Voorbeschouwing: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt 2015
foto: Sirotti
donderdag 30 april 2015 om 09:00

Voorbeschouwing: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt 2015

De topklassiekers in het voorjaar zijn voorbij, maar het wielrennen gaat natuurlijk door. In Turkije en Romandië wordt momenteel gereden in rittenkoersen, maar in Duitsland staat er nog een klassieker op het programma: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, voorheen bekend als Rund um den Henninger-Turm. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De wedstrijd wordt sinds 1962 georganiseerd en wordt traditioneel altijd verreden op de Dag van de Arbeid (1 mei). Tot 2008 heette de wedstrijd dus Rund um den Henniger-Turm, maar deze naam werd door het afhaken van sponsor Henniger veranderd in de Eschborn-Frankfurt City Loop en een jaar later weer in Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt.

Op de erelijst van de Duitse wedstrijd staan een pak mooie namen, waaronder Eddy Merckx, Freddy Maertens, Michele Bartoli en Davide Rebellin. Thuisrijder Erik Zabel is recordhouder in Frankfurt met drie zeges (1999, 2002 en 2005).

2008, Giro di Lombardia, Csc, Kroon Karsten, Civiglio

Karsten Kroon is de laatste Nederlandse winnaar, hij deed dat in 2008

In het verleden was er ook Nederlands succes in de Duitse race. Karsten Kroon was tweemaal de laureaat (2004 en 2008) en verder wonnen Eddy Beugels (1968), Roy Schuiten (1975), Gerrie Knetemann (1977) namens ons land.

Vorig jaar was Alexander Kristoff de beste in de straten van Frankfurt. Wilco Kelderman was meegaan in de vroege vlucht, maar de kopgroep was kansloos en werd al vroeg bijgehaald. Op de laatste beklimming van de Mammolshain probeerden enkele renners weg te rijden, maar doordat daarna Giant-Shimano, Katusha en MTN-Qhubeka het tempo omhoog gooiden in het peloton, kwam alles weer samen. In de sprint was Kristoff uiteindelijk sneller dan John Degenkolb en Jérôme Baugnies.

Parcours
De renners krijgen in en rond Frankfurt een geaccidenteerd parcours voorgeschoteld. De omloop bleek in het verleden toch niet lastig genoeg om alle sprinters overboord te gooien. De start wordt gegeven in de stad Eschborn, waarna de renners een tocht van 206,8 kilometer richting het naburige Frankfurt afleggen. Tijdens de rit moeten 2160 hoogtemeters overwonnen worden.

De zwaarste van de acht kuitenbijters is de Mammolshain. Deze is vier keer in de wedstrijd opgenomen, waarvan twee keer in de laatste vijftig kilometer. De laatste beklimming van de Mammolshain is gepland op iets meer dan 30 kilometer van de aankomst. Hier wordt door de punchers vaak het verschil gemaakt, maar hebben de sprintersploegen nog de tijd om alles bij elkaar te brengen. De finishlijn in het centrum van Frankfurt is helemaal vlak.

Favorieten

John Degenkolb (Giant-Alpecin)

John Degenkolb is dit jaar al heel succesvol

Er staan in Duitsland twee absolute topsprinters aan de start. Alexander Kristoff was dit jaar heer en meester in enkele Vlaamse wedstrijden, terwijl John Degenkolb maar liefst twee monumenten op zijn naam schreef met Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. De Noor en de Duitser hebben ook de sterkste ploegen die aan de start staan en die zullen er dan naar waarschijnlijkheid ook alles aan doen om tot een groepssprint te komen in Frankfurt. Vorig seizoen sprintte Kristoff sneller dan Degenkolb, komt er een herhaling?

Voor bijna alle andere ploegen komt het dus aan op aanvallen, maar de kans op alleen aankomen is niet zo heel groot. Om voor winst te kunnen gaan moet je dus over een sterk eindschot kunnen beschikken en toch durven aanvallen om van het topduo af te komen. In dat lijstje staan veel Italianen, waarvan Filippo Pozzato de grootste naam is, maar ook Oscar Gatto en Rinaldo Nocentini mogen tot dit lijstje gerekend worden.

PIC522772887

Filippo Pozzato is één van de Italiaanse kanshebbers

Ook Wanty-Groupe Gobert zakt met een sterke ploeg af naar Duitsland, met sterke Italiaanse inbreng: Enrico Gasparotto en Marco Marcato. AG2R La Mondiale heeft de snelle Fransman Samuel Dumoulin in de gelederen en misschien kan ook CCC Sprandi Polkowice-renner Grega Bole een woordje meespreken in de koers. Bora-Argon 18, de Duitse ProContinentale-ploeg, neemt de Ier Sam Bennett mee. Hij troefde in de slotrit van de Tour of Qatar enkele topsprinters af, en weet dus hoe het is om Kristoff te verslaan.

Roompot Oranje Peloton is de Nederlandse vertegenwoordiging in Rund um den Finanzplatz. Raymond Kreder is de sprinter van dienst bij de Pro Continentale-ploeg. Johnny Hoogerland (8e in 2009) en Maurits Lammertink (8e in 2013) reden hier in het verleden al in de top tien. 

Afgelopen weekend stond nog een Duits talent op het podium van een 1.1-koers. Jan Dieteren sprintte naar een derde plaats in La Roue Tourangelle. Normaliter komt hij uit voor de opleidingsploeg van Leopard, vrijdag rijdt hij met de nationale selectie mee. Ook staan veel continentale Duitse ploegen aan de start, die ieder hopen op een ereplaats met een aanstormend talent.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff, John Degenkolb
*** Filippo Pozzato
** Grega Bole, Samuel Dumoulin, Oscar Gatto
* Sam Bennett, Fabian Wegmann, Rinaldo Nocentini, Enrico Gasparotto, Marco Marcato

Weer
Het wordt geen lekker weer in Frankfurt aankomende vrijdag. Het zal bewolkt zijn en er is grote kans op regen. De wind waait matig vanuit het zuidwesten.

Links
Website organisatie
Deelnemerslijst

Update
Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt is, omwille veiligheidsredenen, afgelast.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
29 april 2015 09:20
Mekseb Debesay is mijn favoriet voor het geval dat er een aanval wegblijft en als het een massasprint wordt ga ik voor Amanuel Meron.
29 april 2015 09:56
Ik weet niet wat het is, maar ik heb echt helemaal niks met Duitse eendagswedstrijden.
29 april 2015 09:57
Stiekem gewoon twee topfavorieten opschrijven hè Wielerflits! Ik verhuis Kristoff naar de tweede regel.
29 april 2015 10:30
Niet alleen de naam is erop achteruit gegaan, ook het deelnemersveld. In het verleden stonden hier toch wel meer grote ploegen aan de start.
29 april 2015 10:56
@koos1
Heeft alles met de WT te maken. De organisatie van deze koers blijft vasthouden aan 1 mei als datum waardoor het niet in de kalender van de UCI past. Zonde want m.i. een mooiere koers dan de Vattenfalls Classic.
29 april 2015 11:26
Ik vermoed dat de wedstrijd hier te zien is: http://www.hr-online.de/website/fernsehen/sendungen/index.jsp?key=standard_document_33394446
29 april 2015 14:18
Volgens mij heeft wielerflits een zwak voor Pozzato. Wordt vaak als 1 van de favorieten genoemd maar maakt het al een tijd niet waar.
30 april 2015 09:55
Wellicht dat Matzka voor eigen kans mag als Duitser bij Bora. Verder is Bole in goede vorm.
30 april 2015 10:08
Ik snap die duitsers niet. Maak eens een koers met een spectaculair parcours. Legio mogelijkheden met steile klimmen in Duitsland. Zorg dat je een aantal toppers aan de start hebt staan en dan ga je meetellen als koers zijnde De ronde van Duitsland moet ook weer terugkomen. Elk land in west europa heeft zn eigen ronde behalve de duitsers.
30 april 2015 10:29
@Dougi : in potentie heeft Pozzato minumum 1 streepje voor op vele andere renners, alleen komt het er niet uit. Zie ook Betancur.
30 april 2015 11:32
Al verdenk ik Pippo er niet van met 30 kilo overgewicht aan een seizoen te beginnen ;)

Pippo heeft gewoon veel pech gehad dit voorjaar. Hij reed toch een prima seizoen voor de klassiekers met top-10 in Dubai, en een paar dichte noteringen in lastige ritten in Tirreno, Oman en Dubai. Vervolgens wordt hij ziek voor zijn heilige koersen (E3), wordt toch nog 12e in Vlaanderen en rijdt 2x lek in Roubaix.

Het is zeker niet meer de Pippo van 2009/2010, maar hij rijdt dit jaar in elk geval al beter dan de voorgaande jaren.
30 april 2015 13:03
ZDF meldt dat er een aanslag op deze koers is verijdelt. Jetzt wieder auf topic.
30 april 2015 13:17
30 april 2015 14:33
Dat is een serieuze dreiging geweest als je het zo leest.
30 april 2015 14:51
Ik kijk nu al uit naar het duel Willi Willwohl en Olé Quast

Om te reageren moet je ingelogd zijn.