Voorbeschouwing: Schaal Sels – Merksem
vrijdag 28 augustus 2009 om 11:45

Voorbeschouwing: Schaal Sels – Merksem

Zondag 30 augustus start men in Antwerpen met de semi-klassieker Schaal Sels. De koers die normaal altijd op de eerste dinsdag in september verreden werd, is verschoven om te kunnen starten en finishen op de Bredabaan. Dit was vorig jaar, toen Elia Rigotto won, niet het geval.

Schaal Sels 2008
Een jaar geleden werd deze UCI 1.1 wedstrijd in een sprint-a-deux beslecht. Milram-Italiaan Elia Rigotto was hierin sneller dan de Sloveen Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj). Achter deze twee eindigde Lieuwe Westra (Krolstone) op een derde plaats. De drie maakten deel uit van een groep van 28 die na 20 kilometer was weggereden en nooit meer werd teruggehaald.

De vier plaatselijke omlopen van 6,7 kilometer die de finale vormden, werden door 20 renners tegelijk binnen gereden. Op 15 kilometer van de finish gingen Rigotto (tegenwoordig rijdend voor Diquigiovanni) en Fajt al in de aanval. Doordat de grote groep maar bleef kijken, konden ze samen de zege uitvechten.

Parcours
Nadat er in hartje Antwerpen gestart wordt, zal er door alle Antwerpse districten worden gekoerst. Maar dat niet alleen, ook Nederland wordt aangedaan. De wedstrijd gaat door de winderige Zeeuwse polders langs de gemeenten Reimerswaal en Woensdrecht om langs Hoogerheide en de Noord-Brabantse wal in Ossendrecht terug op Belgische bodem te komen.

Via de Antwerpse Noorderpolders met de vele kasseistroken in de districten Berendrecht en Zandvliet gaat de wedstrijd verder langs Stabroek, Putte-Kapellen, Kapellen en Hoevenen om vanaf Ekeren terug over stadsgrondgebied te rijden. Dan moeten er weer vier plaatselijke ronden in Merksem verreden worden, voordat de renners de Bredalaan weer terug zien.

Een redelijk makkelijk parcours dus, zonder veel bijzondere obstakels. De renners lijken meer te moeten uitkijken voor onverwachte waaiers dan steile hellingen. Maar ook vorig jaar was dit het geval, en toen ontsnapte er ook een fikse kopgroep die het peloton niet meer terug zag.
Parcours

De deelnemende ploegen aan de 84e Schaal Sels
Silence-Lotto, Milram, Katyusha, Skil-Shimano, Vacansoleil, Landbouwkrediet, Topsport Vlaanderen, Rabobank CT, Jong Vlaanderen, Cinelli-Down Under, An Post-Sean Kelly, Palmans-Cras, Profel, Revor-Jartazi, Krolstone, Van Vliet, Kuota, Bourgas, Differdange, Team Seven Stones en de nationale ploeg van Kazachstan.

Favorieten
Een massasprint is zeker niet ondenkbaar. Dit is de afgelopen jaren ook een aantal maal gebeurd, maar er zijn ook genoeg ontsnappers geweest die nooit meer bijgehaald zijn.

De sprinters die in Antwerpen starten, zijn vooral mannen van de tweede lijn. Milram brengt Robert Förster, Katusha Danilo Napolitano en Ben Swift. Ook andere ploegen brengen snelle mannen mee, maar deze hebben misschien eerst een schifting nodig om dan de snelste te zijn. We praten dan over Kristof Goddaert en Nikolas Maes (Topsport Vlaanderen), Kenny De Haes (Silence-Lotto, winnaar in 2007), Denis Flahaut (Landbouwkrediet) en Valentin Iglinsky (Kazachstan).

Skil-Shimano heeft met Kenny van Hummel, hersteld van zijn blessure, en Tom Veelers ook twee snelle ijzers in het vuur. Vacansoleil heeft Bobbie Traksel, terwijl het Rabobank Continental Team zowel Michael van Staeyen als Boy van Poppel aan de start brengt.

Natuurlijk is de Schaal Sels ook een wedstrijd voor de sterke vrijbuiters. Zeker als de omstandigheden zwaar zijn en de koers hard. Mannen als Niko Eeckhout, Geert Omloop, Serguei Ivanov en Niki Terpstra kunnen heel wat achtervolgers pijnigen.

Koldo’s favorieten
**** Kristof Goddaert
*** Danilo Napolitano, Robert Förster
** Kenny De Haes, Ben Swift, Niki Terpstra
* Michael van Staeyen, Nikolas Maes, Kenny van Hummel, Niko Eeckhout, Bobbie Traksel

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.