Voorbeschouwing: Ronde van Romandië 2019
foto: Cor Vos
dinsdag 30 april 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Ronde van Romandië 2019

Het klassieke voorjaar is voorbij! Vergeet Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Het is tijd voor het rondewerk. Over enkele weken begint de 102e editie van de Giro d’Italia. Maar dinsdag is het tijd voor de generale repetitie: de Ronde van Romandië. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Op 29 december 2016 overleed Ferdi Kübler op 97-jarige leeftijd. ‘Dolle Ferdi’ was niet meer. De man die in 1951 de Tour de France wist te winnen. Een jaar na zijn grote concurrent, tegenpool en landgenoot Hugo Koblet. De man die in 1952 wereldkampioen werd in het Italiaanse Varese. De man die overal en altijd aanviel, met zijn kenmerkende haviksneus en grimas. Ferdinand (‘Ferdi’) Kübler wist het Zwitserse wielrennen op de kaart te zetten.

‘Dolle Ferdi’ won uiteraard ook zijn thuisronde – foto: Cor Vos

Kübler was ‘gene gewone’, zoals ze dat zo mooi in België zeggen. De Tourkaravaan moest in 1955 in snikhete temperaturen de Mont Ventoux beklimmen. Rustig aan, dacht het merendeel van het peloton. Maar Ferdi Kübler niet: de Zwitser versnelde al aan voet van de Reus van de Provence. Volgens de overlevering zou zijn Franse collega Raphael Geminiani naar hem hebben toegesnauwd: “Rustig aan, de Ventoux is geen gewone berg!” “Maar Ferdi is ook geen gewone coureur!”, was het antwoord van Kübler.

Enkele kilometers later zagen verschillende toeschouwers de Zwitser over de weg zwalken. Kübler zou die Tour van 1955 niet uitrijden. Na zijn wielerloopbaan verklaarde de gewezen kampioen dat hij die woorden nooit had uitgesproken. Waar of niet, zijn uitspraak behoort tot de canon van de wielersport. Maar over Kübler gesproken: de in Marthalen geboren renner won de Ronde van Romandië tweemaal.

Tony Rominger staat ‘uiteraard’ op de erelijst – foto: Cor Vos

Kübler is niet de enige Zwitserse laureaat. Zijn generatiegenoot Koblet won de rittenkoers in 1953. Verder mogen ook Tony Rominger (1991 en 1995), Pascal Richard (1993 en 1994) en Laurent Dufaux (1998) niet ontbreken op de erelijst. Maar er wisten ook enkele ‘onbekende’ thuisrijders te winnen, zoals René Strehler, Kurt Gimmi en Jorg Müller. In totaal wisten twaalf Zwitsers de Ronde van Romandië te winnen. Wie echter ontbreekt in het rijtje, is Alex Zülle. De tweevoudig Vuelta-winnaar won in zijn carrière wel de Ronde van Zwitserland, maar nooit deze wedstrijd.

Het is niet alleen Zwitserland wat de klok slaat in de Ronde van Romandië. Sterker nog: er is één land dat vaker een eindwinnaar wist af te leveren. De Italianen scoren traditioneel goed in het Franstalige gedeelte van Zwitserland. Zo wonnen onder meer Gino Bartali, Gianni Motta, Vittorio Adorni, Felice Gimondi en Giuseppe Saronni. Alleen maar kampioenen! Geen van deze renners is echter de recordhouder. Wie wel? Een Ier! En nee, we hebben het niet over Sean Kelly, maar over zijn landgenoot Stephen Roche. De vader van Sunweb-renner Nicolas won in zijn loopbaan niet alleen de Tour de France, Giro d’Italia en het wereldkampioenschap, maar ook driemaal de Ronde van Romandië.

Stephen Roche – die hier zijn wereldtitel viert – wist drie keer te winnen – foto: Cor Vos

En de Nederlanders? We tellen eindzeges van Wout Wagtmans (1952), Joop Zoetemelk (1974), Johan van der Velde (1978), Gerard Veldscholten (1988) en Thomas Dekker. Die laatste won de ronde in 2007, inmiddels alweer twaalf jaar geleden. Sindsdien wisten vooral Australiërs (Cadel Evans en Richie Porte) en Britten (Bradley Wiggins en Chris Froome) te zegevieren. De Ronde van Romandië is de laatste jaren vooral een Angelsaksisch feestje.

De Zwitsers wachten daarentegen al 21(!) jaar op een nieuwe kampioen. Laurent Dufaux (1998) is nog altijd de laatste winnaar van de Ronde van Romandië. En het is maar de vraag of hij dit jaar een opvolger krijgt…

Laatste tien winnaars Ronde van Romandië
2018: flag-si Primož Roglič
2017: flag-au Richie Porte
2016: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-ru Ilnur Zakarin
2014: flag-gb Chris Froome
2013: flag-gb Chris Froome
2012: flag-gb Bradley Wiggins
2011: flag-au Cadel Evans
2010: flag-si Simon Špilak*
2009: flag-cz Roman Kreuziger

* Na diskwalificatie van de later geschorste Alejandro Valverde


Vorig jaar

Het is razendsnel gegaan met Primož Roglič. De Sloveen begint over twee weken als een van de topfavorieten aan de Giro d’Italia. Vorig jaar ontpopte de renner van – toen nog – LottoNL-Jumbo zich tot een echte winnaar. Want ook in de Ronde van Romandië was het raak: de ronderenner wist het Colombiaanse toptalent Egan Bernal en titelverdediger Richie Porte van zich af te houden.

Maar gemakkelijk ging het niet, want de amper 21-jarige Bernal verkocht zijn huid bijzonder duur. De renner van Team Sky wist de tegenstand weg te blazen in de klimtijdrit naar Villars. Titelverdediger Porte verloor twintig tellen, Steven Kruijswijk gaf driekwart minuut toe en favoriet Ion Izagirre zelfs bijna twee minuten! Alleen leider Roglič wist de schade te beperken: de Sloveen kwam vier seconden later boven.

foto: Cor Vos

De kopman van LottoNL-Jumbo begon zodoende als leider aan de koninginnenrit naar Sion. Achter de winnende Deen Jakob Fuglsang ontstond er een fascinerend gevecht om de eindzege. Wat Bernal ook probeerde: hij kreeg zijn Sloveense rivaal maar niet gelost. Hollen, stilstaan, hollen, stilstaan. Roglič moest bijzonder diep gaan om de Colombiaan te volgen. Hij slaagde echter in zijn opzet, waardoor hij zich één dag later mocht kronen tot eindwinnaar van de 72e editie van de Ronde van Romandië.

Top-5 Ronde van Romandië 2018
1. flag-si Primož Roglič (LottoNL-Jumbo)
2. flag-co Egan Bernal (Team Sky)
3. flag-au Richie Porte (Trek-Segafredo)
4. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
5. flag-pt Rui Costa (UAE Emirates)


Parcours

De Ronde van Romandië kent ook dit jaar geen geheimen: de zesdaagse rittenkoers begint met een proloog in het prachtige Neuchâtel. Verder werkt het peloton twee heuvelachtige etappes af, om op de voorlaatste dag te beginnen aan de koninginnenrit naar Torgon. En misschien krijgen we nog een onvervalste massasprint te zien!

Dinsdag 30 april, Proloog: Neuchâtel-Neuchâtel (3,87 km)

De 73e editie van de Ronde van Romandië begint met een ultrakorte proloog in Neuchâtel, de hoofdstad van het gelijknamige district en kanton, gelegen aan het meer van Neuchâtel. De stad is vooral bekend vanwege de horloge-industrie, wat altijd handig is voor een (individuele) tijdrit.

De verschillen zullen niet al te groot worden; recht blijven is vooral het devies. In totaal staan er zeven haakse bochten op het menu, waardoor explosiviteit van pas komt. Na een passage door de binnenstad gaat het richting het meer van Neuchâtel, wat voor schitterende plaatjes zal zorgen. Na één kilometer volgt er een kort klimmetje.

Start: 15.13 uur (start eerste renner)
Finish: 17.30 uur (finish laatste renner)

Woensdag 1 mei, Etappe 1: Neuchâtel-La Chaux-de-Fonds (168,4 km)

Op woensdag trekt het peloton van Neuchâtel naar La Chaux-de-Fonds, twee plaatsen die hemelsbreed zo’n twintig kilometer van elkaar liggen. U begrijpt: de karavaan kiest voor een flinke omweg. Waarom? Om onderweg de Fontanezier, Mauborget, Le Haut-de-la-Côte, Col de la Vue des Alpes (5,5 km aan 4,4%) en de Col de Tourne (14,6 km aan 5%) mee te pakken. We koersen immers toch door het Juragebergte!

Na de top van de Tourne is het nog 25 kilometer tot de streep in La Chaux-de-Fonds. Het zwaarste mag dan wel achter de rug zijn, de laatste kilometers lopen ook nog lichtjes bergop. De finish is dan weer zo goed als vlak. Krijgen we een sprint met een uitgedunde groep, of laten de favorieten zich zien?

Start: 12.55 uur
Finish: 17.10 uur

Donderdag 2 mei, Etappe 2: Le Locle-Morges (174,4 km)

Sam Bennett, Elia Viviani en Giacomo Nizzolo: ze krijgen maar weinig kansen om te sprinten in deze Ronde van Romandië. Sterker nog, donderdag lijkt hun enige kans op dagsucces. De laatste 75 kilometer zijn namelijk redelijk vlak, uitgezonderd een klimmetje van derde categorie op dertig kilometer van de finish.

De start is in Le Locle, waar in het verleden ook weleens aankomsten zijn georganiseerd. Van daaruit gaat het richting het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van de dag: de 9,4 kilometer lange Col du Mollendruz. Eenmaal op de top gaat het weer naar beneden, naar de niet al te lastige Reverolle. De finish is in Morges, gelegen in het Zwitserse kanton Vaud.

Start: 13.15 uur
Finish: 17.18 uur

Vrijdag 3 mei, Etappe 3: Romont-Romont (160 km)

Ook op dag vier moeten de renners een aantal keren uit het zadel, voor de Sorens, de Vuisternens-en-Ogoz, Vauderens en de Villars-Bramard. Het zijn niet meteen de lastigste beklimmingen, maar ze zullen wel in de kleren kruipen, zeker in die van de sprinters. Na de laatste klim is het nog 12,5 kilometer tot de streep.

Inspireert dit renners tot een ultieme aanval? Dat zou zomaar kunnen, ook al omdat de slotfase op en af gaat. De laatste kilometers gaan zelfs weer – zei het lichtjes – bergop. Start en finish zijn in Romont, dat circa vierduizend inwoners telt. Het dorpje is vooral bekend als tussenstop voor wandelaars die naar Santiago de Compostela gaan.

Start: 13.25 uur
Finish: 17.16 uur

Zaterdag 4 mei, Etappe 4: Lucens-Torgon (176 km)

Zaterdag beslissingsdag! Voor de koninginnenrit koerst het peloton naar Torgon, een dorp in de Zwitserse Alpen, gelegen in het kanton Wallis. Vanuit startplaats Lucens gaat het naar de eerste klim van de dag: de Sorens. Zie het als een opwarmertje voor wat nog komt. Want met de steile Jaunpass (8 km aan 8,3%), de Saanenmöser (7,5 km aan 4,4%) en de Cole des Mosses (13,7 km aan 4,1%) is het klimmen geblazen!

De renners finishen echter niet op de Jaunpass of de Cole des Mosses, maar op de slotklim naar skigebied Torgon. De gegevens? Goed twaalf kilometer klimmen aan zes procent. Hier zal het kaf van het koren worden gescheiden. Maar zijn de verschillen na afloop groot genoeg om veilig te zijn voor de afsluitende tijdrit?

Start: 12.30 uur
Finish: 17.11 uur

Zondag 5 mei, Etappe 5: Genève-Genève (16,85 km, ITT)

De 73e editie van de Ronde van Romandië zal worden afgesloten met een tijdrit van en naar Genève, zoals de laatste jaren zo vaak het geval is. Het o zo mooie Genève, na Zürich de grootste stad van Zwitserland. Bekend van de Sint-Pieterskathedraal, de fontein Jet d’eau en natuurlijk het Meer van Genève.

Opvallend: Genève is de geboorteplaats van… Jakob Fuglsang! De renner van Astana zal dit jaar niet de tijdrit afwerken, maar ruim 130 andere coureurs wel. Zij starten langs het wonderschone Meer van Genève, waarna eerst een passage volgt door een deel van de binnenstad. Na bijna zes kilometer volgt het eerste en enige tussenpunt.

Kan Primoz Roglic toeslaan in de tijdrit? – foto: Cor Vos

Niet veel later volgt er een 180 graden-bocht, waarna een passage volgt langs het meer van Genève. Hier ligt na 16,85 kilometer ook de finish. De tijdrit is op te delen in twee gedeeltes. De eerste acht kilometer gaan op en af, met enkele technische en smalle stroken. De laatste acht kilometer zijn dan weer biljartvlak en dus razendsnel. Spektakel verzekerd!

Start: 11.58 uur (start eerste renner)
Finish:


Favorieten

We zijn nog maar amper bekomen van de vorige WorldTour-rittenkoers: de Ronde van het Baskenland. Krijgen we een net zo spectaculaire Ronde van Romandië voorgeschoteld? We zouden er meteen voor tekenen! Net als in het Baskenland staan er enkele wereldtoppers aan de start, al valt het deelnemersveld toch een tikkeltje tegen.

Primož Roglič is de absolute topfavoriet – foto: Cor Vos

Maar toch, het blijft wielrennen. Wellicht krijgen we wel een verrassende eindwinnaar, al heeft Jumbo-Visma in de persoon van Primož Roglič wel dé topfavoriet in de gelederen. De Sloveen reed dit seizoen slechts twee rittenkoersen, maar hij kan een perfect rapport voorleggen. De 29-jarige ronderenner was al de beste in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico, al scheelde het in de Italiaanse rittenkoers maar één seconde met Adam Yates.

De Britse klimmer is er echter niet bij in Romandië. Dan ligt de weg open voor Roglič, niet waar? De vraag is echter met welke mindset die laatste begint aan de Zwitserse rittenwedstrijd. Zijn grote doel dit seizoen is namelijk de Giro d’Italia, die over twee weken begint in Bologna. Hier al in topvorm zijn is dus niet verstandig. Maar toch, Roglič zal vertrouwen willen opdoen met het oog op La Corsa Rosa. Dat kan echter ook in dienst van, maar daarover later meer.

Kan Emanuel Buchmann ditmaal wél winnen? – foto: Cor Vos

Roglič is de absolute topfavoriet, maar let ook op Emanuel Buchmann. De Duitse klimmer is dit jaar namelijk uitstekend op dreef. Hij begon het seizoen met winst op Mallorca (Trofeo Andratx), om vervolgens vierde te worden in de UAE Tour. Maar echt indruk maakte Buchmann in de Ronde van het Baskenland. De renner van BORA-hansgrohe leek zelfs op weg naar de eindzege, maar Astana besliste daar anders over. Dan maar in de Ronde van Romandië? De Duitse formatie beschikt in Zwitserland bovendien over Felix Großschartner, die recent nog de Ronde van Turkije op zijn naam schreef.

Nog een renner die indruk maakte in de Ronde van het Baskenland: Tadej Pogačar. De pas 20-jarige Sloveen is überhaupt bezig aan een indrukwekkend seizoen, zeker gezien zijn status als neoprof. Zo won hij al op knappe wijze de Volta ao Algarve. Maar in het Baskenland klom Pogačar zij aan zij met kleppers als Jakob Fuglsang, Ion Izagirre en Mikel Landa. Kan de piepjonge klimmer bevestigen?

Wat kan Rui Costa in de andere rittenkoers door Zwitserland? – foto: Cor Vos

UAE Emirates rekent op een renner die zich goed voelt op Zwitserse wegen: Rui Costa. De Portugees won in het verleden al driemaal de Ronde van Zwitserland, maar de Ronde van Romandië ontbreekt nog op zijn palmares. Vorig jaar werd de 32-jarige Costa nog vijfde in deze rittenkoers. Kan hij ditmaal hoger mikken? In de Amstel Gold Race (dertiende) liet hij zien dat het met de vorm wel goed zit.

Costa won dus nog nooit de Ronde van Romandië, maar Ilnur Zakarin heeft al wel van de champagne mogen proeven. De Rus beleefde hier vier jaar geleden zijn doorbraak, door zijn ploeggenoot Simon Špilak en Chris Froome te verslaan. In de daaropvolgende jaren wist Zakarin te bevestigen, maar de kopman van Katusha-Alpecin staat nu op een kruispunt in zijn carrière. Vindt hij weer zijn benen van weleer? Of blijft hij hangen in de middenmoot? Aan Zakarin om de keuze te maken…

Steven Kruijswijk is uitstekend op dreef – foto: Cor Vos

Om terug te komen op Jumbo-Visma. Mocht Roglič niet voor het klassement (willen) gaan, dan kan Steven Kruijswijk de honneurs waarnemen als absolute kopman. De Nederlander is ook bezig aan een uitstekend seizoen, al heeft zich dat nog niet vertaald in overwinningen. Maar zowel in de Ruta del Sol (derde) als de Ronde van Catalonië (vijfde) liet hij zich opmerken. En aangezien Kruijswijk zich niet richt op de Giro d’Italia, kan de klimmer zich vrij uitleven in de Zwitserse bergen!

Kruijswijk richt zich op de Tour de France, net als Geraint Thomas. We kennen inmiddels het verhaal van de Tourwinnaar, maar inmiddels is de blik weer gericht op het fietsen. Thomas heeft nog weinig laten zien, maar de renner van Team Ineos was toch niet slecht in Strade Bianche en de Ronde van het Baskenland. Kan hij in de Ronde van Romandië eindelijk meedoen voor de overwinning? Dan moeten de overtollige kilo’s er nu toch echt af…

Kan Geraint Thomas vertrouwen tanken? – foto: Cor Vos

Wie we nog meer in de gaten moeten houden? Let op succesformatie EF Education First, dat vertrouwt op Daniel Felipe Martínez en Michael Woods. Martínez liet dit jaar al mooie dingen zien in de Tour Colombia 2.1 en Parijs-Nice, maar kende een tegenvallende Ronde van het Baskenland. De Colombiaan heeft kortom wat goed te maken. Woods reed dit seizoen al naar meerdere top 10-noteringen.

Bij Astana worden Merhawi Kudus en Jan Hirt als kopmannen uitgespeeld. Maar let ook op de beloftevolle Fransman David Gaudu, de heroptredende Pierre Latour, Winner Anacona, Damien Howson, de kwakkelende Louis Meintjes, oud-winnaar Simon Špilak, Michael Storer, Giulio Ciccone, James Knox en de goed presterende Guillaume Martin.

Wat mogen we verwachten van supertalent Evenepoel? – foto: Cor Vos

En ik hoor u al denken: Maar wat met Remco Evenepoel? Het Belgische supertalent heeft inmiddels al zijn WorldTour-debuut gemaakt, maar de Ronde van Romandië is weer een volgende tussenstop in zijn – nog lange – carrière. Wat kan de 19-jarige klimmer op het allerhoogste niveau? Behoorlijk wat, zo bleek toch in de UAE Tour. In de Ronde van Turkije finishte hij bovendien als vierde. WielerFlits had onlangs een uitgebreide babbel met de renner van Deceuninck-Quick-Step.

En het thuisland? Dat hoopt vooral op een knalprestatie van renners als Mathias Frank, Sébastian Reichenbach,  Kilian Frankiny en de beloftevolle Roland Thalmann. De vraag is alleen of een van deze renners in staat is om mee te doen voor de eindzege.

Sprinter

Sam Bennett was nog succesvol in Turkije – foto: Cor Vos

Niet alleen de ronderenners moeten zich voorbereiden op de Giro d’Italia. De sprinters hopen zich nog een laatste keer te testen op hoge snelheid, maar zullen ook wat koershardheid willen opdoen voor La Corsa Rosa. De twee grootste namen aan de start zijn zonder enige twijfel Sam Bennett en Elia Viviani. Al zal die eerste – tot zijn eigen ongenoegen – niet starten in de Italiaanse ronde. Maar Bennett is wel een van de zegekoningen van 2019.

Zo won hij al etappes in de Vuelta a San Juan, de UAE Tour en Parijs-Nice. Ook in de recente Ronde van Turkije was het raak, tot tweemaal toe zelfs. Sprint Bennett ook naar ritwinst in Romandië? Dan moet hij wel voorbij Elia Viviani, die wél in volle voorbereiding is op de Giro. De Italiaanse kampioen van Deceuninck-Quick-Step snakt wel weer naar een nieuwe zege, aangezien hij in Tirreno-Adriatico voor het laatst won.

Elia Viviani heeft al een tijdje niet meer gewonnen – foto: Cor Vos

Bennett en Viviani mogen concurrentie verwachten van Simone Consonni, Sonny Colbrelli, Jakub Mareczko, Giacomo Nizzolo en Andrea Pasqualon. Maar er zijn meer (niet-Italiaanse) kapers op de kust, met Adam Blythe, ouderdomsdeken Samuel Dumoulin, Patrick Bevin en Dion Smith.

Favorieten volgens WielerFlits 
**** Primož Roglič
*** Emanuel BuchmannTadej Pogačar
** Steven Kruijswijk, Daniel Felipe Martínez, Rui Costa
* Geraint Thomas, Ilnur Zakarin, Michael WoodsFelix Großschartner

UPDATE: Tadej Pogačar start niet

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

De renners beginnen de Ronde van Romandië met de nodige regen. Althans, de kans op neerslag wordt geschat op vijftig procent. Dit blijft zo voor de rest van de week, waardoor het geen ideale voorbereidingskoers zal worden op de Giro d’Italia. De gemiddelde temperatuur schommelt zo rond de 14 graden Celsius. De wedstrijd is dagelijks te volgen op Eurosport.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.