Voorbeschouwing: Ronde van Turkije 2024 – Spanning in klassement bij ontbreken topfavoriet
foto: Cor Vos
Youri Coudron
zondag 21 april 2024 om 08:30

Voorbeschouwing: Ronde van Turkije 2024 – Spanning in klassement bij ontbreken topfavoriet

De Ronde van Turkije is een ronde die grotere namen in het sprintgeweld aantrekt dan de kleppers bergop. Ook dit jaar is dat het geval. Mannen als Sam Welsford en Fabio Jakobsen lijken met hun rappe benen favoriet te zijn in menig rit, maar het algemeen klassement ligt volledig open. Wanneer de echte toppers ontbreken, wie staat er dan op? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste winnaars Ronde van Turkije
2023: flag-kz Alexey Lustenko
2022: flag-nz Patrick Bevin
2021: flag-es José Manuel Díaz
2020: niet verreden vanwege corona
2019: flag-at Felix Großschartner
2018: flag-es Eduard Prades
2017: flag-it Diego Ulissi
2016: flag-pt José Gonçalves
2015: flag-hr Kristijan Durasek
2014: flag-gb Adam Yates


Vorig jaar

In de Ronde van Turkije was het vorig jaar Alexey Lutsenko, die op dag drie al de beslissende slag wist te slaan. De Kazach van Astana Qazaqstan kwam op de loodzware slotklim (de Babadağ) – met in de slotkilometers nog percentages van 20% – als eerste boven, voor Ben Zwiehoff en Harold Tejada. In de overige ritten zouden de drie heren hun positie in het klassement verdedigen. Lutsenko kroonde zich in Istanbul tot eindwinnaar.

Op de slotdag was het ook feest voor Jasper Philipsen. De Belg van Alpecin-Deceuninck toonde zijn geweldige vorm en sprintte naar alweer zijn vierde ritzege in de Ronde van Turkije. Het sprintgeweld is de rittenkoers zeker niet vreemd. De rappe Belg maakte hier gretig gebruik  van.

Eindklassement Ronde van Turkije 2023
1. flag-kz Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan)
2. flag-de Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe) op 26s
3. flag-co Harold Tejada (Astana Qazaqstan) op 51s
4. flag-de Florian Lipowitz (BORA-hansgrohe) op 1m24s
5. flag-ch Matteo Badilatti (Q36.5) op 1m31s


Parcours

Vorig jaar werd er in vijf van de acht etappes gesprint om de overwinning in de Ronde van Turkije. Dit jaar staan er opnieuw acht etappes op het menu met meerdere kansen op winst voor de rappe mannen. De pure sprinters vinden dit jaar echter geen overvloed aan vlakke etappes op maat. In de finale zullen vaak enkele obstakels moeten worden overwonnen om de sprint te kunnen rijden. Daarnaast staan er dit jaar ook drie klimrijke etappes op het programma, waarvan etappe zes de meest beslissende lijkt te zijn.

Zondag 21 april, etappe 1: Antalya – Antalya (134,7 km)

De openingsetappe van de Ronde van Turkije is 134,7 kilometer lang en kent slechts één obstakel. Een lange en vlakke aanloop brengt de renners op negentig kilometer van de meet aan de voet van een beklimming van de vierde categorie. Met zo’n 2,1 kilometer klimmen aan 6,1% zullen de meeste sprinters nog niet echt bang worden.

Het restant van de etappe bestaat uit relatief vlakke en dalende wegen tot aan de finish in Antalya. De sprinters mogen dus direct laten zien wat zij in huis hebben. Met mannen als Fabio Jakobsen, Sam Welsford en Orluis Aular aan de start zijn er in ieder geval de nodige ploegen, die willen strijden om de winst.

Start: flag-tr 10.25 uur / flag-nlflag-be 09.25 uur
Finish: flag-tr 13.10-13.30 uur / flag-nlflag-be 12.10-12.30 uur


Maandag 22 april, etappe 2: Kemer – Kalkan (190,6 km)

De tweede etappe vertrekt in Kemer, een Turkse stad ten zuiden van Antalya. Deze rit is een stuk langer dan de eerste en kent ook een lastiger profiel. De renners zullen 190,6 kilometer moeten afleggen. Een heuvelige openingsfase brengt de renners in rustiger vaarwater, voordat de scherprechter van de dag op het menu staat. Een uitschieter van de tweede categorie laat de renners een kleine 600 meter klimmen.

Een afdaling brengt de renners naar wederom een relatief vlakke finale van zo’n dertig kilometer. Kunnen de sprintploegen de gevlogen mannen terughalen? Of is het op deze maandag een avonturier die zegeviert?

Start: flag-tr 11.21 uur / flag-nlflag-be 10.21 uur
Finish: flag-tr 15.50-16.25 uur / flag-nlflag-be 14.50-15.25 uur


Dinsdag 23 april, etappe 3: Fethiye – Marmaris (156 km)

De renners trekken verder naar het westen in een rit van Fethiye naar Marmaris. De finishplaats ligt aan de kust en niet ver van het Griekse eiland Rhodos. Voor de renners van het zeezicht kunnen genieten, moeten er eerst wel 156 kilometer worden afgelegd. Heuvels, heuvels, heuvels is het devies.

Geen van de klimmetjes op dag drie van de Ronde van Turkije zou de sprinters de stuipen op het lijf moeten jagen. Toch kan een sterke groep proberen om uit handen te blijven van de treintjes van de spurtbommen. Wederom zien we dus een strijd tussen de avonturiers en de sprinters.

Start: flag-tr 12.22 uur / flag-nlflag-be 11.22 uur
Finish: flag-tr 16.00-16.30 uur / flag-nlflag-be 15.00-15.30 uur


Woensdag 24 april, etappe 4: Marmaris – Bodrum (137,9 km)

De klassementsmannen kunnen het verschil in deze eerste dagen nog niet écht maken, want ook etappe vier biedt een rit waarbij de laatste forse beklimming op ruime afstand van de meet ligt. De top van de beklimming van de tweede categorie ligt op een kleine veertig kilometer van de streep.

Wél is het een ideale etappe voor een vluchter om zijn kans te grijpen. Het klimwerk in het midden van de etappe kan een groep de ruimte geven om in de finale uit handen te blijven van het peloton. Deze finale is ook niet geheel vlak, waardoor een late push het verschil kan maken.

Start: flag-tr12.45 uur / flag-nlflag-be 11.45 uur
Finish: flag-tr 16.00-16.35 uur / flag-nlflag-be 15.00-15.35 uur


Donderdag 25 april, etappe 5: Bodrum – Kuşadasi (177,9 km)

De vijfde etappe van de Ronde van Turkije vertrekt in Bodrum en finisht in Kuşadasi. De rit is 177,9 kilometer lang en zal wellicht een strijd worden tussen de snelle mannen, die deelnemen aan de Turkse rittenkoers. Het zwaartepunt van het klimwerk ligt voornamelijk in de beginfase van de etappe.

In de slotfase volgt nog een ongecategoriseerd klimmetje, maar de sprinters lijken dit obstakel met hulp van hun manschappen aan te moeten kunnen. Een sprint lonkt dus in de rit die de renners verder naar het noorden helpt langs de kust van de Egeïsche Zee.

Start: flag-tr 11.54 uur / flag-nlflag-be 10.54 uur
Finish: flag-tr 16.00-16.30 uur / flag-nlflag-be 15.00-15.30 uur


Vrijdag 26 april, etappe 6: Kuşadasi – Manisa (160,1 km)

De zesde etappe is eentje om naar uit te kijken. De etappe is met 160,1 kilometer niet zeer lang, maar kent een zeer uitdagend slot. Voordat de renners beginnen aan de loodzware slotklim worden de benen getest aan de hand van een voorproefje van de derde categorie. Vervolgens kunnen de renners even op adem komen in een korte afdaling, maar daarna is het alleen maar omhoog in Turkije.

De finish van de etappe ligt op de top van de berg Spil, een plek vol verhalen en legendes. Op 25 kilometer van de streep begint de weg op te lopen. Eenmaal aan de meet zijn de renners 1100 meter hoger. Een beslissende rit voor de klassementsmannen. De verschillen kunnen groot zijn op deze berg van de eerste categorie.

Start: flag-tr 11.52 uur / flag-nlflag-be 10.52 uur
Finish: flag-tr 15.50-16.25 uur / flag-nlflag-be 14.50-15.25 uur


Zaterdag 27 april, etappe 7: Çeşme – Izmir (125,4 km)

Het lijkt even bijkomen op de voorlaatste dag van de Ronde van Turkije. Het geweld op de berg Spil zit nog in de benen en de organisatie houdt daar rekening mee. Een enkele uitschieter in het midden van de route zal de sprinters niet in de weg kunnen staan. Op de voorlaatste dag gaan we dus sprinten. De laatste dikke vijftig kilometer zijn vlakker dan vlak.

Start: flag-tr 11.35 uur / flag-nlflag-be 10.35 uur
Finish: flag-tr 14.05-14.30 uur / flag-nlflag-be 13.05-13.30 uur


Zondag 28 april, etappe 8: Istanbul – Istanbul (136 km)

De slotetappe van de Ronde van Turkije vertrekt in Istanbul, en komt daar ook aan. De grootste stad van Turkije staat met andere woorden centraal in de laatste etappe. De renners zullen in deze laatste rit eerst zo’n 38 kilometer afleggen vooraleer ze de eerste keer het lokale circuit zullen opdraaien. Deze lus loopt een ruime tien kilometer lang over vlakke wegen en wordt in totaal vijf keer afgewerkt.

Nadien rijden de renners terug richting hoofdstad Istanbul, waar de finish wacht. De strook naar de finish toe loopt echter nog wel op, dus van een vlakke sprint is geen sprake. Wie kroont zich de winnaar in Istanbul? En wie gaat er met de eindwinst vandoor?

Start: flag-tr 11.00 uur / flag-nlflag-be 10.00 uur
Finish: flag-tr 13.00-13.25 uur / flag-nlflag-be 12.00-12.25 uur


Favorieten

Aan de start van de Ronde van Turkije staan net zoals vorig jaar vier WorldTour-ploegen. BORA-hansgrohe, dsm-firmenich PostNL, Alpecin-Deceuninck en Astana Qazaqstan maken hun opwachting. Daarentegen zijn er vele ProTeams aanwezig, zoals Bingoal WB, TDT-Unibet, Polti Kometa, Burgos-BH, Q36.5 en ga zo maar door. Op het continentale niveau zien we één ploeg uit de lage landen. Tarteletto-Isorex brengt zeven man aan de start.

De favorieten voor de eindwinst in de Ronde van Turkije zijn ditmaal niet de gekende namen. De WorldTour-ploegen brengen voornamelijk hun sprinttreinen aan de start, waardoor de strijd om de eindwinst open ligt. Wie kan daarvan profiteren?

Iemand die zeker mag durven dromen is Jefferson Alveiro Cepeda. De Ecuadoraan in dienst van Caja Rural-Seguros RGA is 2024 uitstekend begonnen. Een vierde plek in het eindklassement van O Gran Camiño en noteringen in de top-10 van de Brabantse Pijl, Classic Grand Besançon Doubs en Tour du Jura Cycliste getuigen van deze vorm. Bergop heeft Cepeda zijn strepen dus al dik verdiend. In Turkije kan hij daar zomaar zijn eerste winst in een rittenkoers aan toevoegen.

Langellotti won vorig jaar de zesde rit in de Ronde van Turkije – foto: Cor Vos

Al zal de Monegask Victor Langellotti daar zeker een stokje voor willen steken. Het zou ons ook niet verbazen als hem dit zou lukken. De 28-jarige renner van Burgos-BH steekt in zeer goede vorm en klimt met de beste renners mee naar boven. Zo bewees hij in de Franse eendagskoersen waar ook concurrent Cepeda aan de start stond. Daar kon Langellotti zich meten met mannen als Felix Gall, David Gaudu en Lenny Martinez. Zeker geen pannenkoeken, dus. Bovendien weet de Monegask wat winnen is in de Ronde van Turkije. Vorig jaar won hij de zesde rit richting Selçuk.

Dan is er natuurlijk altijd baas boven baas. Een rit winnen in de rittenkoers is één ding, de ronde ook winnen is een tweede. Natnael Berhane deed het allebei. In 2013 won de Eritreëer, nadat Mustafa Sayar uit de uitslag werd geschrapt wegens doping. Hoewel de vorm van de 33-jarige renner van Beykoz Belediyesi Spor Türkiye de laatste jaren niet meer je van het is, mogen we hem toch zeker opschrijven. Zo eindigde hij dit jaar nog vierde in de Tour of Alanya.

Al verwachten we meer van de landgenoot van Berhane, Merhawi Kudus. De 30-jarige Eritreeër komt sinds dit jaar uit voor het Maleisische continentale team Terengganu Cycling Team, maar reed vorig jaar nog zijn achtste jaar in de WorldTour. Dit jaar wist Kudus al tiende te worden in de AlUla Tour en een negende plek te veroveren in de Muscat Classic. Het klimwerk schroomt hij niet. In dit deelnemersveld is hij dan ook absoluut niet kansloos.

Merhawi Kudus rijdt voor het eerst sinds acht jaar niet meer bij een WT-ploeg – foto: Cor Vos

We blijven nog even in Eritrea, want ook Dawit Yemane is een kanshebber in Turkije. De 26-jarige renner rijdt voor het continentale Bike Aid en beschikt over de juiste benen om bergop de concurrentie uit te dagen. In 2022 werd hij hier al zevende in het algemeen klassement en in 2024 zette hij enkele in het oog springende resultaten neer. Derde in de Tour of Mersin en tiende in de Ronde van Rwanda? Schrijf Yemane maar op!

Ook Corratec-Vini Fantini brengt een kanshebber aan de start. De Italiaan Valerio Conti gaat zijn geluk beproeven in Turkije. Recentelijk wist de 31-jarige Italiaan in de Giro Abruzzo een elfde plek in het eindklassement binnen te slepen. Aan zijn zijde vindt hij Nederlandse steun in Etienne van Empel op jacht naar een verbetering van zijn tweede plek in de Ronde van Turkije in 2019.

Enkele van onze favorieten komen tot nog toe uit – wellicht verrassende – en uiteenlopende landen, maar ook de erelijst van de Ronde van Turkije is een grote mengelmoes aan nationaliteiten. Ook enkele Kazachen pronken op de lijst. Vadim Pronskiy hoopt zijn naam ook toe te voegen. De 25-jarige klimmer in Kazachse dienst toonde zich vorig jaar in de Giro zeer aanvalslustig. Klimmen gaat hem hierbij zeker niet slecht af. Kan hij dit omzetten naar een goede notering in het eindklassement?

Vadim Pronskiy toonde zich strijdlustig in de Giro van 2023 – foto: Cor Vos

Daarbij krijgt hij hulp van ploegmaat Gleb Brussenskiy en Santiago Umba. Laatstgenoemde eindigde vorig jaar als tiende in de Giro Next Gen en kan in Turkije zijn kans grijpen. De 21-jarige Colombiaan eindigde in de Giro Abruzzo nog als 26e in het algemeen klassement. Wat kan hij in een minder sterk deelnemersveld?

Nu we toch bij de WorldTour-ploegen zijn aangekomen, nemen we de vooruitgeschoven pion van BORA-hansgrohe ook onder de loep: Alexander Hajek. De 20-jarige Oostenrijker geldt als een talent binnen de ploeg en liet dit vorig jaar al zien door in een zware rit derde te worden in de Orlen Nations GP. Samen met de Deen Frederik Wandahl kunnen deze twee jonge renners zomaar hoge ogen gooien in Turkije.

Alexander Hajek is bezig aan zijn eerste jaar in de WorldTour – foto: Cor Vos

Andere interessante namen voor de Ronde van Turkije zijn Nicolas Vinokurov (Astana Qazaqstan), David González (Caja Rural-Seguros RGA), Pablo Sevilla (Polti Kometa), Samuele Zoccarato, Filippo Magli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Maximilian Stedman (Beykoz Belediyesi Spor Türkiye), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) en Alex Bogna (Alpecin-Deceuncink).


Sprinters

Er staan weer enkele interessante sprinters aan de start van de Ronde van Turkije dit jaar. De snelste mannen van deze sprinters zijn op papier de Australiër Sam Welsford en Fabio Jakobsen. De coureur van BORA-hangrohe toonde dit seizoen al meermaals zijn goede vorm in de Tour Down Under en in de UAE Tour, terwijl de Nederlander aan het klungelen is met zijn vorm. In Turkije bereiden beide mannen zich voor op de Giro d’Italia.

Het wil nog niet echt vlotten voor Fabio Jakobsen bij zijn nieuwe ploeg – foto: Cor Vos

Ook Astana Qazaqstan brengt enkele rappe mannen aan de start. De heroptredende Davide Ballerini heeft in het verleden bewezen over snelle benen te beschikken en ook Max Kanter is een geduchte tegenstander in de sprint. Toch wordt de Duitser bij Astana Qazaqstan vaker in een rol als lead-out geduwd ter ondersteuning van Mark Cavendish. Ook in Turkije lijkt dit het geval te zijn. De Brit won al elf etappes in de Turkse rittenkoers en gaat dit jaar op zoek naar nummer twaalf.

Ook Orluis Aular maakt zijn opwachting in Turkije. De Venezolaans nationaal kampioen rijdt in de sprints steeds beter en toonde zijn kwaliteiten dit jaar al in het Baskenland. Ook kan de 27-jarige sprinter een goed heuveltje verteren. Ideaal voor de heuvelige etappes in de Ronde van Turkije.

Andere coureurs die een sprint kunnen winnen en aan de start zullen verschijnen zijn onder anderen Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini), Davide Persico, Alexander Salby (Bingoal WB), Davide Bomboi (TDT-Unibet), Luca Colnaghi (VF Group-Badiani CSF-Faizanè), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe),

Op het moment van publiceren is de startlijst nog niet compleet. Het kan zijn dat er later nog wijzigingen doorgevoerd worden in de voorbeschouwing.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Victor Langellotti
*** Jefferson Alveiro Cepeda, Merhawi Kudus
** Valerio Conti, Vadim Pronskiy, Dawit Yemane
* Alexander Hajek, Santiago Umba, Alex Bogna, Natnael Berhane

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De temperaturen in Turkije zien er veelbelovend uit. De renners zullen gedurende de hele week rondrijden in het Turkse landschap met temperaturen die zo tussen de 23-27 graden Celsius liggen. De wind zal ook niet vaak hoger uitvallen dan 3 Beaufort. Uitstekend fietsweer dus.

De Ronde van Turkije wordt uitgezonden door Eurosport. De etappes zijn zowel op Eurosport 1 als op de online kanalen Eurosport.nl of Discovery+ te volgen. De uitzendingen beginnen vaak rond het einde van de ochtend op de Nederlandse en Belgische televisies, check zeker ons tv-overzicht voor de actuele uitzendtijden!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.