Voorbeschouwing: Ronde van Slovenië 2025 – Wat mogen we verwachten van Harm Vanhoucke?
Dylan Groenewegen was de voorbije jaren al succesvol in Slovenië - foto: Cor Vos
woensdag 4 juni 2025 om 07:44

Voorbeschouwing: Ronde van Slovenië 2025 – Wat mogen we verwachten van Harm Vanhoucke?

Voor wielerliefhebbers die bang zijn om na de Giro d’Italia in een zwart wielergat te vallen, is er goed nieuws: in aanloop naar de Tour de France volgen de koersen elkaar in rap tempo op! Zo is het deze week tijd voor de 31ste editie van de Ronde van Slovenië. Wie mag zich zondag de opvolger van Giovanni Aleotti noemen? WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie

In de eerste twee etappes van de Ronde van Slovenië 2024 waren de rappe mannen aan zet. In de eerste sprintclashes kwamen Dylan Groenewegen en Phil Bauhaus als winnaars over de streep. In de derde rit werd het kaf een eerste maal van het koren gescheiden. In de pittige heuveletappe naar Nova Gorica sloeg Giovanni Aleotti een dubbelslag, door in de slotfase in een afdaling weg te vlammen uit een elitegroep.

De Italiaan van BORA-hansgrohe kon zich na zijn triomftocht zeker nog niet rijk rekenen, met de koninginnenrit naar Krvavec in het vooruitzicht. Op de flanken van de bijna twaalf kilometer slotklim (aan een gemiddelde van 7,7%) bleken de betere klimmers aan elkaar gewaagd en zo draaide de rit uit op een secondenspel. De taaie en lepe Pello Bilbao trok na een spannende finale aan het langste eind, voor Paul Double en Aleotti.

Die laatste bleef ook in de chaotische, spectaculaire en door Ben Healy gewonnen slotetappe naar Nove Mesto kalm en zo kroonde Aleotti zich na vijf etappes tot eindwinnaar van de dertigste Ronde van Slovenië. De normaal zo trouwe helper van kopmannen als Jai Hindley en Daniel Felipe Martínez werd op het podium geflankeerd door runner-up Bilbao en de jonge Italiaanse klimmer Giulio Pellizzari.

Shirt for OIC AK

Parcours

De 31ste uitgave van de Ronde van Slovenië begint in Piran, een van de drie havensteden, in het uiterste westen van het land van Tadej Pogacar en Primoz Roglic. Het peloton trekt vervolgens in noordoostelijke richting om na vijf etappes te eindigen in Novo Mesto (niet te verwarren met het Tsjechische mountainbikeparadijs Nové Město na Moravě) in het Sloveense binnenland.

De organisatie heeft – in vergelijking met eerdere jaren – niet veel lopen sleutelen aan het format. Natuurlijk, er worden dit jaar andere start- en finishplaatsen aangedaan, maar we zien geen baanbrekende veranderingen. Zo hoeven de deelnemers ook dit jaar niet hun tijdritfietsen van stal te halen, komen de sprinters weer voldoende aan hun trekken en zal de beslissing om de eindzege vallen in een serieuze bergetappe.

Wat ook belangrijk is om te vermelden: aan de finish van elke etappe liggen tien, zes en vier bonificatieseconden voor het oprapen voor de nummers één, twee en drie in de daguitslag. De tussensprints onderweg zijn dan weer goed voor drie, twee en één boniseconden.

Etappes Tour of Slovenia

Datum Rit Van Naar
04.06 1
Piran
Škofljica
168.70 km
05.06 2
Velenje
Rogaška Slatina
157.80 km
06.06 3
Majšperk
Ormož
173.40 km
07.06 4
Maribor
Golte
175.20 km
08.06 5
Litija
Novo Mesto
123.90 km

Woensdag 4 juni, Etappe 1: Piran – Škofljica (168,7 km)

In de eerste etappe komen de aanwezige sprinters meteen aan bod. Althans, dat is toch de verwachting als we kijken naar het parcours, maar de openingsfase valt zeker niet te onderschatten. Na de start vanuit Piran – een van de drie havensteden van Slovenië en gelegen aan de gelijknamige Baai van Piran – gaat het over geaccidenteerde wegen naar de eerste klim van de dag (8,1 km à 4,5%) richting Črni Kal.

Dit is ook meteen de laatste gecategoriseerde beklimming van de dag, want daarna worden de wat meer vlakke(re) Sloveense wegen opgezocht richting de finish in Škofljica. Voor we dit plaatsje met zo’n drieduizend inwoners bereiken, volgen er nog tussensprints in Beka, Postojna en Ig en een passage door hoofdstad Ljubljana. De laatste kilometers zijn biljartvlak en rechttoe-rechtaan, buiten een haakse bocht op enkele honderden meters van de finish.

Afbeelding: organisatie Tour of Slovenia

Profiel rit 1 – organisatie Tour of Slovenia

Start: 11.45 uur
Finish: tussen 15.45 en 16.20 uur


Donderdag 5 juni, Etappe 2: Velenje – Rogaška Slatina (157,8 km)

In de tweede etappe staat een massasprint eveneens in de sterren geschreven. De organisatie heeft ook nu maar één beklimming die meetelt voor het bergklassement opgenomen in het parcours. Maar voor we aan de voet komen van deze hindernis, volgt er eerst een niet al te uitdagende aanloopfase van een zestigtal kilometer vanuit Velenje. Dit is – als we het lokale reisbureau mogen geloven – “een van de zonnigste en groenste steden in Slovenië.”

Na ruim zestig kilometer is het even opletten geblazen voor de sprinters, want de beklimming naar hotel Celjska Koča (7,8 km à 6,1%) is zeker niet te onderschatten. We verwachten hier alleen niet meteen vuurwerk, want eenmaal boven volgen er nog tachtig relatief vlakke kilometers richting Rogaška Slatina. Dit is een stad in het oosten van Slovenië en staat bekend om zijn geneeskrachtige mineraalwater, spa en kristalglas.

Afbeelding: organisatie Tour of Slovenia

Profiel rit 2 – organisatie Tour of Slovenia

Start: 10.55 uur
Finish: tussen 14.45 en 15.30 uur


Vrijdag 6 juni, Etappe 3: Majšperk – Ormož (173,4 km)

De sprinters zullen niet alleen de eerste twee etappes met rood hebben omcirkeld in het routeboek. Voor de rit van vrijdag zien we ook niet meteen potentiële bananenschillen richting de finish. De openingsfase is wel pittig met twee hellingen van de vierde categorie, maar daarna is het parcours zo goed als vlak. Er volgen in korte tijd wel drie tussensprints in respectievelijk Muretinci, Ptuj en Kidričevo.

Daarna gaat het in gestrekte draf naar de eerste doorkomst aan de finish in het vredelievende plaatsje Ormož. Na deze eerste kennismaking met de finishlocatie volgt een grotere – noem het lokale – ronde van 26 kilometer. Het is een verraderlijke omloop, want er staan stiekem toch best wel wat hoogtemeters op het menu, wat chaos in de hand kan werken. Aanvallers zullen het dan vooral proberen op de flanken van de klim (maximaal 7%) naar Jeruzalem.

Afbeelding: organisatie Tour of Slovenia

Profiel rit 3 – organisatie Tour of Slovenia

Start: 10.50 uur
Finish: tussen 15.05 en 15.45 uur


Zaterdag 7 juni, Etappe 4: Maribor – Golte (175,2 km)

In de eerste drie etappes kunnen de klimmers zich nog verstoppen, maar in de rit van zaterdag gaan ook deze renners met de billen bloot. Het algemeen klassement zal flink worden opgeschud en waarschijnlijk in een beslissende plooi vallen. De voorlaatste rit is er wel een met twee gezichten. Na de start in Maribor – met ruim 100.000 inwoners de tweede stad van Slovenië – is het namelijk lang wachten op de eerste serieuze klim van de dag.

Na goed 115 kilometer – met onderweg drie tussensprints en enkele niet gecategoriseerde hellingen – is het tijd voor de beklimming naar Podvolovljek (5,1 km à 8,4%) van tweede categorie. Dit is een pittige opwarmer voor de tweede en laatste klim, waar ook de finishstreep is getrokken. Dit is de klim naar skiskation Golte. De cijfers? Bijna veertien kilometer klimmen aan een gemiddelde van 7,4%, met pieken ver boven de 10%. Pittige kost!

Afbeelding: organisatie Tour of Slovenia

Profiel rit 4 – organisatie Tour of Slovenia

Start: 10.20 uur
Finish: tussen 14.40 en 15.20 uur


Zondag 8 juni, Etappe 5: Litija – Novo Mesto (123,9 km)

Eindigen doen we met een inmiddels toch wel traditionele slotrit naar Novo Mesto, een stad van goed 25.000 inwoners gelegen in het zuiden van Slovenië, aan de rivier Krka. Of we een sprint krijgen in Novo Mesto, is maar zeer de vraag. Er wordt onderweg toch stevig geklommen, met in de eerste vijftig kilometer al één beklimming van tweede (5,9 km à 5,9%) en twee hellingen van de derde categorie.

In de finale wacht dan ook nog de klim naar Trebelno (4,5 km à 5,9%) en de lastige klim naar Trška Gora (1,7 km aan 10,5%). Dit kan de plannen van rappe mannen dwarsbomen en lijkt voor puncheurs dan weer een ideaal punt om nog een laatste keer ten aanval te trekken. Na het ronden van de top van deze klim – met een uitschieter van liefst 21% – is het nog goed negen kilometer naar de finish.

Profiel rit 5 – organisatie Tour of Slovenia

Start: 10.00 uur
Finish: tussen 12.45 en 13.10 uur

Favorieten

De Ronde van Slovenië leek met Bahrain Victorious, Lidl-TrekJayco AlUlaUAE Emirates XRG en Visma | Lease a Bike vijf WorldTeams te mogen verwelkomen, maar de Nederlandse équipe heeft zich inmiddels afgemeld voor de rittenkoers. De ploeg kampt met de nodige blessuregevallen en blijkt niet in staat om een volwaardige selectie samen te stellen.

Waar de organisatie van de Ronde van Slovenië de voorbije jaren nog kon uitpakken met de aanwezigheid van één of zelfs meerdere toppers op rondegebied, is het nu toch met een vergrootglas zoeken naar de kleppers. We hoeven er niet omheen te draaien: het deelnemersveld valt dit jaar behoorlijk tegen. Maar, dit wil niet zeggen dat het een voorbode is voor een saaie wedstrijd. Integendeel! Bij afwezigheid van de grote kampioenen krijgen de trouwe knechten, outsiders en toppers van de toekomst de kans om eens voor eigen rekening te rijden.

Felix Grossschartner – foto: Cor Vos

Neem nu Felix Grossschartner: de inmiddels 31-jarige Oostenrijker van UAE Emirates XRG rijdt normaal de longen uit zijn lijf voor de kopmannen binnen zijn ploeg. En dat zijn er veel met Tadej Pogacar, João Almeida, Juan Ayuso, Adam Yates en nu ook Isaac Del Toro… Deze renners zijn er echter niet bij in de Ronde van Slovenië en dus krijgt Grossschartner weer eens een vrijbrief om te koersen. Hij zal deze spaarzame kans maar wat graag willen verzilveren. Gezien zijn in het verleden verzamelde adelbrieven – Grossschartner reed zelfs twee keer top-10 in een grote ronde – verwachten we veel van de ervaren klimmer.

Grossschartner is niet de enige renner binnen het collectief van UAE Emirates XRG met een streepje – of in dit geval sterretje – achter zijn naam. We houden ook zeker rekening met Alessandro Covi. De Italiaanse springveer – die in de belangstelling zou staan van Visma | Lease a Bike – rijgt al langere tijd de ereplaatsen aaneen. Covi was reeds succesvol in de Giro d’Abruzzo en Vuelta Asturias en was onlangs tweede in het eindklassement van de Ronde van Hongarije. Een andere UAE-renner om in de gaten te houden, is het Portugese toptalent António Morgado.

Juan Pedro López – foto: Cor Vos

Onze topfavoriet voor de eindzege luistert echter naar een andere naam: Juan Pedro López. De Spanjaard van Lidl-Trek is op papier misschien wel de beste klimmer aan het vertrek en liet nog niet zo lang geleden in de Ronde van Romandië zijn benen spreken. López werd in deze WorldTour-ronde namelijk zevende in het eindklassement, wat toch iets wil zeggen over zijn kwaliteiten. Het feit dat er geen tijdrit in het parcours is opgenomen, speelt zeker in zijn voordeel. We verwachten ook zeker iets van zijn ploeggenoot Tao Geoghegan Hart. Kan de voormalig Giro-winnaar nog eens uithalen bergop?

Unibet Tietema Rockets komt tevens met een sterke selectie op de proppen. De Franse formatie met Nederlandse roots heeft zelfs twee kandidaat-eindwinnaars in de gelederen met Giovanni Carboni en Adrien Maire. Beide mannen zijn bezig aan een uitstekend seizoen en verzamelden al de nodige ereplaatsen. Carboni wist in aanloop naar de Ronde van Slovenië zijn goede vorm te demonstreren: hij werd achtste in de Ronde van Turkije en vijfde in de Mercan’Tour Classic. Maire was dan weer negende in Turkije, maar bovenal tweede in de Tour du Doubs.

Als we met een Belgische bril naar de deelnemerslijst kijken, dan schuiven we toch vooral de naam van Harm Vanhoucke naar voren. De inmiddels 27-jarige coureur stond – net als Graat – ooit te boek als een zeer beloftevolle renner, maar wist nooit écht door te breken. Toch is Vanhoucke al jaren een zeer gewaardeerde renner en klimmer, die vooral op een wat lager niveau zijn uitslagen rijdt. De coureur van Q36.5 Pro Cycling was dit jaar bijvoorbeeld al zevende in de Tour of Hellas en elfde in de Ronde van Hongarije.

Harm Vanhoucke – foto: Cor Vos

Bahrain Victorious en Jayco AlUla rekenen nu ook niet bepaald op sterrenensembles, maar de voormalige Oostenrijkse roeier Rainer Kepplinger kan wellicht een rol van betekenis spelen namens de formatie uit het Midden-Oosten. Kepplinger begon zijn seizoen met een vijfde plaats in de AlUla Tour en werd vervolgens nog keurig dertiende in de UAE Tour, maar heeft daarna niks meer laten zien. Volgt deze week de ommekeer?

En verder? We mogen de Spaanse ProTeams niet uitvlakken. Equipo Kern Pharma rekent op Vuelta-revelatie Urko Berrade, José Felíx Parra en Iván Ramiro Sosa. Burgos Burpellet BH mag met de ervaren José Manuel Díaz – podiumplant in de Classic Grand Besançon Doubs en Tour du Jura – en de heroptredende Merhawi Kudus dromen van een mooie eindklassering. Euskaltel-Euskadi en Caja Rural-Seguros RGA hopen dan weer op uitschieters van Txomin Juaristi (tweede in Vuelta Asturias) en Fernando Barceló.

We willen tot slot nog enkele namen uitlichten. Is het niet voor de eindzege, dan toch wel voor een mooie eindklassering: Johannes Kulset, Simon Dalby (Uno-X Mobility), Matteo Badilatti (Q36.5 Pro Cycling), Germán Darío Gómez, Fernando Tercero (Team Polti-VisitMalta), Alex Tolio (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) en voormalig mountainbiketopper Henrique da Silva Avancini (Factor Racing).


Sprinters

Dylan Groenewegen was de voorbije jaren de publiekstrekker onder de sprinters en de Nederlandse kampioen tekent ook dit jaar acte de présence. Waar de sprinter van Jayco AlUla het in de eerste maanden van 2025 nog moest doen met ereplaatsen, liet hij in de voorbije Ronde van Hongarije zien dat hij het winnen nog niet is verleerd. Het was een meer dan welkome opsteker voor de komende Tour de France, waar Groenewegen als sprintkopman zal worden uitgespeeld.

In Slovenië hoopt Groenewegen de winnende lijn door te trekken en nog wat meer vertrouwen te tanken richting de Tour. De Leeuw van Amsterdam zal dan wel moeten afrekenen met Phil Bauhaus. De snelle Duitser van Bahrain Victorious won vorig jaar nog een rit op Sloveense bodem en krijgt nu ook weer enkele kansen op dagsucces.

Dylan Groenewegen sloeg in de Ronde van Hongarije eindelijk weer eens toe – foto: Cor Vos

UAE Emirates XRG brengt met Juan Sebastián Molano een geduchte sprintconcurrent voor Groenewegen en Bauhaus aan het vertrek. De pijlsnelle Colombiaan van UAE Emirates XRG was niet zo lang geleden nog de snelste in de slotetappe van de Ronde van Hongarije. In Hongarije moest Molano opboksen tegen Tim Torn Teutenberg, die ook zijn opwachting zal maken in de Ronde van Slovenië.

De 22-jarige Duitser staat te boek een toptalent op de weg én de baan en liet dit seizoen al mooie dingen zien in zijn eerste jaar bij de profs. De jongste telg uit het wielergeslacht-Teutenberg snelde dit seizoen al naar elf toptienklasseringen. In de Ronde van Hongarije was hij goed voor liefst vier podiumplaatsen. Teutenberg bonkt met andere woorden op de deur, maar boekt hij deze week ook zijn eerste profzege?

Davide Bomboi – foto: Cor Vos

Unibet Tietema Rockets hoopt met de snelle Belg Davide Bomboi mee te kunnen sprinten. Hou verder ook Luka Mezgec (Jayco AlUla, als eventuele stand in van Groenewegen), Nicolò Parisini (Q36.5 Pro Cycling), Manuel Peñalver (Team Polti-VisitMalta), Dušan Rajović (Team Solution Tech-Vini Fantini) en Tilen Finkšt (Adria Mobil) in de gaten.

Website organisatie
Deelnemerslijst (Cyclingflash.com)


Weer en TV

Het belooft een bijzonder droge, warme en dus zomerachtige koersweek te worden. De temperatuur schommelt de hele week zo rond de 26 graden Celsius. Het blijft zoals eerder aangegeven overwegend droog, al kan er later in de week nog wel een spatje regen vallen.

De Ronde van Slovenië is ook dit jaar weer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.