Voorbeschouwing: Scheldeprijs 2024 – Voltooit Jasper Philipsen een hattrick?
In een tijdperk waarin wedstrijden steeds spectaculairder en zwaarder moeten zijn, houdt de Scheldeprijs traditioneel vast aan haar vlakke profiel. Tussen het zware werk van onder andere Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl in, krijgen ook de rappe mannen hun kans in wat weleens het wereldkampioenschap voor sprinters wordt genoemd. Wie wordt de opvolger van Jasper Philipsen? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Laatste tien winnaars Scheldeprijs
2023: Jasper Philipsen
2022: Alexander Kristoff
2021: Jasper Philipsen
2020: Caleb Ewan
2019: Fabio Jakobsen
2018: Fabio Jakobsen
2017: Marcel Kittel
2016: Marcel Kittel
2015: Alexander Kristoff
2014: Marcel Kittel
Laatste editie
Uitslag Scheldeprijs 2023
1. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
2. Sam Welsford (Team DSM) allen in z.t.
3. Mark Cavendish (Astana Qazaqstan)
4. Dylan Groenewegen (Jayco AlUla)
5. Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty)
Parcours
De Scheldeprijs is voor de zevende keer in de geschiedenis te gast in het Nederlandse Terneuzen – niet ver van de Belgische grens. Daar vinden de festiviteiten plaats op het Stadhuisplein, waarna de renners door de Westerscheldetunnel richting de Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland rijden. De wind krijgt hier, zoals zo vaak in Zeeland, vrij spel. Het wordt dus quasi meteen opletten voor waaiervorming in het peloton.
De enerverende passage door Zeeland is sinds vorig jaar lichtjes aangepast, vergeleken met de eerdere edities van de Scheldeprijs. Zo rijden de renners niet langer langs de Veerse Gatdam, de Deltaweg in Goes of de Havendijk in Yerseke, waar in het verleden de wind een prominente rol kon spelen. Toch zijn er bij regenweer en veel wind voldoende mogelijkheden voor waaiers.
Na de passage door ’s-Heerenhoek (de woonplaats van wielerlegende Jan Raas) en Heinkenszand, gaat het bijna de hele tijd langs weggetjes rondom de A58 richting het oosten. Kapelle, Reimerswaal en Woensdrecht – met wielergemeente Hoogerheide als deelgemeente – pikken eveneens hun deel van de Scheldeprijs mee, maar het waaiergevaar zou hier redelijk beperkt moeten zijn.
Na 74 kilometer koers bereiken de renners in het Antwerpse Essen de Belgische grens. Ten noorden van de Antwerpse haven gaat het via Kalmthout, Wuustwezel, Loenhout, Brecht en Schilde richting de plaatselijke omloop in Schoten, die met zijn 16,9 kilometer weer in ere hersteld is. Deel één gaat door kronkelende steegjes rond het centrum van Schoten. Voor deel twee van de omloop worden de brede wegen van Wijnegem, Schilde en Schoten opgezocht.
In die plaatselijke omloop is de 1.700 meter lange passage over (overigens zeer vlakke, goed aangelegde) kasseien ook weer een feit. Het is daar dat het peloton doorgaans op een lint wordt getrokken, gevolgd door een passage langs het Albertkanaal op 6,5 kilometer van de aankomst. Daar heeft de wind dan weer vrij spel, vooraleer het richting het centrum van Schoten gaat.
De aankomstlijn ligt naar goede gewoonte op de Churchilllaan in Schoten, een weg van ruim zes meter breed. We zien in de slotkilometer geen ommetje langs de Borkelstraat meer, zoals in 2022. Zo is de laatste rechte lijn weer een goede anderhalve kilometer lang, op de flauwe bocht op een goede driehonderd meter van de streep in Schoten na. De lokale ronde moet viermaal worden afgelegd, goed voor een totaal van 205 kilometer.
Woensdag 3 april 2024: Terneuzen – Schoten (205,3 km)
Start: 13.00 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.40 uur
Favorieten
Het is even wennen na die zware Vlaamse koersen, maar hier plaatsen we vooral snelle mannen bij de favorieten. Het deelnemersveld is misschien niet zo sterk gestoffeerd als de WorldTour-klassiekers, maar toch wist de organisatie elf WorldTeams te overtuigen om naar Terneuzen af te zakken. Aangevuld met negen ProTeams en de continentale ploegen Tarteletto-Isorex en BEAT krijgen we een mooie strijd.
Eigenlijk had Jasper Philipsen hier helemaal niet aan de start moeten staan. De Limburgse man in vorm koos in eerste instantie voor de combinatie Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, een tweeluik waar zijn geliefde Scheldeprijs geen plaats in had. Maar afgelopen week kwam daar verrassend genoeg verandering in. De performance staf van Alpecin-Deceuninck besloot het programma van de winnaar van Milaan-San Remo in laatste instantie om te gooien, waardoor de Ronde kwam te vervallen. En zoals Philipsen afgelopen week ook zelf voor onze camera toegaf: die lastige kasseihellingen liggen hem sowieso niet al te best.
Dan is het waaiergevaar van de Scheldeprijs meer zijn ding. Philipsen laat zich in die situatie niet vaak verrassen, en mocht er nadien gesprint worden, dan kan je ook niet om hem heen. In de Classic Brugge-De Panne kregen we al een rechtstreekse confrontatie tussen Philipsen en zijn grootste concurrent, Tim Merlier. Daarin werden de waardeverhoudingen behoorlijk duidelijk. Philipsen en Merlier kregen het dan wel aan de stok, maar de eerstgenoemde beschikte duidelijk over de snelste benen.
Bij Soudal Quick-Step is Merlier misschien wel de grootste garantie op een mooie overwinning in een Vlaamse voorjaarsklassieker. Merlier moet het vooral hebben van zijn lange sprint, die hij idealiter al van zo’n driehonderd meter van de streep inzet. Dan moet je al Philipsen heten om daar nog overheen te komen. Het enige nadeel bij Merlier: waar Philipsen de afgelopen edities steevast present was en de finale al op z’n duimpje kent, reed de tweevoudige Belgische kampioen vorig jaar pas zijn enige Scheldeprijs.
Uit Nederlandse hoek is het eveneens uitkijken naar een aantal snelle mannen met inhoud. In de eerste plaats Dylan Groenewegen, de grote man bij Jayco AlUla voor de sprints. Die wacht weliswaar nog altijd op zijn tweede overwinning van het seizoen, maar in de Vlaamse koersen doet Groenewegen het meer dan behoorlijk. Een negende plaats in Gent-Wevelgem en een tweede in de Bredene Koksijde Classic bewijzen in ieder geval dat hij zijn pijlsnelle benen nog niet kwijt is. Alleen mist er bij momenten nog een beetje geluk, en misschien ook het gevoel voor timing.
Landgenoot Arvid de Kleijn blaakt dan weer van zelfvertrouwen. In zijn verrassende overwinning in Parijs-Nice was de renner van Tudor bovendien onder andere Groenewegen te snel af. De eerste bekroning van het project dat ProTeam Tudor rond hem bouwt “Sinds vorig jaar heeft het plan voor het eerst vorm gekregen bij het team”, legde De Kleijn ons even geleden uit. “Zeker omdat Michael Zijlaard, Rick Pluimers en Sebastian Changizi nu een ploeg rondom mij vormen en echt zorgen voor vastigheid. We willen die stappen zetten met z’n vieren. Er is wel echt iets gaande, een soort sprintprojectje. Het is mooi dat het nu zijn vruchten afwerpt.”
Verder mag je ook de ontbolstering van Casper van Uden niet vergeten. In de eerste sprints van het jaar leek het 22-jarige talent van Team dsm-firmenich PostNl dé renner te worden die Tim Merlier kon bedreigen in de AlUla Tour. Dat leverde hem zelfs een etappezege op, maar eens terug op Europese bodem liet de definitieve doorbraak een tijdje op zich wachten. Te meer omdat ook eerste sprinter Fabio Jakobsen – hier afwezig – geregeld zijn kansen moest krijgen en ze dus alterneren als kopman.
Qua snelheid moet Gerben Thijssen het allicht niet afleggen tegen mannen als Philipsen en Merlier. Alleen qua palmares heeft de sterke sprinter van Intermarché-Wanty nog werk voor de boeg. Een overwinning in een semiklassieker als de Scheldeprijs zou op dat vlak de stap vooruit zijn waar hij op mikt en die hij verdient. Van Sam Welsford (BORA-hansgrohe) kan je hetzelfde zeggen, maar de Australiër toonde zich begin dit seizoen wel al dominant in de Tour Down Under. Nu keert hij terug naar de koers waar hij zijn doorbraak kende.
Daarnaast is de lijst van renners die een goede sprint in huis hebben, best lang. Alleen moeten ze dan wel het waaiergevaar kunnen overleven. Dan denken we aan namen als Juan Sebastian Molano (UAE Emirates), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Edward Theuns (Lidl-Trek), Cees Bol (Astana Qazaqtan), Søren Wærenskjold (Uno-X Mobility) en Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Tim Merlier, Dylan Groenewegen
** Gerben Thijssen, Arvid de Kleijn, Sam Welsford
* Casper van Uden, Juan Sebastian Molano, Søren Wærenskjold, Luca Mozzato
Weer en TV
Het slechte weer zou de Scheldeprijs weleens grondig kunnen beïnvloeden. De renners krijgen de hele dag regen over zich heen, en bij de passage door Nederland blaast de wind aan 5 Beaufort, vanuit het zuidwesten. Genoeg ingrediënten voor een interessante Scheldeprijs dus.
Sporza op één begint om 14.45 uur met de rechtstreekse uitzending van de mannen. Eurosport 2 en Eurosport.nl/Discovery+ pikken een kwartiertje later in, vanaf 15.00 uur.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.