Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen vrouwen 2025 – Kroont Kopecky zich opnieuw tot koningin?
Editie 22 van de allergrootste voorjaarskoers voor het vrouwenpeloton. Dat hadden natuurlijk al veel meer edities moeten zijn, ieder jaar zonder Ronde is immers zonde, maar toch… De koers is er, laten we ‘m dan maar gewoon koesteren. Kunnen Lotte Kopecky of Elisa Longo Borghini voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen winnen, kunnen Marianne Vos of Anna van der Breggen voor een tweede maal zegevieren of krijgen we een gloednieuwe laureaat op de erelijst? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Laatste winnaars Ronde van Vlaanderen
Laatste editie
Eendagskoers:
Parcours
Ten opzichte van een jaar eerder is er zeker een en ander veranderd aan het parcours. Waar in 2024 eigenlijk het hele parcours (op de laatste vlakke kilometers richting Oudenaarde na) ten zuiden van de Schelde was uitgetekend, wordt er dit jaar ook een flink stuk ten noorden van de legendarische rivier gekoerst. Via bekende, koersminnende plaatsen als Nokere, Waregem en Deinze wordt in een lus koers gezet richting Doorn, waar na een kilometer of 56 de eerste kasseien van de dag wachten.
Wij wielerliefhebbers kijken natuurlijk vooral naar de obstakels die verderop op de route liggen, toch is dit gedeelte zeker van belang. Het is het stuk van het parcours waar je de koers alleen nog maar kunt verliezen. En dat heeft voornamelijk te maken met valpartijen die op de loer liggen. Marlen Reusser had er bijvoorbeeld ook best zin in vorig jaar, toen ze al zeer vroeg in de wedstrijd zwaar ten val kwam. De Wet van Murphy zou uiteindelijk nog veel langer gelden voor de Zwitserse.
Hup, die Schelde over, denken de meesten. Na dik zestig kilometer even weer in Oudenaarde kijken hoe de vlag erbij hangt, om dan toch eindelijk de zone van de waarheid betreden. Dat gebeurt allereerst met de Zottegem-lus, waarin de eerste klim zich al snel aandient. De Edelareberg is het startsein voor het echte heuvelwerk, maar ook de kasseien zijn niet afwezig in dit tweede deel van het parcours.
Toch is dit ook nog niet het gedeelte waarin de koers wordt beslist, hoe vervelend de Molenberg, de Paddestraat, de Berendries, de Valkenberg en de Eikenberg ook kunnen zijn. Nee, de echte beslissing zal vallen in de derde en laatste lus, de Ronse-lus die de rensters uiteindelijk na 168,6 kilometer aflevert op de Minderbroedersstraat. En deze los begint direct stevig, met de Koppenberg. Daar viel ook in de vrouwenwedstrijd al meermaals de slag.
Wie daar nog niet wakker is, wordt dat wel op het helse trio Mariaborrestraat-Steenbeekdries-Stationsberg. Daar worden rennerslijven flink door elkaar geschud, waarna vrijwel direct de Taaienberg opdoemt. In Ronse dient vervolgen het befaamde duo Kruisberg-Hotond zich aan. Op deze tweetrapsraket is in het verleden al diverse malen de beslissing gevallen.
Voorts kan er ook nog altijd een schifting worden gemaakt op de Oude Kwaremont en de Paterberg. De top van deze laatste klim ligt op circa dertien kilometer van de streep, op vier kilometer van het voor de laatste keer oversteken van de Schelde. In de resterende negen kilometer op weg naar de finish zou je zeggen dat er door een flinke groep achtervolgers die goed samenwerken zeker een en ander worden rechtgezet. Toch wordt dit scenario zelden uit de kast getrokken. In 2017 was dit voor het laatst het geval, toen Coryn Labecki (toen nog Coryn Rivera) door privé-pletwals Ellen van Dijk vooraan terug werd gebracht en daarna vanuit een omvangrijke groep naar de zege wist te sprinten.
Alle hindernissen in de Ronde van Vlaanderen 2025
1. Doorn — 1650 m kasseien — nog 112,6 km
2. Edelareberg — 1525 m à 4.2%, max 7% — nog 103 km
3. Wolvenberg — 645 m à 7,9%, max 17,3% — nog 99,2 km
4. Holleweg — 1100 m kasseien — nog 99,1 km
5. Karel Martelstraat — 1200 m kasseien — nog 98 km
6. Jagerij — 800 m kasseien — nog 95,2 km
7. Molenberg — 463m à 7%, max 14,2%, 300 m kasseien — nog 89,3 km
8. Paddestraat — 2300 m kasseien — nog 84,4 km
9. Berendries — 940 m à 7%, max 12,3% — nog 69,8 km
10. Valkenberg — 540 m à 8,1%, max 12,8% — nog 64,4 km
11. Eikenberg — 1200 m à 5,2%, max 10%, 1200 m kasseien — nog 51,8 km
12. Koppenberg — 600 m à 11,6 % – Max. 22 % – 600 m kasseien — nog 44,6 km
13. Mariaborrestraat (400 m kasseien) – Steenbeekdries (1100 m à 3,1%, max 7,6%, 1100 m kasseien) – Stationsberg (700 m kasseien) — nog 38,7
14. Taaienberg — 530 m à 6,6%, max 15,8%, 500 m kasseien — nog 36,8 km
15. Oude Kruisberg / Hotond — 2700 m à 4,1%, max 9,4%, 450 m kasseien op Oude Kruisberg — nog 26,5 km
16. Oude Kwaremont — 2200 m à 4%, max 11,6% – 1500 m kasseien — nog 16,7 km
17. Paterberg — 360 m à 12,9%, max 20,3%, 360 m kasseien — nog 13,3 km
Zondag 6 april: Oudenaarde – Oudenaarde (168,9 km)
Start: 13.10 uur
Finish: tussen 17.30 en 18.00 uur
Favorieten
Het definitieve deelnemersveld voor de Ronde van Vlaanderen is nog niet bekend. Mocht het nodig zijn, worden er t.z.t. nog aanpassingen gedaan.
Twee keer schoot Elisa Longo Borghini al raak in de Hoogmis. Met alleen deze zeges zou haar carrière al meer dan geslaagd zijn. Ze wint misschien niet de ene na de andere koers, toch staat ze na Dwars door Vlaanderen op vijftig profoverwinningen. Een paar keer per jaar krijgt ze het simpelweg subliem op haar heupen en rijdt ze alles naar de vaantjes. Ciao, tot ziens verder.
We hadden haar al opgeschreven, maar na die klassedemonstratie in Dwars door Vlaanderen kunnen we niet om haar heen. In de ploeg is echter niet alles honderd procent. Silvia Persico is niet optimaal vanwege een ribblessure, ook de oersterke Karlijn Swinkels heeft tegenslag gehad. Voor Longo Borghini hoeft dit echter geen probleem te zijn. Alleen kan ze het doorgaans ook prima rooien.

Titelverdedigster Elisa Longo Borghini won met verve DDV – foto: Cor Vos
En dan die andere vrouw die voor de derde keer kan winnen. In Dwars door Vlaanderen viel het toch even tegen voor Lotte Kopecky. Een tweede plaats in de doordeweekse klassieker maakt wat goed (het laat zien hoe sterk ze mentaal is), maar de voortekenen zijn toch niet geweldig gunstig. Gelost op een brug, parcheggio op de Eikenberg… Niet wat je graag ziet van de wereldkampioene in aanloop naar de Ronde. Leiden in last natuurlijk, om over Vlaanderen nog maar te zwijgen.
De grote vraag: scheelt er iets of is het gewoon eens een mindere dag? Zelfs Kopecky kan niet altijd zes gooien. Panikeren is in elk geval niet de oplossing: gewoon lekker blijven ademhalen en stoïcijns toewerken naar de grootste doelen. Dat heeft ze intussen wel geleerd. Na Luik-Bastenaken-Luik mogen we pas echt de balans opmaken. En gezien de kwaliteiten van Kopecky, zou het ook stom zijn om haar voor de koers verreden is al af te schrijven. Met haar wapens hoeft ze ook per se niet honderd procent te zijn om te winnen.
En bij SD Worx-Protime is Kopecky niet de enige die zou kunnen scoren. We zien ook nog ene Anna van der Breggen op de startlijst staan, net terug van hoogtestage. Er is best een scenario denkbaar waarin zij er met de zege vandoor gaat. Daarmee zou ze zich bij de recordhouders voegen in Vlaanderens Mooiste. AvdB won de koers in 2018 immers al, een half wielerleven geleden. Zit het er nu weer in? Haar aanwezigheid is in ieder geval al een groot wapen voor de ploeg. Mocht Kopecky niet in staat zijn om Longo Borghini te volgen, kan Van der Breggen dat wellicht doen.

Lukt het Van der Breggen zeven jaar later weer? foto: Cor Vos
En over wapens gesproken: waarom niet ‘gewoon’ weer Lorena Wiebes opschrijven? De Ronde van Vlaanderen is natuurlijk een heel stuk lastiger en zwaarder dan Milaan-San Remo of Gent-Wevelgem en natuurlijk geeft ze aan dat ze in dienst rijdt, maar toch… Als ze de koers mee heeft en de ploeg besluit op de dag zelf om voor haar te koersen, kan Wiebes een beetje à la Labecki zomaar voor de overwinning sprinten. En als dat gebeurt, is er doorgaans weinig aan te doen. En natuurlijk komen er dankzij Wiebes’ aanwezigheid kansen voor de andere rensters. Ook voor Blanka Vas en Mischa Bredewold houdt het in dat er situaties denkbaar zijn waarin ze kunnen winnen.
Puck Pieterse ziet menigeen graag zegevieren. Zij zou dat natuurlijk ook graag zien. Ze probeerde het enkele malen in Dwars door Vlaanderen. Ze kon niet echt van de andere rensters afkomen, maar het kan de laatste wedstrijdprikkel zijn die ze nog nodig had richting de nog zwaardere Ronde. Dit kan ook gelden voor Katarzyna Niewiadoma, die dit werk ook natuurlijk prima aan, al mist ze wel specifieke kwaliteiten om meer kans te maken op de zege in de Ronde van Vlaanderen. In sprints en in het betere boorwerk komt ze normaliter wat tekort om deze koers te winnen. Ze moet echt al solo aankomen om te kunnen winnen en dat is voor haar in een wedstrijd als deze erg lastig.
Marianne Vos dan? Ze moet het in principe kunnen. Natuurlijk kan ze het. De aanloop richting de Ronde verliep echter allesbehalve ideaal voor het boegbeeld van Visma | Lease a Bike. Ze moest immers ziekjes afhaken voor Dwars door Vlaanderen. Is ze op tijd hersteld? Daar lijkt het op. Maar kan ze zich ook echt mengen in de koers of gaat Pauline Ferrand-Prévot dat doen?
Een zege in de Ronde, zou niet alleen Vos, maar ook Marlen Reusser zeer gegund zijn, na die vreselijke Ronde van Vlaanderen een jaar eerder. Met ook nog eens Liane Lippert bij Movistar kan ze een gevaarlijk duo vormen. Maar of ze in staat zijn op te boksen tegen SD Worx-Protime? Pfeiffer Georgi van Picnic PostNL is altijd een factor in het Vlaamse werk, maar normaliter is ze meer een renster voor Parijs-Roubaix. Desalniettemin: niet uitvlakken.

Reusser moet het doen zoals ze in Dwars door Vlaanderen deed: de beuk erin – foto: Cor Vos
De Belgische formatie AG Insurance-Soudal hoopt met Kim Le Court te kunnen scoren, zeker nu Justine Ghekiere nog niet helemaal een gelukkig huwelijk kent met het Vlaamse werk. Elise Chabbey is de vooruitgeschoven vrouw bij FDJ-SUEZ. Lidl-Trek? Lastig, lastig. Voor Shirin van Anrooij wordt het moeilijk om de prestatie van vorig jaar te herhalen. Dat heeft te maken met de comeback, maar ook met een flinke schuiver in Dwars door Vlaanderen. Anna Henderson lijkt de spits van de ploeg te worden, al getuigt ook zij dit jaar nog niet van hoogvorm.
Iemand die ook het hele voorjaar al behoorlijk rijdt, heeft net als Anna Henderson een skiverleden. Marte Berg Edseth was vroeger bedreven in alpineskiën, nu doet ze het ook heel aardig in klassiekers. Tijdens Strade Bianche liet ze zich al zeer positief opmerken, en ook in Dwars door Vlaanderen was ze al behoorlijk mee. Maar als het gaat om outsiders met eventuele winstkansen, kijken we eerder naar een Noemi Rüegg of Letizia Borghesi. Een zwaluw maakt nog geen zomer, een Kemmelberg maakt nog geen Ronde, maar Borghesi maakte daar wel indruk. Rüegg is het hele jaar al op de brommer. Het zijn mooie stenen voor in de spreekwoordelijke kikkerpoel.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Elisa Longo Borghini
*** Puck Pieterse, Lotte Kopecky
** Anna van der Breggen, Lorena Wiebes, Marlen Reusser
* Marianne Vos, Katarzyna Niewiadoma, Letizia Borghesi, Elise Chabbey
Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)
Weer en TV
De komende week wordt warm weer verwacht in Vlaanderen, maar in het weekend daalt de temperatuur weer naar zo’n 13 à 14 graden Celsius. De kans op neerslag blijft echter minimaal en de zon schijnt volop. Zoals het er nu uitziet, komt de wind (3 Beaufort) zondag uit het noordnoordoosten.
De Ronde van Vlaanderen is natuurlijk live te volgen op televisie. Sporza, op VRT1, begint al vroeg in de ochtend aan hun uitzending. Hetzelfde geldt voor Eurosport 1. Verder zijn beide koersen ook te bekijken via de NOS op NPO1 en (online) via HBO Max. Op de uitzending van de vrouwenwedstrijd is het wel een tijdje wachten: rond 15.00 uur worden de eerste beelden vertoond via de eerder genoemde kanalen. Voor de exacte uitzenduren kun je terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.