Voorbeschouwing: Scheldeprijs 2017
Foto: Tim De Waele - Etixx-Quick-Step
woensdag 5 april 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: Scheldeprijs 2017

De zware kasseistroken en pittige Vlaamse heuvels moeten woensdag voor één dag plaatsmaken voor de vlakke wegen van de provincie Antwerpen. Dan komen de sprinters aan hun trekken in de 105e Scheldeprijs. Met onder andere Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish en Nacer Bouhanni is de wereldtop der sprinters in Schoten aanwezig om hun deel van de publiciteit mee te graaien in de heilige Vlaamse wielerweek. Volgt krachtpatser Kittel zichzelf op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Scheldeprijs is met zijn 103 edities de oudste klassieker van Vlaanderen. Het krioelt van de sprinters op de erelijst van de Antwerpse eendagskoers en toch was de onbekende Piet Oellibrandt lange tijd de enige recordhouder. Hij won de Scheldeprijs in 1960, 1962 en 1963. In het voorbije decennium kreeg de Belg eindelijk het gezelschap van Mark Cavendish (2007, 2008 en 2011), maar dé koning van de Scheldeprijs is vandaag de dag de Duitser Marcel Kittel. Kittel, inmiddels goed voor negen ritzeges in de Tour de France, toonde zich de snelste van het pak in 2012, 2013, 2014 en 2016.

Ook afgelopen jaar ontbrak er geen enkele topspurter aan de start in Antwerpen, en dus raadt u het al… we kregen een zoveelste massasprint in de straten van Schoten. Onderweg toonde een kopgroepje met Nederlanders Lieuwe Westra en Berden de Vries zich wel even, maar de manschappen van Kittel en Mark Cavendish hadden alles goed onder controle. In aanloop naar de sprint nam Etixx-Quick Step het heft volledig in handen, waardoor Kittel in een perfecte positie werd afgezet. De Duitser hield de ultieme jump van Cavendish af. Greipel was derde. Samen zijn die drie goed voor 50 (!) ritzeges in de Tour.

Foto: Sirotti

Laatste tien winnaars
2007: flag-gb Mark Cavendish
2008: flag-gb Mark Cavendish
2009: flag-it Alessandro Petacchi
2010: flag-us Tyler Farrar
2011: flag-gb Mark Cavendish
2012: flag-de Marcel Kittel
2013: flag-de Marcel Kittel
2014: flag-de Marcel Kittel
2015: flag-no Alexander Kristoff
2016: flag-de Marcel Kittel

Parcours
De Scheldeprijs is dit jaar tweehonderd kilometer lang en is traditioneel de Vlaamse klassieker met de minste hoogtemeters. Het startschot wordt dit jaar opvallend genoeg niet aan het Antwerpse Museum aan de Stroom gegeven. Wél op de markt van Mol, de thuishaven van publiekslieveling Tom Boonen, die enkele dagen later afscheid neemt in Parijs-Roubaix. De organisatie wilde Boonen, die tweemaal de Scheldeprijs op zijn naam schreef, dit eerbetoon graag gunnen.

Daarna volgt er een grote lus door de provincie Antwerpen. Dichtbij de Nederlandse grens keert het peloton zuidwaarts richting Schoten. De eerste kasseistrook van de dag is de één kilometer lange Oelegembaan in Zandhoven, gelegen op een tachtigtal kilometer van het einde. Voor de renners is dat het sein dat de plaatselijke omloop rondom Schoten niet meer ver is.

Die plaatselijke omloop van 16,8 kilometer, zonder al te veel valstrikken voor de sprinters, moet liefst vier keer worden afgelegd. De eerste kilometers gaan door enkele kronkelende steegjes in het centrum van Schoten. Voor deel twee van de omloop worden er brede wegen opgezocht. De enige belangrijke hindernis is de Broekstraat, een kasseistrook van 1700 meter op 5,5 kilometer van de aankomst. Deze strook is in degelijke staat, maar veroorzaakt vaak lintvorming in het peloton. Op die manier gaat het via het Albertkanaal, waar de wind vrij spel heeft, in een vliegende vaart richting het centrum van Schoten. Daar ligt finish na een flauwe bocht op de Churchilllaan.

De aanloop naar die Churchilllaan is sinds vorig jaar helemaal omgegooid; een maatregel die door de organisatie is genomen om de veiligheid te verhogen. Het opzet was om de ‘bolvorming’ van het peloton tegen te gaan door de laatste rechte lijn in te korten tot 800 meter. Men bereikt die nu pas na het aansnijden van een wegversmalling en een aantal extra bochten.

Favorieten
De Scheldeprijs krijgt dit jaar veertien van de achttien WorldTour-ploegen aan het vertrek. Enkel BMC, Movistar, UAE-Emirates en Orica-SCOTT ontbreken. Roompot-Nederlandse Loterij is een van de overige acht teams die een uitnodiging heeft weten te bemachtigen. Het is woensdag vooral uitkijken naar de sprinters. Het is inmiddels toch alweer van de stormachtige editie van 2005 geleden, toen Thorwald Veneberg als eerste over de aankomst kwam, dat we hier géén rappe man als winnaar kregen.

Marcel Kittel – Foto: Sirotti

Niemand kan eromheen dat Marcel Kittel, eigenlijk zoals ieder jaar, de topfavoriet is. Kittel is op zijn best in wedstrijden zonder enige hoogtemeters en een al te zwaar koersverloop. Dan is hij in deze Scheldeprijs natuurlijk aan het juiste adres. De Duitser is niet voor niets de recordhouder. Met tweevoudig winnaar Tom Boonen heeft Quick-Step Floors natuurlijk nog een tweede sterke pion, maar de Kempenaar wil vermoedelijk geen risico’s nemen met het oog op zijn laatste wedstrijd als prof: Parijs-Roubaix.

Die andere Duitse krachtpatser, André Greipel, heeft er een wel heel opmerkelijke voorbereiding opzitten richting deze week. Greipel koos voor de loodzware Ronde van Catalonië, waar hij niet verder kwam dan een vijfde plek in de openingsetappe. De Duitser wisselt dit seizoen zwakke sprints af met enorme krachtsexplosies en dus is hij woensdag een beetje een vraagteken. Wat wel zeker is, is dat Greipel zijn geliefkoosde trein, met Jürgen Roelandts en Marcel Sieberg, tot zijn dienst krijgt. Kan hij de tegenvallende resultaten van Lotto Soudal een halt toeroepen?

André Greipel – Foto: ANSA/ Claudio Peri

Mark Cavendish zit een beetje in hetzelfde schuitje als zijn voormalig teamgenoot Greipel. Ook hij maakte dit seizoen nog niet echt indruk, behalve dan in de eerste etappe van de Abu Dhabi Tour. Daar versnelde Cav weer als vanouds en won hij voor… Greipel. Cavendish heeft er natuurlijk ook een zware winter opzitten met een tal van activiteiten op de piste. Het is daarom nog wat zoeken naar het goede vormpeil. Hij moet het woensdag doen met onder andere de ervaren Tyler Farrar, Bernhard Eisel en Mark Renshaw als ploegmaats bij Dimension Data.

Wie kan dit drietal het vuur aan de schenen leggen? Edward Theuns (Trek-Segafredo) bewees in de Driedaagse van De Panne-Koksijde dat hij in ieder geval Kittel kan voorblijven. Alleen Kristoff ging hem daar vooraf. Ook de rappe Fransen Arnaud Démare (FDJ) en Nacer Bouhanni (Cofidis) weten hoe het is om Kittel te kloppen. Maar om dat woensdag ook te doen in zíjn koers, dat is toch een ander verhaal. Ook wereldkampioen Peter Sagan (BORA-hansgrohe) is present, maar hij ziet deze koers louter als training voor Parijs-Roubaix. In drie eerdere deelnames sprintte hij nog nooit mee om de overwinning.

Nacer Bouhanni

Nacer Bouhanni – Foto: ASO

Nederland hoopt op een eerste seizoenszege van sprintbom Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), al kwam de 23-jarige jongeling bij zijn twee vorige deelnames in de Scheldeprijs nooit echt uit de verf. Vorig jaar sprintte hij naar plek negen. Danny van Poppel heeft die eerste zege wél al beet, maar gek genoeg niet in een sprint. Van Poppel was de beste in de proloog van de Herald Sun Tour en pikte ook in de Tour Down Under enkele ereplaatsen mee. Het is nu aan de Sky-renner om te laten zien dat hij het ook op Europese bodem kan afwerken.

Tot slot hebben we nog een tal van outsiders. Schotenaar Michael Van Staeyen (Cofidis) is daar zeker één van, maar ook Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida), Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin), Matteo Pelucchi en Erik Baska (BORA-hansgrohe), Wouter Wippert (Cannondale-Drapac), Phil Bauhaus (Sunweb), Daniel McLay (Fortuneo-Vital Concept), Timothy Dupont (Willems Veranda’s-Crelan) en Jakub Mareczko (Willier-Trestina) mag je nooit uit het oog verliezen. Andre Looij krijgt bij Roompot-Nederlandse Loterij het rugnummer één, maar de ploeg beschikt ook over Coen Vermeltfoort.

Niccolo Bonifazio

Niccolo Bonizafio – Foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Elia Viviani en André Greipel
** Edward Theuns, Arnaud Démare en Nacer Bouhanni
* Dylan Groenewegen, Niccolo Bonifazio, Danny van Poppel en Baptiste Planckaert

Update 1: Geen Mark Cavendish meer in de selectie van Dimension Data
Update 2: Elia Viviani is toegevoegd aan het achttal van Sky

Website organisatie
Deelnemerslijst Scheldeprijs 2017 (ProCyclingStats)

Weer en TV
De enige factor die een massasprint zou kunnen voorkomen, de wind, is woensdag amper aanwezig. De renners kunnen genieten van een lentezonnetje en een temperatuur van 13 graden Celsius.

Sporza is live vanaf 15:20. Eurosport begint er tien minuten later aan.

[poll id=”470″]

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
3 april 2017 09:09
edit redactie: bedankt, aangepast
3 april 2017 09:12
De prestatie van Greipel in de Ronde verdient hier ook wel een vermelding. Hopelijk pakt hij hier een troostprijs voor Lotto Soudal, maar Kittel afhouden zal verdomd moeilijk zijn...
3 april 2017 09:44
En ik meende Bonifazio te zien kermen in de greppel tijdens de Ronde. Ook niet gefinisht..
3 april 2017 09:46
mooie semi-klassieker waarbij de laatste kilometers rete nerveus zijn altijd. Hoop dat valpartijen beperkt blijven tot het minimum, geen tubes in rails enzo...
3 april 2017 09:46
Sagan, Naesen en Boonen op de startlijst. Ik had eigenlijk Sam Bennet verwacht voor Bora. Ik verwacht dat Sagan en Boonen geen risico gaan nemen in de sprint.
3 april 2017 09:51
Erg vreemd dat Kristoff niet meedoet. Ex-winnaar en zijn vorm lijkt in stijgende lijn te gaan. Weet iemand de reden van zijn afzegging?
3 april 2017 10:09
Zou persoonlijk theuns een ster meer hebben gegeven, al 2 jaar ijzersterk in de scheldeprijs...
Cav en Greipel lijken het daarnaast nog niet zo te hebben dit jaar, al was Greipel wel weer sterk gister in Vlaanderen.
edit redactie: eens, toegevoegd
3 april 2017 10:18
Ik hoop natuurlijk op groenewegen, TLJ heeft iig wat hardrijders mee. Realistisch heb ik echter op Kittel gestemd. Greipel mag ook wel winnen van mij, dat blijft een rijder waarvoor ik respect blijf houden. (Alhoewel kittel ondertussen ook meer en meer bereid is te knechten bij quickstep, waardering daarvoor)
3 april 2017 10:50
@chaba Sam Bennett start vandaag in de ronde van het baskenland (waar hij vandaag en morgen sprintkansen heeft)

@lemmens Kristoff wil zich volledig toeleggen op PR, waar hij nog nooit echt goed is geweest. Scheldeprijs is hiervoor mogelijks de oorzaak volgens hemzelf... Is misschien inderdaad wat te veel van het goede omdat hij in tegenstelling tot de meeste toppers de driedaagse erbij heeft genomen
3 april 2017 11:35
Jammer dat we Stroetinga hier niet gaan zien. Deze rit was 100% zeker een prooi geweest voor Nederlands snelste sprinter.
3 april 2017 11:54
ik hoop dat Quickstep Boonen uitspeelt in de sprint
3 april 2017 12:49
Bonifazio niks overgehouden aan die val?
En Mclay had ik wel een sterretje of 2 gegeven. Voor Bora is het altijd afwachten wie ze uitspelen. Jullie noemen Baska en Pelucchi. Ik zie Selig wel meesprinten.

Voor de winst een strijd tussen Kittel en Bouhanni.
3 april 2017 13:21
Weet iemand waarom Orica niet meedoet? Hebben met ofwel Cort ofwel Ewan toch kanshebbers in huis.
3 april 2017 13:26
@Zipp404: Boonen zal volgens mij niet meedoen, of toch zeker de finale niet rijden, om geen risico's te nemen met het oog op De Hel. PS: mooi stelletje wielen (y)
3 april 2017 13:27
Ik hoop trouwens Démare maar logiscgerwijs zal het een een-tweetjeKittel-Bouhani worden.
3 april 2017 13:55
@coolietje
Misschien staat hij straks toch nog aan de start. :)
Het zou mij niet verbazen in ieder geval.

Pais Vasco:
"Km 1.0
Sam BENNET (BOH, 51) has dropped out the race Withdrawal"
3 april 2017 14:02
@Chaba
Dat mag niet: je kan niet uit de ene wedstrijd stappen om aan een andere deel te nemen zolang de wedstrijd waar je oorspronkelijk uitstapt niet is afgelopen.
Je kunt wel een vrijstelling krijgen van de UCI, maar als je afstapt na 1 kilometer, door ziekte of val, om 2 dagen later iets anders te rijden... Zal wel een njet worden. Die vrijstelling is er vooral voor renners die al vroeg uit een grote ronde van drie weken vallen.
3 april 2017 15:36
Rijdt Felline ook niet?
3 april 2017 16:18
Cavendish doet niet mee.
3 april 2017 16:35
@flashke
Ja hebt gelijk inderdaad.
Hoewel ik er daarentegen ook niet raar van zou opkijken als hij uiteindelijk toch vrijstelling weet te krijgen.
3 april 2017 16:38
@chefspijker van waar komt die info?
3 april 2017 16:47
@zotvankoers
Hij stond op de deelnemerslijst op de officiele site, maar na de update van gisterenavond is zijn naam verdwenen.
3 april 2017 19:23
Hopen op Groenewegen maar verwacht wel weer Kittel hier. Groenewegen gaat wel in de top5 eindigen.
3 april 2017 20:44
Ben nog niet zo heel zeker of Kittel zal winnen. Greipel reed ook nog best oke in de RvV. Vraag me af wat Cavendish en Groenewegen kunnen.
3 april 2017 21:01
Dat wordt alleen de laatste 5 kilometer kijken. De rest zal weinig boeiends opleveren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.