Voorbeschouwing: Ruta del Sol 2016
woensdag 17 februari 2016 om 07:00

Voorbeschouwing: Ruta del Sol 2016

In februari zoeken de renners traditioneel zonnige oorden op. Komende week staan er maar liefst vier rittenkoersen op het programma. Zuid-Spanje maakt zich op voor de Ruta del Sol (2.1) door de provincie Andalusië, ook wel de Vuelta a Andalucia genoemd. Wat mogen we van deze rittenkoers verwachten? Wie de kanshebbers voor de eindzege zijn, leest u in deze vooruitblik van WielerFlits.

Historie
In 1925 werd de eerste editie georganiseerd, met de onbekende Spanjaard Ricardo Montero als winnaar. De tweede editie vond maar liefst dertig jaar later plaats in 1955. In totaal prijken zes landgenoten op de erelijst, met Jan Krekels (1972), Gerrie Knetemann (1976), Jos Schipper (1981), Steven Rooks (1986) en Erik Dekker (2001). Joost Posthuma was in 2009 de laatste Nederlandse eindwinnaar.

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde was drie keer op een rij de sterkste in Andalucia – foto: Sirotti

Ook de Belg Freddy Maertens (1974 en 1975), de Duitser Erik Zabel (1997), de Spanjaard Oscar Freire (2007) en de Australiër Michael Rogers (2010) geven kleur aan de erelijst. Alejandro Valverde is alleen recordhouder met drie eindzeges op een rij (2012 – 2014). Vorig jaar werd het spektakel verzorgd door Alberto Contador en Chris Froome. El Pistorelo was de sterkste op de Alto de Hazallanas, een dag later nam Froomey revanche in de tweede bergrit. In het eindklassement was het verschil twee luttele seconden in het voordeel van de Brit.

Laatste vijf eindwinnaars
2011: flag-es Markel Irizar
2012: flag-es Alejandro Valverde
2013: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-es Alejandro Valverde
2015: flag-gb Chris Froome

Parcours
De 62ste editie van de Vuelta a Andalucia – Ruta del Sol start op woensdag 17 februari in Almonaster la Real. Vijf pittige koersdagen later door de grootste autonome regio naar inwoneraantal van Spanje, eindigt de rittenkoers op zondag 21 februari in Peñas Blancas. Ondertussen worden ook de bekende Spaanse steden Sevilla en Córdoba aangedaan. In totaal staan 695 kilometers op het programma.

Woensdag 17 februari 2016 – Etappe 1: Almonaster la Real › Sevilla (165,2 km)

Stage-1454699048

De openingsetappe kent meteen een lastige beginfase met drie gecategoriseerde heuvels. Het hoogste punt dat het peloton in deze rit bereikt, is 818 meter boven zeeniveau. Dat is op een van de drie beklimmingen van de dag. Wat dan nog rest is een veertigtal kilometers in dalende lijn en dertig vlakke kilometers naar Sevilla. Welke sprinter spurt het snelst naar de gele leiderstrui?

Donderdag 18 februari 2016 – Etappe 2: Palomares del Río › Córdoba (186,3 km)

Stage-1454699052

De rit van Palomares del Rio naar Córdoba is een eerste kans voor de etappekapers of mannen met klassementsambities. Na een relatief vlakke aanloop van 150 kilometer volgt een berg van derde categorie, die de renners van zeeniveau naar meer dan vijfhonderd meter hoogte brengt. Deze berg zal bepalen wie gaat winnen: vroege vluchters, sterkte sprinters of slimme dalers. Het slot van de rit bestaat namelijk uit een twintigtal dalende kilometers.

Vrijdag 19 februari 2016 – Etappe 3: Monachil › Padul (157,9 km)

Stage-1454699058

Dag drie heeft een profiel van een omgekeerde kartelzaag. De rit leidt het peloton over meer dan vier heuvels. Drie beklimmingen van tweede categorie en één heuvel van derde categorie tellen mee voor de bergtrui. Het aantal heuvels klinkt veel, maar zal de rappe mannen niet afschrikken. Klimmende sprinters als Ben Swift, Juan José Lobato en Nacer Bouhanni kunnen deze etappe aan.

Zaterdag 20 februari 2016 – Etappe 4: Alhaurín de la Torre › Alhaurín de la Torre (21 km)

Stage-1454699063

Rit vier is de eerste grote afspraak voor de tijdrijders, de klimmers en de mannen met klassementsambities. In de Spaanse gemeente Alhaurín de la Torre staat namelijk een tijdrit over 21 kilometer op het programma. De Spaanse wegen zijn nooit helemaal vlak. Na vijf kilometer moeten 150 hoogtemeter overwonnen worden en ook aan de streep volgt er nog een strook vals plat naar boven van drie kilometer.

Zondag 21 februari 2016 – Etappe 5: San Roque › Peñas Blancas (164,2 km)

Final_GC-1454699069

De vijfde en laatste etappe van de Ruta del Sol 2016 is de koninginnenrit van de rittenkoers. Met vier gecategoriseerde beklimmingen onderweg en een slotklim van eerste categorie naar Peñas Blancas is het parcours best pittig te noemen. Deze vijftien kilometer lange slotklim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent met maximale stukken van 12,5 procent. Hier valt het klassement in een definitieve plooi en weten we wie zich eindwinnaar mag noemen van deze editie.

alto-de-penas-blancas

Profiel van de Alto Penas Blancas

In de Vuelta van 2013 was er een aankomst op de Alto Peñas Blancas in Estepona. De Tsjech Leopold König bezorgde daar zichzelf en zijn Duitse ploeg NetApp-Endura de grootste overwinning ooit in hun carrières. Daniel Moreno finishte op één seconde, Nicolas Roche werd derde. De top-10 van deze rit eindigde binnen de 23 seconden.

Favorieten
De deelnemende ploegen treden met zeven man per team aan. Tien WorldTour-formaties krijgen bijval van evenveel ProContinentale teams en vier continentale ploegen. Zowel Giant-Alpecin, LottoNL-Jumbo als Roompot Oranje Peloton zijn aanwezig in Spanje, eveneens als Wout Poels en Bauke Mollema.

foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Kan Wout Poels zijn uitstekende vorm ook verzilveren in de Ruta del Sol? – foto: ANSA

Het Britse Sky levert een sterk team af. Sir Dave Brailsford komt met Mikel Nieve, Nicolas Roche, Wout Poels en wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka naar Andalusië. Titelverdediger Chris Froome ontbreekt op de startlijst. Op basis van zijn twee ritzeges en de eindoverwinning in de Ronde van Valencia bestaat de mogelijkheid dat Sky de 28-jarige Poels uitgespeeld als kopman.

Als men kijkt met wat voor kwaliteit bijvoorbeeld BMC aan de start verschijnt, doen ze zeker niet onder voor Sky. Tejay Van Garderen en Samuel Sánchez kunnen zowel tegen de klok als bergop goed uit de voeten. De Amerikaan en de Spanjaard krijgen bijval van John Darwin Atapuma, Brent Bookwalter, Damiano Caruso en de Belgen Ben Hermans en Philippe Gilbert. Het sterke blok kan de roodzwarte formatie nog wel eens van pas komen.

Alejandro Valverde

” El Imbatido” Valverde is ondertussen al 35 jaar oud – foto: Sirotti

Op basis van de vijf laatste edities van de Spaanse rittenkoers is Alejandro Valverde de te kloppen man. De 35-jarige Spanjaard opende zijn seizoen met twee top-10 plaatsen op Mallorca. Kan El Imbatido zijn bijnaam alle eer aan doen in de Ruta del Sol? Ook het Spaanse talent Rubén Fernández en Daniel Moreno zijn van de partij. Bij Dimension Data rekenen ze op thuisrijder Igor Anton en de Brit Stephen Cummings, vorig jaar ritwinnaar in de Tour de France en zesde in Tirreno-Adriatico.

Met een zevende plaats in het eindklassement van de Tour de San Luis, start Rafal Majka aan zijn tweede rittenkoers van 2016. De Pool van Tinkoff kan rekenen op steun van Roman Kreuziger, die zijn seizoendebuut maakt. De Zwitser Mathias Frank en de Fransman Jérome Coppel, rit- en eindwinnaar in de Etoile de Bèsseges 2016, zijn de speerpunten van IAM Cycling

Bauke Mollema volgt Gesink op de voet - foto: Marcel Koch

Wat mogen we verwachten van Bauke Mollema? – foto: Marcel Koch

De uitgesproken kopman bij Trek-Segafredo is Bauke Mollema. De 28-jarige Nederlander eindigde in 2013 als derde en in 2014 als zesde in de Spaanse rittenkoers. De Spaanse ouderdomsdekens Markel Irizar (36) en Haimar Zubeldia (38) staan hem bij. Victor De La Parte (CCC Sprandi Polkowice) en Daniel Navarro (Cofidis, Crédits Solutions) zijn de kopmannen binnen hun ploeg.

Lotto Soudal heeft vertrouwen in de klimmersbenen van Tim Wellens en Maxime Monfort. De 33-jarige Monfort gaf blijk van een goed vormpeil met een achtste plaats in de Ster van Bessèges. De Spanjaarden Pablo Urtasun, Antonio Piedra (beiden Funvic Soul Cycles-Carrefour), Sergio Pardilla en David Arroyo (beiden Caja Rural-Seguros RGA) hopen zich in de kijker te rijden in eigen land.

PIC539732391

Steven Kruijswijk start zijn achtste profseizoen in de Ruta del Sol – foto: Sirotti

Dan hebben we het nog niet over de Nederlandse WorldTour-ploeg gehad. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk trekken voor het eerst het wedstrijdtenue van LottoNL-Jumbo aan in 2016. Op basis van de 21 kilometer lange tijdrit, lijkt het parcours van de Vuelta a Andalucia in het voordeel van Kelderman. Roompot Oranje Peloton rekent op hun spurter Raymond Kreder en de jongeren Maurits Lammertink en Antwan Tolhoek.

Voor de Belgen van Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise is de Ruta del Sol een voorbereidingskoers richting de Vlaamse klassiekers. Wie beschikt nu al voor goede benen? De 20-jarige Sam Oomen (Giant-Alpecin) maakt zijn profdebuut in de Spaanse rittenkoers. Zonder een uitgesproken kopman binnen de Duitse ploeg krijgt de piepjonge Nederlander misschien een vrijgeleide om zich te tonen.

Sprinters

Foto: ANSA

Juan José Lobato was oppermachtig op Hatta Dam in Dubai – foto: ANSA

De spurters komen dit jaar niet in grote getale af op deze Ruta del Sol. Bij afwezigheid van de grote vijf (Marcel Kittel, André Greipel, Peter Sagan, Mark Cavendish en Alexander Kristoff) kleuren Juan José Lobato (Movistar), Nacer Bouhanni (Cofidis) en Bryan Coquard (Direct Energie) het affiche als absolute spurtbommen.

Andere rappe mannen moeten gezocht worden in ‘de Laars’: Italianen Fabio Fellini (Trek-Segafredo), Daniele Bennati, Oscar Gatto (beiden Tinkoff), Manuel Belletti (Southeast-Venezuela) en Kristian Sbaragli (Dimension Data) hebben allemaal al bewezen over snelle benen te beschikken na lastige ritten.

Daarnaast hopen ook Ben Swift (Sky), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) en Raymond Kreder (Roompot Oranje Peloton) op een uitschieter in Zuid-Spanje.

TV
De Ruta del Sol is in z’n geheel te volgen bij Eurosport. De eerste twee etappes zijn vanaf 15.30 live te zien op het hoofdkanaal, de derde en de vierde vanaf 15.00 uur. De slotrit verschijnt zondag al vanaf 13.30 op TV.

Weer
Het weer in Andalusië is de komende week aangenaam. De gemiddelde temperatuur schommelt overdag tussen de dertien en negentien graden Celsius. Op calamiteiten zoals in Almeria afgelopen zondag hoeft men niet te rekenen, want de windkracht komt de gehele week niet boven de drie uit. Wel is er op donderdag kans op de nodige regen, de rest van de dagen is het voornamelijk zonnig.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Wout Poels en Tejay van Garderen
** Bauke Mollema, Rafal Majka en Wilco Kelderman
* Tim Wellens, Stephen Cummings, Jérome Coppel en Rubén Fernández

Deelnemerslijst
Officiële website

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
15 februari 2016 11:17
Weer een mooie tijdrit voor Wout. Ik zie 'm deze ook wel pakken!
15 februari 2016 11:19
Ik mis alleen Hofland in de samenstelling van TLJ; die had hier toch leuk kunnen scoren voor zijn ploeg.
15 februari 2016 11:36
Ik verwacht toch Tejay voor de tijdrit maar hoop natuurlijk op Wout. ;)
15 februari 2016 11:43
Kijk eens aan, voor het eerst sinds Itzulia 2010 weer Valverde en Beñat tegenover elkaar in een meerdaagse. Ik wil nu de verhouding tussen die twee wel zien nu de ene niet meer in dienst van hoeft te rijden. Behalve als Wout er weer tussen komt uiteraard.

Edit: :(
15 februari 2016 14:29
Mollema wordt bijgestaan door twee Spaanse 'ouderdomsdekens'. Wat zijn dat nou weer voor dingen? Benieuwd uit welke taal dit is vertaald door Google translate of zo.
15 februari 2016 15:10
@ Tuubke
Ouderdomsdeken is in deze context juist heel erg goed gebruikt.
De Nestor van het team....
Overigens zijn ze wel wat op leeftijd bij Trek.
15 februari 2016 15:15
@Tuubke: gewoon een perfecte Nederlandse uitdrukking.

Valverde overigens echt geen topfavoriet. Werd deze week zelfs door Gilbert geklopt in de sprint. Dat was bij mijn weten nog nooit gebeurd.
15 februari 2016 15:29
Vorig jaar was Kelderman hier in goede doen, werd toen 2de in de tijdrit!
15 februari 2016 16:01
Kruiswijk of Kelderman komt op het podium, gok ik.
15 februari 2016 16:40
In 2011 werd Valverde (samen met de rest van het profpeleton) in zowat elke koers geklopt door Gilbert.
15 februari 2016 17:03
@F e r o x Valverde was het hele jaar geschorst in 2011 ;)
15 februari 2016 18:52
Het deelnemersveld is toch vrij zwak, dus misschien dat Bala in zijn huidige vorm toch kan winnen.

Al schat ik Poels wel wat hoger in op dit moment. Zou wat zijn voor Wout, Valencia en Ruta winnen in twee weekjes tijd.
15 februari 2016 19:12
Ik ben vooral heel benieuwd hoe de TLJ kopmannen het gaan doen. Podium voor 1 van hen? Zou prachtig zijn
15 februari 2016 19:41
Yukihiro Doi aan de start, terug in Europa!
15 februari 2016 22:30
****Van Garderen, Valverde
*** Majka, Poels
** Sanchez, Mollema
* Kelderman, Nieve, Navarro, Frank
15 februari 2016 22:34
Valverde altijd al goed hier. Van Garderen puur door de tijdrit.
Als Poels dezelfde vorm heeft dan kan hij winnen, maar dat is even afwachten.
Benieuwd naar Kelderman. Hoop vooral dat zijn tijdrit goed is. Dat zegt vaak wat over je winter.
15 februari 2016 23:12
quote (stukje tekst onder eerste etappe)" Welke sprinter spurt het snelst naar de gele leiderstrui?" ... De ruta del sol heeft een rode leiderstrui volgens mij
15 februari 2016 23:15
@Rosanero:
Vorig jaar nog in de San Sebastian, bijvoorbeeld, en dat was niet de eerste keer. In een sprint-a-deux zou ik nooit groot geld op een van de twee durven inzetten! In elk geval hanteer je daar een zeer bizarre graadmeter, aangezien je het over twee toppers hebt en dan nog op een punt waarin ze aan elkaar gewaagd zijn.
16 februari 2016 07:54
Cummings 1 ster? Ziebhem niet eens op de startlijst staan
16 februari 2016 09:56
@Aardappeljager
Klopt, al heeft Cameron Meyer wel aangegeven zich dit jaar nog meer op koersen van een week te willen toeleggen, benieuwd of hij dat hier meteen kan doen.
16 februari 2016 15:43
Schrap Coquard maar, lees net dat hij in net ziekenhuis ligt :(
17 februari 2016 11:39
ben zeer benieuwd naar Kelderman. Hoop dat ie zijn vorm van 2 jaar geleden terugvindt.
17 februari 2016 12:02
Dani moreno lijkt me ook kanshebber voor podium
17 februari 2016 12:17
Met Poels, Kelderman en Mollema toch extra leuk en spannend, al verwacht ik het meest van Wout Poels. Zou hij Valverde en van Garderen kunnen kloppen ? Lijkt me van een andere orde dan mannen als LL Sanchez.

@zotvankoers: verwacht persoonlijk meer van javier

Om te reageren moet je ingelogd zijn.