tour-etappe in een korte klim. In het hooggebergte rijdt hij mee rond de 8-10e plaats.
2 augustus 2018 11:22
Majka was wel een rasklimmer anders wordt je in de Vuelta van 2015 geen 3de achter Aru en Rodriguez, maar voor Quintana en Chaves. En hij is zeker geen Ardennenrenner. Pas 1 top 10 plaats in zijn carrier. Daniel Martin is inderdaad een topper in het Ardennen werk en inderdaad in het hooggebergte een renner voor in de onderste helft van de top 10 in een grote ronde, dus in een kleinere ronde kan hij prima top 5 rijden in het hooggebergte
2 augustus 2018 11:25
Majka is echt wel gewoon een man voor de bergen. En over Aru en Pinot ben ik het met de mensen hier boven eens, maar niet over Yates. Die is gewoon top in dit soort werk.
2 augustus 2018 11:31
Edit: Klopt helemaal!
2 augustus 2018 11:33
@freire,
Was misschien ja. Maar is hij toch al jaren niet meer? Scorebordjournalistiek. Thomas de Gendt was ook ooit 3e in een grote ronde. Is toch ook geen rasklimmer? De Gendt kwam ver in het klassement door een lange vlucht met veel ruimte, Majka kwam ver in de Vuelta door overal rond de 5e-10e plek te eindigen in de echte bergritten. Had natuurlijk ook de mazzel dat Dumoulin compleet wegzakte in de laatste bergrit.
2 augustus 2018 11:38
@secondant maar ik denk wel dat Majka wel een betere klimmer is dan izagirre wat toch meer een tijdrijder is die zeer goed kan klimmen. En die etappe die majka won in 2015 ging over de Aspin en de Tourmalet
2 augustus 2018 11:42
Ik zie Rohan Dennis wel een eind komen.
2 augustus 2018 11:49
@adelaar
Won hij in een vlucht. Nogmaals: Majka is geen slechte klimmer in het hooggebergte, maar behoort niet tot de wereldtop. Vind hem eerder passen in het rijtje met klimmers die op hun best zijn op klimmen van de derde en tweede categorie (TDF-ranking). Meer het terrein Ronde van Polen dus.
2 augustus 2018 11:50
@Secondant Maar als je kijkt wat Majka nog het meeste is dan is het een klimmer. Hij hoort op geen enkel terrein bij de wereldtop, maar in het hooggebergte zit hij er nog het dichtste bij.
2 augustus 2018 11:57
@freire,
Ben ik niet met je eens. Vind Majka meer wereldtop in het middengebergte, zeker gezien waar hij zijn meeste overwinningen haalde.
2 augustus 2018 12:03
Leuk deelnemersveld. Jammer dat klimmer Majka er niet start.
Ook jammer dat een tijdrit ontbreekt.
2 augustus 2018 13:59
In dit deelnemersveld zie ik EBH ook wel meesprinten, reed afgelopen zondag op de Champs-Élysées nog de snelste sprint, dus vreemd dat hij hier niet vernoemd wordt ..
2 augustus 2018 14:11
@Secondant
Ik denk niet dat we het eens gaan worden. Ik heb zijn 10 overwinningen is bekeken (Pools kampioenschap tel ik niet mee, vanwege een minder deelnemersveld) en dat zijn ongeveer evenveel overwinningen in het hooggebergte als in het middengebergte
2 augustus 2018 19:12
Zie Echt uit naar deze koers, en de prestaties van Oomen hierin. Boeiend deelnemers veld waar de subtop zich kan onderscheiden.

De reactie heeft niet geleerd van vorig jaar - ik geloof dat ik een opmerking mis in de tekst dat de categorieen van ‘bergen’ geheel niet overeen komt met de gebruikelijke? De 1e cat heuvels stellen hier niet veel voor in vergelijking met die van een grote ronde, dus het moet met een korrel zout worden genomen.
2 augustus 2018 21:38
Als Vlaming hoop ik op sterke prestaties van De Plus * en vooral Lambrecht**.
Teuns anno 2018 krijgt geen *.
4 augustus 2018 00:10
En hopen dat Lars Boom zijn benen kan laten spreken ipv zijn handen.
4 augustus 2018 01:04
Wel eens met de reacties hierboven over de klimmers in de favorietenlijst. Ik zie overigens Felline op de startlijst staan, ben erg benieuwd of hij nog iets kan. In de topvorm die hij ooit had, zou hij zeker een kanshebber geweest zijn.

**** Kwiatkowski
*** S. Yates, S.L. Henao
** Buchmann, Teuns, Padun
* Rui Costa, Aru, Carapaz, Tratnik

Om te reageren moet je ingelogd zijn.