Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2015
foto: Sirotti
zondag 5 april 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2015

“Heren vertrekt” klonk het op 25 mei 1913 in Gent aan de start van de eerste Ronde van Vlaanderen. De 37 deelnemers zetten aan voor een tocht van meer dan een etmaal, die uiteindelijk nog niet de helft van hen zou volbrengen. Bijna 102 jaar later zal het startschot voor de 99e editie van De Ronde op zondag 5 april in Brugge klinken, waarna we gaan zien wie Fabian Cancellara op de erelijst opvolgt.

Historie
De eerste van de 16 renners die op die zondag de meet in Mariakerke (Gent) passeerde, was Paul Deman. Voor de Vlaming, die sneller spurtte dan vier landgenoten, was het niet zijn eerste grote zege. In 1911 had hij als ‘onverzorgde’ al de Ronde van Frankrijk gewonnen. Die status, of eigenlijk het gebrek eraan, betekende dat hij geen steun kreeg van de organisatie en dus bij pech zelf een oplossing moest vinden. Enkele jaren later gooide de Eerste Wereldoorlog roet in Demans eten. De man uit Rekkem werd spion voor de geallieerden, ontsnapte twee keer aan het executiepeloton en verdiende hiermee onder andere het Croix de Guerre. Hij was het begin van Belgische, en vooral Vlaamse, dominantie in De Ronde.

Het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog, in 1949 om precies te zijn, voordat er voor de tweede keer in de historie van Vlaanderens Mooiste een buitenlander met de bloemen mocht zwaaien. Zwitser Henri Suter was in 1921 de eerste geweest, maar pas 28 jaar later volgde Fiorenzo Magni in zijn voetsporen. De Italiaan pakte en passant ook de edities van 1950 en 1951 mee, een prestatie die naast vier Belgen alleen Fabian Cancellara hem na wist te doen. De laatste Nederlandse overwinning dateert van 1986. Adrie van der Poel was toen in Meerbeke de sterkste sprinter in een groep van vier, voor Sean Kelly. Zeven landgenoten waren hem voorgegaan, waarvan Jan Raas het huzarenstukje als enige nog eens herhaalde. Daarmee heeft Nederland één zege minder dan Italië, en 59 minder dan België.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

De meest recente editie betekende de derde zege van Fabian Cancellara, die daarmee onder andere zijn rivaal Tom Boonen evenaarde. De Zwitser plaatste op de kasseien van de Oude Kwaremont, net voor het dorpsplein, vanuit de favorietengroep een aanval. Enkel Sep Vanmarcke kon volgen, waarna ze samen koplopers Greg Van Avermaet en Stijn Vandenbergh bijhaalden. In de finishstraat in Oudenaarde was het Cancellara die zelf als eerste aanging, en die positie niet meer uit handen gaf.

Samenvatting Ronde van Vlaanderen 2014 (video)

Laatste 5 winnaars Ronde van Vlaanderen
2010: Fabian Cancellara
2011: Nick Nuyens
2012: Tom Boonen
2013: Fabian Cancellara
2014: Fabian Cancellara

Parcours
Ten opzichte van de editie van 2014 werd het parcours opnieuw gewijzigd, al is het minimaal. De totale afstand komt daarmee op 264,2 kilometer. De Oude Kwaremont moet opnieuw drie keer beklommen worden en de Paterberg twee keer. eerste rondeVoordat het zo ver is, zal er eerst vanuit startplaats Brugge naar het zuiden afgedaald worden.

Deze editie telt 19 beklimmingen, 2 meer dan vorig jaar. De Tiegemberg en de Berendries keren terug in het parcours. Eerstgenoemde is bovendien de eerste helling die het peloton tegenkomt, nog voordat Oudenaarde voor de eerste keer wordt aangedaan. Daarna volgt een grote lus met daarin de Oude Kwaremont en nog tien hellingen, afgewisseld met vijf kasseistroken (zie rechts). De Berendries was de afgelopen twee jaar afwezig door wegenwerken en is nu helling nummer acht, na de Leberg en voor de Valkenberg.

tweederondeNa deze 98 kilometer volgt de tweede beklimming van de Oude Kwaremont, sinds de hertekening van het parcours in 2012 de belangrijkste helling. De Oude Kwaremont kent een karakteristiek verloop. Na een 600 meter smalle asfaltweg volgen 1600 meter kasseien. Na een passage langs de VIP-tenten komen de renners langs het dorpsplein, waar het stijgingspercentage met 11% het hoogst is. Op de uitloper van een paar honderd meter is het een stuk vlakker, voordat de renners linksaf slaan en weer asfalt onder de banden voelen.

hellingen_rvvDe Paterberg komt dan pas voor het eerst opdoemen. Hij is met een lengte van 360 meter niet lang, maar met een maximaal stijgingspercentage van boven de twintig procent en een wegdek van kasseien (net als de Oude Kwaremont) lastig genoeg. Zeven kilometer verderop volgt de Koppenberg, die sinds 2008 weer deel uitmaakt van het parcours en met zijn smalle wegdek en maximum van 22% regelmatig de nodige problemen oplevert.

kasseienNa de Koppenberg volgen kort na elkaar de Steenbeekdries en de Taaienberg, waarna de Kruisberg beklommen wordt. Na nogmaals de Oude Kwaremont en de Paterberg gaat het terug richting Oudenaarde, waar een vlakke rechte aankomst is uitgetekend. Cancellara heeft al laten zien dat deze finish hem ligt, maar wie gaat er in zijn afwezigheid het beste mee om?

Favorieten
In de aanloop naar de Vlaamse Hoogmis sneuvelden twee toppers die de afgelopen jaren hun stempel drukten op de wedstrijd. Drievoudig winnaars Tom Boonen en Fabian Cancellara ontbreken, waardoor andere renners dit jaar een hoofdrol kunnen opeisen. E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem hebben al een aardige indicatie gegeven welke renners in 2015 op de voorgrond kunnen treden.

geraint_thomas

Geraint Thomas, foto: Sirotti

De voorbije wedstrijden toonde Geraint Thomas dat hij in de vorm van zijn leven verkeert. De renner van Sky (vorig jaar al achtste) won op imponerende wijze E3 Harelbeke en speelde ondanks een stevige val tot het einde een rol in de finale van Gent-Wevelgem. Deze prestaties maken de voormalige wereldkampioen ploegenachtervolging tot een van de grootste favorieten om Cancellara op te volgen. De laatste keer dat een Brit de Ronde van Vlaanderen wist te winnen was Tommy Simpson in 1961. Wordt Welshman Thomas zijn opvolger?

Etixx-Quick-Step heeft meerdere renners die de rol van Boonen over kunnen nemen. Op papier lijkt de Belgische formatie over de sterkste selectie te beschikken. Zdenek Stybar wordt uitgespeeld als kopman. De Tsjech werd tweede in Harelbeke, maar mistte zondag in Gent-Wevelgem door een lekke band de beslissende slag. Niki Terpstra is schaduwkopman. De Noord-Hollander werd afgelopen weekend nog tweede in Gent-Wevelgem. Met Stijn Vandenbergh heeft de ploeg een derde troef achter de hand. Het is de vraag of de ploeg niet over teveel kopmannen beschikt. Grote concurrent Sky neemt ook Ian Stannard en Bradley Wiggins mee naar Vlaanderen.

foto: Sirotti

Sep Vanmarcke, foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo rekent op Sep Vanmarcke. In de Ronde van Vlaanderen is parcourskennis van groot belang, waardoor Vanmarcke (die bijna aan het parcours woont) in het voordeel is. Zowel in Harelbeke als Wevelgem eindigde hij bij de beste tien. Na de loodzware Gent-Wevelgem had hij last van hyperventilatie, maar verzekerde hij dat er met zijn conditie niets mis in. Is hij in staat om zijn derde plaats van vorig jaar te overtreffen?

Peter Sagan heeft de fysieke mogelijkheden om een wedstrijd als de Ronde aan zijn palmares toe te voegen. Naar het vormpeil van de nummer twee van 2013 is het gissen. De voorbije jaren had hij het tijdens Vlaanderens Mooiste vaak lastig op de Oude Kwaremont, maar tijdens E3 Harelbeke was hij samen met Stybar de enige die daar Geraint Thomas kon volgen. In de finale kwam hij door een hongerklop tekort. Tijdens Gent-Wevelgem verschool hij zich vooral in het peloton. Met Matti Breschel (die zondag zijn neus brak), Matteo Tossato en Daniele Bennati beschikt hij over ervaren renners om hem te ondersteunen.

foto: Sirotti

Greg Van Avermaet, foto: Sirotti

Bij BMC krijgt Greg Van Avermaet dit jaar het volledige vertrouwen. De nummer twee van vorig jaar is de enige kopman bij de Amerikaanse formatie, aangezien Philippe Gilbert de kasseienklassiekers links laat liggen. De schade van zijn koprol in E3 Harelbeke lijkt mee te vallen, waardoor hij tot de kanshebbers gerekend mag worden. Ploeggenoot Daniel Oss toonde de voorbije wedstrijden dat hij in goede vorm steekt, waardoor hij wel eens tot in de finale van waarde zou kunnen zijn.

Lotto Soudal rekent zondag op Jürgen Roelandts. De 29-jarige Belg koos de voorbije winter voor een nieuwe aanpak. Hij werd minder ingezet in de sprinttrein van Greipel met als doel frisser aan de start van de voorjaarsklassiekers te staan. Ziekte hield hem nog uit de Omloop Het Nieuwsblad, maar de twee antibioticakuren erna hebben zijn vorm niet aangetast. Roelandts zag zijn indrukwekkende solo in Gent-Wevelgem niet beloond, maar toonde aan dat hij een renner is waar zondag rekening mee gehouden moet worden. Roelandts heeft onder meer Belgisch kampioen Jens Debusschere en talent Tiesj Benoot ter ondersteuning.

Bij Trek wordt het kopmanschap overgenomen door Stijn Devolder. De 35-jarige West-Vlaming is de enige oud-winnaar aan de start. Hoewel hij de afgelopen jaren niet meedeed om de winst in Vlaanderens Mooiste, denkt hij dit jaar weer winstkansen te hebben. In de Driedaagse de Panne liet ‘Volderke’ zien dat hij goed hersteld is van een zware val in Dwars door Vlaanderen.

foto: Sirotti

Alexander Kristoff, foto: Sirotti

Katusha heeft met Luca Paolini de winnaar van Gent-Wevelgem in de gelederen. De Italiaanse routinier rijdt zondag echter in dienst van zijn kopman Alexander Kristoff. De winnaar van Driedaagse De Panne-Koksijde werd vorig jaar jaar vijfde, wat aantoont dat hij de route aankan. Een andere renner met een sterk eindschot is John Degenkolb. De winnaar van Milaan-San Remo is de vooruitgeschoven man van Giant-Alpecin.

Daarnaast huisvest het peloton tal van outsiders die voor een verrassing kunnen zorgen. Topsport Vlaanderen-Baloise beschikt met Jelle Wallays en Edward Theuns over twee renners die tot een uitschieter in staat zijn. IAM Cycling rekent op Sylvain Chavanel en Heinrich Haussler. Wanty-Groupe Gobert heeft oude vos Björn Leukemans in de gelederen. Lampre-Merida start met Filippo Pozzato als kopman. De Italiaan (tweede in 2012) zag door ziekte zijn voorbereiding verstoord. FDJ rekent op de snelle Arnaud Démare, die aardig over kasseien kan. Androni Giocatolli beschikt met Oscar Gatto (twee jaar geleden nog winnaar van Dwars door Vlaanderen) over een renner die zich staande kan houden in de Vlaamse wedstrijden.

Naast LottoNL-Jumbo staat er met Roompot Oranje Peloton een tweede Nederlandse ploeg aan de start. De selectie van de oranjehemden bestaat met name uit vrijbuiters en zal ervoor strijden aanwezig te zijn in de vroege vlucht. Nederlands succes zal moeten komen van renners in buitenlandse loondienst. Naast de eerder genoemde Terpstra zijn Lars Boom en Sebastian Langeveld normaal gesproken de renners die voor Nederlands succes kunnen zorgen. Zowel Boom als Langeveld kwam echter ten val tijdens E3 Harelbeke. Een deelname is daarom nog onzeker. Langeveld zal vrijdag pas beslissen of hij zal starten. Cannondale-Garmin heeft met de talentvolle Dylan van Baarle (derde in Dwars door Vlaanderen) nog een troef achter de hand.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Geraint Thomas
*** Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar
** Peter Sagan, Niki Terpstra, Greg Van Avermaet
* Jürgen Roelandts, Alexander Kristoff, John Degenkolb, Stijn Devolder

Deelnemerslijst
Site organisatie

Weer
De renners krijgen aanstaande zondag te maken met zon, maar er zijn ook enkele wolken. Er wordt geen regen verwacht. De temperatuur ligt rond de negen graden celsius. De wind komt uit het noorden en heeft windkracht 3.
Het weer in Oudenaarde

TV
De Ronde van Vlaanderen wordt dit jaar van start tot finish rechtstreeks uitgezonden. Sporza begint om 9:30 met de uitzending.

[poll id=”15″]

RIDE Magazine
78 Reacties
Sorteer op:
3 april 2015 09:05
Kristoff maar 1 ster?! Wat mij betreft krijgt hij er 3.
3 april 2015 09:18
Kristoff zie ik niet hoger eindigen dan Vanmarcke en Stybar, maar 2 sterren vind ik toch wel beter.
3 april 2015 09:22
mooie voorbeschouwing, passend bij een droom van een wedstrijd. Ik hoop heel erg op Vanmarcke, want Lotto-Jumbo snakt ernaar.

Benieuwd in hoeverre knechten 'er nog aanzitten' in de finale.
3 april 2015 09:23
**** stybar zdenek
*** vanmarcke sepp, van avermaet greg,kristoff alexander
** terpstra niki, geraint thomas
*vandenbergh stijn, sagan peter, paolini luca
3 april 2015 09:23
Dat verhaal van Sagan en een hongerklop in E3 is door de media ewn eigen leven gaan leiden. Sagan heeft zelf gezegd dat het niks met een hongerklop van doen had.

Verder een heerlijk open wedstrijd denk ik. De twee topfavorieten zijn er niet dus er zijn vele kanshebbers. Kan ook nadelig uitpakken doordat er gewacht en gekeken gaat worden, maar je ziet het hele voorjaar al een trend dat er best attractief gekoerst wordt. Gent Wevelgem als hoogtepunt.

Mijn sterren:
*** Thomas, Terpstra
** Stybar, vanmarcke, Kristoff
* Sagan, Degenkolb en Van Avermaet
3 april 2015 09:24
Ik zie Sagan niet hoger eindigen als Kristoff allebei twee sterren vindt ik En ik vindt Thomas niet de grootste favoriet
3 april 2015 09:30
Ik ben benieuwd naar Roelandts. Zijn solo was indrukwekkend en heeft er heel wat vertrouwen getankt.
Met Benoot, De Bie, Greipel,.. Heeft hij toch mannen mee die een heel eind meekunnen of mee in de aanval gaan.

Erg moeilijk te voorspellen wie deze wint.
Ik hoop op een open koers met veel ploegen die anticiperen, mannetje vooruit sturen,...
3 april 2015 09:37
***** Vanmarcke, Thomas, Terpstra, Stybar
3 april 2015 09:37
Favorieten volgens Wheely
**** Zdenek Stybar
*** Sep Vanmarcke, Geraint Thomas
** Alexander Kristoff, John Degenkolb, Niki Terpstra
* Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Luca Paolini, Edward Theuns
3 april 2015 09:42
Met alle respect voor Kristoff en zijn prestaties de afgelopen weken maar een RvV is toch nog een andere wedstrijd dan wat hij de afgelopen weken heeft gepresteerd hoor
3 april 2015 09:45
**** Stybar
*** Thomas, Kristoff
** Vanmarcke, van Avermaet, Sagan
* Terpstra, Degenkolb, Roelandts, Devolder

Wordt integraal uitgezonden door Sporza. Wordt een hele dag smullen!
3 april 2015 09:50
In de media wordt Kristoff tot grote favoriet gebombardeerd. Een kritische kijker merkte op dat hij in de driedaagse de pannen van het dak reed. voor die kritische kijker is het ook duidelijk dat dit niet te vergelijken is met de RvV... wat mij betreft zijn Thomas, Stybar en Vanmarcke de favorieten als ze gespaard blijven van pech! ook heb ik het gevoel dat er binnen Quick Step een mooie verdeling in de maak is, Stybar voor Vlaanderen, Terpstra voor Roubaix

****Stybar, Thomas, Vanmarcke
*** Van avermaet, Terpstra
** Roelandts, Kristoff, Degenkolb, Sagan
* Theuns, Paolini, Devolder, Boom, Keukeleire, Stannard, Wiggins, Oss en Leukemans
3 april 2015 10:18
Kijk even de samenvatting van verleden jaar waar Kristoff makkelijk de kopgroep over de Kwarremont leidt en vervolgens nog 5e wordt en tweede groep los rijdt. Daarnaast Terpstra en Thomas de sterkste verleden week. Beter dan Stybar en Vanmarcke. Terpstra ook in Omloop sterkste Quickstepper en ook in RVV en PR 2014
3 april 2015 10:22
edit redactie: niet anti-supporteren
3 april 2015 10:26
Het is toch wel mooi dat er geen uitgesproken topfavoriet is. Voor mij zijn de kansen van zowel Stybar, Thomas, Vanmarcke & Terpstra allen 25%.
3 april 2015 10:33
Veel dezelfde namen in de lijstjes maar vanwege het ontbreken van de hoofdrolspelers, toch moeilijk te voorspellen hoe de steentjes zullen vallen. Luitenanten kunnen de koers wel hard maken, dan blijft het de vraag hoeveel overschot de kopmannen houden om het verschil te maken.

Velen gun ik het, maar Thomas heeft me dit seizoen al het meeste plezier bezorgd...
En Keukeleire mag me altijd verrassen!
Verder uitkijken naar prestaties van de youngsters zoals Bystrom, Theuns en Van Baarle.

**** Stybar, Kristoff, Van Avermaet
*** Vanmarcke, Thomas, Terpstra
** Roelandts, Degenkolb, Sagan, Volderke
* Boom, Keukeleire en de luitenanten van Sky, EQS, Katusha,...
3 april 2015 10:46
@Javier: dus geen enkele kans dat een ander dan die 4 wint?
3 april 2015 11:07
@AZH

Haha, die 25% neem ik inderdaad terug. Maak er maar 20% van ;)
3 april 2015 11:08
De nieuwe Ronde van Vlaanderen; het blijft een troosteloze aankomstplaats daar in Oudenaarde. Wat een verschil met de historische vroegere finale Muur, Bosberg en Meerbeke.
3 april 2015 11:16
Lijkt wel Ajax dat gezeik over sterren elke keer ;)
3 april 2015 11:33
Ik zie in een 'normaal' koersverloop waarbij er op kracht gefilterd wordt en zonder allerlei pech sowieso 5 mannen de finale halen > 3 x QS met Terpstra, Stybar en Vandenbergh aangevuld met Thomas en Vanmarcke. Sagan, van Avermaet, Roelandts zijn de outsiders die wellicht zullen gaan anticiperen en Kristoff en Degenkolb daar nog net iets achter biddend voor een matte koers en fitte ploeggenoten.

Ik vraag me dus vooral af hoe QS het spel gaat spelen. Waarschijnlijk met Stybar op het wiel van Thomas, Vandenbergh voor het sleur- en trekwerk en Terpstra om mee aan te vallen in de finale.
3 april 2015 11:48
Lello, achterstevoren alles jij schrijf?

klootje kriekeljon, briljante opmerking +1
3 april 2015 11:57
Ik zie Kristoff en in grotere mate Degenkolb gewoon echt niet winnen hier. Te beperkt op de klimmen. In de RVV gaan ze nog 10-20% harder die heuvels op en samen met de zwaarte en snelle opvolging is dat er toch te veel aan voor dat soort mannen. Ik geloof er gewoon echt niet in, niet met dit parcours.

Ik ga voor Stybar maar zie Devolder als hele gevaarlijke outsider. Die zie ik maar zo zijn derde pakken. Vanmarcke en in mindere mate van Avermaet zijn toch vaak niet leep genoeg om hier te winnen.
3 april 2015 12:06
Ik verwacht Thomas en Stybar als grootste kanshebbers, Terpstra en Vanmarcke moeten in principe mee kunnen, en een goede outsider, waar ik denk aan Boom of Devolder, dit groepje blijft weg, en dan in spanning afwachten wie er in deze allermooiste klassieker, als eerste over de meet komt!!!
3 april 2015 12:08
Terpstra heeft alleen kans als Vandenbergh valt of in een tweede groep terecht komt.

Na kriekeljon's opmerking durf ik niet meer over sterren te spreken, maar ik tip Thomas en Vanmarcke, en ben erg benieuwd naar Van Avermaet (zal die zich kunnen beheersen en eindelijk iets groots winnen), Degenkolb (die toch heel aardig een berg overkomt), Kristoff en Stybar. Sagan heeft me dit voorjaar nog niet overtuigd, net zomin als Boom.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.