Voorbeschouwing: Ronde van Slovenië 2024 – Sprintkansen Groenewegen, Giro-subtoppers aan zet
Matej Mohoric wint slotrit in eigen land in 2023 en eert zo zijn overleden ploegmaat Gino Mäder - foto: Cor Vos
Youri Coudron
woensdag 12 juni 2024 om 07:15

Voorbeschouwing: Ronde van Slovenië 2024 – Sprintkansen Groenewegen, Giro-subtoppers aan zet

Het Critérium du Dauphiné of de Ronde van Zwitserland zijn wellicht de meest bekende koersen bij het publiek, die de renners klaarstomen voor de Tour de France. Toch leiden er meer wegen naar Rome. Of beter gezegd: Parijs. De Ronde van Slovenië is voor sommige renners nog een laatste benodigde wedstrijdprikkel richting de Tour, bijvoorbeeld voor Dylan Groenewegen. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste winnaars Ronde van Slovenië
2023: flag-it Filippo Zana
2022: flag-si Tadej Pogačar
2021: flag-si Tadej Pogačar
2020: Niet verreden i.v.m. coronacrisis
2019: flag-it Diego Ulissi
2018: flag-si Primož Roglič
2017: flag-pl Rafał Majka
2016: flag-ee Rein Taaramäe
2015: flag-si Primož Roglič
2014: flag-pt Tiago Machado


Laatste editie

Eindklassement flag-si Ronde van Slovenië 2023
1. flag-it Filippo Zana (Jayco AlUla) in 20u00m24s
2. flag-si Matej Mohoric (Bahrain-Victorious) op 18s
3. flag-it Diego Ulissi (UAE Emirates) op 23s
4. flag-it Giovanni Aleotti (BORA-hansgrohe) op 33s
5. flag-co Jesús David Peña (Jayco AlUla) op 34s


Parcours

Ook dit jaar bestaat de Ronde van Slovenië weer uit vijf etappes. De organisatie heeft ook nu weer gekozen voor een divers parcours. Klimmers komen aan hun trekken in de 30ste jubileumeditie van de Ronde van Slovenië, al staat er ook dit jaar maar één serieuze bergrit op het programma. Verder zijn er de nodige sprintritten uitgetekend. We tellen toch drie (potentiële) kansen voor de rappe mannen in dit peloton.

En met een beetje mazzel voor de sprinters volgt er op de slotdag nog een vierde kans, al gooit de korte maar steile beklimming naar Trška Gora vaak roet in het eten. Ook belangrijk om te vermelden: de renners hoeven dit jaar de tijdritfiets wederom niet van stal te halen.


Woensdag 12 juni, Etappe 1: Murska Sobota – Ormož (191,9 km)

De start van de eerste etappe vindt plaats in Murska Sobota en leidt de renners door de drie buurlanden, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Een unieke ervaring voor het peloton dus. Het parcours van de eerste etappe is niet veeleisend met slechts één beklimming van de vierde categorie. De eerste leider zal in Ormož dus hoogstwaarschijnlijk beslist worden in een massasprint. Kan Dylan Groenewegen zijn kunstje van vorig jaar herhalen?

Start: 11.15 uur
Finish: tussen 15.45 en 16.30 uur


Donderdag 13 juni, Etappe 2: Žalec – Rogaška Slatina (177,9 km)

De route van de tweede rit kent ook weinig échte obstakels. Voor het technische laatste deel van de etappe moeten de deelnemers namelijk enkel van Laško naar Celjska Koča (7,6 km à 6,3%) klimmen. Hoewel er nog een lange weg te gaan is van de top naar de finish in Rogaška Slatina, zou de klim een ​​aanzienlijke impact kunnen hebben op de uitslag van de etappe. We kunnen veel aanvallen verwachten. Historisch gezien werd de strijd in Rogaška Slatina echter altijd beslist door een sprint van het peloton.

Start: 10.30 uur
Finish: tussen 14.40 en 15.25 uur


Vrijdag 14 juni, Etappe 3: Ljubljana- Nova Gorica (160,5 km)

Etappe drie voert de renners van Ljubljana naar Nova Gorica. Na de afdaling naar Ajdovščina is het parcours van de etappe uiterst gevarieerd. Twee beklimmingen naar Ravnica en het traject over Goriška Brda zullen de benen voor het eerst echt testen. De renners steken ook de landsgrens met Italië oversteken, waardoor de koers voor het eerst in de geschiedenis alle vier de buurlanden met Slovenië aandoet. De vlakke finish volgt kort na de aflading van de tweede keer Ravnica.

Start: 10.50 uur
Finish: tussen 14.40 en 15.15 uur


Zaterdag 15 juni, Etappe 4: Škofljica – Krvavec (147,2 km)

Dag vier van de Ronde van Slovenië is de dag waar de knikkers verdeeld lijken te worden. Al in het eerste deel van de etappe worden de renners geconfronteerd met drie beklimmingen van de derde categorie. De etappe is niet lang, maar de slotklim vormt het spektakelstuk van de rittenkoers. De klim naar Krvavec (11,7 km à 7,7%) zal hoogstwaarschijnlijk beslissen wie dit jaar de groene trui zal dragen. De klim is niet nieuw in de Ronde van Slovenië, maar nog nooit hoefden de renners zo hoog te gaan als dit jaar.

Start: 11.00 uur
Finish: tussen 14.30 en 15.00 uur


Zondag 16 juni, Etappe 5: Šentjernej – Novo Mesto (156,9 km)

Ook de dertigste jubileumeditie van de Ronde van Slovenië eindigt naar traditie in Novo Mesto. In het eerste deel is de etappe niet veeleisend, terwijl in het laatste deel het typische Dolenjska-landschap met verschillende kleine klimmetjes en afdalingen een lastige draai aan de etappe geeft. Ruim tien kilometer voor de finish moeten de renners nog de klim van derde categorie Trška Gora (1,5 km à 10,5%) beklimmen, wat voor de nodige schiftingen kan zorgen.

Start: 11.00 uur
Finish: tussen 14.45 en 15.20 uur


Favorieten

Nee, het deelnemersveld in de Ronde van Slovenië is niet te vergelijken met dat van de Ronde van Zwitserland of het Critérium du Dauphiné, maar toch staan er wel een paar toppers aan het vertrek van dertigste editie van de vijfdaagse wielerkoers. De strijd om de eindzege belooft interessant te worden, en in de vlakke etappes zullen enkele zeer rappe mannen – denk aan Dylan Groenewegen, Phil Bauhaus en Sam Welsford – elkaar het vuur aan de schenen leggen.

Met UAE Emirates, BORA-hansgrohe, Jayco AlUla, INEOS Grenadiers, Bahrain Victorious, EF Education EasyPost en Froupama FDJ staan er dit jaar zeven WorldTeams aan de start, drie meer dan vorig jaar. Verder valt de aanwezigheid van elf ProTeams (waaronder Bingoal WB, Q36.5, Tudor, Uno-X Mobility en Polti Kometa) op. Vier continentale teams maken de deelnemerslijst compleet.

Michael Storer eindigde in de top-10 van de Giro dit jaar – foto: Cor Vos

De échte toppers op rondegebied ontbreken in Slovenië. De renners met klassementsambities voor de aankomende Tour kiezen toch voor een alternatieve voorbereiding. Toch kan een klimgeit op dag vier een groot gat slaan ten opzichte van de concurrentie. Dit brengt ons bij Michael Storer. De Australiër van Tudor reed een uitstekende Giro, waar hij klimmend mee kon met de beste concurrenten van Pogi. Een tiende plek in het algemeen klassement was het resultaat. Oppassen dus voor deze 27-jarige topper.

Drie plekjes lager in het algemeen klassement van de Giro vinden we Davide Piganzoli. De 21-jarige Italiaan had in de grote ronde van zijn land geen echte uitschieter, maar toonde dat hij bergop een zeer geduchte tegenstander is. Polti Kometa brengt naast de jonge Italiaan ook Paul Double aan de start. De Brit rijdt een uitstekend seizoen, eindigde al als derde in de Ronde van Turkije en greep vorig jaar een verdienstelijke achtste stek in Slovenië. Het Italiaanse ProTeam brengt dus een gevaarlijke tandem aan de start.

Filippo Zana zette in 2023 met zijn eindwinst de kers op de taart na topweek Jayco AlUla – foto: Cor Vos

Als we iets verder naar boven kijken in de uitslag van de Ronde van Slovenië in 2023, zien we dat de top-5 van vorig jaar ook dit jaar gewoon aan de start staat. Te beginnen met de titelverdediger: Filippo Zana. De Italiaan wist vorig jaar de topweek van Jayco AlUla af te sluiten met eindwinst in de rittenkoers. Ook dit jaar is dat het doel. Zana toonde zijn goede benen bergop in Giro door elfde te worden in het algemeen klassement. Pakt hij weer de groene trui?

De Italiaanse kopman van de formatie krijgt in ieder geval twee sterke helpers mee in de vorm van Alessandro De Marchi en Jesús David Peña. Laatstgenoemde wist vorig jaar, zonder daarvoor bijzondere uitslagen te rijden, de koninginnenrit te winnen én vijfde te eindigen in het eindklassement. We laten ons graag weer verrassen door de Colombiaan.

Wat kan Mohoric in eigen land? Hij werd al eens tweede en derde in het algemeen klassement – foto: Cor Vos

Terug naar de top-5 van vorig jaar. Zana verpestte in 2023 namelijk een Sloveens feestje door Matej Mohoric achter zich te houden. Voor zijn eigen publiek wist de renner van Bahrain Victorious wél de slotrit te winnen. Hoewel een graveltocht als Unbound net te veel van het goede was voor Mohoric, achten we hem in staat ook dit jaar mee te doen om de knikkers in Slovenië. Op dag vier zal hij op zijn tanden moeten bijten, maar de slotrit is – net als vorig jaar – op zijn lijf geschreven.

Bahrain Victorious schuift naast de thuisrijder ook een Bask naar voren als potentiële eindwinnaar. Pello Bilbao rijdt sinds Luik-Bastenaken-Luik weer zijn eerste koers. De klimgeit zal in tegenstelling tot zijn ploegmaat juist uitkijken naar de aankomst in rit vier. Al beschikt Bilbao ook over de juiste kwaliteiten om mee te doen in heuvelig terrein. Top-10 in de Amstel Gold Race én in Luik-Bastenaken-Luik is toch niet onverdienstelijk.

Giovanni Aleotti reed een meer dan verdienstelijke Giro – foto: Cor Vos

De andere Italiaan die we nog wilde noemen is Giovanni Aleotti. De 25-jarige renner van BORA-hansgrohe viel vorig jaar in Slovenië nét naast het podium. Dit jaar mag hij op herkansing. In de Giro was de klimmer vaak dé beste helper van kopman Daniel Felipe Martinez, waardoor hij weinig voor eigen kansen mocht rijden. In Slovenië kan hij echter wel zijn gang gaan op jacht naar dat podium.

Verder houden we ook rekening met Archie Ryan en Hugh Carthy (EF Education EasyPost). Waar de Ier Ryan met zijn 22 jaar juist bezig aan zijn opmars in het peloton, heeft zijn Britse ploegmaat al de nodige ervaring. Recentelijk is het echter Ryan die de betere resultaten rijdt. Beiden zijn uitstekend bergop en kunnen zo elkaar goed ondersteunen op de klim naar Krvavec. Met Mikkel Honoré, Ben Healy en ook de Nederlander Jardi van der Lee in de ploeg mikt de formatie op winst in Slovenië.

Archie Ryan won dit seizoen al eens in de Coppi e Bartali – foto: Cor Vos

Een andere ploeg om rekening mee te houden, is INEOS Grenadiers. De Britse formatie komt met een sterke selectie op de proppen, met Jhonatan Narváez en Tobias Foss als de meest in het oog springende namen. We verwachten zeker iets van Narváez. De kampioen van Ecuador zal ongetwijfeld nog op een roze wolk fietsen na een bijzonder sterke Giro d’Italia. Kan hij de goede lijn doortrekken en toeslaan op Sloveense wegen? Het parcours moet hem bijzonder goed liggen.

De laatste grote favoriet voor de eindzege luistert naar de naam Tobias Halland Johannessen. De 24-jarige Noor begon erg goed aan het seizoen met meerdere korte klasseringen, maar kreeg daarna af te rekenen met fysieke malheur (een gebroken sleutelbeen) en was zodoende een tijdje uit de roulatie. De winnaar van de Toekomstronde (in 2021) wist zich daarna wel weer wat te revancheren, met een knappe zesde plaats in de Waalse Pijl. Nu keert hij na een langere rust- en trainingsperiode terug in koers. Kan hij in Slovenië vertrouwen opdoen richting de Tour?

Er staan met Alexander Hajek (BORA-hansgrohe), António Morgado, Domen Novak (UAE Emirates), Victor de la Parte, Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Valerio Conti (Corratec), Pierre Latour, Steff Cras (TotalEnergies), Giulio Pellizzari, Domenico Pozzovivo (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Jefferson Alveiro Cepeda, Fernando Barceló (Caja Rural-Seguros RGA) en Simon Pellaud (Tudor) nog heel wat outsiders aan de start.


Sprinters

De meeste Tour-sprinters bereiden zich via andere wegen voor op de komende Ronde van Frankrijk, maar Dylan Groenewegen zweert bij de Ronde van Slovenië. De pijlsnelle Nederlander van Jayco AlUla stond ook vorig jaar aan het vertrek van deze wedstrijd en won toen de eerste twee etappes. Dit jaar biedt het parcours wederom minimaal twee sprintkansen. Genoeg kans dus voor de Nederlander om zich uit te leven.

Dylan Groenewegen pakte vorig jaar twee ritzeges in Slovenië – foto: Cor Vos

De sprinter van Jayco AlUla zal het echter zeker niet op een presenteerblaadje krijgen aangereikt in Slovenië. Zo brengt Bahrain Victorious Phil Bauhaus aan de start, mikt INEOS Grenadiers op Elia Viviani en heeft Groupama FDJ met de 22-jarige Paul Penhoët een gevaarlijke sprinter in de gelederen.

Orluis Aular (Caja Rural-Seguros RGA), Jon Aberasturi (Euskaltel-Euskadi), man-in-vorm Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), Matteo Moschetti (Q36.5), Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Giovanni Lonardi (Polti Kometa) en Tilen Finkšt (Adria Mobil) zullen zich ongetwijfeld ook mengen in het sprintgeweld.

Alexander Kristoff won de afgelopen maand liefst vier keer – foto: Cor Vos

De grootste uitdager van Groenewegen lijkt echter uit het kamp van BORA-hansgrohe te komen. De Australiër Sam Welsford verschijnt ook aan de start. In de Ronde van Hongarije gooide hij in de eerste rit de teleurstelling van het mislopen van de Giro van zich af. In Slovenië zal hij weer willen bewijzen dat zijn ploeg het bij het verkeerde eind had.

De definitieve startlijst van de Ronde van Slovenië is nog niet bekend. Er kunnen eventueel nog wijzigingen plaatsvinden.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Filippo Zana
*** Pello Bilbao, Michael Storer
** Jhonatan Narváez, Tobias Halland Johannessen, Matej Mohorič
* Giovanni Aleotti, Davide Piganzoli, Paul Double, Archie Ryan

Website organisatie
Deelnemerslijst (Cyclingflash)


Weer en TV

De renners lijken met prettige temperaturen de Ronde van Slovenië af te gaan werken. Wat betreft de neerslag zit het minder mee. De gehele rittenkoers liggen buien op de loer. Desalniettemin krijgt de zon ook kans om door te breken. Wisselvalligheid zal dus troef zijn. De temperatuur loopt ’s middags gemiddeld op tot een graad of 23.

De Ronde van Slovenië is ook dit jaar weer elke dag live te volgen via Eurosport 1 en op de online kanalen van Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+. Voor de precieze uitzendtijden verwijzen we naar onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.