Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2021
Remco Evenepoel steekt in 2020 de zwaargewonde Jakobsen een hart onder de riem - foto: Cor Vos
maandag 9 augustus 2021 om 14:00

Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2021

De Ronde van Polen 2020 in een blik gevangen: Remco Evenepoel, de latere eindwinnaar, die het nummer omhoog houdt van Fabio Jakobsen, die op dat moment zwaargewond in het ziekenhuis ligt. Een jaar eerder verongelukte Bjorg Lambrecht. Hopelijk zijn het in de 78e editie van de WorldTour-wedstrijd (9-15 augustus) weer de sportieve prestaties die de headlines bepalen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Ronde van Polen is toe aan alweer haar 78e editie. Na de Poolse onafhankelijkheid in 1918 in de vorm van de Tweede Poolse Republiek rees het idee van een nationale wielerkoers. Sport was een belangrijk element in de culturele ontwikkeling van het land, en wielrennen bij uitstek. Omdat het peloton steden en dorpen bezocht, was de sport voor iedereen makkelijk toegankelijk. In 1928 was het zo ver en werd de eerste Ronde van Polen verreden. Tot de Tweede Wereldoorlog was de wedstrijd vijf maal betwist, sinds 1952 is de koers elk jaar gehouden.

Tot begin jaren negentig werd de ronde voor amateurs verreden en kwamen de meeste winnaars uit Polen. In 1993 werd met oud-wielrenner Czesław Lang aan het roer een nieuwe start gemaakt en groeide het evenement uit tot een WorldTour-koers. Recordwinnaars zijn Marian Więckowski, Andrzej Mierzejewski en Dariusz Baranoswki met drie eindzeges, en dat blijven zij nog wel even. Onder de nog actieve renners in het peloton treffen we momenteel namelijk alleen enkelvoudige winnaars aan.

Kwiatkowski is de recentste Poolse eindwinnaar – foto: Cor Vos

Met 52 overwinningen is Polen het succesvolste land op de erelijst. Michał Kwiatkowski (in 2018) en Rafał Majka (2014) zorgden voor de recentste eindzeges. België is een goede tweede, met de winnaars Roger Diercken en Andre Delcroix in de jaren zestig en zeventig en de recente winnaars Johan Vansummeren (2007), Tim Wellens (2016), Dylan Teuns (2017) en Remco Evenepoel, die in 2020 het geel mee naar huis nam. Pieter Weening is de enige Nederlandse winnaar. De klimmer, die vorig jaar een punt zette achter zijn carrière, won in 2013.

Ryszard Szurkowski heeft vijftien ritzeges achter zijn naam staan en is daarmee de recordhouder. Van de nog actieve renners is Pascal Ackermann het succesvolst wat betreft dagsuccessen, maar met vier zeges is hij nog ver verwijderd van het record van de illustere Pool die afgelopen winter overleed. Na Ackermann hebben Peter Sagan en André Greipel van het huidige profpeloton de meeste etappezeges achter hun naam staan; zowel de Slowaak als de Duitser won drie maal in de Poolse etappekoers.

Weening won de koers in 2013 – foto: Cor Vos

De Ronde van Polen is ook onlosmakelijk verbonden met Bjorg Lambrecht. De beloftevolle Belg, voor wie de Ardennenklassiekers op zijn lijf geschreven waren, kwam in de editie van twee jaar geleden bij een val tegen een betonnen duiker aan en overleed later in het ziekenhuis.

Laatste tien winnaars Ronde van Polen
2020: flag-be Remco Evenepoel
2019: flag-ru Pavel Sivakov
2018: flag-pl Michał Kwiatkowski
2017: flag-be Dylan Teuns
2016: flag-be Tim Wellens
2015: flag-es Ion Izagirre
2014: flag-pl Rafał Majka
2013: flag-nl Pieter Weening
2012: flag-it Moreno Moser
2011: flag-sk Peter Sagan


Vorig jaar

In 2020 was de Ronde van Polen de eerste grote meerdaagse koers na de coronabreak. Om de risico’s op verspreiding van het coronavirus te beperken, duurde de wedstrijd niet zeven maar slechts vijf dagen. Op het programma stonden twee sprintetappes naar Katowice en Zabrze, gevolgd door twee lastigere ritten naar Bielsko-Biała en Bukowina Tatrzańska. De afsluiter was een snelle aankomst in Krakau.

Here we have a sprint stage when cyclists reach 80 km/h which makes it very spectacular show to watch, zo stond vooraf in het routeboek. Het ging echter faliekant mis in de eerste etappe op de licht dalende finish in Katowice. Doordat Dylan Groenewegen van zijn lijn afweek, kwam zijn landgenoot Fabio Jakobsen verschrikkelijk hard ten val. De Nederlandse kampioen vloog dwars door de afzetting en raakte daarbij zeer zwaargewond.

Chaos op de dalende finish in Katowice – foto: Cor Vos

Precies een jaar na het noodlottige ongeval van Bjorg Lambrecht ging er opnieuw een siddering door de wielerwereld. Dankzij het handelen van de doktoren in Polen wist Jakobsen in leven te blijven en in 2021 bewees hij zelfs al dat hij het winnen nog niet is verleerd. Groenewegen, die bij de val zelf ook niet ongeschonden bleef, werd voor het incident voor negen maanden geschorst. Ook werd besloten dat de dalende finish niet meer zou worden gebruikt.

Hoewel op dat moment nog veel onduidelijk was over de toestand van Jakobsen, ging de Ronde van Polen verder. In Zabrze troefde wereldkampioen Mads Pedersen Pascal Ackermann af in een sprint. Richard Carapaz wist een dag later in Bielsko-Biała Diego Ulissi van zich af te houden op de oplopende aankomst. Op de vierde dag greep Remco Evenepoel de macht. Met een solo van 52 kilometer degradeerde hij de concurrentie tot figuranten.

Toen hij over de finish kwam, haalde hij het rugnummer van Jakobsen uit zijn achterzak en hield het omhoog. “Ik had vanochtend bewust onze persman gevraagd om een rugnummer van Fabio te regelen. Fabio zat de hele tijd in mijn hoofd, hij heeft me kracht gegeven.” Door zijn zege werd de Belgische renner ook de nieuwe leider, om een dag later de eindoverwinning veilig te stellen. Het laatste dagsucces was voor Davide Ballerini.

Evenepoel werd de zesde Belgische eindwinnaar in Polen – foto: Cor Vos

Eindklassement Ronde van Polen 2020
1. flag-be Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step)
2. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 1m52s
3. flag-gb Simon Yates (Mitchelton-Scott) op 2m28s
4. flag-pl Rafał Majka (BORA-hansgrohe) op 2m32s
5. flag-it Diego Ulissi (UAE Emirates) op 3m09s

7. flag-nl Wilco Kelderman (Sunweb) op 3m15s
12. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) op 3m19s


Parcours

Vanwege de coronapandemie was de Ronde van Polen vorig seizoen ingekort tot vijf etappes, maar dit jaar telt de koers weer zeven ritten. De wedstrijd speelt zich af in Zuidoost-Polen, waar van maandag tot en met zondag over meer dan 1100 kilometer van Lublin naar Kraków wordt gereden. Onderweg zijn bij de tussensprints bonificatieseconden te verdienen (3, 2 en 1 seconde) die meetellen voor de gele leiderstrui. Aan de finish van de ritten in lijn liggen 10, 6 en 4 seconden klaar voor de eerste drie renners.

Maandag 9 augustus, etappe 1: Lublin – Chełm (216,4 km)

De openingsetappe gaat van Lublin naar Chełm en is een van de drie ritten waarin de renners de grens van de 200 kilometer doorbreken. Onderweg liggen drie heuvels van de derde categorie, maar die liggen al in de eerste helft van de koers.

Net als in de derde, vijfde en zevende rit wordt gefinisht op een plaatselijke ronde, waardoor de renners alvast de aankomst kunnen verkennen. De organisatie noemt dit een sprintersrit, maar een rechttoe-rechtaan eindspurt hoeven we hier niet te verwachten.

De laatste 500 meter loopt namelijk omhoog over kasseien: eerst een stukje aan 8,1%, het laatste stuk tot de streep aan 5,9%. Een aankomst voor sterke mannen!

Start: 13.30 uur
Finish: tussen 18.31 en 18.54 uur

Dinsdag 10 augustus, etappe 2: Zamość – Przemyśl (200,8 km)

De tweede etappe begint in Zamość en gaat de hele tijd zuidwaarts naar Przemyśl. Net als op de eerste dag moeten de renners meer dan 200 kilometer afleggen. Het zwaartepunt ligt in de finale met de steile beklimming van Kalwaria Pacławska (2,2 km à 8,9%) van tweede categorie en de Gruszowa van derde categorie.

Alsof de finale daarmee nog niet lastig genoeg is, ligt de aankomst na een muur. Met nog anderhalve kilometer te gaan loopt het wegdek al stevig omhoog met een hellingsgraad tot 14,9%. Na een korte afdaling gaat het vanaf de rode vod almaar steil omhoog aan een stijging tussen de 13 en 15%. Pas in de laatste 200 meter vlakt de weg af naar de streep.

Start: 14.00 uur
Finish: tussen 18.33 en 18.53 uur

Woensdag 11 augustus, etappe 3: Sanok – Rzeszów (226,4 km)

Met 226,4 kilometer is de derde etappe van Sanok naar Rzeszów de langste van de ronde. Vroeg in de rit liggen de steile beklimmingen van Arłamów (3,1 km à 4,2%, max. 14,5%) en Kalwaria Pacławska (2,2 km à 8,9%, max. 16,5%), maar normaal gesproken gaan op de plaatselijke finaleronde de sprinters voor de overwinning strijden.

Met nog 5,9 kilometer te rijden kunnen de renners de finish alvast verkennen. Op 2,7 en 1,6 kilometer van de streep maakt de route een haakse linkerbocht, en op 1000 meter en 800 meter liggen twee rechterbochten. Op 400 meter ligt een rotonde, daarna gaat het rechtdoor naar de aankomst.

Van Poppel won in 2017 in Rzeszów – foto: Cor Vos

Onder anderen Thor Hushovd, Theo Bos en Danny van Poppel wisten in Rzeszów al weleens te winnen in de Ronde van Polen, net als Olav Kooij in de Orlen Nations GP vorig jaar.

Start: 13.10 uur
Finish: tussen 18.33 en 18.58 uur

Donderdag 12 augustus, etappe 4: Tarnów – Bukovina Resort (159,9 km)

Op de vierde dag staat de eerste bergetappe op het programma, van Tarnów naar het skigebied Bukowina Tatrzańska. Daar ligt de finish bij het Bukovina Resort, waar Remco Evenepoel vorig jaar een etappe won. De finale begint met de klim van Łapszanka (4 km à 5,4%) met een stijging tot 15,9%. Vanaf de top is het nog elf kilometer naar de streep.

Na de afdaling steken de renners de rivier de Białka over en begint de vier kilometer lange slotklim. Vooral het begin is lastig met een hellingsgraad tot 14,2%, maar in de laatste kilometer vlakt de weg af. In de laatste 700 meter gaat de route weer omhoog en liggen de percentages tussen de 3,9 en 7,5%.

Start: 14.45 uur
Finish: tussen 18.28 en 18.57 uur

Vrijdag 13 augustus, etappe 5: Chochołów – Bielsko-Biała (172,8 km)

Ook in de vrijdagetappe is het klimmen geblazen als het parcours van Chochołów naar Bielsko-Biała gaat. Op de route liggen drie beklimmingen van eerste categorie, te weten de Krowiarki (4,3 km à 5,1%), de Kocierz (3,8 km à 6,5%) en de Przełęcz Przegibek (6,6 km à 4,8%), waar dubbele bergpunten zijn te verdienen.

De finish ligt op een lokale slotronde van 7,3 kilometer, die drie maal wordt afgelegd. De laatste 2,4 kilometer is rechtdoor en loopt aan 3 à 4% omhoog. Vorig jaar won Richard Carapaz op deze aankomst. De Ecuadoraan, inmiddels olympisch wegkampioen, was in de eindsprint sterker dan Diego Ulissi en Rudy Molard. Wilco Kelderman eindigde vijfde, Jasper Stuyven was zevende.

Carapaz was vorig jaar de beste in Bielsko-Biała – foto: Cor Vos

Start: 14.30 uur
Finish: tussen 18.25 en 19.02 uur

Zaterdag 14 augustus, etappe 6: Katowice – Katowice (ITT, 19,1 km)

Een jaar geleden was Katowice het decor van de verschrikkelijke val van Fabio Jakobsen. Nadat hij door zijn landgenoot Dylan Groenewegen ingesloten raakte in de sprint, vloog de toenmalige Nederlandse kampioen dwars door de afzetting – met alle gevolgen van dien.

Vanwege het zware ongeval wordt de sprintfinish in de stad niet meer gebruikt. In plaats daarvan staan nu een tijdrit over 19,1 kilometer gepland. Het is de eerste strijd tegen de klok in de Ronde van Polen sinds 2016. Het parcours is niet vlak, maar verwacht geen grote hindernissen onderweg. De organisatie gaat uit van gemiddelde snelheden tussen de 44 en 50 per uur.

Start: 15.37 uur (eerste renner)
Finish: 18.46 uur (laatste renner)

Zondag 15 augustus, etappe 7: Zabrze – Kraków (145,1 km)

De laatste dag gaat van Zabrze naar Kraków. De renners krijgen nog een geclassificeerde klim, voor de wielen geschoven maar na de Łaziska is het nog 125 kilometer rijden. De finale is op een plaatselijke ronde van vijf kilometer, die drie keer moet worden afgelegd.

De finish is de sprinters op het lijf geschreven. Met nog 2,4 en 1,5 kilometer te gaan liggen nog twee linkerbochten, maar vanaf de rode vod voor de laatste kilometer is het rechtdoor naar de streep. Vorig jaar versloeg Davide Ballerini Pascal Ackermann en Alberto Dainese in de straten van Kraków.

Ballerini bij zijn zege in Kraków – foto: Cor Vos

Start: 15.20 uur
Finish: tussen 18.33 en 18.52 uur


Favorieten

Alle negentien WorldTeams verschijnen aan de start van de 78e Ronde van Polen, aangevuld met de ProTeams Alpecin-Fenix en Gazprom-RusVelo, en de Poolse nationale ploeg. Titelverdediger Remco Evenepoel ontbreekt; de jonge ronderenner van Deceuninck-Quick-Step rijdt tegelijk met de Poolse ronde de PostNord Danmark Rundt. Met een bergetappe met aankomst bergop en een rit tegen de klok van negentien kilometer moeten we bij het samenstellen van het lijstje favorieten vooral kijken naar klimmers met een goede tijdrit in de benen.

João Almeida – foto: Cor Vos

Ook zonder Evenepoel verschijnt Deceuninck-Quick-Step met een sterke ploeg aan de start. Met zowel João Almeida, Rémi Cavagna als Mikkel Honoré denkt het team een rol te kunnen spelen in het klassement. Almeida, die naar UAE Emirates vertrekt, wist dit seizoen tot op heden in iedere etappekoers naar de top-10 te rijden. Hij was zesde in de Giro reed in de weken daarna naar de winst in het Portugees kampioenschap tijdrijden. Na een goede olympische wegkoers verliep zijn tijdrit niet zoals gehoopt, maar normaal gezien mogen we Almeida in Polen weer op de afspraak verwachten.

Voor Cavagna is het vooral zaak om bij te blijven in de lastigere etappes om vervolgens in de rit tegen de klok zijn slag te slaan. De Franse hardrijder raakte in juni mede door pech zijn nationale tijdrittitel kwijt, maar won drie dagen later wel de nationale wegkoers. In de Ronde van Polen wil hij zijn kampioenstrui ongetwijfeld graag laten zien. Honoré zal in de tijdrit vooral de schade zo veel mogelijk willen beperken en in de lastige ritten willen toeslaan. Dat het met de vorm wel snor zit, bleek wel in de Clásica San Sebastián waar hij ondanks een val in de finale derde werd achter Neilson Powless en Matej Mohorič.

Tobias Foss is bij Jumbo-Visma de man om rekening mee te houden. De Noorse renner, winnaar van de Tour de l’Avenir 2019, zal in de Ronde van Polen bergop de betere klimmers moeten volgen om dan in de tijdrit toe te slaan. Foss was dit jaar namelijk al derde en twaalfde in de twee tijdritten van de Giro, waar hij de beste renner van de Nederlandse ploeg was op de negende plaats in het eindklassement. Na de Giro won hij vervolgens zowel het Noors kampioenschap tijdrijden als de nationale wegwedstrijd. In Polen zal hij zijn kampioenstruien vast willen tonen.

UpdateTobias Foss ontbreekt in de definitieve selectie van Jumbo-Visma. De ploeg gaat in de Ronde van Polen met Bennett en de sprinters Dekker en Kooij voor etappezeges.

Tobias Foss – foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers heeft met Michał Kwiatkowski een oud-winnaar van de Ronde van Polen in de ploeg. De veelzijdige renner heeft de editie van 2018 op zijn naam staan en hield toen met Simon Yates en Thibaut Pinot klinkende namen achter zich. Met zijn elfde plaats in de olympische wegrit en zijn klim- en tijdrijderskwaliteiten is Kwiatkowski ook dit jaar een van de kanshebbers. De ploeg heeft met Gianni Moscon nog een renner in de ploeg die overloopt van het talent en zomaar naar het podium kan rijden. De Italiaan, onlangs nog negende in San Sebastiàn, kan bergop lang mee en heeft ook een aardige tijdrit in de benen. Ook Tao Geoghegan Hart is geselecteerd voor Polen, maar zijn vorm is een vraagteken. Door rugproblemen reed hij een anonieme Tour de France.

Astana-Premier Tech, dat na dit seizoen afscheid neemt van Premier Tech als sponsor, trekt naar Polen met Vadim Pronskiy en Matteo Sobrero als kopmannen. Pronskiy moet het vooral hebben van de etappes waarin wordt geklommen, om dan in de tijdrit te proberen zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Dat het met zijn klimmersbenen wel goed zit, liet hij zien in de Adriatica Ionica Race waar hij derde werd op de Cima Grappa en het eindklassement. Sobrero kan dan weer met veel vertrouwen naar de tijdrit toewerken. Na zijn derde plaats in de Tour of Slovenia werd hij immers Italiaans kampioen door onder andere wereldkampioen Filippo Ganna voor te blijven.

UAE Emirates reist met Diego Ulissi als gevaarlijke klant af naar de Ronde van Polen. De bergjes in de etappekoers zijn niet te lastig voor de Italiaan, die vervolgens moet zorgen dat hij niet te veel tijd verliest in de rit tegen de klok. Ulissi kampte afgelopen winter met hartproblemen, maar liet dit seizoen al meermaals zien dat hij het winnen niet is verleerd. Zo won hij een etappe en werd hij tweede in de Tour of Slovenia, en zette hij met twee etappezeges de nieuwe koers de Settimana Ciclistica Italiana achter zijn naam. Ulissi was al weleens derde (in 2019), vijfde (2020) en zesde (2015) in Polen.

Diego Ulissi – foto: Cor Vos

Tim Wellens is een van de oud-winnaars aan de start van de Ronde van Polen. In 2016, het laatste jaar waarin een tijdrit in het parcours was opgenomen, legde de Belgisch-Limburger van Lotto Soudal met meer dan minuten voorsprong beslag op de eindzege. Of Wellens ook dit jaar een van de kanshebbers is, moet echter blijken. In de periode van het BK en de Tour kende hij een vormdip, al ging het in de Tour de Wallonie alweer behoorlijk.

BORA-hansgrohe heeft met Giovanni Aleotti en Matteo Fabbro twee kanshebbers. Aleotti werd in het voorjaar pas 22 jaar, maar grossierde de afgelopen weken in knappe uitslagen. Zo won hij de Sibiu Tour en was hij derde en beste jongere in de nieuwe koers Settimana Ciclistica Italiana. In de lastige Baskische eendaagse de Circuito de Getxo moest Aleotti alleen Giacomo Nizzolo voor zich dulden in een sprint bergop, ondanks een harde val een dag eerder in San Sebastián. Fabbro was dit seizoen goed in het voorjaar, met een elfde plaats in de GP Industria, een vijfde in de Tirreno en een twaalfde in de Tour of the Alps. Beide renners moeten het vooral van hun klimkwaliteiten hebben.

Bij Bahrain Victorious moeten we vooral met Matej Mohorič rekening houden. De voormalige U23- en juniorenwereldkampioen maakte een fraai voorjaar door met een elfde plaats in San Remo, een negende in de Amstel Gold Race en een tiende in Luik-Bastenaken-Luik. Zijn optreden in de Giro werd vroegtijdig onderbroken door een akelige val, maar eenmaal terug zette hij zijn sterke reeks voort met een zevende plaats in de Tour of Slovenia en winst in het Sloveens wegkampioenschap. De koek was daarmee nog niet op, want in de Tour zette hij twee etappes achter zijn naam en in San Sebastián was hij tweede. Als hij in de lastige etappes het verschil kan maken en in de tijdrit de schade weet te beperken, is Mohorič in Polen een gevaarlijke klant voor het klassement.

Matej Mohorič – foto: Cor Vos

Bij Groupama-FDJ heeft Attila Valter zijn zinnen gezet op een goed klassement. De Hongaar liet zich dit seizoen aan het grote publiek zien door in de Giro d’Italia drie etappes het roze te dragen. Voorts was hij derde in de lastige slotetappe van de Volta a Catalunya over de iconische Montjuïc van Barcelona. Het is nog gissen naar zijn vorm, maar naar eigen zeggen is Valter tevreden over zijn training. De lastige etappes moeten hem normaal gesproken liggen en als oud-kampioen tijdrijden van Hongarije moet hij ook in de rit tegen de klok zijn mannetje kunnen staan.

Mogen we bij AG2R Citroën al wat verwachten van Clément Berthet, die begin deze maand Delko verruilde voor het Franse WorldTeam? In zijn eerste profseizoen behaalde de 24-jarige klimmer al een handvol fraaie resultaten. Na een twintigste plaats in de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes en een dertiende in de Mont Ventoux Challenge, was hij in La Route d’Occitanie de een-na-beste Fransman in het eindklassement op de dertiende plek.

Bij Intermarché-Wanty-Gobert is het uitkijken naar het debuut van Biniam Ghirmay. De Eritreeër, die bekend staat als een van de weinige renners die er bij de junioren in slaagden om Remco Evenepoel te kloppen, verdedigt sinds deze maand de kleuren van het Belgische WorldTeam. Zijn kansen in de Ronde van Polen? Ghirmay staat te boek als klassieke renner en komt waarschijnlijk tekort voor het algemeen klassement. Met Lorenzo Rota en Georg Zimmermann heeft de ploeg twee renners in vorm aan de start. Rota was onlangs vierde in San Sebastián en Zimmermann won een etappe in de Tour de l’Ain.

Biniam Ghirmay – foto: RV

Movistar heeft meerdere opties in de Ronde van Polen, met zowel Matteo Jorgenson, Einer Rubio als Davide Villella. Jorgenson kende vooral een paar sterke eerste maanden van het seizoen met een veertiende plaats in de Tour de La Provence en een achtste stek in Parijs-Nice. Rubio, de ‘rugzak’ van Thomas De Gendt in de Giro van 2020 (zie de sublieme Netflix-docu El día menos pensado), was afgelopen week zevende en beste jongere in de Vuelta a Burgos. De Colombiaan moet het echter wel hebben van de klimetappes, want hij heeft geen goede tijdrit. Ook Villella is geen hoogvlieger tegen de klok; wel was de Italiaan afgelopen maand vijfde in de Settimana Ciclistica Italiana.

Bij Trek-Segafredo zijn vooral de namen Toms Skujiņš en Antonio Tiberi interessant om in de uitslagen in de gaten te houden. Skujiņš liet dit seizoen al verschillende keren zijn goede vorm zien, wat onder meer vijfde plaatsen in de Brabantse Pijl en het eindklassement van de Ruta del Sol en twee nieuwe Letse kampioenstruien opleverde. Neoprof Tiberi was deze lente knap derde in de Ronde van Hongarije, waarmee hij liet zien ook aardig omhoog te kunnen rijden. Dat hij kan tijdrijden, wisten we al: de Italiaan werd in 2019 de juniorenwereldkampioen op deze discipline.

Bij Alpecin-Fenix keert Ben Tulett voor het eerst sinds de Ronde van Zwitserland terug in koers. De jonge Brit was een va de revelaties van het voorjaar met een zeventiende plaats in de Amstel Gold Race en een twaalfde in de Waalse Pijl, bovenop de steile Muur van Hoei. Bij Gazprom-RusVelo zijn Ilnur Zakarin en Artem Nych de mannen om op te letten. Zakarin was vorige maand negende in de Settimana Ciclistica Italiana, regerend Russisch kampioen Nych werd eerder dit jaar achtste in de Ronde van Turkije. Andere kanshebbers zijn Rubén Fernández (Cofidis), Tanel Kangert (BikeExchange) en Jai Hindley (DSM), 2e in 2019.


Sprinters

Voor de sprints kunnen we vooral de namen van Sonny Colbrelli, Pascal Ackermann en Fernando Gaviria opschrijven. Colbrelli begon met een geweldige vorm aan de Tour, waar hij zelfs liet zien in bergetappes ver te kunnen komen! Zo was hij tweede in het skioord Tignes. In een gewone sprint moet hij het normaal gezien afleggen tegen Ackermann en Gaviria. Ackermann, die een contract bij UAE Emirates op zak heeft, is in vorm. Afgelopen maand maakte de Duitse sprinter in de Sibiu Tour en de Settimana Ciclistica Italiana maar liefst vijf maal het zegegebaar. Gaviria wacht dit jaar daarentegen nog op zijn eerste succes.

Pascal Ackermann – foto: Cor Vos

Andere namen die we in de sprints kunnen verwachten zijn Max Kanter (DSM), David Dekker, Olav Kooij (Jumbo-Visma), Colbrelli’s ploeggenoot Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Álvaro José Hodeg (Deceuninck-Quick-Step), Stefano Oldani (Lotto Soudal), Jake Stewart (Groupama-FDJ), Andrea Pasqualon (Intermarché), Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation), Iván García (Movistar), Kaden Groves (BikeExchange), Maximilian Walscheid (Qhubeka NextHash), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) en Stanisław Aniołkowski (Poolse selectie).


Favorieten volgens WielerFlits
**** João Almeida
*** Tobias Foss, Michał Kwiatkowski
** Matteo Sobrero, Diego Ulissi, Tim Wellens
* Giovanni Aleotti, Rémi Cavagna, Matej Mohorič, Attila Valter

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat het relatief goed weer wordt in Zuidoost-Polen. De temperatuur schommelt tussen de 24 en 27 graden. De Ronde van Polen is iedere dag rechtstreeks te zien via Pickx Sports, de nieuwe exclusieve zender van Proximus. Kijk voor de actuele uitzendtijden in ons televisieoverzicht!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.